Zendülést tört ki a röszkei regisztrációs ponton – állítja a Hír tv. A helyszíni tudósító szerint könnygázt is be kellett vetni a befogadóállomásnál, a migránsok a sajtó helyszínen lévő képviselői előtt akartak hangot adni elégedetlenségüknek, a dulakodás akkor alakult ki, amikor a rendőrök nem engedték őket odamenni az újságírókhoz.

Hogy miért indult a balhé, az kicsit zavaros, ugyanis a csatorna arról is beszámolt: a háborgás akkor kezdődött, amikor egy menekült anyuka – aki a gyermekeivel volt – annak adott hangot, hogy miért kell az esőben a szabad ég alatt állniuk. Hozzá nem sokkal később két tucatnyian csatlakoztak.

A Délmagyar azt írta, Szenti Szabolcs, a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője megerősítette a rendőrség könnygázt használt. Elmondta, mintegy 200 migráns tagadta meg az ujjlenyomatadást és próbálta meg elhagyni a tábort.

Ugyanakkor a lap 11.20-kor már arról számolt be, lecsillapodtak az indulatok, több autó érkezett a menekültek elszállítására.

Az Index úgy tudja, amilyen gyorsan csak lehet, tehermentesíteni akarják a röszkei tábort. Eközben a lázongás kitörésének egy újabb lehetséges okáról is írtak: Szenti Szabolcs szerint "a menekültek egy része feldühödött a távolban dolgozó kamerások láttán". Eközben – mint írták – egy rendőr épp elnézést kért az újságíróktól, hogy úgy tűnik, mintha a média is hibás lenne a történtekért.

Az újság kiemelte: bár Röszkén 1000 ember számára van hely, egy ott dolgozó aktivista szerint dupla ennyien lehetnek jelenleg ott.

Frissítés: Közben az MTI beszámolója is megérkezett az esetről, íme:

Dulakodás alakult ki a röszkei táboron belül szerda délelőtt, a rendőrség könnygázt is bevetett a rend helyreállítása érdekében a menekültekkel szemben – jelentette az MTI tudósítója a helyszínről.

A dulakodás feltehetően a tábornál forgató egyik televíziós stáb hatására alakult ki, a migránsok beszélni szerettek volna velük. Sajtóinformációk szerint körülbelül 200-an vettek részt a rendbontásban.

A rendőrség nagy erővel vonult a helyszínre, és a rend helyreállítása érdekében könnygázt is bevetett, így rövid idő alatt sikerült lecsillapítani a menekülteket és helyreállt a rend a röszkei hangárnál, ahol a zöldhatáron elfogott menekültek 24 órán át tartózkodnak, ezalatt felveszik az adataikat és ujjlenyomatot vesznek tőlük. A menekültek közül sokakban okoz feszültséget az ujjlenyomatvétel, feltehetően erről is szerettek volna beszélni a televíziós stábbal.

A táborban délre lecsillapodtak a kedélyek, feszültség nem érzékelhető, a megszokott rendben folyik a munka, és a regisztrált migránsokat buszokkal szállítják el.

Frissítés2: Megérkezett a rendőrség hivatalos közleménye is az esetről:

Kisebb konfliktus alakult ki 2015. augusztus 26-án 10 óra 15 perckor a röszkei idegenrendészeti előállító területén. A jelenleg rendelkezésre álló adatok szerint az illegális bevándorlók felháborodását regisztrációjuk ténye, illetve annak lassúsága váltotta ki. A tényszerűen lelassult regisztráció oka, hogy az elmúlt napokban példátlanul magas volt a határt ellenőrizetlen körülmények között átlépők száma. Ugyanakkor a magyar rendőrségnek kötelessége teljesíteni Európai Uniós kötelezettségét, így az illegális bevándorlók regisztrálását, beleértve ujjnyomataik levételét és fényképezésüket. A rendőrök uralták a helyzetet, egy rendőr egy alkalommal könnygázt alkalmazott, személyi sérülés nem történt.

Röszkén helyreállt a rend, az idegenrendészeti előállítóhoz további megerősítő erőket vezényelt a rendőrség.

