Közel kéttucatnyi étolajmárkát, importőröket és forgalmazó cégeket nevezett meg, szállítóleveleket, számlákat, konkrét áfacsalási sémát ismertetett 2012 elején a NAV-val az amerikai Bunge étolajgyártó cég – tudta meg a hvg.hu.

"Ez csak egy fecni; felszínes, hiányos és téves információkra alapuló dokumentum" – a kormány a napokban még így próbálta lejáratni azt az anyagot, amelyben az amerikaiak az áfa-csalásokra próbálták felhívni a magyar hatóságok figyelmét.

A hvg.hu birtokába került dokumentumok alapján most kiderült: a fecni valójában egy meglehetősen részletes anyag.

A közel harmincoldalas anyag bő két és fél évvel ezelőtt készült, és részletesen bemutatja az étolajpiacon 2008 óta zajlott folyamatokat – írja a lap. Az az amerikai hátterű Bunge cég csinálta, amelyik az étolajpiacon domináns, gyárt is Magyarországon (a Vénusz és a Floriol márka az övé, egyébként egy másik napraforgóolaj-gyártó van még idehaza, az NT), és külföldre is exportál, de külföldön, Európa számos orstették a 2009-2010 fordulójától datálható nagyobb lendületet kapott áfacsalások. És a Bunge volt az az egyik olyan cég, amelyikre utalt az amerikai nagykövetség a nyilvánosságra hozott levélben, mint amelyik többször szóvá tette a kormányzati és hatósági emberek előtt, milyen károkat okoz neki, és mit lehetne tenni az áfacsalás ellen.

A Bunge – a hvg.hu több helyről származó információi szerint – 2011 végén eljuttatott információkat megyei szinten az adóhatósághoz a kialakult helyzetről, a károkról, az áfacsalókról és az általuk forgalmazott étolajokról. Eltelt pár hónap, és az amerikai cég azt látta, semmi sem változott, nagyban zajlik az áfacsalás, folyik a térvesztése a cégnek – mesélte az informátor. Ezt érzékelve a Bunge készített egy prezentációt, amit 2012 elején eljuttattak a NAV központi hivatalába.

A hvg.hu kereste még hétfőn a NAV-ot, de a hivatal három nap alatt sem reagált a lapnak, amelyben arra kérdeztek rá, érkezett-e, és ha igen, mit kezdett az adóhatóság az anyagban olvasható információkkal.

A hvg.hu részteles feltárása itt olvasható >>>

60 hozzászólásarrow_drop_down_circle

volvós
Viktornak az adóbevallás is egy söralátét,
az amerikai 30 oldal meg " csak egy fecni ..."
Az Ö gondolkodás szerint !!
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
nyanya001
Ha 30 kötetben írták volna meg, Orbánnak az is fecni lenne
hiszen a csókos CBA is benne van vastagon a 4 milliárd ÁFA csalásával !
tivoli
@nyanya001: A CBA Svájcban fizet társasági adót, mert ott sokkal kedvezőbb a mértéke, mint itthon.
Dr. Felipe
@tivoli: Akkor azért vonatozgat vicctor is Svájcban. Ott jattol a CBA.
tivoli
@Dr. Felipe: Nincs kizárva, hogy a jutalékért megy :-))
volvós
Viktornak az adóbevallás is egy söralátét,
az amerikai 30 oldal meg " csak egy fecni ..."
Az Ö gondolkodás szerint !!
JAJMÁR
Ezek szerint már a hvg. is többet tud, mint a kormány? :)
Hihetetlen, hogy mindig hazugságon kapjuk a hazugokat? vagy inkább az, hogy még mindig vannak akik hisznek nekik !
bretagne
@JAJMÁR: Tudod, a hazug embert utolérik gyorsan.
Clavigo
Jó kis fecni...szandokan,,Mit lépsz erre??
leszúrt rittberger
@volvós: Nagyotmondásban a legjobb ez primadonna...
Sziszifusz
2012. óta a NAV az információ birtokában semmit sem tett. Itt a bizonyíték arra, hogy Horváth A. nem alaptalan rágalmakat hangoztat. Az eltelt két év elég lehetett volna a nyomozás elrendeléshez és lefolytatáshoz. Az a gyanúm, hogy az illetékesek függőségi viszonyaik miatt nem tudtak eljárást indítani. A "kenyéradó gazdát" tilos kényelmetlen helyzetbe hozni.
Kíváncsi vagyok, hogy a NAV pár nap múlva milyen legendát ad elő, hogyan bagatellizálja az ügyet.
silber13
@volvós: az a 3,
. sorban szereplő " gondolkodás" szó talán nem idevaló! Ő azt már nem ismeri!:-))))
volvós
@silber13: 13:50
bocsika, félrement...:-))))))
picit megelölegeztem neki !
Senara
Cáfolat ...ó az csak egy papirhalom, volt értelmetlen zagyvasággal . Egy dokumentum HVG postaládájába . Elég szeles volt az idő :-)) Ezt is cáfolják jön a többi ?
volvós
Valaki hallott kuszaszemüröl az utóbbi idökben
lapul, mint a sz...a füben !! Az is benne van sztem nyakig !
szaboria1
Amikor a NAV vezető saját magát vizsgálja akkor mire számítunk.
bencemacska
@tivoli: ma, 13:05
Tényleg ? Ott a székhelye?
bencemacska
Ha nem lenne véresen komoly és ennyire fájdalmas, hogy mindig hülyének néznek - számomra talán nincs is nagyobb sértés - három napig lehetne egyfolytában röhögni egy 30 oldalas fecnin!!!
Hofipisti
Azt nem értem, miért mindenki ezen a "szerencsétlen" Vida Ildikón rágódik, hiszen, bár eleinte nagyon fent volt az orra, az a Szabadság téri performansz nagyon "nagy" szerep volt. Égett mint a zsír!
Ugyanakkor senki egy kukkot nem szól, egy betűt le nem ír annak érdekében, hogy megtudjuk, kik is voltak a többiek. Azt azért már csak ne mondjuk, hogy Vida volt! Illetlenség lenne egy nőt hatökörnek minősíteni! Ki a farbával! Elő a többi névvel!
m.macskosz
@silber13: @volvós: Ráadásul nagy Ő! Még kicsire sem érdemes!
m.macskosz
@Hofipisti: fácánlézer, habonynyuggerverő, meg pár nav-os.
bencemacska
@Hofipisti: ma, 14:21

