Tojással dobálta meg a mintegy 300 fős tiltakozó tömeg a Szabadság téren a német megszállási emlékművet – írja az Origo.

Kettős fémkordon, golyóálló mellényt viselő készenléti rendőrök, a bevezető utcákat elálló rendőrautók, több száz fős tiltakozó demonstráció és tűző nap fogadta a Szabadság térre érkező vasárnap délelőtt – olvasható a lap cikkében.

Vasárnapra virradó éjszaka ugyanis befejezték az építési munkákat, és elkészült a heves vitákat kiváltott '44-es német megszállási emlékmű.

A demonstrálók narancssárga papírrepülőket dobáltak a kordon mögé, és a szoborra tojásokat hajítottak.

Tojászápor zúdult a megszállási emlékműre

64 hozzászólásarrow_drop_down_circle

A Tündik bündije
Élőben piszok ronda ez az egész úgynevezett kompozíció. Nem elég, hogy csupa beton és fém, oszlop meg madár (szóval rég elkoptatott, avítt, unalmas anyagok és figurák halmaza), de ez gyakorlatilag egy görög timpanon, valami jón oszlopok, egy rohadt nagy varjú, és persze a fő alak, aki leginkább egy, a karjait tanácstalanul széttáró szauna-vendégre emlékeztet, akiről mindjárt lecsúszik a törölköző. Az meg külön röhej, hogy a madarat meggyűrűzték, és ott áll rajta az 1944-es évszám... könyörgöm, ha már szimbólumot akarnak, minek ez a szájbarágás a megszállás dátumáról? Ennyi erővel az a felirat is szerepelhetne a gyűrűn, hogy "csúnya nácikok madara."
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
csip-csop
na akkor most felavadtàk az emlèkmuvet? tojàszàporral? kinek az otletevolt, hogy ilyen muemlèket helyezzenek el Mo-gon. Amin keresztul mentek a Magyarok?
szöszmösz
Ez provokáció és erő fitogtatás. Mutathatnának nemzetközi kézjelet is a népnek, azon sem csodálkoznék.
Vasárnapiiskolás
"emlékMŰ" kordonok,rendőrök,kamerák.Nyomsáv aknákkal,szögesdrottal,géppuskával és vizesárokkal még hiányzik.De itt lesz rá a mai éjszaka...húzzatok bele kutyák!!!
Csizmás Kond
Tojással tiltakoznak a magyarok...ez igen...
A Tündik bündije
Élőben piszok ronda ez az egész úgynevezett kompozíció. Nem elég, hogy csupa beton és fém, oszlop meg madár (szóval rég elkoptatott, avítt, unalmas anyagok és figurák halmaza), de ez gyakorlatilag egy görög timpanon, valami jón oszlopok, egy rohadt nagy varjú, és persze a fő alak, aki leginkább egy, a karjait tanácstalanul széttáró szauna-vendégre emlékeztet, akiről mindjárt lecsúszik a törölköző. Az meg külön röhej, hogy a madarat meggyűrűzték, és ott áll rajta az 1944-es évszám... könyörgöm, ha már szimbólumot akarnak, minek ez a szájbarágás a megszállás dátumáról? Ennyi erővel az a felirat is szerepelhetne a gyűrűn, hogy "csúnya nácikok madara."
csa-csa
na! tetszik nem, akkor is megcsinálták!
és punktum!
coyote3
Igaza van Gyurcsány miniszterelnök úrnak! a zsírdisznó egy hitvány gazember...
pbalage
készül már a tükörtojás az éppen szaunázó Gábriel arkangyal mellkasán.
Elfogyasztani sajnos nem lehet, mert a tükörtojás-maffia körbekerítette a platnit.
volvós
Addig jó, amig a tojás záp, mert ha tojás - gránát,,az már cikibb !!!
caligne
Ha