62 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Zsoel
Elégedetlenek, mert az esőben kell ácsorogniuk, és vizesek lesznek szegények... Kétszintes házat, nettó félmilliós munkahelyet, kezdésnek egyévi fizetett szabadságot ne adjunk hálából, amiért ideözönlenek a nyakunkra?! Se papírja, se semmije, és még az ujjlenyomatvételt is megtagadja a pofátlan banda! Azt hiszik, átjáróház Európa? Húzzák be fülüket-farkukat, és adjanak hálát Allahnak, vagy akinek akarnak, hogy itt legalább nem lőnek rájuk!
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
levi
Ha nem jönnének ennyien akkor néhány perc alatt meglenne a regisztráció, és nem kéne a szabad ég alatt aludni...meg ne mondja , hogy idefelé jövet 5 csillagos hotelekben szálltak meg...
Freewolf
Aki otthon marad, annak nem kell az esőben állnia!
Zsoel
Elégedetlenek, mert az esőben kell ácsorogniuk, és vizesek lesznek szegények... Kétszintes házat, nettó félmilliós munkahelyet, kezdésnek egyévi fizetett szabadságot ne adjunk hálából, amiért ideözönlenek a nyakunkra?! Se papírja, se semmije, és még az ujjlenyomatvételt is megtagadja a pofátlan banda! Azt hiszik, átjáróház Európa? Húzzák be fülüket-farkukat, és adjanak hálát Allahnak, vagy akinek akarnak, hogy itt legalább nem lőnek rájuk!
Tibor43
A "megerősített" határvédelem minek,ha tovább nem küldhetjük, vissza nem toloncolhatjuk a határsértőket?
a.a
Mit fognak szólni akkor, amikor hó lesz és minusz 10?
Attól tartok, ez a zendülés csak az előhangja a későbbieknek. Belegondolni is szörnyű, mi lesz akkor ha fel akarják őket tartóztatni, vagy egy esetleges kiutasitás során. Hogy fognak ellenállni?
Meg kell nézni a képeket, videókat - életerős 20-30 éves fiatal férfiak. Majd a pocakos rendőr fogja kitessékelni az országból?
dömdödöm
@Freewolf: Persze nem kell áznia mert azt agyonlövik családostul házastúl :-(
36
Ez így, egy nagy baromság. Megint, hiányzik a kommunikáció. Ha azt mondanák, hogy a magyar lakosságot védik és a regisztrációhoz és a táborokba szállítás, tábor őrzés a feladatuk, a majd felépülő, magasabb kerítés, megrongálóinak előállítása, az valami valós funkciókat jelentene. De, értetlenségben hagyják az embereket. Azt is ki kellene mondani, hogy Magyarország, válság övezetté vált, humanitárius szempontból. Libanon-hoz hasonlítanám.
hetöndöe
Miért nem mutatják meg nekik a több száz millióba került plakátokat?Biztosan hatalmas visszatartó erővel bírnak,ha már ilyen sokat költöttek rájuk.
Ahogy a qrmány kezeli a menekültkérdést,az tényleg bohózatba illő.
Főlökött
@soljanka: Milyenek ?

Álláspontom szerint vízumkényszert kellene bevezetni országunkban !
Amcsik megtehetik ? Illetve a vízum eljárással mi pénzt kaszálnak - kaszáltak. Előttünk is ott lenne a lehetőség ! Élni kell vele !

Mivel Angol, Francia, Német hon nem igazán tud velük mit kezdeni - tapasztalhatóan ( rendőrség - katonaság - kerítés duplázás-triplázás, stb. ), vélelmezem oda akarják visszapasszolni, ahol beléptek. Csak végre szabaduljanak tőlük.

Akkor tán kérdezem, mit is kezdjünk akkor velük ?