Ő a főnök, és fejtől bűzlik a hal.
Ha nem ért egyet a rá kirótt feladattal, le lehet mondani!
Sziszifusz
@Hofipisti: Vida Ildikó és NAV-os kitiltott társai csak egy-egy csavar illetve alkatrész voltak a gépezetben, illetve most is azok. Ők csak kis "halak".
Szerintem azért hallgatnak, mert létük, egzisztenciájuk van veszélyben. Bizonyos körökben létezik az "omerta".
bencemacska
@Sziszifusz: ma, 14:37

Omerta a maffiában van!
nezelodo
Jujujj! Alighanem valaki nagyon hazudós, és képtelen leszokni róla!
Cicamama55
@volvós: Nekem is ez a társítás illetve kettős mérce jutott róla az eszembe!
Toby
Az miért nincs lefektetve az alaptákolmányba, hogy a nyílt szívű, fideszes magyar hazudik reggel, délben és este, de különösen választások előtt ! Mert ez a szokás, egy régi magyar szokás, még Fél-Ázsiából!
bakegya
@Toby:nézd,ahol bérgyilkolni is lehet,ott minek.
coyote3
Ez a fekáliajankó megint hazudott. Már meg sem lepődök...
nyanya001
Itt van a dokumentum fecni !
Nyilvánosságra hozta a kormány azt a kétoldalas dokumentumot, amit Magyar Levente, a külügyminisztérium államitkára kapott meg az amerikaiaktól. A közzétett pdf ide kattintva érhető el.

A dokumentum azt veszi sorra, hogy az amerikaiak mikor és kinek jelezték a magyar kormányzatban, hogy gondjaik vannak a korrupcióval. A papír szerint 2012 februárja óta konzultál az amerikai nagykövetség a magyar kormánnyal a korrupcióval kapcsolatos amerikai kifogásokról, de a magyar kormány érdemben nem reagált az amerikai aggodalmakra.