- a dögmadár a földön heverne
- az Arkangyal helyett a magyarságot megtestesítő Asszony (karján a Gyermekkel) rátaposna,

nem sokan tüntetnének, max. pár madárvédő.
Cicamama55
Értelmetlen, gyerekes dolognak tartom én ezt...
Csizmás Kond
A tüntetés azért is érdekes mert ugye magyarok a tüntetők, és nagyvonalakban az az érv, hogy a magyar nem akarja elismerni a zsidók deportálásával kapcsolatos felelőséget, akik szintén magyarok voltak vagyis az a baj, hogy nem egy önkorbácsoló szobrot állítottak a háború áldozatainak…..vagy valami ilyesmi.
.
Dr plágium
@A Tündik bündije: Te is "avatni" voltál? :)
Grafix69
Én is terveztem egy szobor csoportot amit szerintem 20 év múlva tesznek ki a Hősök terére ,a következőképpen fog kinézni : Három központi figura lesz látható , egy fiatal huszonéves
aki Sopron felé akar futni nadrágjába kapaszkodik Matolcsy Gyuribá fé lázsiai származék ,annyira húzza a nadrágot a fiúról,hogy kicsi piros pöttyök is látszódnak az emigráló valagán. Mellette Orbán Viktor főméltóságú nagy méltóságos szeretett vezető karizmatikus alakja látszik kibontakozni,miközben stilizált vámpír fogakkal próbálja megharapni a delikvens fiatalt,kezében egy üveg kisüstivel és egy pöttyös túrórudival .
A Tündik bündije
@Dr plágium: Volt a halál :-) Elég volt messziről látni.
furfang
A szobor nagyon szép, a szándék jó, a háborgás sablonos. Elég már abból, hogy ami nem csak a holokauszt áldozataival, hanem a háború minden elszenvedőjével együttesen foglalkozik, emlékezik a történtekre, az acsarkodást vált ki a " demokratákból".
Jut eszembe, a " demokratákat" nem látom tüntetni a gázai eseményekkel kapcsolatban. Nem érnek rá netalán? Százak halnak meg, csecsemők, gyerekek. Hol a tiltakozás?
nyanya001
A kiagyalóját kellene záptojással megsorozni !
Citromka
@furfang: Éppen ott tiltakoznak ,ahol a fideSS. Amúgy sokat használ bármilyen tiltakozás! Biztos megijednének tőle!
Citromka
Meg lett magyarázva ez a tákolmány, pro és kontra. Lényeg a lényeg: ami ilyen nagymértékú tiltakozást vált ki,azt át kellene újra gondolni! Kell ez nekünk? Kinek kell? Mármint orbánon kívül? Vagy csakazértis? Majd én megmutatom? Mert én vagyok az orbán? Szerintem ez a legfőbb mondanivalója ennek a tákolmánynak! Egyébként a sok tojás helyett elég lett volna egy . Vasból. Élesítve.
kkalman
Ez a szobor, melyet az ötlet kipattanásától kezdve folyamatos tiltakozás vesz körül, nem annyira a német megszállásnak állít emléket, hanem az orbáni arroganciának, erőfitogtatásnak. Hiába tiltakozik az ország, itt csak az lehet, amit Orbán őfőméltósága kitalált, amit ő akar.
Desischado
@Citromka: Egyetértek. Ez a förmedvény, kreatúrája hazugovics ars poeticájának, ami így szól: " azt csinálok amit akarok, ti úgyis jámboran tapsoltok és tűrtök!
ancika
@furfang: Hogy jön palesztin-izraeli konfliktus ide?
furfang
@ancika: Ne erőlködj, ha nem ugrik be!
Róka Rudi
Azt gondolom, hogy a hozzászólásomhoz írt negatív hangvételü válaszok csak arra jók, hogy a régi fasisztoid, náci háborus búnösök tetteit igazolják, őket felmentsék a felelősség alól. Az írások hangvételének másik oka, hogy a jelenlegi 44%-os kétharmadot igazolja, miért kell az áldozatoknak és gyílkosaiknak közös emlék művet állítani. Szerintem az áldozatokat, és a gyilkosokat nem lehet egy sorba állítani. Többen félreérthették az eredeti cikket, mert nem azt tette fő kérdéssé hogy volt e holokauszt, hanem arról van szó, hogy kell e Magyarországon olyan emlékművet állítani, melynek központi alakja a német birodalmi sas? Egyébként a kormány jellemző bátorságát igazolja, hogy a munkálatokra az éj leple alatt, lopva (amikor a tolvajok is járnak) merték elvégezni, félve tiltakozásoktól. Igazán bátor cselekedet volt!
silber13
@furfang: A háború minden elszenvedőjének állít emléket? Akkor a német sas mellett miért nem tüntetik fel az angol,, amerikai felségjelzést, hiszen ők is tevékeny részt vállaltak a szenvedések előidézésében.Elég csak Szolnokot, Debrecent, Almásfüzitőt, említeni.
Csizmás Kond
@silber13: Egy kis történelemóra...
Azért mert Magyarországot nem ők szállták meg...
miazavalami
@adorján györgy: Ez nagyon jó!
Te írtad?
miazavalami
Az alaptörvény preambuluma kimondja: Magyarország 1944. március 19-én, a német megszállással elveszítette szuverenitást. Vagyis az ezt követő deportálásokért Horthy és a magyar állam nem felelős. De mi lesz az 1944. március 19 előtti időszakkal? Mi lesz az akkori bűnelkövetőkkel és bűneikkel? Elévültek talán? Vagy ezzel az emlékműállítással akarják őket tisztára mosni? Így lesz számomra az emlékmű, nem más, mint sasangyal.

