A Publicus Intézet a Vasárnapi Hírek megbízásából, július 7 és 9 között készített reprezentatív közvélemény-kutatás eredménye alapján elmondható, hogy a megkérdezettek egyértelmű többsége teljesen alkalmatlannak gondolja a szerb-magyar határra tervezett kerítést arra, hogy megállítsa a menekülteket. Így aztán a többség nem is építené fel a kerítést.

Kivándorlás vs. menekültek érkezése

Már két hónappal ezelőtt is megkérdeztük a választópolgárokat, hogy mit gondolnak nagyobb problémának, a magyarok külföldre történő kivándorlását, vagy inkább a menekültek érkezését. Akkor egyértelműen a kivándorlás volt a fontosabb probléma az emberek számára. A friss eredmények ettől gyökeresen eltérnek. Most a kivándorlást a megkérdezettek 42 százaléka tartja a nagyobb problémának, míg 44 százalék a menekültek érkezését. Ezzel a kivándorlás-ügy több mint kétszeres többsége átfordult, az emberek máshogy látják a kérdést: a két ügy fej-fej mellé került, hibahatáron belüli különbséggel.

A legfrissebb felmérés szerint a többség nem építene kerítést

Mivel az objektív helyzet az elmúlt két hónapban egyik ügy esetében sem változott érdemben, itt valójában az emberek szubjektív problémaérzékelése változott meg. Ennek oka pedig elsősorban a kormányzat és a Fidesz által folytatott, a menekültügyet középpontba állító kampány. Ha úgy tetszik, itt lényegében a kampány hatékonyságának egyfajta eredményét követhetjük nyomon.

Érdekes eredményre jutunk, ha azt vizsgáljuk, hogy hol volt a leghatékonyabb a kampány. Míg két hónappal ezelőtt még a Fidesz szavazók többsége szerint is a kivándorlás volt a fontosabb probléma, az ő esetükben most drámai változásokat rögzíthetünk. Már 72 százalékuk a menekültek megjelenését tartja nagyobb gondnak. Míg a változás hasonló irányú a Jobbik szavazók esetében is, a többi ellenzéki szavazóra, és a bizonytalanokra csak nagyon minimálisan tudott hatni a kampány.

Mire alkalmas a kerítés?

Egyéb kérdésekben azonban a kampány hatékonytalannak bizonyult. A megkérdezettek kétharmada (67 százalék) alkalmatlannak gondolja a szerb-magyar határra tervezett kerítést arra, hogy betöltse funkcióját, és megállítsa a menekülteket. Mindössze a megkérdezettek közel negyede (23 százalék) gondolja azt, hogy a kerítés valamennyire alkalmas lesz arra, hogy ellássa legfontosabb feladatát.

A legfrissebb felmérés szerint a többség nem építene kerítést

Ebben a kérdésben csupán a Fidesz szavazók gondolkodnak másként mint a többség. Ők elenyésző mértékben inkább alkalmasnak látják a kerítést arra, hogy megállítsa a menekülteket, míg az MSZP, Jobbik, és a többi pártra szavazók, valamint a bizonytalanok több mint kétharmada erről másként vélekedik.

Épüljön a kerítés?

Ennek tükrében annyira már talán nem is meglepő, az amúgy valószínűleg kevesek által várt eredmény, miszerint a válaszadók több mint fele (56 százalék) szerint inkább ne épüljön fel a szerb-magyar határra tervezett kerítés, míg mindössze a kérdezettek egyharmada (34 százalék) van azon az állásponton, hogy inkább épüljön fel.

A legfrissebb felmérés szerint a többség nem építene kerítést

Itt is érdekes megnézni, hogy az egyes pártok támogatói miként gondolkodnak a kérdésről. A Fidesz szavazói körében többségben (60 százalék) azok, akik szerint épüljön fel a kerítés, és mindössze fele annyian vannak, akik szerint ne épüljön (31 százalék). A Jobbik szavazói is hasonlóan gondolkodnak, bár közöttük kevesebben gondolják úgy, hogy épüljön fel a kerítés. Esetükben 51 százalék támogató, és 47 százalék elutasító a kérdésben – ez hibahatáron belüli különbség. Leginkább az MSZP és az LMP szavazók gondolják úgy, hogy ne épüljön fel a kerítés (80 és 79 százalék), és összes többi vizsgált társadalmi csoportban is egyértelmű többségben vannak azok akik így vélekednek.