Kiemelnek egy találkozót, melyen 2013 októberében az amerikai nagykövetség munkatársai a NAV Bűnügyi Igazgatóságának jelezték az áfacsalásokkal és a dohánykereskedelem átszervezésével kapcsolatos aggodalmaikat. A dokumentum külön megmagyarázza azt is, hogy a trafikosítás idején az volt a baj, hogy szinte csak a Fideszhez közel álló kereskedők nyerték a trafikkoncessziókat. De érdemi választ nem kaptak a NAV-osoktól.
444.hu/2014/11/13/itt-a-magyarorszagi-korrupciorol-szolo-amerikai-dokumentum-az-afacsalasokkal-es-a-trafikokkal-van-gond/
Hofipisti
@m.macskosz: Erre kellene ráhajtani, hogy ezt tudja meg a nép - pontosan!
Fradigege
Ennek a köcsög morénak pedig az alaptörvénye egy guriga budipapír.
Desischado
Egyre jobban gyűl a fejükre a mocsok, és még mindig a hatalomban vannak! De meddig?! Minden hazugok királya, vitéz, nemzetes, felcsúti orbán viktor, már megint hazudott, ahogy az jó szokása. Van olyan, aki még ezen meglepődik?
karma1
@bencemacska: A maffia viszont az orszagban... Igy jon a kepbe az omerta...

Kulonben nehogy azt higyjetek, hogy vidanak kalapoznia kene a mindennapi betevoert...Lasd smitt"alamfo"paja bacsit, milyen f@szan epitgetik a nyugdijat, meg a Nemzet Sportoloja cimet is megkapta, gondolom nem egy zacsko Zizit mellekelve
karma1
@Hofipisti: Tudod, nincs mindenkinek internete, hogy azonnal olvashassa a dokumentumokat,... Valoban, valakinek nagyon elo kene vezetni ezeket a dolgokat...
human
Szurkolok az exNAV-os Horváth Andráséknak hogy sikerrel felállítsák azt a bizottságot, ami majd átvilágítja a NAV működését. Horváth ma reggel elmondta az ATV-n, hogy ha még nem semmisítették meg az iratokat, akkor megfelelő felhatalmazással ki tudják mutatni a NAV vezetők felelősségét az adócsalásokban. Ismer olyan jelenleg még NAV dolgozókat, akik tisztességesek. De tud olyan esetről, mikor azért rúgtak ki egy NAV-ost, mert nem volt hajlandó korrumpálódni.
mate03
@Fradigege: Kíváncsi lennék hogy mi lett a kőbevésett alaptörvénnyel,amit számtalanszor módosítottak? Vagy azt is kérdezhetném,mi lett az alaptörvény asztalával? Amit minden önkormányzatnál,felkellet állítani?mennyi pénzt pocsékoltak el erre a semmitmondó irományra? Az egész kormányzásuk,kapkodásból,meggondolatlan törvények alkotásából,később annak módosításából állt ! A korrupció melegágyává vált az ország! Trafik, föld! Pályázatok nyertesei ,csak a haverok! Államtitkárok kinevezései diploma nélkül! Nem írok többet,mert elfogyott a türelmem!
Csizmás Kond
Azt nagyon kétlem, hogy egy akármilyen cég csak úgy megnevezzen vagy húsz másikat hogy csak hacsak ő is nincs benne.
karma1
@human: Fantasztikus oldal, fantasztikus, tetteros emberekkel, Csak a Joisten segitse meg oket!
Azt hiszem, a vezir ott fog nekik keresztberakni, ahol csak tud, persze, ha minden szabalyos a szovetseg megalakulasahoz, akkor elmeletileg nem sokat tehetnek ellenuk, gyakorlatilag viszont meggatolhatjak, vagy legalabbis lelassithatjak a bejegyzest... De ha ok tovabbra is kitartanak, es esetleg nemzetkozi nyilvanossagot kernek, akkor nem sokat tehetnek, mert akkor orbaneknak nyilatkozniuk kell pro vagy kontra...
eszegfu
@mate03: Kihagyta az alaptörvény diszkiadását, a házelnök Kövér dedikálásával,
amit meg lehetett rendelni... vajon hány példányt nyomtattak ki, mennyiért és hol
tárolják a megmaradtakat? De kiváncsi lennék Kerényi Imre "Nemzeti könyvtár" sorozatára is, melynek első 24!!! kötetét még 2013. karácsonyára igérte! Ez mennyibe került? Egyszerüen bármilyen téma felvetődik, rengeteg más, ezekhez hasonló "remekbe szabott" dolog jut az eszembe.
human
@karma1: Azért egy ponton meg kell majd tenni egy radikális lépést. A kormány és Vida Ildikó nem fogja elismerni a Korrupcióellenes Szövetséget. Ezt sajnos ki kell kényszeríteni.
karma1
@human: Ha csak ok nem ismernek el, ... Bar ez valoban egy kapitalis kerdes... De ha a birosag nem jegyzi be oket, akkor hivatalosan nem tudnak semmit sem lepni, vagyis mar azzal ellehetetlenitik oket, hogy nem lehet intezkedesi jogkoruk - sztem ez a sokkal fontosabb kerdes - legalabbis az elso lepesnel... De persze igazad van, (mint mindig...:o))), mert vidat valahogy el kell onnan tavolitani, de akkor az mar valoban orban bukasa lesz... Felo, hogy abban a kurta-furcsa "hazkutatasban" sok terhelo bizonyitek eltunt, talan mar nem is lehet potolni, de ha igaz, amit Horvath ur allitott, hogy vannak meg a NAV alkalmazasaban tisztesseges adoellenorok is, akkor talan azoknak a sajat jegyzetei nem tuntek el...