Ha mi oda utazunk, akkor 4 kötelező védőoltás adnak! Na ezen bevándorlók, milyen fertőzéseket, milyen kórokat, milyen betegségeket is hoznak ide is és a vándorlásuk során érintett országokba ?
Milyen elvárásuk van az ingyen kaja, szállás, szállítás, stb. tekintetében ? Nagy része nem is menekül, csak itt jobbak a körülmények és az életszinvonal, mint ott ahol eddig volt. Elindult a vak világba, csak az a jó kérdés, hogy milyen anyagi dotációval, illetve ki - kik finanszírozásában ?
Szerinted véletlen, hogy Németországban leégett 1-2 sportcsarnok, ahova el akarták őket szállásolni ? Az ottani lakosok felvállalták, hogy inkább vesszen, mint veszélyben keljen élniük.
Amilyen az életszinvonaluk, összedobják majd, az újraépítés költségeit, ha már nincs vészhelyzet számukra.
vizinyuszi
Örüljön a retek, hogy könnygázt kapott és nem egy 20 mm-es gépágyúból 2-3 lövést...
jancsipapa
@a.a: Így bizony . Jön a tél ,de addig még legalább megduplázódik a számuk ..
Január
Nem értem a migránsok észjárását. Mégis mit gondoltak, hogy csak úgy neki indulhatnak a vakvilágnak, és majd mindenki hozsannázni fog a megjelenésükhöz? Rögön juhkolbászból fogják fonni a kerítést?

Semmi felelősségük nincs önmaguk és családjuk iránt?

Európa nem Afrika - vagy ennyire elbódították, meghülyítették őket? Miket ígérgettek a szervezőik, mert ez nem egy spontán önálló felbuzdulásból való vándorlás.

Szedjék már össze ennek a népvándorlásnak az értelmi szerzőit! Európának ez irányba is mozdulnia kellene, ha lenne felelős Eu-s vezetés. Csak azt nem tudom, hogy kinek az érdekeit képviselik a jelenlegiek?
soljanka
@Főlökött: Nem azt kérdeztem, hogy mit kéne szerinted csinálni velük.
Január
@Főlökött: Bocs. nem olvastam a kommentedet, és úgy írtam az enyémet.
Gömblulus
@Zsoel: Nyíllal sem lőhetek? Ez komoly? :D :P
Strong
Értem...eső, hideg, stb...

de hát jön a tél...ott hó lesz meg fagy...

