Közel kéttucatnyi étolajmárkát, importőröket és forgalmazó cégeket nevezett meg, szállítóleveleket, számlákat, konkrét áfacsalási sémát ismertetett 2012 elején a NAV-val az amerikai Bunge étolajgyártó cég – tudta meg a hvg.hu.

"Ez csak egy fecni; felszínes, hiányos és téves információkra alapuló dokumentum" – a kormány a napokban még így próbálta lejáratni azt az anyagot, amelyben az amerikaiak az áfa-csalásokra próbálták felhívni a magyar hatóságok figyelmét.

A hvg.hu birtokába került dokumentumok alapján most kiderült: a fecni valójában egy meglehetősen részletes anyag.

A közel harmincoldalas anyag bő két és fél évvel ezelőtt készült, és részletesen bemutatja az étolajpiacon 2008 óta zajlott folyamatokat – írja a lap. Az az amerikai hátterű Bunge cég csinálta, amelyik az étolajpiacon domináns, gyárt is Magyarországon (a Vénusz és a Floriol márka az övé, egyébként egy másik napraforgóolaj-gyártó van még idehaza, az NT), és külföldre is exportál, de külföldön, Európa számos orstették a 2009-2010 fordulójától datálható nagyobb lendületet kapott áfacsalások. És a Bunge volt az az egyik olyan cég, amelyikre utalt az amerikai nagykövetség a nyilvánosságra hozott levélben, mint amelyik többször szóvá tette a kormányzati és hatósági emberek előtt, milyen károkat okoz neki, és mit lehetne tenni az áfacsalás ellen.

A Bunge – a hvg.hu több helyről származó információi szerint – 2011 végén eljuttatott információkat megyei szinten az adóhatósághoz a kialakult helyzetről, a károkról, az áfacsalókról és az általuk forgalmazott étolajokról. Eltelt pár hónap, és az amerikai cég azt látta, semmi sem változott, nagyban zajlik az áfacsalás, folyik a térvesztése a cégnek – mesélte az informátor. Ezt érzékelve a Bunge készített egy prezentációt, amit 2012 elején eljuttattak a NAV központi hivatalába.

A hvg.hu kereste még hétfőn a NAV-ot, de a hivatal három nap alatt sem reagált a lapnak, amelyben arra kérdeztek rá, érkezett-e, és ha igen, mit kezdett az adóhatóság az anyagban olvasható információkkal.

A hvg.hu részteles feltárása itt olvasható >>>

60 hozzászólásarrow_drop_down_circle

volvós
Viktornak az adóbevallás is egy söralátét,
az amerikai 30 oldal meg " csak egy fecni ..."
Az Ö gondolkodás szerint !!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Főlökött
Nem kell felháborodni! A több kötetből ennyit tudtak 6 nap alatt átgépelni...

Gépírónő is ember, van családja is :)
coni
Ha a NAV járna bevásárolni, már hosszú évekkel ezelőtt feltűnt volna nekik, hogy több száz Ft árkülönbség van ugyanazon minőségű étolaj (cukor, stb) között. Évekig nem lehet beszerzési ár alatt árulni ilyen mennyiségeket, csak ha...lsd zöldfüzet.
kukac50
Akkor most már biztos,hogy van ügy!
Varga akkor miért hazudozott?
Tessék nyomozni !
spu00
Mindenki azt utál, akit akar, de legalább legyen már köze valahogy a tényekhez.
A Bunge 2011 végén, 2012 elején tett feljelentést/ tájékoztatást aNAV felé, s az eddig kapott tájékoztatások alapján több cég 14 embere ellen van eljárás , letartoztatás, amint hallani lehetett kb.400 eljárás, házkutatás, dokumentáció, vagyon tárgyak lefoglalása történt meg ez ideig.
A kétoldalas "fecnit" meg az elmúlt hetekben adta át egy követségi akárki, melynek sem címzettje, sem dátuma, aláírása meg egyáltalán nem volt, pedig egy emlékeztetőnek előírt szabályai vannak, melyet minden esetben nyilvántartásba kell venni, de ez estben hogyan? Ettől függetlenül az átadott fecni semmi olyant nem tartalmazott, mely alapján, akár egy legyet agyon lehetne csapni. Érdekes módon ezt a hírt még az Ügyvivő úr sem cáfolta, pedig sokan nyilatkozták.
kkalman
Előbb, utóbb lesz eredmény. Ha más nem, újabb házkutatás Horváth Andrásnál, esetleg le is tartóztatják. Azután lesz hallgatás, meg hazudozás, és marad minden érintett a helyén, mert egységben az erő.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.