Mielőbbi kormányváltást szorgalmazott a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke kedden Dombóváron, egy lakossági fórumon. 

"Nem akarunk várni 2018-ig, nyugodt, demokratikus erők által szervezett kormányváltást szeretnénk minél előbb" – mondta Gyurcsány Ferenc a Megélhetést! Biztonságot! elnevezésű országjáró körútjának Tolna megyei állomásán.

Hozzátette: "ha egy kormány minden nap árt az országnak, ahogyan Orbán Viktor kormánya teszi, arra kell törekedni, hogy minél kevesebb ideje legyen rá".

A DK arra is készül, hogy mi történjen Orbán Viktor kormánya után, mit lehet kezdeni egy „lényegében darabjaira hullott országgal” – mondta. Ma már nem elég visszamenni 2010-hez, olyan mélyen átalakult az ország, hogy egy sor új megoldást kell találni, „meg kell mutatni, hogy emberileg és szakmailag készen állunk a kormányzásra” – hangoztatta.

Az ellenzéki politikus a városi művelődési házban, mintegy százötven ember előtt tartott fórumon egyebek mellett arról beszélt, hogy a jelenlegi iskolarendszer konzerválja a családok között meglévő, egyébként növekvő különbségeket. A személyi jövedelemadó újabb egyszázalékos csökkentésével kieső 120 milliárd forintból harmadával lehetne emelni az ápolók és orvosok bérét, és meg lehetne szüntetni a kórházi várólistákat – folytatta.

Azt is szóvá tette, hogy ma Magyarországon 93 ezer forintos létminimum mellett nettó 67 ezer forintos minimálbérért lehet törvényesen dolgoztatni. A magyar gazdaság kibírta az energiaárak emelését, a vállalkozások a megemelt minimálbérhez is alkalmazkodnak majd. „Lesznek, akik megbuknak, de a helyüket hatékonyabb cégek foglalják el” – mondta. Ez nem baloldali program, hanem a tisztesség programja – tette hozzá.

Nyugdíjemelés is csak akkor lesz, ha növekednek a bérek – szólt a többségében nyugdíjas hallgatósághoz.

A pártelnök úgy vélekedett: ma jobbak a demokratikus ellenzék esélyei, mint 2014-ben, a Fidesznek 1,8 millió, a baloldalnak körülbelül 1,4 millió szavazója van, ami már nem nagy különbség.

Kijelentette: továbbra is a szocialista párttal való együttműködés híve, amit nem gátol „túltengő személyi ambíció”.

