Som Lajos kilátástalan helyzetben van: két napja lejárt a költségmentességi haladéka, amelyet a XIII. kerületi önkormányzattól kapott, hogy az idősek átmeneti otthonában lehessen – írta a Blikk.

Somnak hiába van a VIII. kerületben önkormányzati lakása, mióta rablótámadás áldozata lett és lelökték a lépcsőről, úgy megromlott az egészsége, hogy nem tudja használni. Ugyanis ehhez a harmadikra kéne fellépcsőznie.

Így mesélt kálváriájáról a Piramis egykori tagja:

(...)  a VIII. kerületi önkormányzati lakásomat azóta sem sikerült földszintire vagy liftesre cserélni, ezért szeptember 30-ig további haladékot kértem az idősek átmeneti otthonában való költségmentes tartózkodásra. (...) Egy kis lakás rezsiköltségét ki tudom gazdálkodni a 47 500 forintos nyugdíjamból, és abból a pár ezerből, ami hónapokra levetítve a jogdíjakból összejön, hiszen a VIII. kerületi lakásom fenntartási költségét azóta is fizetem. Csakhogy mostantól itt, az angyalföldi otthonban is fizetnem kell, méghozzá havi 98 ezret! Ha kerületi lakos lennék, csak a nyugdíjam 60 százalékát, azaz 28 500 forintot vonnának le tőlem ezen a helyen. Már ez is jó lenne, bár így egy lakást már nem tudnék fenntartani, akármilyen kicsi is lenne a rezsije. Reménykedem, hogy a két önkormányzat meg fog egyezni egymással egy lakáscserében.

118 hozzászólásarrow_drop_down_circle

sentinel216
Mikor toppon voltak miért a torkán öblítette le és az orrán szippantotta föl a nyugdíjra valót. Ismerek olyan nőt, aki 14 éves korától folyamatosan, keményen dolgozott 40 évet, befizette a járulékokat, és mégis csak 60 ezer forint nyugdíjat bírtak megállapítani. Amilyen idők járnak, emelésre sincsen remény.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
sentinel216
Mikor toppon voltak miért a torkán öblítette le és az orrán szippantotta föl a nyugdíjra valót. Ismerek olyan nőt, aki 14 éves korától folyamatosan, keményen dolgozott 40 évet, befizette a járulékokat, és mégis csak 60 ezer forint nyugdíjat bírtak megállapítani. Amilyen idők járnak, emelésre sincsen remény.
nyanya001
-som Lajos esetében nem lehet hibáztatni egyetlen rendszert, vagy kormányt sem !
Amiit leeresztettél a torkodon, meg drogokra költöttél, abból most szépen megélhetnél !
Így jártál !
szaboria1
@nyanya001: Körbe nézve nagyon sok színész és zenész az 1988-as évben bevezetett adózás miatt neki más volt az adózási és járulék befizetése és most isszák meg annak a rendszernek a hátrányát. Arra lennék kíváncsi, hogy pl egy írónak mennyi lehet a nyugdíja mert ők szellemi foglalkozásuk miatt alig fizettek valamit. Tudom, mert arra épült az akkori rendszer, hogy más bevételük miatt nem járnak rosszul. Szerző jogdíjak és lemez eladási díjak miatt.
wagabund
még ez is sok...van rengeteg barátja, lakjon azoknál..lenne ott vidámság, móka, kacagás...ha érdekes módon, mégsem fogadja be senki, akkor ott vannak a szociális otthonok..valamelyikbe csak befér... ülne a kertben, és mesélne a hasonló korúaknak..nagyon szeretnék.(vagy nem)