Ez @adorján györgy: blogjából másoltam! Olvassátok el! Nagyon eredeti, és asszem minden benne van%
Csizmás Kond
Soha sem gondoltam volna, hogy ma ennyi náci van Magyarországon, akik ilyen mélségesen elítélik a náci megszállásra emlékeztető emlékművet...
furfang
@silber13: Na ne! Mégis ki gyűrte maga alá Európát benne Magyarországot a II. világháborúban?
human
@miazavalami: Megszálltak minket, ok. De olyan mérvű szervilitással szolgáltuk ki a németek kéréseit, hogy még a precíz német gépezet sem győzte fogadni a deportáltakat. Hatalmas adminisztrációk kellett ehhez, amit a németek nem tudtak volna megoldani, ezért a magyarok végezték szépen összehangolva. Túl lelkesen szolgálta ki a magyar állam a német kérést ahhoz, hogy csak áldozatnak legyen beállítva és ezért történelemhamisítás amit a szobor sugall.
miazavalami
@human: A magyar megszállás egy puskalövés nélkül történt, mert nem volt senki aki ellenezte volna a németek megszállását. Illetve akik lettek volna illegalitásba voltak kényszerítve. Nagyon sajnálatos hogy ezeket a történelmi tényeket mélyen elhallgatják, az pedig még sajnálatosabb hogy az emberek nem is veszik rá a fáradságot hogy utána nézzenek Példa rá ez a szobor ...
human
Most hallom a hírekből, hogy "mártír" helyett "állatáldozat"-ra fordítottak egy szót héberül. Skicc Pali szelleme tovább él.
silber13
@Csizmás Kond: Nagyra értékelem, hogy megpróbálsz útat mutatni a történelem kanyargós útvesztőiben, nekem szellemileg alultápláltnak! Köszönöm!:-))
silber13
@furfang: Persze, bejöttek. Mindenütt. És amit ők meghagytak, azt a RAF és az USAF a földdel tette egyenlővé. Tehát Európa népe a " felszabadítóktól is szenvedett annyit, mint a németektől. Csak ezt akartam mondani. Azért lehetne ott a német sas mellett más - felszabaditó - országok jelképe is!
Csizmás Kond
@silber13: Te most ismét beletoldottál egy adagot, de ha így szereted...:)
Csizmás Kond
@human: ... na és mond magyarul az áldozat mit jelent és mit a mártír ?
Csizmás Kond
@silber13: Még egy kis történelem...
A Magyar hadsereg mint csatlós megtámadta Oroszországot. Amikor meg kikapott akkor jött az orosz és felszabadította...hogy is van ez ?
Csizmás Kond
@human: erőssen ferdítesz...iott a rabbi beírása:
"Az áldozat szónak a héberben más jelentése van akkor, ha a Szentélyben bemutatandó állatáldozatot jelenti (korbán), és megint más, ha mártírokról van szó (chálálé, hásoá stb.) – írja a Cink. Az emlékműre korbánt véstek a művészek."
Naszóval a szentélyben nem állatáldozatot mutatnak be, amúgy Ábrahám sem állatáldozatot kivánt bemutatni hanem a saját fiát áldozta volna fel...
Az áldozat szó a magyarban is a vallásból ered és nem a mártíromságból ami teljesen mást jelent.