103 hozzászólásarrow_drop_down_circle

verum
@JAJMÁR: - az őszödi beszéd a legtisztességesebb megnyilvánulás volt, amit politikustól hallottam.
Az MSZP ha akkor megfogadja, mellé áll és nem saját kis pecsenyéjét sütögeti, ma nem itt tartanánk.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
justhpeter
A végén megszeretem ezt a Ferit.
"Mielőbbi kormányváltást szorgalmazott a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke"
Rendben Feri, de kire ?
Ha az egyik 0-t lecseréljük egy másik 0-ra, a matematika jelenlegi szabályai szerint az eredmény: 00.
Mindnyájan tudjuk, hogy a 00 minek a jele.
izo
A feri vissza aiar jönni? Ez vicc! Elég volt belőle egy életre.
Souky Sanjay
Fletót azért talán mégse.Így is túl sok volt belőle.
papa.49
Az itt a legnagyobb baj hogy nincs alternatíva, nincs akit a mai ellenzék és a nép eltudna fogadni...
verum
Gyurcsány nem a kedvencem, de a legtapasztaltabb.
Vona nulla, Schiffer lagymatag. Gyurcsány legalább tud gazdálkodni.
És nem az MSZP-t kell hozzá elviselni.
verum
Merthogy az MSZP legalább olyan korrupt, ha nem is olyan pofátlan, mint a mostaniak.
Anna Mária
@verum: Gyurcsány gyűjthetne maga köré néhány értelmes, hiteles figurát. Ha ez nem sikerül neki, nincs semmi esélye.
JAJMÁR
Mondta Gyurcsány, hogy miniszterelnök akar lenni? Nem hallottam. Programot készít, kormányváltást akar. Azt csinálja,a amit nagyon sokan várnak. (Ha mégis ő lenne, amit nem hiszek, nyugodjon meg mindenki, az ezután következő kormány nem lesz hosszú életű, csak előkészíti a "rendes" választást. )
verum
@JAJMÁR: - pedig lehetne.
Sokan fújolják, de hogy miért, arra eddig nem nagyon kaptam választ. Én tudom, miért nem kedvencem, de másoktól nem nagyon hallottam erre érvet és kíváncsi lennék.
Anna Mária
@verum: Nekem az a bajom vele, hogy nem tudta kordában tartani a tohonya mszp-seket, nem takarította ki azt a disznóólat és nem mondott le idejében.
De el tudom képzelni róla, hogy tanult ezekből az óriási hibákból.
Anna Mária
@JAJMÁR: Biztos akar, de el lehet képzelni, hogy nem ez a fő célja, hanem tényleg szeretne az ország érdekében dolgozni. Ha a fideszkdnp egyszer végre kitakarodik a hatalomból, lesz egy hosszú időszak, amikor választás választást fog követni, akár félévente, ami egyáltalán nem lesz baj.
JAJMÁR
@verum: Mostanában nekem is szimpatikusabb, de nekem sem a kedvencem. Régebben a testbeszéde valahogy nem volt harmonikus azzal, amit mondott. Persze lehet, hogy csak beképzeltem.
A "le kellett volna mondania" az öszödi beszéd után kritikákkal nem értek egyet. Lemondott, amikor nem volt más út.
Amúgy össze tudnék állítani egy jó kis kormányt azokból, akik nekem szimpik :)
verum
@Anna Mária: - igen, azzal egyetértek, hogy gyenge kezű. Attól tartok, nem képes megfelelő embereket maga köré gyűjteni, mert a DK sem éppen villog. Vadai Ágnest meg ki nem állhatom, legalább olyan butának tartom, mint Selmeczi Gabriellát.
Nem is értem, hogy Gyurcsány, aki legalább valamelyest karizmatikus is, hogy nem tud egy jó csapatot maga köré.
De ez még elképzelhető, hogy változik.
Azonban sokkal nagyobb hibának tartom, hogy megalkudott saját elveivel elképzelésével. Most már azt mondja, amit a többség hallani akar. Pedig a többség csak álmodik.
A gazdálkodás szigorú tényeken alapszik és komoly megszorítás, áremelkedés nélkül nem lesz kilábalás. Ezek kellenek és tartok tőle, hogy nem meri kimondani sem, nemhogy meglépni és véghez vinni. A megszorítások mellett ugyanolyan fontos, hogy a befolyt pénzek tényleg oda menjenek, ahova kell és hogy tényleg jövedelmező beruházásokat hozzanak létre. Ezt én tőle el is tudom képzelni, csak a gyengesége az, ami miatt nem tudok bízni.
Pedig szerintem nincs más. Ha ő nem képes, akkor marad az ami van. Ettől félek...
JAJMÁR
@Anna Mária: 22:03 Biztos szeretne, de szerintem tudja, hogy nem lehet. Kerekasztal kell és közös jelölt.
verum
@JAJMÁR: - az őszödi beszéd a legtisztességesebb megnyilvánulás volt, amit politikustól hallottam.
Az MSZP ha akkor megfogadja, mellé áll és nem saját kis pecsenyéjét sütögeti, ma nem itt tartanánk.
JAJMÁR
@verum: 22:09 Igaz, de legalább kiismertük az Mszp-t is.
Anna Mária
@verum: Igen, az a nagy baj, hogy ilyen sötét senkik sertepertélnek körülötte, mint a Vadai és még néhány arctalan, megjegyezhetetlen figura.
Valószínűleg nem annyira karizmatikus Gyurcsány, csak bizonyos kis körökben tud lelkesedést kiváltani a személyével.
A legutóbbi, a Kádár-rendszert emlegető próbálkozása is nagyon kisstílűre sikeredett.
Nem gondolom, hogy egy kormányváltás után megszorításokra lenne szükség. Óriási összegek szabadulnának fel, ha a lopás megszűnne és újra igazságosabb adórendszert vezetne be az ország.
Anna Mária
@JAJMÁR: 22:06 Én azért tartom óriási hibának, hogy nem mondott le hamar, mert a lemondásáig tartó hosszú időben baromira megerősödött a fidesz. Ezt nem ismerte fel.
kamazuka
Igazándiból kormányozni senki sem akar,mert ellenzékből ugatni a világ legkényelmesebb dolga!
Nincsen felelősség!
verum
@Anna Mária: óriási a hiány is és hatalmas összegekkel vannak hátralékban a közintézetek. Akkor nem lenne szükség megszorításra, ha visszafolynának az ellopott pénzek, de abból még a jövő században sem lesz semmi.
A rezsicsökkenés is hatalmas károkat okozott az energiaszolgáltató iparban. Szóval két lábbal kellene a földön járni. És bizony egy generációnak nyögni kellene, hogy a következőnek már könnyebb legyen. Ezt nem lehet megúszni. Aki mással kecsegtet, az hazudik.
adrenalink
@Anna Mária: tegnap 22:03-ra Már hogyne lenne baj!
1./ Az éppen kormányon lévők csak népszerű döntéseket hoznának, esetleg még osztogatnának is a hatalom megtartása érdekében, az országgal érdemben senki nem foglalkozna.
2./ A szavazósdira hamar ráunnak az emberek, mozgósításban pedig a fityisz mindig hatékonyabb volt a baloldalnál.
eugen4402
Az a gyanúm, ha a Názáreti Jézus a mai Magyarországon kezdte volna hirdetni az igét, soha nem lett volna kereszténység.
verum
@eugen4402: - ez nagyon valószínű, merthogy akkor még nem létezett Magyarország.
Anna Mária
@adrenalink: Nem, ha tisztességes emberek kerülnének kormányra, nyilván nem osztogatnának. Nem is lenne miből.
Hja kérem, ha az emberek "ráunnának a szavazósdira", akkor tényleg menthetetlen ez az ország. A fidesznek esélye sem lenne, hiszen a vezetőség szépen csücsülne a hűvösön, ahová való.
Tibor43
Sokan nem akarnak 2018-ig várni,de ismerik a realitásokat. A jelen állás szerint a DK esélytelen.
Nem egy lakógyűlésnyi leendő választót kell tapsoltatni...
Anna Mária
@Tibor43: Nagyon vézna, amit Gyurcsány csinál, nagyon.
nemjoezigy
Idézgetek az engem megfogó részek közül és megkommentezem: "Gyurcsány nem takarította ki azt a disznóólat és nem mondott le idejében." - azóta se tett önkéntes bevallást a hibáiról, a hivatali összeköttetéseinek kihasználásával jutott üzleti előnyökről, és a többiekéről se (párttársak, egyebek). Pedig az apparátus és adat ismeret meg van mindegyik pártnál.
"De el tudom képzelni róla, hogy tanult ezekből az óriási hibákból.
Tényleg szeretne az ország érdekében dolgozni." - nekem azért fenntartásaim vannak ezzel kapcsolatban, mert mint fent már írtam, nem történt meg a 'fejre történő hamuszórás=meakulpázás'
"Igaz, de legalább kiismertük az Mszp-t is." - mindegyiket kiismertük, egyik párt sem tett a másikra igazi bizonyítható számon-kérhető feljelentést. Ami ha nem is törvénysértő, de nem etikus, hanem erkölcstelen, igazságtalan. Mert sajnos olyan törvényeket csináltak, ami számukra kedvező, az ország, és így a többség kárára van. Gumi törvényeink, jogszabályaink vannak, ami az uralkodó osztály érdekét védi. Jelen esetben a gazdagokét és a pártkatonákét.
Nincs a jövőre biztosíték, minden hatalmon levő párt, képviselő, holdudvar az ország állapotának változásától függetlenül gazdagodott.
"Nem gondolom, hogy egy kormányváltás után megszorításokra lenne szükség. Óriási összegek szabadulnának fel, ha a lopás megszűnne és újra igazságosabb adórendszert vezetne be az ország." Ezzel is egyetértek, de hiányolom a jogi biztosítékot, legalább is annak felajánlását, az egyéni IGAZI felelősség elvállalását, a felelősségre vonások lehetőségének javaslatát.
"És bizony egy generációnak nyögni kellene, hogy a következőnek már könnyebb legyen." Ezt a generáció nyögést nem teljesen fogadom el, mert most se nyög a társadalom ~ 10 %-a, hanem töretlenül és rohamosan gazdagodik. Nem érezték meg a válságot sem.
Folytatás következik:
nemjoezigy
Ami engem zavar a szerepléseiben (gyurcsány) az hogy valóban úgy érzem, hogy szerepel, színészkedik. A hatalmas gesztusok, az eltúlzott hatásszünetek, az elcsukló, sóhajtozó hangok. Ezek számomra mesterséges piár fogások, és nem a lényeg! Valószínű ez az ő habonyi ötletelésük.
Egyetlen egy jelenlevő (parlamentben) pártnak, és még az ország helyzetének jobbítására szerveződőknél sem hallom a jogi, igazságos háttér megteremtését, még program szinten sem.
Hiányolom a gazdasági bűncselekmények (osztogatások) számonkérésének programba vételét sem.
(ezt az un. rendszerváltáskor egy egyszerű vagyonnyilatkozattal meg lehetett volna oldani. Most nehezebb, de meg KELL tenni. Az adóhatóság visszamenőleg az un. rendszerváltásig leellenőrizne akár mindenkit, -én állnék eléje, engem nem zavarna- , de a volt funkcikat a gyorsan meggazdagodottakat és a rokonaikat, ismerőseiket mindenképp.)
Lenne itt visszajuttatható pénz.
Csak egy kettő a közelmúltból: lázár utazásai, a fidesznyikek és álkereszténykdnpsek, a képviselők jogtalanul felvett juttatásaiktól a kokó és egyéb vezetők vissza nem térítendő akárhány (1-25-
nemjoezigy
Bocsánat a szómenésemért, de megint elfogyott a hely.
(1-25-
nemjoezigy
Még egy utolsó próbálkozás a maradék 13 sor megjelenítéséért.:

(1-25-
Anna Mária
@nemjoezigy: Mondd csak, nagyon érdekes!
nemjoezigy
Sajnálom és elnézést kérek, de valamiért nem engedi, pedig itt nálam az elküldés megnyomásáig látszik.
nemjoezigy
@Anna Mária: Köszönöm, akkor megpróbálom még egyszer begépelni, nem bemásolni, pedig a második rész másolással működött.
JAJMÁR
@Anna Mária: A Fidesz erősödését én nem írom a Gyurcsány számlájára, ez jóval összetettebb szerintem. Ha akkor lemond a Gyurcsány, az lett volna az ok. A fidesz erősödését sok minden befolyásolta, de leginkább a jól eltalált kommunikációjuk segítette őket. A kormányok váltakozása a demokrácia jele, már túl sokáig volt baloldali kormány, a 2010-es kormányváltás szinte törvényszerű volt.
A fő problémát az egy évvel ezelőtti választásban látom. Ezt meg kellett volna nyernie a demokratikus ellenzéknek, a magas labdákat mintha direkt nem sikerült volna lecsapniuk.
Magam is azon a nézeten vagyok, hogy a politika szereplőinek teljes megújulására van szükség, és nem elsősorban más emberekre, - de azokra is - hanem teljesen új szabályozásra.
A DK most dolgozik egy új szabályozáson, amiből eddig csak részleteket közöltek.
Számomra meglepő, hogy azonnal támadva van a Gyurcsány személye, pedig, éppen az asztalra készül rakni valamit. Arra az asztalra, ahova egyébként másoknak is pakolni kellene.
Anna Mária
@JAJMÁR: Én nem szívesen venném el Gyurcsánytól senkinek a kedvét annak ellenére, hogy meg vagyok róla győződve, sok-sok hibát követtett el, amiket nyilvánosan soha nem vallott be. Attól még lehet, hogy maga tanult a hibákból, de amíg ezt nem hozza a tisztelt választópolgárok tudomására, addig számomra nem hitelesek a próbálkozásai.
Nem vagyok biztos abban, hogy bárkinek is ugyanarra az asztalra kellene pakolnia, ahová Gyurcsány most néhány szalmaszálat igyekszik letenni. Teljesen meg tudom érteni, ha nem bíznak benne.
JAJMÁR
@Anna Mária: 11:58 A közös asztalunkra értettem a pakolást, ahonnan a többség csak elvenni akar. Egy ilyen asztal van. Nem tudom megítélni, hogy szalmaszál lesz-e, amit majd letesznek, hiszen még nem is ismerjük a tartalmát, csak egyes szeletkéit.
(Egyébként Gyurcsány az egyetlen politikus, aki beismerte a hibáit, de ez már a múlt.)