Mindenesetre elindult valami, es a "domino-elv" itt is muxik, megallithatatlanul...
human
@karma1: A kormány mindent meg fog tenni, hogy jogilag útját állja a vizsgálatnak. Ezért nem jogi úton a tömeg erejével kell kikényszeríteni a kormányból az együttműködést.
Zsuga
Ami nagyon megy nekik, az a mellébeszélés és időhúzás, miközben ezerrel zajlanak a bizonyítok eltüntetése. Mert nagyon valószínűnek tartom, hogy Horváth Andrásnak ebben is igaza van.
tivoli
@karma1: ma, 11:12
Nagyon optimista vagy ha azt hiszed, hogy egy NAV főnök Vida Ildikó, és egy adóellenőr Horváth András pengeváltásától sipp-supp, máris rend lesz. Még ha csak kettejükről volna szó akkor se, mert nem egy súlycsoport.
karma1
@tivoli: Az erjedes mar megkezdodott, ez tagadhatatlan, a pengevaltas minosege pedig nemcsak a "kardok" elessegetol fugg, hanem rengeteg minden mastol is, tudod...
tivoli
@karma1: ma, 11:34
Éppen ez az. Rengeteg mindentől, és bármikor közbe jöhet valami..
bencemacska
@tivoli: Én azért vagyok szkeptikus az eredményt illetően, mert 2002 után sem tudtak semmit bizonyítani a Simicska-féle "hosszú bájtok éjszakája" ügyében. Simitska és társai nagyon jó informatikusok.
És ne feledkezzünk el a NAV informatikai főkorifeusáról sem!!!
tivoli
@bencemacska: ma, 12:29
Ez bizony így van, a VPOP-ra, az APEH-ra se sikerült semmit bizonyítani, nem valószínű, hogy pont a NAV-ra sikerülni fog.
Fradigege
@mate03: Tiszta ideg vagyok én is! :) 2018-ig folytatják. Folytatni szeretnék, szerényebben fogalmazva, ugyebár.
Főlökött
Nem kell felháborodni! A több kötetből ennyit tudtak 6 nap alatt átgépelni...

Gépírónő is ember, van családja is :)
coni
Ha a NAV járna bevásárolni, már hosszú évekkel ezelőtt feltűnt volna nekik, hogy több száz Ft árkülönbség van ugyanazon minőségű étolaj (cukor, stb) között. Évekig nem lehet beszerzési ár alatt árulni ilyen mennyiségeket, csak ha...lsd zöldfüzet.
kukac50
Akkor most már biztos,hogy van ügy!
Varga akkor miért hazudozott?
Tessék nyomozni !
spu00
Mindenki azt utál, akit akar, de legalább legyen már köze valahogy a tényekhez.
A Bunge 2011 végén, 2012 elején tett feljelentést/ tájékoztatást aNAV felé, s az eddig kapott tájékoztatások alapján több cég 14 embere ellen van eljárás , letartoztatás, amint hallani lehetett kb.400 eljárás, házkutatás, dokumentáció, vagyon tárgyak lefoglalása történt meg ez ideig.
A kétoldalas "fecnit" meg az elmúlt hetekben adta át egy követségi akárki, melynek sem címzettje, sem dátuma, aláírása meg egyáltalán nem volt, pedig egy emlékeztetőnek előírt szabályai vannak, melyet minden esetben nyilvántartásba kell venni, de ez estben hogyan? Ettől függetlenül az átadott fecni semmi olyant nem tartalmazott, mely alapján, akár egy legyet agyon lehetne csapni. Érdekes módon ezt a hírt még az Ügyvivő úr sem cáfolta, pedig sokan nyilatkozták.
kkalman
Előbb, utóbb lesz eredmény. Ha más nem, újabb házkutatás Horváth Andrásnál, esetleg le is tartóztatják. Azután lesz hallgatás, meg hazudozás, és marad minden érintett a helyén, mert egységben az erő.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.