Menekültellenesség és szolidaritás

A kerítés ilyen markáns elutasítása mögé nézve is érdekes képet kapunk. Az látjuk, hogy a társadalom két részre szakadt: azonosítható egy menekültellenes és egy menekültekkel szolidáris csoport. Ezen csoportok közel azonos méretűek, bár azok akik szolidárisak némileg többen vannak. A szolidáris csoport tagjai inkább egyetértenek azzal az a két állítással, hogy "Huszonöt éve már lebontottunk egy vasfüggönyt, hiba lenne egy másikat felépíteni", illetve hogy "1956-ban befogadta a világ a magyar menekülteket, így nekünk is szolidárisnak kell lenni".

A menekültellenesek csoportja viszont inkább ért egyet azon állításokkal, hogy "A határainkra érkező menekültáradatot meg kell állítani", és az "Életveszély elől menekülőket be kell fogadnunk, de akik a könnyebb megélhetésért jönnek, azokat nem".

A legfrissebb felmérés szerint a többség nem építene kerítést

Mindazonáltal a többség mégis úgy gondolja, hogy a szerb-magyar határra tervezett kerítés inkább figyelemelterelés, és célja nem a menekültek megállítása. A megkérdezettek több mint fele (54 százalék) ért egyet az erre vonatkozó állítással, míg csupán kevesebb, mint harmaduk (30 százalék) gondolja másként. Egyedül a Fidesz szavazóink a körében van többségben az az álláspont, hogy a kerítés nem figyelemelterelés (57 százalék), mindenki más úgy gondolja, hogy az – leginkább az MSZP és a Jobbik szavazói. 

A kutatás eredményeiről további részletek a szombaton megjelenő Vasárnapi Hírekben találhatók, illetve a tegnapi ATV – Egyenes Beszédben hangzottak el.

Módszertan 

A kérdőíves vizsgálatot 2015. július 7-9 között a Publicus Intézet készítette az ország felnőtt népességét reprezentáló 1000 fő telefonos megkérdezésével, a Publicus Omnibusz részeként. A mintavételből eredő torzulások a KSH Népszámlálás 2011 adatain alapuló súlyozással korrigáltak. A felmérésbe bevont személyek nem, életkor, iskolai végzettség, régió és településtípus szerinti összetétele megbízhatóan reprezentálja a hazai lakosság hasonló ismérvek szerinti összetételét. Az adott mintanagyság mellett a vizsgálatban nyert adatokról 95 százalékos biztonsággal állítható, hogy legfeljebb +/-3,2 százalékponttal térnek el attól, amit az összes 18 éves vagy idősebb magyar lakos megkérdezésével kaptunk volna. Ez a mintahiba azonban nagyobb akkor, ha egy megoszlást nem a kérdezettek összességére, hanem annak kisebb alcsoportjára adunk meg.