Félreérted, - és lehet mások is - nem tartom személyfüggőnek, hogy egy ötlet jó-e, és azt hiszem, hogy ideje lenne a feladatokra koncentrálni, (Bárcsak minél többen mondanák el a véleményüket.) Nem kell bízni a Gyurcsányban, és egyáltalán senkiben. A jogállamban kellene bízni.
Minden ember tévedhet, és az a jó vezető, aki tudja, hogy a szakértők, szakemberek nélkülözhetetlenek a lehető legjobb döntésekhez. A hiba lehetőségét kizárni nem lehet.
Anna Mária
@JAJMÁR: Jó, majd meglátjuk, mond-e a DK valami értelmeset.
bakurasz
Egy napot se várjon senki! Magyarországot lassan leírják az EU-ban! Senki se álltassa magát, a görögöket is! Ha így megy tovább, menekült státuszért állhatok sorba!!
bakurasz
@verum: Ez az ember akkor lett számomra szimpatikus! A legbátrabb politikai megnyilvánulás,volt, amit valaha hallottam. Nem csoda, ha egyedül maradt a sok fostos között!
verum
@bakurasz: - egyszerűen nem is értem, hogy az emberek zöme hogy nem látta ezt!
verum
@nemjoezigy: - mondd, te tényleg azt hiszed, hogy egy jó vezető és itt egyszerre jóléti állam lesz?
Anna Mária
@verum: A fidesz folyamatosan az ordította: "hazudotthazudotthazudott", kb. ennyit bír felfogni és néhány napnál tovább megjegyezni az átlag magyar választópolgár. Tudjuk, milyen a közoktatás már régóta, nem is csoda a széles körben elterjedt egybitesség.
verum
@JAJMÁR: - még valami. Bizony, hogy egy generációnak nyögni kell, ha változás lesz. Nem a gazdagoknak, mert azok nem fogják annyira megérezni a megszorításokat. De az ország nem csak ezekből áll.
verum
@Anna Mária: - én nem is a fidesz-fanokra gondoltam, náluk természetes, hogy csak egy bedobott szlogen kell.
A nem fidesz-pártiak között is nagyon sokan felháborodtak és nem értették a beszéd lényegét.
Hihetetlen sok vitám volt azidőtájt és talán egy kézen tudtam megszámolni, hogy hányan voltuk azonos véleményen.
bakurasz
@verum: Volt az a nyomorult, hataloméhes kakadu! A Vicctátor elvtárs-úr! Úgy ordította tele a médiát, hogy majd a valaga dőlt ki a szerencsétlen marhának! A beszéd megvágásával meg az ordítozással sikeresen befolyásolta az arra hajlókat! Angliában tanult trükk és a zemberek beszopták! Ő meg röhögött a markába...hogy szarják tele neki! Szerintem azt a beszédet azóta sem hallgatta végig teljes egészében az emberek 10%- a sem! Pedig megvan még!
www.youtube.com/watch?v=SQkl87o1JfE
verum
@bakurasz: - én akkor is végighallgattam és belinkeltem minden vitapartnernek. Hihetetlen, hogy nem fogták fel. Valami tömeghipnózis lehetett azidőtájt. Csak most kezdenek ebből ébredezni az emberek.
Anna Mária
@verum: Igen, én is nagyon meglepődtem, hogy általam értelmesnek tartott emberek nem voltak képesek felfogni annak a nem túl bonyolult és igényes szövegnek az értelmét. Az orbáni ordítozás és kitartó ismételgetés nagyon széles körben ért célt, nemcsak a hívek között.
De volt már olyan a történelemben, hogy egy artikulálatlanul ordítozó őrült óriási tömegeket győzött meg olyasmiről, amiről korábban el sem tudták képzelni, hogy kultúrlényként egyáltalán elképzelhető.
verum
@Anna Mária: - már csak azért sem értem, hogy miért nem tartották százszor hitelesebbnek, mintha mindezt nyilvánosan mondta volna el. Hiszen akkor ott a lehetőség, hogy csak hazudik és ígérget.
Míg "négyszemközt" a pártjával tényleg azt mondta, amit gondolt. Szerintem nagyon ütős és lelkesítő szöveg volt.
Anna Mária
@bakurasz: Köszi, nagyon tetszik a találmányod: "majd a valaga dőlt ki"! :)))
Anna Mária
@verum: Csak éppen az mszp-tagok számára nem volt lelkesítő...
verum
@Anna Mária: - hát nem, ki is utálták.
bakurasz
@Anna Mária: Még gyerekkoromból emlékeztem erre a kifejezésre. Ha akkoriban használtam, finom nyaklevessel jutalmazták! Örülök, hogy tetszik!
verum
@Anna Mária: - ezt mind értem és tudom, csak az értelmest többséget nem, aki vak volt ezidőtájt.
Anna Mária
@verum: Az az értelmes többség, akire te gondolsz, egyszerűen nem létezik.
Sajnos, ez a realitás. Magyarországon az emberek többsége nem szeret gondolkodni, szellemileg végtelenül tunya. Ez a Kádár-rendszer öröksége.
verum
@Anna Mária: - ezzel nem értek egyet. Tény, hogy sok értelmes ember kipattant innen - erről már beszéltünk, hogy ez szerintem mekkora kár az országnak. De hiszem, hogy sok értelmes ember ma is van, csak vagy közönyösek, vagy nem látják értelmét megszólalni.
Anna Mária
@verum: Én meg azzal nem értek egyet, hogy sok értelmes ember pattant ki.
Azok mentek el, akik megtehették, akiknek volt valamijük, amit más országok munkaerőpiacain értékesíthettek. De ez nem egyenlő azzal, hogy ők értelmes, gondolkodó emberek lennének. A nyugati magyarok között például rettentő sok a rasszista, a jobbik nézeteivel szimpatizáló ember. Őket például biztosan nem lehet az értelmesek közé sorolni. Az szerintem még nem az értelem jele, ha valaki képes a saját érdekeit felismerni és azokat képviselni is.
Én szentül meg vagyok győződve róla, hogy a magyarok kádári öröksége az önálló gondolkodás széles körű hiánya és az az állandó várakozás, hogy majd valaki megmondja, mi legyen.
verum
@Anna Mária: - aki kint boldogulni tudott, az bizonyára nem bunkó. Nem beszélve arról, hogy zömmel értelmiségiek mentek ki.
Az értelem és az érzelem nem mindig jár együtt.
Kádári örökség? Én abban a korban nőttem fel és éltem. Mégsem örököltem ezt a függőséget.
Mondj egy korszakot a magyar történelemben, amikor ez a nép független volt és emelt fővel képviselte saját érdekét!
Mindig csak az elnyomás ellen tudtak összefogni, aztán meg utána egymást marták.
Anna Mária
@verum: Az utóbbi 25 évben független volt a magyar nép és addig nem nyugodott, amíg saját maga elő nem állított egy jó kis diktatúrát egy pszichopatával az élen. Ha nem volt külső elnyomás, hát a magyarok elintézték, hogy legyen saját diktátorkájuk. :)))