de mégis csak felmerül a kérdés: már megint miért kiabáltak "allahu akbárt"?
human
Gyanítom Orbán szándékosan nem foglalkozik a menekültek ellátásával. Így lehet konfliktust generálni, ami jó lesz a köztévének, ha már migráns gyerekeket nem mutathatnak a központi utasítás szerint.
enslaved
@Zsoel: Meglátod, nem kell sok idő, és a jogaikért fognak itt tüntetni, házat követelnek majd (mint az olaszoknál), ha kell, gyilkolni is fognak. Már régen nem babra megy a játék, addig kell tenni valamit, amíg nem lesz késő.
Gömblulus
@Zsoel: Nézd, én humánus tengerimalac vagyok, amíg csak bosszantanak...de utána ütök! Vagy lövök. Sok sorstárstam nevében beszélek, amikor azt mondom ami itt folyik, az nevetséges, álszent, hazug és demagóg! Amikor nyílról beszéltem, képletesen értettem. A magánéletben ilyenkor már harapok. Nem kicsit. Nagyot!
enslaved
@human: Ne gyanakodj, menj ki legközelebb egy ilyen eseményre, és oszd meg a tapasztalataidat majd velünk.
Zsoel
@enslaved: Ideje lenne. Sőt, valójában már réges-rég lépni kellett volna, de Európa kormányzatai csak teszetoszán, aggodalmas képpel tárgyalgatnak, húzzák az időt, miközben olyan áradat hömpölyög befelé, amelynek terheit a leggazdagabb, legerősebb európai társadalmak sem lesznek már képesek sokáig elviselni. Az emberek türelme pedig fogytán van, ennek a jelei világosan megmutatkoznak.
Zsoel
@Gömblulus: Miféle sorstársak nevében?
Mézike
Fel vagyok háborodva, hogy m.macskoszt KITILTOTTÁK!!!
Úgy látszik valakinek nagyon szúrja a szemét az igazság, mert ő sosem pocskondiázott, alázott meg senkit. Csak az igazat írta kulturált módon.
Toby
Megérkezett az idióta óriásplakátok meséjének az eredménye !
Naná, hogy ott tolonganak a menekültek, ahol "működnek a reformok" , emelkedik a minimálbér és ez sokaknak jó !
Visszafelé sült el az ármány !
kkalman
Könnygázt vetettek be ellenük? Kérte valaki, hogy idejöjjenek? Nem! Akkor várják meg, amíg nyilvántartásba veszik őket. Azt, azért talán joggal kérték, követelték, hogy ne az esőn kelljen várakozniuk.
Zsoel
@Gömblulus: Én megbicsátok neked. :) De a lövöldözés nem vezet jóra, nyíllal se, de Kalasnyikovval meg pláne nem. Azt talán nem kéne megvárni, míg odáig fajulnak a dolgok...
Rockxy
Azért az érdekes megjegyzés itt fentebb, hogy orbán nem törődik a menekültek ellátásával.
Rendben, hogy állítólag ad az unió lóvét a helyzet kezelésére.
De miért nem ad például az éhező magyar kisnyugdíjasok megsegítésére?
Az uniónak fontosabbak az afrikaiak, mint mi?
Mézike
@Rockxy: Persze hogy fontosabbak!
A magyar kisnyugdíjasok nem fogják elözönleni az uniót, de a migránsok igen, hacsak nem tartják itt őket.
orogordog
Több joguk van mint egy magyar hajléktalanak, ez már vicc. Semmi joguk nincs itt leni.Egy kérdés, miért nem lőnek a határon.
Eriksson
Miért nem hozott magával esernyőt? Egyébként is jön az ősz, az esős, ködös évszak, akkor mi lesz a követelés?
Lackó50
