A hagyományosakhoz képest tízszer nagyobb az a darázsfészek, amit a sándorfalvi gyógyszertár padlásán találtak. Csak egy rovar volt benne, de a patika dolgozói féltek, hogy visszatérnek a méhek, ezért az óriásfészket elvitték a helyszínről - írja a Délmagyarország.

A Csongrád megyei kisvárosban 50 éve foglalkozik méhészettel Kis-Túri István, az ő segítségét kérték a patikából. A szakember vejével együtt szállította el a különleges fészket, amelyhez foghatóval még ő maga sem találkozott.

A hagyományos sárga darazsak kaptárainál a most talált darab nagyjából tízszer nagyobb, három sor lép is van benne, a cellákba pedig még egy ceruza is beleférne - magyarázta.

Egy rovar beleszorult az egyik cellába, és sikerült egyben kiemelni onnan. Ennek alapján feltételezik, hogy a kaptárt méhfarkasok építhették. Ez az állat a méhek és így a méhészek ellensége is, mert a mézkészítő rovarokkal táplálkozik. Egyelőre senki sem tudja, hogy a fészekből hova tűntek a rovarok.

Tavasszal a sándorfalvi patikához már nem térhetnek vissza, mert a fészküket onnan elvitték a méhészek, de az építményt megőrzik - olvasható a cikkben.

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Zsoel
"A hagyományosakhoz képest tízszer nagyobb az a darázsfészek..." "...féltek, hogy visszatérnek a méhek"
Alaptalan félelem: méhek sosem térnek vissza a darázsfészekbe. Legföljebb a darazsak. :)

De egyébként a darazsak sem használják kétszer ugyanazt a fészket. A dolgozók mostanra mind elpusztultak, egyedül az anya (királynő) fogja átvészelni a telet valami védett helyre húzódva, és következő évben új fészket épít, amelyben elhelyezi a benne lévő megtermékenyített petéket, melyekből majd kikel a következő év dolgozó nemzedéke.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.