Nem, azok között is, akik nyugatra költöztek, nagyon sok a bunkó. Az értelmiségiek között is vannak mélytahó jobbikosok szép számmal.
verum
@Anna Mária: - ja, ahogy mondtam, ha megszűnt az elnyomás, akkor egymást marják az emberek.
De ez nem a kádár-korszak öröksége, ez sokkal mélyebbről, régebbről jön...
Anna Mária
@verum: Nem hiszek abban, hogy néhány generációnál tovább hatnak a dolgok. Szerintem a Kádár-éra vágta taccsra szellemileg-lelkileg az országot. Ennek az országnak kádári párttitkár kell és kész.
verum
@Anna Mária: - hát, nem kell, hogy mindenben egyetértsünk. :-) Nekem más a véleményem.
Mézike
@Anna Mária: És ez a " kádári pártitkár" Orbán lenne?
nemjoezigy
@verum: @nemjoezigy: - mondd, te tényleg azt hiszed, hogy egy jó vezető és itt egyszerre jóléti állam lesz?
Ezt írtam volna? Vagy az írásomból ez jött le?
Ha igen, akkor elnézést kérek. Összefoglalva: elsőnek szakértői kormány kell, amiben szerepel az értelmiségen kívül (akiknek köszönhetjük ezt a valósághoz, igazsághoz vajmi köze állapotot) a nép minden rétegének. Lehet, hogy hasznosabb lenne, mint most, amikor területek, ideológiák mossák össze a sz.rt, növelik a hatalmukat. (akkor talán a hétvégi munkák is más megítéléssel kommunikálással történtek volna.) Ja, a hozzáértés.
Amikor ez a szakértői kormány megcsinálta a felelősségre vonást, a számonkérést, az ország kártérítését az eddig volt politikai elittel és gazdasági bűnözőkkel szemben, akkor ezzel együtt ugye új, igazságos, a többség, a becsületes embereket védő törvényeket hoz.
Ez már garantál egy valóban közteher viselést, amit könnyebben viselek én is, ha látom, hogy azért mert fidesskdnp-s, vagy ezekhez közel álló, vagy gazdag nem kivételezett.
Most, hogy megszólíttattam, megpróbálom befejezni a ma, 10:41kor abbamaradt véleményemet: (1-25-itt egy nyíló kacsacsőr lenne) milliós támogatásán keresztül a csányi-mészáros-tiborc és akárkik több milliárdos vissza nem térítendő támogatásáig, + egyebek.
Tehát a múltkori értelmiségi kerekasztalnál sem merült fel a jogi igazságos jövő feltétele, az eddig elnyomottak rehabilitálása. Ja jut eszembe, az ilyen értelmiségi kerekasztalok az antali új vezetést juttatják eszembe, aminek isszuk a levét most is. Mert az irodalmárok, történészek, jogászok így alapozták meg a jövőt, ahogy most is vagyunk. Szinte köszönő viszonyba sincs a valósággal. Persze jó a felső 10%-nak.
A jövőben, akár holnaptól kellene a juttatások igénybevételével arányos hozzájárulást bevezetni. Ami nálam annyit jelent, hogy aki többet kap a gazdaságtól (ezek a gazdagok, a luxusban élők, a fő környezetszennyezők) az az adókon keresztül többet is adjon vissza.
Több lépcsős adózás, a luxus termékek...
nemjoezigy
Mindenkinek: a kacsacsőr fagyasztja le az írást, akadályozza a megjelenést. (rájöttem:-)
verum
@nemjoezigy: - ahogy a nemzet fogalmát, úgy a szakértők fogalmát is lejáratták, ne dőlj be! Igazi szakértőkre hatalmasan nagy szükség van. A pártkatonákat mind le kellene cserélni szakértőkre. A tudás, az az igazi hatalom! Nem azoké, akik lopták a végzettségüket, hanem akik tanultak, megdolgoztak érte! Tudás és tapasztalat - sajnos ezeket a legfontosabb dolgokat sikerült lejáratni de teljesen.
De még egyszer megkérdezem: te tényleg azt hiszed, hogy egy jó csapattal, egy más vezetéssel már holnap jóléti ország lehetünk?
Csizmás Kond
@verum: ma, 19:12
Biztos vagy abban hogy aki kimentek azok mind okosak és értelmiségiek ?
...és abban is az vagy, hogy azok mind azt csinálják amit itt az okosságukkal és az értelmükkel megtanultak ?
verum
@Csizmás Kond: - tudod, aki okos és értelmes, képes bármibe kezdeni, abból jól fog kikeveredni. Akkor is, ha mosogatással kezdi. Mert minden munka megbecsülni való, amit jól végeznek.
És vannak országok, ahol ezt anyagilag is megbecsülik.
Csizmás Kond
@verum: Na hogy már a mosogatást tisztáztuk vagyis az értelmiséget még csak az maradt, hogy mi van azokkal akikt többszörösen visszatoloncolnak...a zömmel...
JAJMÁR
@Anna Mária: 19.29 Egyébként általában fővonalakban egyetértek veled, de nem, ebben nem, dehogy! Egy országnak sem kell pártitkár és diktatúra, ez csak hamis "mézesmadzag", amit valahol felülről elkezdtek, és ráharaptak az emberek. Ki van ez találva!
. Azt sugallják, hogy minden bajnak a demokrácia, meg a liberalizmus az oka! (Mert ez az ő érdekük.)
Dehogy! Az okot ott kell keresni, ahonnan ezt sugallják.
verum
@Csizmás Kond: - nem tudom, hogy a zöm lett volna visszatoloncolva. Nagyon sokan, túl sokan élnek külföldön és boldogulnak. Ezt a békát bizony le kell nyelni.
Meg azt, hogy nem életük végééig mosogatnak, akik ezzel kezdik, mert másutt van lehetőség nem csak "urambátyáméknak", hanem akik tényleg értenek valamihez.
JAJMÁR
@verum: Egyébként ma is marják egymást az emberek, de még hozzá irányítottan! Jó is az, ha mindenre van bűnbak, nem kell a kudarc okát önmagába keresni az embernek, és a vezetőkben sem.. Nevelés kérdése, és a felismerésé, hogy miért is? Tudatosan változtatni kell.
Ahogy ez a nyomás eltűnne, látható fejlődés indulna el minden téren. A megszorítást is jobban elviseli az ember, ha látja az értelmét. Azért tud erős lenni a kádári nosztalgia, mert régen látszott a fejlődés. Nem éltek jobban, az átlag semmiképpen, de minden nappal jobban. Ma pedig lefele megy az életszínvonal a legtöbb embernél. Nálam is.
A másik nagy buktató, hogy mindig túl nagy reményeket fűznek az emberek minden változáshoz, aztán csalódnak, és kiábrándulnak. Reális célok kellenek, amiket el is lehet érni.
Az, hogy az alig több, mint ezer év alatt, - mert ilyen fiatal ez az állam - nem tudott élni a magyarság a szabadság lehetőségével, csak annyit jelent, hogy éppen ideje.
A lehetőséget nem elszalasztani, hanem megragadni kell, és azt én nem fogadom el indoknak, hogy eddig nem sikerült.
Ez kudarckerülés.