26 hozzászólásarrow_drop_down_circle

nyanya001
Telejesen fölösleges, aki át akar jönni a határon az úgyis átjön !
Megint milliárdok mennek el a semmire az egészségügy meg szétrothad teljesen
de ez nem érdekli csuti szarkát !
Fő az ellenségkép !
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
nena
Fura, a környezetemben mindenki egyetért vele...
colibri
Eleve ideiglenesnek szánják. Akkor meg minek? Más megoldást kellene találni. Vannak vélemények, akik szerint meg sem fog épülni. Ha mégis, nagyon kívácsi vagyok, hogyan fog funkcionálni, eléri-e a célt, amit elvárnak tőle, vagy átmásszák, kivágják, szétrongálják az idegenek, vagy egyszerűen csak kikerülik és jönnek olyan szakaszon, ahol nincs építve kerítés?
nyanya001
Telejesen fölösleges, aki át akar jönni a határon az úgyis átjön !
Megint milliárdok mennek el a semmire az egészségügy meg szétrothad teljesen
de ez nem érdekli csuti szarkát !
Fő az ellenségkép !
vizinyuszi
Egy határzárnak akkor van értelme, ha komolyan gondolja a kormány és nemcsak a szavazatokat akarja növelni. Ez a kiindulópont.
A következő lépésben meg kell teremteni a lehetőségét a komoly védelem felállításának.
A harmadik lépésben pedig meg kell kezdeni a telepítését.
varirmag
Menekült ??? vagy gazdasági migráns ???
Baromarcú firkászok össze-vissza kevergetik.
Én még csak a neten "találkoztam" olyanokkal akik kifogásolják a határzárat.A minden ismerősöm,kollégám,rokonom (sokkal) erőteljesebb fellépést vár a migránsokkal szemben.
Ha valaki ezen az országon keresztül akar "utazni" jöjjön a határátkeőhelyen és ne a zöldhatáron, illegálisan..
nena
Soros megint kreált egy közvélemény kutatót ! Hehe.
wagabund
ezért szeretem a jóeszű politikusainkat...magas színvonalon, hibátlan nyelvi fordulatokkal vezetik meg a polgárokat...mélye a a választó szemébe néz, és pontosan azt mondja, amit az hallani szeretne...mindezt kedvesen, nem nyögdécselve, határozttan...
és akkor itt jön az ideiglenes kerítés...
ideiglenes a lófaszt...hogy szofisztikált legyek...
az ideiglenes meghatározás az olyan arany középút...az ellenzőknek már majdnem jó, a híveknek meg pláne...mert ott lesz az a kerítés, ez a lényeg!
..némelyek örülnek, mert ha ideiglenesen is, de ott van, némelyek szintén örülnek, mert csak ideiglenesen van ott...

nos kérem...jó vezetőket választottunk.
taps, mindenki boldog...

-van aki nem? az tegye fel a kezét, és mondja a nevét... Pistám jegyezd fel azokat, később a körmükre nézünk..
-köszönöm kedves híveim, mindent megteszek a népem érdekében...
-az előzőnyócév nemzetrontó politikája vazetett ide, hogy csak özönlenek az idegenek...de majd én megoldom...
-Istenáldjonmindenkit..
wolfi
Igen, a többség nem akar kerítést, de a többség véleménye már rég nem számít.