érdemes rákeresni a gúglin..
eszegfu
@nyanya001: 12:19 Én nem tudom milyen életet élt Som Lajos "fénykorában"... Sajnos bizony 50 %-ban hibás a mindenkori kormány, hogy neki -- és minden "jogvédős" tevékenységet végzőknek -- ennyi a nyugdijuk. Ugyanis -- és lehet, hogy a dátumra nem jól emlékszem -- a rendszerváltásig ezek a müvészek nem tartoztak a TB törvény hatálya alá. A fellépő, szerzői, stb. dijaikat a jogvédő szervezethez utalták, ahonnan 3-4 % kezelési költség levonása után megkapták. Tehát nem rendelkeztek semmilyen biztositással, igy csak a kötelezővé tett járulékfizetés után tudták nyugdijukat megállapitani, ami lehetett 10-15 év. A másik 50 %-ban valóban a müvészek hibásak, mert pontosan tudták, hogy nekik bizony tartalékolniuk kell! Rajta kivül pontosan ez a helyzet Karda Beátánál, Medveczky Ilonánál, Zalatnay Saroltánál... akik hirtelen most eszembe jutottak és akik 1-1 riportban már kifejtették a "semmiresemelég" nyugdijukat. Sajnálom őket, meg nem is...
nyanya001
@eszegfu: Önpusztító volt ivott, kábítózott !
szaboria1
@eszegfu: Igen azok a művészek akik rájöttek, hogy nagy lesz a baj kezdtek gyűjtögetni. Nem viccből öreg korukra már mindent elvállalnak, mert a nyugdíjukból nem fognak megélni.
eszegfu
@wagabund: 12:34 Én a mai fiataloknak nem győzöm elégszer elmondani -- ugyan az állami nyugdijrendszer sem biztos már -- amikor már öregek és "hülyék" (már bocs.!) lesztek, nem vagytok már munkaképesek, nem értitek esetleg az akkori rendszert sem, akkorra kellene valami kis "pótlást" tartalékolnotok. Magatoknak kell gondoskodnotok ma, hogy legyen valami megélhetési alapotok nyugdijas éveitekre. És azt kell mondjam, hogy az a gyanum, hogy hasonlóan fognak járni azok az emberek is, akik most csak a minimálbérre vannak bejelentve... megnézhetik majd a nyugdijukat. A tendencia látszik már a nyugdij számitási módszerben is... pl. nem olyan rég óta a bruttó bér helyett az SZJA-val csökkentett bruttó bér összegét veszik alapul az átlagjövedelem megállapitásánál.
szaboria1
@nyanya001: Ez igaz. pl. Komárnak is 37.800.-ft volt.
eszegfu
@szaboria1: 12:47 Bizonyára vannak, de én még nem sok müvészről hallottam, hogy "gyüjtögettek" volna... inkább azt, hogy még 70-80 éves korukban is mindent elvállalnak, mert nem tudnak megélni.
eszegfu
@nyanya001: 12:43 Én tényleg nem tudtam...
szaboria1
@eszegfu: Ezért kellene a mai kormányt jól beperelni mert el lopták a mnyp. az emberektől. A mostani 40 és 50 évesek a nettó havi 100000-ből, hogy tudna félre tenni?
Toby
Megkockáztatom, a művészvilágra szinte jellemző, hogy amikor megy a szekér, akkor megy a dőzs is ezerrel, ilyen villa, olyan hétvégi nyaraló, vitorlás...stb. majd amikor megkopott az imázs, akkor jön a valóság - és a kevés pénz !
Tisztelet a kivételeknek !
izo
@szaboria1: Mit loptak el nagyokos?A tagok nagyrésze önszántából adta oda!Az a pénz hiányzott a nyugdíjkasszából amiből a mai nyugdíjakt fizetik!
izo
@eszegfu: Ezt írod: És azt kell mondjam, hogy az a gyanum, hogy hasonlóan fognak járni azok az emberek is, akik most csak a minimálbérre vannak bejelentve... megnézhetik majd a nyugdijukat. " A gyanúdat megerősítem ez nem gyanú, hanem BIZTOS!
wagabund
itt amúgy sem lehet leírni az igazat, illetve a tényeket, mert akkora pert akasztanak a versenyző nyakába...igazuk ugyan sosem lesz, de egy kis pénzt leakasztanak egy kiváló ügyvéd segedelmével...
érdemes begúglizni a volt feleségét is ..karda beáta néven...hát mit mondjak? aki tudja ki az, annak semmit, aki nem, annak meg mindegy...