(Másodszor írtam le, mert az előbbi eltűnt, pedig az volt a jobb!) A lényeg, hogy "ragadjon a bélyeg" -:D
Szóval, éppen füvet nyírok, de később jövök :))))
verum
Figyeld, hogy még hány karatkered van hátra, akkor nem "tűnik el" az írás.
Egyébként értem és felfogtam amit írsz, de mégsem tudom megérteni. Magamból indulva ki - sosem hagytam magam uszítani. Persze megtéveszthetnek, de ideig-óráig. De hogy engem valaki irányítson arra, hogy kit kedveljek és kit nem?
Ez az amit nem tudok megérteni. Sokkal inkább a jellemtelenséggel függhet össze, hogy az érdek elnyomja az igazságérzetet. Hogy könnyebb boldogulni, ha együtt csahol a falkavezérrel. És egy idő után már el is hiszi a sok hazugságot és kell a "szellemi vezető", mert ez adja a létbiztonságot.
Csizmás Kond
@verum: Hát igen ilyen az a béka, mindig annak a szájába ugrik be aki behunyja a szemét.
A népvándorlás ma majdnem akkora méreteket öltött mint a honfoglaláskor, tehát nem magyartalálmány...és ha úgy vesszük Magyarország még nem is szerepel az említhető kivándorlók között...
Anna Mária
@JAJMÁR: Szerintem másképp működik a dolog.
A rendszerváltozáskor a magyarok ölébe hullott a demokrácia, a szabadság, amiért alig-alig tettek valamit, nem küzdöttek meg érte, nem akarták, sőt, azt sem tudták, mi az, fogalmuk sem volt, hogy mit lehet kezdeni a szabadsággal.
Gyorsan előbújtak a populisták, akik jól ismerték a Kádár-rendszert, a nép lelkét és elkezdték több-kevesebb sikerrel nyomni a szövegeiket. A legsikeresebb e téren kétségtelenül Orbán volt. Ő egyetlen dologhoz ért: úgy érzi a nép lelkét, mint Menuhin a hegedűt. (Ez a képessége elvészni látszik most már.)
Az értelmes emberi szónak nem volt Magyarországon sikere. A párttitkár szavára fiyeltek oda, arra az emberére, akinek korlátlan hatalma van, akitől lehet tartani is, aki egyben apafigura, aki mindig tudja és megmondja a tutit, aki mindig biztosítja a népet arról, hogy valami egészen különleges a magyar, aki hasonlít önmagunkra a kihízott zakójában. Kicsit persze utáljuk, tudjuk, hogy maffiózó, de hát mégis a mi fiunk, felháborodunk, ha az a csúf Amerika meg az EU bántja. És egyébként sincs másik, nála jobb.
Ezt az egészet nem "fent találják ki". "Fent" csak reagálnak arra, amit a nép kíván.
Nil
A jobbikon kívül bárki jöhet csak jöjjön már
bakurasz
@Csizmás Kond: Honnan veszed ezt az információt? Mert jó nagy hülyeséget beszélsz! Angliában a lengyelek mellett már a magyarokat említik másodikként, mint problémás tömeget! A németek és a svédek csak azért nem beszélnek a témáról, mert ők megoldani igyekeznek a problémát, nem kisöpörni! Európában egyedüliként! Sok, nagyon sok magyar elhúzott már és a 99 százalékuk egyvalamit biztosan fel tud mutatni! A nyelvtudást! Az azért mégis valami és mindenképp alapfeltétel! Szóval ez azért minimum egy kicsivel feljebb emeli a nívót!
Csizmás Kond
@bakurasz: A problémás tömeg nem sokat jelent hanem cigányt...
bakurasz
@Csizmás Kond: Amelyik cigány képes megtanulni egy idegen nyelvet, az éppúgy megállja a helyét mint egy "magyar". Nyugaton egyébként meg sem tudják különböztetni a cigányt a magyartól és nem is nagyon érdekli őket a dolog. Errefelé a munkád alapján ítélnek meg, nem a színed miatt! Ha jól melózol, mindegy milyen színű vagy és honnan jöttél. Ha szarul, mehetsz a p.csába, akármilyen fehér is vagy. Azok a cigányok, akik meg tudták vetni a lábukat nyugaton, valószínűleg azért jöttel el mert itt nem szaros cigánynak, hanem jó vagy rossz embernek tartják. A jó maradhat, a szarházi mehet haza! Fehér, barna, tarka, mindegy!
Rockxy
@Anna Mária: Azt írod:
"rendszerváltozáskor a magyarok ölébe hullott a demokrácia, a szabadság"
Sajnos ez nem így van.
1982-ben már adósságcsapdában voltunk és onnantól kezdve a nyugat parancsolt, nem Moszkva.
De ez nem derült ki az úgynevezett fősodrú médiából.
Mert az csak azt közli velünk, ami szerinte ránk tartozik.
Piszkosul átvertek minket és átvernek ma is, ha a régi hírforrásokból akarunk informálódni.
Nem könnyű hiteles információkhoz jutni.
De nem is lehetetlen, csak ébernek kell lennünk. :)
Béke! ♥
JAJMÁR
@Anna Mária: 20:25 Te mit értesz szabadság alatt?

