A szombaton tartott szlovákiai államfőválasztás szavazatainak 90,77 százalékos feldolgozottságánál Ivan Korcok korábbi külügyminiszter 40,3 százalékon áll és így vezet Peter Pellegrini, a szlovák parlament és a második legnagyobb kormánypárt, a Hang (Hlas-SD) elnöke előtt, aki szorosan a második a feldolgozott voksok 38,4 százalékával.

Bár a szoros eredmények miatt a sorrend elvben még változhat, de az arányok érdemben már nem, így biztos, hogy az államfőválasztás április 6-án esedékes második fordulójába ők ketten kerülnek. A vonatkozó szabályozás szerint az államfőválasztás második fordulójában a győzelemhez már nem szükséges megszerezni az összes szavazásra jogosult választópolgár szavazatának legalább felét, hanem elégséges a szavazáson résztvevők többségének voksa.

Ivan Korcok korábbi szlovák külügyminiszter tárcavezetőként éles szóváltásba keveredett Szijjártó Péterrel, ami miatt sokan magyarellenesnek tartják. Ezt Korcok cáfolta, kijelentve, sajnálja, hogy így tekintenek rá.

Szlovák elnökválasztás – A Szijjártóval éles szóváltásba keveredett Korcok is ott van a második fordulóban

Ivan Korcok korábbi szlovák külügyminiszter újságírók kérdéseire válaszol, miután leadta voksát az államfőválasztás első fordulójában egy szenci szavazóhelyiségben 2024. március 23-án. MTI/AP/Petr David Josek

Az államfőválasztáson kilenc jelöltre lehetett szavazni. A szavazatok 85,61 százalékos feldolgozottsága mellett, a választáson induló többi hét jelölt közül még négyen szereztek 1 százalékot meghaladó szavazatot. Így a harmadik helyen Stefan Harabín, a legfelsőbb bíróság korábbi elnöke végzett a feldolgozott voksok 12 százalékával, a negyedik helyen a felvidéki magyar párt, a Magyar Szövetség elnöke és köztársaságielnök-jelöltje, Forró Krisztián végzett a voksok 3,3 százalékát megszerezve. Őt az ötödik helyen Igor Matovic, korábbi miniszterelnök követi a voksok 2,2 százalékával, illetve hatodikként Ján Kubis, korábbi külügyminiszter, aki a voksok 1,9 százalékát szerezte meg. A részvételi arány egyelőre 50 százalékosnak mutatkozik. Ez nem számít különösebb meglepetésnek, tekintve, hogy az utóbbi néhány államfőválasztás alkalmával is 40 és 50 százalék között alakult.

A választás hivatalos végeredményeinek nyilvánosságra hozatala vasárnap délutánra várható – írja az MTI.

Forrás: MTI

13 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Pusztai
Máradjunk annyiban aki a hazaáruló szarrágóval vitába szàl az nem lehet magyar ellenes, pont az, hogy a magyarokat védi.
Ráadásul magyarul nyilatkozik Korcok.
Szarrágó tud szlovákul?
naugye!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
szegény hazám
A kakadu már megint rossz lóra tett. A fejét meg a homokba dugta, de közben azt az igét szórja, amit a kolostor malac a fülébe súgta.
kereső
"Kellemes meglepetés, köszönöm szépen./Príjemné prekvapenie, ďakujem pekne," mondta magyar nyelven a szlovákiai elnökválasztás első fordulója után a Nyugat-barát, jobbközép-liberális alapon politizáló Ivan Korčok, miután a vártnál jobb eredménnyel (az összes szavazat összeszámlálása után: 42,5 vs. 37) legyőzte a jelenlegi szlovák baloldali-nacionalista, populista, Moszkva-barát politikát folytató kormánytábor jelöltjét, Peter Pellegrinit.
Ez az eredmény azért is pozitív fejlemény, mert a baloldali-nacionalista tábor, kiegészülve a harmadik helyen végzett Štefan Harabin nyíltan oroszbarát, dezinformációs színtérről érkező, homofób szavazóival, ugyanazzal a primitív hazugsággal manipuláltak és várhatóan fognak manipulálni a következő két hétben - ti. "Korčok háborúba viszi Szlovákiát" - amivel az orbánista szélsőjobb rezsim is támadta 2022-ben a magyarországi ellenzék közös miniszterelnök-jelöltjét. "
telegdilaci
@Pusztai:Ez a Kakadu mindenkinek beszól aki nem ért egyet a Magyar kormány vállalhatatlan politikájával,egyébként a jelenlegi Szlovák miniszterelnök volt Magyarellenes!
balos
@Pusztai: Tud,de a sok tennivalója mellett inkább a kinait preferálja!Az inkább nemzethyes!
balos
@szegény hazám: A lónak azt bizonyosát próbálta megülni,de kiderült,hogy az már sokk neki!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.