...ez az egész egy rabbibaki akiről kiderült hogy bár tud héberül nem ismeri a szavak jelentését.
human
@Csizmás Kond: Ekkorát tévedne egy rabbi?
human
@Csizmás Kond: Olvasgattam. Az újkori nyelvhasználatban akár ugyanazt is jelentheti, de hagyományosan továbbra sem alkalmazható az emberi és állati áldozatra. Amúgy a szórend továbbra is hibás. De gond van az orosz fordítással is.
Csizmás Kond
@human: Dehogy tévedett, hanem csak azt a látszatot akarta kelteni, hogy az áldozat magyarúl mást jelent.
Az áldozat az kényszer a mártír meg önként...tehát semmi esetre sem jelenthati ugyanazt.
Az orosszal mia baj ?
silber13
@Csizmás Kond: Úgy, ahogy írod Nagytudású! Silány véleményezetem szerint a beste námeteket kiverték innen, és felélegzett az ország azelnyomás alól!:-)) Dejszen Kigyelmed is eztet tanulá vala a szeminárjomban! Vagy trévednék?
Csizmás Kond
@silber13: Szemináriumba nem jártam, semilyenbe, de az orosz mi a francért akart volna felszabadítani egy ellenséget akik halomra gyilkolászták őt azelőtt ?...és ha nem volt elnyomva akkor miért kellett felszaqbadítani ?...na ezt a te szenájronodba hogy tanították ?
silber13
@Csizmás Kond: Olvass csak utána, milyen gyöngy élete volt a népnek a háború előtt!De igazad lehet, nem volt ez felszabaditás,, sokkal inkább megtorlás egy véres háborúért, amit nem ők kezdtek!
Csizmás Kond
@silber13: ...és mégis mint felwzabadítóknak emlékmű van állítva...ezt miként magyarázod ?
silber13
@Csizmás Kond: Elmondtam, hohggy olvass a dolgok után, mi voltunk az éléskamra bármi áron ! Vagy tán tagadod? Minden a német követeléseknek volt alárendelve. És amikor kevés volt a kaja, jütt Kassa, meg a többi disznóság. Szerintem ezt szüntették meg a jogosan bevonuló orosz csapatok! A későbbi történések már más lapra tartoznak.
Csizmás Kond
@silber13: ..vagyis akkor magyaroszág áldozat volt...?
silber13
@Csizmás Kond: Nem! Beléptünk a a háborúba önként és dalolva, onnantól kezdve támadók voltunk és azt kaptuk, amit megérdemeltünk. De már látom, kezded megint a szokásos kekeckedésedet, hát olvass Csizmás, olvass! Sokat, az csak előnyödre válik, me keseregj, " nincxs még veszve Albion! "
Csizmás Kond
@silber13: ...értelek...szóval akkor minden magyar azt kapta amit megérdemelt...?
silber13
@Csizmás Kond: Mi a fenéért üzent hadat az oroszoknak, az Usána, Angliának?
Csizmás Kond
@silber13: A minden magyarban benne van az is aki önként ment a frontra, az is akit behívóval vittek, azok is aki öregen, bénán, betegen otthon maradt, azok is akiket meg megerőszakoltak , azok is akiket belelőttek a dunába ...
...te ismét összekutyultad a rendszert az emberrel, az áldozatokkal.
bencemacska
OV most igazolta - az Alaptörvényben is benne van - , hogy a SZU felszabadította Mo-t.