Valamiféle szabadság a kádári rendszerben is volt, a törvények jóval megbízhatóbbak, világosabbak, szilárdabbak voltak, mint ma. Az emberek pedig egyenlőbbek. A mi párttitkárunk borvörös orral és demizsonnal járkált, senki nem vette komolyan :)
Szóval, veszélyes az összehasonlítás, mert erre irányul a figyelem, és elfelejtődik a vasfüggöny, az elvi nevelés, a hazug hírek, a jelképes választások. .

Egyetértek, a populizmus segítségével irányítják, és nevelik a népet. pl. hogy az "illiberális demokrácia nem feltétlenül rosszabb, mint a liberális"- A szabadsággal soha nem tudott élni a magyar. Ehhez már csak egy-két cikkecske, és képecske kell, meg egy-két összehasonlítás, hogy mennyivel jobb volt a kádári-éra .De! Még a gondolatainkat is irányítják! Észre sem veszik az emberek, és már arra vágynak, amit ők akarnak (Nem emlékszem, hogy 6-7 évvel ezelőtt, visszavágyott volna a nép a kádári érába). A nép "nevelhető", és ez ad okot a reményre is.
A populizmus nem csak nálunk virágzott, de azt hiszem, már leáldozóban van..
Ettől már csömörük van az embereknek. Pontosan ezért nem találja most el a Fidesz kommunikációt. Nevetségesek lettek.
Te felháborodsz, ha az Eu, meg Amerika emberei, újságírói cikkeznek a mi vezérünkről? Én nem, elolvasom és állást foglalok.
Szerintem egy csomó jobb van nála.
(Azért gondolom, mi "ugyanoda" igyekszünk ugye? és annak semmi köze Kádárhoz)
Anna Mária
@JAJMÁR: Reméltem, hogy a rendszerváltás után legalább azt legalább néhányan egyformán tudjuk, hogy mi a szabadság. :)))
Dehogy háborodom föl. Én szinte kizárólag a nyugati sajtót olvasom, a magyar nem vehető komolyan. A magyar nép szokott haragudni a csúf Amerikára meg az EU-ra.
Szerintem senki nem irányítja a nép gondolatait. Az "ügyes" politikus, azt mondja, amit a nép hallani akar. Ez az utóbbi 25 évben Orbánnak sikerült a legjobban. Most már nem megy neki. De kétségtelen, hogy imádták a disznót, tapsoltak neki, bíztak benne, és elnéztek neki sok mindent.
Meglátjuk, meddig húzza még. Ha nem jön közbe valami váratlan dolog, akkor még sokáig, ha a magyar népen múlik. Nincs igény a szabadságra, Kádár alatt kiveszett.
verőce21
Nem akar '18-ig várni? - Igaz is, jobb, ha már most lelépsz El-Qúró!
JAJMÁR
@Anna Mária: 22:09 Hm, én itt élek, magyar vagyok, és itt éltem az elmúlt 25 évben is. Nem szeretem, ha lesajnálják a népemet. Miért beszélsz 3. személyben a magyar népről? és miért általánosítasz?
(Még, hogy nem igyekeznek befolyásolni a nép gondolatait? Még a gyerekekét is. Na, mindegy... jó éjt :)
Anna Mária
@JAJMÁR: Nézd, ha az ember trendekről beszél, akkor kénytelen általánosítani.
Ha valóban lenne igény a szabadságra, akkor az emberek megteremtették volna maguknak. Ehelyett az van, ami van.
Meg lehet sértődni azon, hogy a magyar nép nem jól csinálja a dolgokat, de sajna ez a nagyhelyzet. Én azt gondolom, hogy a tunyaság, a megoldások másoktól várása, a belenyugvás, a széles körben elterjedt opportunizmus, az élet minden területét átszövő korrupció a magyarok kádári öröksége, amitől két és fél évtized alatt sem sikerült megszabadulni.
Nem világos, mit értesz 3. személy alatt.
Nem hiszek az összeesküvéselméletekben, nem gondolom, hogy a hatalom mást mantrázna, mint amit az emberek hallani akarnak. Remek példa az idegengyűlölő konzultáció. Ha Orbán nem lenne halálbiztos abban, hogy a magyar nép egészen extrém módon xenofób, akkor eszébe sem jutna elmebajosan populista kérdéseket feltenni.
verum
@Anna Mária: - most sem értünk egyet. Tudod, a második világháború előtt is volt korrupció. Vajon Móricz Rokonok c. regénye sci-fi volt szerinted? Az őszhirózsás forradalmat emlékszel még a történelemből, hogy mi robbantotta ki? József Attila verseiből nem világlik ki eléggé a nyomor? Ady verseiből nem olvasod ki az ország elmaradottságát és tespedtségét?
Visszamehetünk akár a 48-as forradalomig, vagy akár Dózsa György felkelésééig - mindig ez volt.
Sőt, ha meggondolom, a kádári-időszakban messze nem volt ilyen pofátlan korrupció, azért adtak valamit a látszatra is.
Sajnos itt sokkal mélyebben vannak a gondok.
Anna Mária
@verum: Persze, bármeddig vissza lehetne menni.
Csak nem érdemes.
Az emberek között a Kádár-érában megtanult és alkalmazott élet-technikák hatnak ma is, nem pedig a második világháború előttiek.
A kádári időszakban is pofátlan volt a korrupció, nem az ellopott értékeket tekintve, hanem a korrupció mindenütt jelenlévősége, elfogadottsága volt borzalmas: az emberek mindent vittek haza, ami nem volt lebetonozva és teljesen természetesnek tartották, hogy csúszópénzt kell adni az áruházban valamelyik hiánycikkért. Ezen alapszik az, hogy a magyarok nagy része elfogadja, ha a vezetés korrupt.
Freewolf
Ezt a nagy arcot! És mit tesz Gyurcsány, ha nem vár? Leül a homokba és azzal játszik, amivel egyidős? :-)
Itt, ha valaki legyűrheti a Fideszt, az a Jobbik! Nagy esélyt nem látok rá, de reális lehetőség! Lehet már előre rettegni a liberálfasisztáknak!
JAJMÁR
@Anna Mária: 7:20 Az idegengyűlölő konzultáció valóban jó példa.

Tényleg azt hiszed, erről szeretne konzultálni a nép? Vajon akkor is téma lenne, ha Orbán nem veti fel, mint probléma? A nép nem erről akart beszélni, de amiről akarna, az kellemetlen a kormánynak. Igen, van a népben hajlam az idegengyűlöletre, azért terelte errefelé a figyelmet a vezér,
Hozhatnám példának a halálbüntetést is... jól elkendőzte a trafikok fóliázását ezzel.
A nép már erről beszél.Arról, amiről a mini.elnök. Nagy manipulátorok ők, hidd el! Nem szabad lebecsülni őket sem.