Baj van náluk? Igen. Menekülnek? Igen. Ha új hazát keres, akkor próbáljon annak az országnak a törvényeihez és a szokásaikhoz alkalmazkodni. Ha erre képtelen, akkor vagy maradjon otthon, vagy be kell tenni egy vagonba és mehet vissza a kiinduló országba. Senkinek nem kötelező itt lenni és főleg nincs joga a "hazai" háborús viszonyokat itt folytatni. Én azt a tolarenciát nem értem, hogy külföldön is tüntetnek hőbörögnek és nem történik velük semmi. Itt meg ha a magyarok tüntetnek, akkor mehet a gumilövedék? Ha annyi türelmet nem tud tanúsítani, hogy kivárja a sorát, még nyilvántartásba veszik, akkor mit fog csinálni, ha nem kap munkát, teljes ellátást, ingyenes orvosi ellátást, (amit mi a befizetett eü. járulékunk terhére kapnak) vagy nem építhetnek minaretet a Kossuth téren? Lázadni fognak? Azt kell nekik papíron a nyilvántartásba vétel közben egyértelműen leírni, hogy ha nem alkalmazkodik ahhoz amit kap, akkor ballaghat vissza a saját hazájába és ott lázadjon a háború ellen és ne itt tombolja ki magát.
Másik
@Mézike: :(((((
Hát most nagyon meglepődtem! Macskoszt nagyon kedvelem, nem ártott ő senkinek!
Toby
@Rockxy: Az éhező kisnyugdíjasok a qrmánynak köszönhetik ebéli státuszukat - nem az uniónak !
Az unió elég pénzt nyomat az országba, csak a haweroknál landol, meg idióta beruházásoknál !
világlátó
@Zsoel: A tiéd a legnépszerűbb hozzászólás. Gratulálok.Ahogy én és gondolom sokan mások, fokozódó aggodalommal figyeljük az eseményeket. Aggódunk a helyzet elfajulása veszélye miatt. Lassú az adminisztráció. Miért nincs itt még néhány tucat osztrák, német, belga, svéd adminisztrátor? Miért nincs szakmailag helyesen bekamerázva a fogadó állomás, miért őgyeleg ott megannyi szájtáti hiéna fotós, újságíró?Miért ilyen primitív az egész ügymenet? Mióta tudjuk már a folyamatot? A hülye kerítés helyett a gördülékeny fogadás és tovább küldés tecnikáját, technológiáját kellett volna, de ezt szajkózta már hónapokkal előbb minden normális ember.Te pedig fokozod a hangulatot vélt vagy valós problémáddal. Jössz a kétszintes házzal meg a félmilliós jövedelemmel.Ne is haragudj, eddigi írásaid azért mértéktartóbbak voltak. Vajon mire ez a hiszti? Talán felkértek erre?
Gömblulus
@Zsoel: Köszi, hogy megbicsátasz...:D :D :D A méregtől és fáradtságtól nem látok néha...:(
Nem vagyok híve az erőszaknak, sőt már attól is ideges leszek, ha valaki felemeli velem szemben a hangját, de ami sok az sok. 1989 óta sokat nyelt ez az ország, mondhatnám a csutora rossz végén vagyunk folyamatosan és még elvárják, hogy tapsoljunk hozzá!
Tapsoljon, akinek két anyja van! Nekem tudod mim van? Szamócamintás napozóm, teli! :P
Zsoel
@világlátó: Nem kért fel senki, önszorgalomból csinálom. :) A hisztitől még nagyon-nagyon messze volt ez a nőiesen finom, visszafogott hozzászólásom, s azt hiszem, nem kizárólag a saját érzéseimet fogalmaztam meg benne, azonkívül a probléma sem csupán "vélt".