Ha 1944. március 19-én a németek elfoglalták Mo-t, megszűnt a szuverenitása, akkor a szovjet csapatok csak felszabadítani tudták, nem megszállni!
Farkába harapott a kígyó. Egy hazugságot nem lehet egy másikkal befoltozni!!!
Ez csak a skizofréneknek sikerülhet!
silber13
@Csizmás Kond: Neked teljesen elmentek otthonról?A szokásos játékodat próbálgatod játszani, de nem is oly rég, a zeneszerzéssel kapcsolatos hülyeségeid ráébresztettek arra, hogy reménytelen eset vagy! Minden jót, maradj a 3 húros hegedűdnél!
bencemacska
@Csizmás Kond: Problémádat javaslom megtoldani:ma, 15:37
Csizmás Kond
@silber13: a háromhúros az kontra...de van öthúros hegedűm.
és visszatérve az áldozatokra, egyetlen olyan ember sem felelős a rendszer hibái miatt aki nem vett részt annak megvalósításában, vagyis amiért akkor Magyarország megtámadta az oroszokat csak az akkori politikai vezetőket terheli felelőség, mást senkit. Az emlékmű pedig épp azoknak szól akik akaratlanúl szenvedniük kellett az akkori politika miatt. Ezt van aki (sokan) félre akarja magyarázni.
ancika
@Csizmás Kond: Részben egyetértek veled. Én se szórok naponta hamut a fejemre, amiatt, ami történt hetven éve, meg történt az előtt 1920-tól magyar zsidókkal.
De. Ez a szobor hazug és gyűlöletes. Mert elhazudja azt, ami a való. Hogy mi ugyanannak az államnak, országnak vagyunk a polgárai, amely állam és ország félmillió polgárát küldte a vágóhídra, önként és dalolva, de még előtte megfosztotta őket jogaiktól, vagyonuktól.
Nem kell bűnbánatot tartani azért, ami minket, ma élőket nem terhel. Irracionális dolog lenne ez. De nem kellene intézményesíteni az elhazudást, a letagadást. Ez az emlékmű a holocaust eltagadásának, a magyar állam holocaust-részvétele relativizálásának emlékműve.
Nem arról szól ez a szobor, hogy mi volt hetven éve. Ez a szobor arról szól, ami ma van. Az meg szégyen, gyalázat. Hogy idáig jutottunk. És ez az én szégyenem is. És nagyon bízom benne, hogy egyszer az unokám, ezt a szégyent - hogy hagytuk, hogy ez legyen, ez az emlékmű - a fejemre olvassa. És mindent meg fogok tenni azért, hogy a fejemre olvassa. És csak annyit fogok neki mondani, nincs mentségem. Igazad van.
Csizmás Kond
@ancika: Neked is leírom mégegyszer...légyszives figyelj "
Ez az emlékmű (amilyen olyan) nem tagadni vagy dicsőíteni akar, hanem emlékeztetni, benne van a nevében is.
Azért mert megépült még mindenki azért tart bűnbocsánatot amiért akar, arra emlékezik akire akar, ez csak egy lehetőség, hogy azokra is emlékezzenek akik nem voltak lágerbe hurcolva vagy kiközösítve de szenvedtek vagy meghaltak a megszállás miatt.
Írod : " Mert elhazudja azt, ami a való"...és mond mi a való ? vagy szerinted az nem igaz, hogy a németek az átállás elkerülése végett lerohantak ?
Mindenki azt magyaráz rá amit akar vagy amit megért viszont az csak magánvélemény marad esetleg belesujkolt vélemény, a valóság mindig az ami miatt létrejött.
Azzal kezdted a mondókádat, hogy nem szórsz hamut a fejedre...mégis szórod két kézzel. Hogy mi volt hetven éve azért nem te kell szégyeld magadat az unokáid előtt hanem esetleg a nagyapád kellett volna előtted mert mind írod ha ez a szobor a te szégyened akkor a megtörténtek az ő szégyene volt.
Hamu szórás helyett próbálj felnőni a mai korhoz, és ne azt fájlald amihez semmi közöd hanem azt amit te hagysz hátra...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.