A korrupció mindig, minden társadalomban jelen van. A különbség abban áll, hogy a fejlett társadalmakban üldözik és büntetik.
A kádári rendszerben széles körben elterjedt, - egyik fészke a "közös" tulajdon, hiszen ami mindenkié az az enyém is, és senkié - az nem számított bűncselekménynek, ha hazavittek apránként ezt-azt. A főnökök nagyobb apránként.
Ma már a multik ellenőrzik a táskákat, és szépen leszoktak erről, aki nem, azt kirúgták.
Az elitnél más a helyzet,. Itt már nem egy-két ez az, hanem egy-két bank, gyár, föld, üzlet... stb. először közös, majd magán lesz, állami szinten. A széles rétegek ki vannak ebből zárva.
Ennek a rendszernek itt a vége! Biztosan tudom, hogy a társadalom irányítható, a nép nevelhető - jobb helyeken ezeket időnként tesztelik, vizsgálják - lehet építeni a pozitívumokra, és amint látjuk, a "rosszabbik énjére" is.
Nem tartom "trendnek", a magyarság jellemzését, ahogy följebb írod, fókuszba téve a negatívumokat, kivetítve az egészre. Pl. közel sem úgy gondolkodom, ahogy írod, és magyar vagyok, és még sorolhatnám... van még pár "őrült" :-
Anna Mária
@JAJMÁR: Persze, tudom, hogy Orbánék nagy manipulátorok, a manipulációra egész hadsereget tartanak fenn.
De nem manipulálgathatnának, ha nem lenne kit, ha az embereknek általában lenne egy egészséges demokráciafelfogásuk, ha megtanulták volna, hogy az idegengyűlölet nem szalonképes, akkor a manipulációs kísérletek eleve sikertelenek maradnának.
Magyarnak - vagy bármi másnak - születni nem érdem, csak állapot. Én nem igazán tudom értelmezni, hogy miért kellene büszkének lenni a magyarságra. Büszke akkor lehet az ember egy közösséghez való tartozásra, ha az a közösség valamiben kiváló, erős, összetartó, jó megoldásokat talál ki önmaga számára úgy, hogy másokat ne sértsen. Sajna manapság a magyarság nem ilyen.
Természetesen sok-sok kiváló, egészségesen gondolkodó egyén van a magyarok között, de a közösség szerintem nagyon tönkrement.
JAJMÁR
@Anna Mária: Úgy beszélsz a magyarokról, mintha
kívülálló lennél, vagy csak szeretnél?
Nem büszkeségről van szó, hanem önazonosságról.
Az ember a szülőhazát nem választja, abba beleszületik. A világ másik végébe is költözhet, választhat másik hazát, de a szülőhazája akkor is az marad, ahol világra jött.
Van amire büszke vagyok, van amire nem, de én nagyon szeretem ezt az országot.
(Te pedig, ha nem szeretnéd, nem irkálnál ide :) )
Senki sem születik demokratának, sem xenofóbnak, hogy mivé válik, az a családi neveléstől, és a társadalmi szocializációtól függ.
Egy nagy közösség nem tudja irányítani saját magát, - hiszen mi ketten sem értünk mindenben egyet - abból káosz lenne. Ezt nem lehet elvárni a magyarságtól, főleg most nem.. A közösség nem talál ki semmit, csak a tagjai, az egyének, a gondolkodók, a vezetők.Passzív tagként elvárni, hogy helyettem mások jókat találjanak ki, hogy én büszke lehessek, nem tunyaság?

Azt írtad fönt, hogy a kádári rendszer örökségét cipeljük! Ezek szerint a kádári rendszer "átnevelte" az embereket? Akkor a rendszerek nevelnek?
Igen! Erről van szó, és arról, hogy ha válaszúthoz érünk, akkor - már bocs, nem megbántani, csal elgondolkodtatni akarlak - helyes-e, a kudarckerülő magatartás?

Mert eleve "leírod a magyarságot", mert szerinted a magyar népnek párttitkár kell, nem gondolod, hogy te is olyan vagy, mint akiket elítélsz?
Szerintem is tönkrement a közösség, van mit javítani, első körben a rendszert kell..

Az olyan emberektől, mint te is, szerintem most arra lenne szükség, hogy a kivezető utat keressék.
@Anna Mária:
eugen4402
A mostani opportunista, béketűrő magyar közélet nem kizárólag a Kádár-érában torzult a mai formába, hanem már jóval előbb. Ha úgy tetszik, feltételes reflexként épült a tudatunkba, hogy jobb vesztig maradni, mint...(nix ugribugri!) A mi történelmünk során rengeteg felkelés, lázadás, parasztháború, összeesküvés zajlott a mindenkori hatalom ellen. Hány vezetett sikerre? Mindig az orrunkra koppintottak, miheztartás végett. Csoda, ha kialakult a reflexünk? (Ez is egy felelősség-elhárítás.)
Anna Mária
@JAJMÁR: Naná, hogy imádom az országot, a gyerek- és fiatalkorom helyeit, az emlékeket, az irodalmat és mindent, ami szerethető. Ezzel szerintem mindenki így van.
De a jelenlegi Magyarországhoz egyre kevesebb a közöm, iszonyodom az egyre több helyen megnyilvánuló hétköznapi fasizmustól, az emberek, embercsoportok bánásmódjától egymással, a közbeszédtől, a szolidaritás hiányától, a szegények, a cigányok, a nem létező bevándorlók ellen megnyilvánuló gyűlölettől.
Éppen ez az: a családi, no meg a köznevelés, és a társadalmi szocializáció teszi az embereket olyanná, amilyenek. A Kádár-érában szoktatták rá a magyar népet, hogy a rettenetes bűnökről való hallgatásért cserébe nagy ritkán a rendszer számára megbízhatónak számító egyedeket átengednek a határon és megörvendeztetik őket egy Trabant-kiutalással.
A kudarckerülő magatartás szerintem teljesen normális dolog, hiszen ki az a marha, aki világosan látja, hogy kudarcot fog vallani, mégsem változtat a stratégiáján?
Én a tényekre támaszkodom. A magyarok - akárhogy is, akár elmentek szavazni, akár nem -, vezetőjüknek választottak egy a Kádár-rendszerben ezernyi példányban basáskodó párttitkár-figurát, aki sok-sok éve az orruknál fogva vezeti őket, aki mesterien játszik a vágyaikkal és érzelmeikkel. Ez tetszik, ez kellett.
Nem hiszem, hogy rám különösebb szüksége lenne a magyarok nagy közösségének. Idősként, kisunokákkal megrakott babakocsival is nagy vidáman akármikor fölrúgják az embert és elküldik melegebb éghajlatra! :)))
JAJMÁR
@Anna Mária: 12:51 Minden haladó felfogású emberre szükség van, mert ahogy írod, nincs bőség belőlük mostanában. Üdv.
Anna Mária
@eugen4402: Én éppen az önfelmentés miatt nem szeretem, ha a történelmi kudarcokat emlegetik. Szerintem nincs semmiféle nix ugribugri-feltételes reflex.
Tunyaság van, lustaság van, butaság van.
eugen4402
@Anna Mária: "Tunyaság van, lustaság van, butaság van." Ez - sajnos - a látlelet.
Halvány kísérletet tettem, hátha találok valami enyhítő körülményt, de minden hiába: félkézzel leütötted...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.