Ezek az emberek úgymond "menekültek", ugye? Nos, ha én menekülni kényszerülök valahonnét, akkor azt azért teszem, mert a puszta létezésem is veszélyben forog. Ilyen állapotban pedig csak addig megyek, ahol biztonságban nem érzem magam. Ha mégis továbbmegyek, bepofátlankodom valakiknek az országába, akik nem akarnak engem ott látni, papírok nélkül, jogosulatlanul: hát én bizony kezem-lábam összeteszem, ha - átmenetileg is, de - befogadnak, nem zavarnak azonnal vissza, nem lőnek agyon stb. Hálás vagyok, ha enni adnak, ha fedelet adnak. Szerényen meghúzom magam, és örülök, ha nem kell azzal az érzéssel feküdnöm-kelnem, hogy folyamatosan ott a kés a torkomon, mert este nem tudom, hogy megérem-e vajon a reggelt, reggel pedig nem tudom, hogy lefeküdhetek-e még este (és ha igen, hová). Én európai ember vagyok.

Ezek viszont nem európaiak, ez ázsiai, afrikai csőcselék, amely távolról sem ugatja az itteni kultúrát, sohasem lesz hálás a fehér embernek semmiért, nem fog beilleszkedni, ez csak azt a pillanatot várja, hogy mielőbb kitakaríthassa az őslakosságot a kontinensről. Ez világosan látszik az ocsmány magatartásukból, nemcsak itt, de szerte Európában, ugyanis még be sem tették a lábukat egy országba, de már lázadoznak, követelőznek, rendbontást keltenek. A hatósági utasításokra fütyülnek, a kapott élelmiszert elszórják, a lakosságot több helyen félelemben tartják, és a többi. Nem akarom ezt ragozni, találsz róla elég anyagot az interneten.
Csupáncsak ezért "fokozom a hangulatot", mert kicseszettül ideges vagyok emiatt!!
Zsoel
@Gömblulus: Csak nyugalom... Hátha egyszer még átkerülünk a csutora innenső oldalára. :)
Gömblulus
@Zsoel: Optimi Miska ember. Irigyellek! Én nem vagyok az. Naponta szembesülök az emberi nyomorúsággal és ezt nem tudom lelkileg feldolgozni. Nemhogy megszoknám ennyi idő után, de egyre jobban megvisel. ( hüpp-hüpp :'( )
Zsoel
@Gömblulus: Jól van, na, zokogni azért nem kell. Olvastam a másik helyen, hogy egészségügyis vagy, el tudom képzelni, miket érzel a kollégáiddal, mikor azt látjátok, hogy újra jön egy nagyobb sereg keresztül az országon, amelyből valószínűleg nektek is jut majd egy kis elvégzendő pluszmunka...
Gömblulus
@Zsoel: KIS elvégzendő munka?... Ember...lassan minden második ápolt olyan nevet visel, aminek köze nincs a magyarhoz...:(
Zsoel
@Gömblulus: Jól van, na, higgadj már le! Én nem vagyok egészségügyi dolgozó, sőt, széles ívben kerülök orvost, kórházat - honnan tudhatnám? Akkor ezek szerint már szátokig ér a ... ?
Gömblulus
@Zsoel: A helyzet, igen finoman kifejezve is katasztrofális. A betegek velünk veszekednek, mi fáradtak vagyunk, egyre több a munka és egyre kevesebben vagyunk. Sokan elmennek, nekünk nemrég elhunyt egy kolléganőnk rákban és ezek nem egyedi esetek. Közmunkásokat vesznek fel olyan helyre, ahol minimum eü. szakközépiskolai végzettség lenne kötelező! Ilyenekkel kell együtt dolgoznunk, akik azt sem tudják, hogy a fecskendőt eszik-e vagy isszák! A fizetésről meg ne is beszéljünk, mert arcpirítóan gyalázatos!
Zsoel
@Gömblulus: Attól félek, ez az egész seggügy (bocs a hülye szóviccért...) hamarosan összeomlik. Pedig egész biztos, hogy lenne pénz a megmentésére, csak elmegy "fontosabb" dolgokra. :(
Csizmás Kond
Folyton azon akadok el, hogy egy muszlim kultúrán nevelkedett akérki honnan ismerheti ennyire az európai emberjogi dolgokat ?
Gömblulus
@Zsoel: A fent említett lehetőség sajnos valóban esélyes. :( Már gondolkozom rajta, hogy hova tovább, ha lépni kell. elkeserít, mert imádom a szakmámat, de nincs kedvem éhen halni.
Zsoel
@Gömblulus: Azt elhiszem. Nem vagy vele egyedül. :P
Ha szabad tudni, melyik kórházban dolgozol?
Gömblulus
@Zsoel: Nem titok. A DEOEC KP. laborjában. Ha gondod van, nyugodtan keress meg, magyaroknak bármikor segítek. Persze, ha a közelben élsz. :)
Zsoel
@Gömblulus: "A DEOEC KP. laborjában." És ez mit jelent magyarul?
Egyébként köszi a nemes felajánlást, de ahogy fent írtam: "széles ívben kerülök orvost, kórházat".
Gömblulus
@Zsoel: Ó, bocsesz. A DEOEC Debrecen legnagyobb Klinikai Központja, az orvosképző egyetemmel együtt. Az ország egyik legnagyobb Központi Laboratóriuma működik itt.
Zsoel
@Gömblulus: Szóval Debrecen... Na, hát akkor nektek is jut a bevándorlókból bőven. Másfél hónapja voltam Debrecenben: a Csokonai Színház előtti buszmegálló tele volt velük, vártak a Sámsoni útra menő buszra (ott van a menekülttábor). Alig lehetett tőlük mozdulni, annyian álltak a járdán.
Mézike
@Másik: Úgy látszik már nem elég virágnyelven beszélni, ahhoz hogy ne tiltsanak ki valakit. :-(
Gömblulus
@Zsoel: :( Akkor legalább te tudod, mi a valós helyzet. Lehet hazudozni mindenfélét a médiában, de mi, akik itt élünk látjuk, hogy mi az igazság.
Zsoel
@Gömblulus: És még csak nem is tudom... Hiszen én csak látogatóban jártam ott - na de aki ott él, és napi szinten találkozik a problémával?
Másik
@Mézike: Vagy rálépett valaki tyúkszemére ?

Én az egyik bulvárlapnál folyamatosan kitiltásra kerülök 1-7 napra, ha nem egyezik a hsz-om azzal az iránnyal, amit elképzeltek. Volt végleges kitiltásom is. :)
Soha nem sértem meg a szabályokat, ők meg soha nem indokolják, csak puff; egy-két körre kimaradok a dobásból. :))
Főlökött
@soljanka: Ezen megjegyzésedre reflektáltam :
- "soljanka
Milyen emberek vagytok ti?"
Kérdeztem :
- "Főlökött
@soljanka: Milyenek ?"

A többi már csak saját véleményem volt :).

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.