Én konkrétan az árából szociális munkásokat szeretnék, élhetőbb menekülttáborokat, és kibővített bevándorlási hivatalt, amely rendesen el tudja látni a (szűrő) feladatát. Igen, jogunk van a védelemre, de ez nem jelentheti azt, hogy minden menekültet veszélyforrásnak minősítsünk. Mert nem azok, hanem hozzánk hasonló hétköznapi emberek.
Sanyi2015
sokkal hitelesebb lenne egy ilyen közvélemény kutatási eredmény, ha nem pártszimpátia alapján részleteznék, hanem például úgy, hogy kit érint közvetlenül és kit nem.
Valószínűleg a "nemek" mögött elsősorban a Budapesten élő liberális gondolkodású emberek lennének, akik menekülttel csak az interneten vagy a TV-ben találkoztak, környezetüket nem érinti a probléma. Viszont a határmentén illetve a menekülttáborok környékén élőknél 80-90% lenne az "igen" válasz
simmering73
Persze, hogy kell kerítés. Ezt a hülye országot kell körbe keríteni.
mate03
@simmering73: ! Természetesen! Így legalább ki zárjuk a bejövő értelmet!
Desischado
Semmi szükség a kerítésre, de biztos vagyok benne, hogy ebből is megszedik magukat! Másképpen kellene ezt a problémát rendezni, humánus módon. És érdekelne, a milliárdos áfacsalás, a mutyik, a Questor botrány mikor kerül terítékre megint! Ügyesen terel a csuti parazita a fontos dolgokról!
Fradigege
A kerítést Garancsi pajtás és csókos haverjai fogják építeni. Mondjuk kíváncsi lennék, ha én átsétálnék a Délvidékre és a Szabadkai vasútállomáson kolbászolnék. Szerintem hülyére vernék a popsimat a rácok, hogy tiltott határ átlépés büdös magyar. Kb. ez lenne. Minket a román-ukrán(Halmi-halmeu románul) határról fordítottak vissza, mert a kocsi a faterom nevén volt és ő persze nem volt ott. Ezek a bevándorlók hogyan jutnak el eddig? A töröknek, görögnek, macedónnak, szerbnek, bulgárnak meg kéne kérdezniük, hogy -hohó, fiúk, nocsak-nocsak, mi járatban?. Hagyjuk már ezt. A kerítés csak business.
nena
@mate03: Szerinted az értelem a zöldhatáron át jön... ?!
nena
Azért ahogy itt olvasom, ti sem a kerítés ellen vagytok ! A baj az hogy nem nektek jutott eszetekbe, és hogy nem a tieitek szedik meg magukat belőle.. ! Hehe.
Bercifiu
@wolfi: Igazad van, csak egy láda almából honnan tudod, hogy melyik a hibás, hiába válogatod át egyenként.
56 - os menekülteket azért fogadták örömmel nyugaton, hogy az Oroszoknak bemutassák a qva nagy demokratikus érzéseiket.
Nincs gondom a menekültekkel, de akkor hivatalos határátkelőhelyen jelentkezzenek, s mindjárt más az elbírálási lehetőség.
Van az országban kb. 4 millió szegény, munkalehetőség nincs, akkor miből akarnak megélni, mikor a hazaiak is éheznek?
Aki megkavarta a szart közel keleten, most tartsa a hátát, viselje tettének következményeit, ne másoktól várja azt, s ne bírálja a politikánkat, akkor mikor ők is falat emeltek Mexikó határán.
justhpeter
Engem nem érdekel a többség. A parlamentben és a kerítésre szánt milliárdokban is nekem van többségem. Ha úgy gondolom ki is veszem a többségemet, az összeset mind. Értve vagyok. Valamiből a csürhémet is el kell tartanom. A migránsokkal majd foglalkozik az ellenzék, meg az a sok felháborodott hülye civil, addig sem izélgetnek engem.
mate03
@nena: Nem feltétlenül! De volt már rá példa,nem egy de nem is kettő! A kerítés csak egy üzlet!Határ őrség nélkül szart sem ér!
Hellcat
Az hagyján, hogy iszonyatos pénzkidobás és felesleges de még nép sem ezt akarja...ugyan úgy mint a vasárnapi boltzárnál itt sem tudták jól eltalálni mit akar a szavazópolgár...szakértő kormány ám a tökömet...
izo
Erról az jut eszembe: én azt a statisztikát hiszem el amit én hamisítok!Ez biztos nem igaz, mert a többség meg akarja védeni az országot!Nem kellene kerítés, ha az EU be akarja fogadni ezt a sok embert , a határra küldjön vonatot beszállás és irány ahol befogadják őket, de hát sajnos nem így van!
Csizmás Kond
A kerítés tényleg nem akadály hanem egy terelőtényező ami a kapura vezeti vagy kényszeríti az összevissza mászkálókat. Az is tény hogy nyugat kényszeredetten támadja a megépítést de mégis ő örvend a legjobban a kezdésnek.
A határszakaszon ezután is megmaradnak a törvényes belépők tehát aki akar az jöhet de csak az úton és nem a kertek alatt mint a tolvaj.
egyember
Fogalmam nincs, hogy mennyi idő alatt épül meg a kerítés, de valószínű, hogy amire kész lesz, elveszíti a szerepét, az Eu elfogadható megoldást talál. Akkor aztán le lehet (kell) bontani, így mi kétszer bontunk kerítést (hogy örülne Horn, követőre talált).
Viszont a bontás is -SOK- pénzbe kerül, amit mi fizetünk és amit NEM MI fölözünk le.
(Az csak úgy -mellékesen- jutott eszembe, hogy '56 -ban (és az előtte és utána) az általam ismert és a szabad világba távozott emberek között alig volt olyan, akik politikai okból -üldözés- miatt váltott hazát. Ők a mai viktori felfogás szerint mind "megélhetési" határsértők voltak, akiket vissza kellett volna toloncolni.)
eugen4402
Az biztos, hogy ezt az egész mizériát a Gyurcsány-Bajnai kormányok hozták a nyakunkra: Az egész világot telekürtölték azzal, hogy Magyarország jobban teljesít, hát persze, hogy mindenki ide akar költözni... Ja, hogy azt nem is ők hazudták? Nem számít, a magyarok ezt is elhiszik. :-(
izo
@egyember: Érdekes az én 56-os ismerőseim nem ezt mondták!
egyember
@izo: Más volt az ismeretségi körünk. Én közülük való voltam. Időben (életkorban).
zöldszem
@eugen4402: ma, 20:12
+ nem beszélik a nyelvet, és hát ugye "illiberális" azt hiszik azt mondják: Magyarországra lehet jönni illegálisan.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.