szaboria1
@izo: Évi 6, 5 milliárd a nyugdíj kifizetés. Akkor hol van 2993,5 MILLIÁRD???
sentinel216
@izo: 13:29
Azt senki nem tudja, hogy mire ment el a fenyegetéssel ellopott önkéntes nyugdíj pénz, de hogy nyugdíjra egy fillért sem költöttek belőle, az tuti. Még a törvényesen járó éves nyugdíjemeléseket is ellopták, mondván kiváltották a rezsicsökkentéssel. (Az infláció csökkenése hazugság!) Nem mindegy, hogy havi 300 forinttal csökken a gázszámlám, vagy megkapom havonta az év elejétől járó 3 - 4 ezer forint nyugdíjemelést!
izo
@sentinel216: Szóval neked nem jó, hogy alacsony az infláció ? Az ne zavarjon, hogy az egész EU-ban ez van! Az nem önkéntes nyugdíj pénz volt. látszik nyugdíjas vagy fogalmad sincs róla de azért belep@fázol! Havi 300 ft csökkentett gázszámla, 20nm-en laksz én 140nm családi házban gondolhatod mennyivel csökkent! És a többit áram víz stb is add hozzá!
zöldszem
Lalalalala... khm... Hogy szól a Fidesz szlogen, mit mondott hugyosmáté 47000-ből meglehet élni! Ez még 500 több is!
Eriksson
@szaboria1: Nem lopták el, a befizetett összeg többé - kevésbé vissza lett térítve a befizetőnek. Csak a várt hozam veszett el.
zöldszem
@izo: Nem, nem a nyugdíj kasszába ment a pénz!
Jelen pillanatban, ha jól tudom évente a nyugdíjalap bő harmadrésze hiányzik, ezt a költségvetésből pótolják és az arány folyamatosan romlik.
Persze volt kiút, de sajnos Orbán gazdád mocskos mancsa nem bírta otthagyni azt a 3 ezer milliárdot a magánpénztáraknál, amik úgy manapság kezdenék levenni a terhet az állami nyugdíjkasszáról. A vajdád által ígért egyéni nyugdíjszámlák meg ugye... Persze Ő nem hazudik! Sose! Nem olyan...
szaboria1
@Eriksson: Bocsika a fiamnak majdnem két míllói maradt bent.
eszegfu
@izo: 13:29 A 10 % nyugdijat kötelező volt akkor is levonni a munkavállalótól. De ha ő MGNY pénztári tag volt, akkor ebből 8 % oda, 2 %-ot pedig a ktv-be utaltak (ezek az arányok nem pontosak, mert már nem emlékszem, de kb. ez volt). Ha pedig nyugdijba mentek (nekem volt ismerősöm, aki 10 éve már tag volt), akkor a Nyugdijf. megállapitotta a nyugdijukat, melynek 75 %-át a ktv., 25 %-át pedig a MGNY pénztártól kapta. Ha nem szüntette volna meg, akkor mostanra lehetne mondjuk a levonási arány 9 % MGNY és 1 % a ktv., továbbá a nyugdij 50 %-át fizetné a MGNY és 50 %-ot a ktv. És ha tetszik, ha nem bizony az "ellopott" MGNY összeg nem a nyugdijkasszát gyarapitotta, hanem mintha Mol-ba "bevásárolta" volna magát emlékeim szerint. A másik baj, hogy (ezt már irtam valahol) a munkáltató eddig + 24 % nyugdijjárulékot fizetett (vagyis a nyugdijalapba ment), ami nem régen változott meg 27 % szociális hozzájárulás adóra, és ez bizony szintén nem a nyugdijkasszát gyarapitja... hanem lehet, hogy ebből épül a stadion, a kisvasut, stb. Tehát egyetlen peták sincs a nyugdijkasszában!
szaboria1
@izo: Igen és Tb és munkaügyes voltam. Igen te jól jártál a 140 nm-es lakásoddal de ahol még gáz sincs a villannyal vízzel meg spórol, hogy meg is élhessen akkor neki a 300.-fg. nem segítség mikor az élelmiszer árak suttyomba növekednek. Mai pl. Orsi pástétom múlt héten még 135.-ft. ma 176.-ft. Sok kicsi sokra megy.
eszegfu
@Eriksson: 14:36 Bocs., hogy beleszólók! Nem mondod komolyan, hogy visszafizették még "kevésbé" sem... ugyanis, aki visszakérte a MGNY-ban összegyüjtött pénzét, annak azok az évei elvesztek a munkaviszonyából, ahány éve gyüjtötte. Az én környezetemben közel-távol nem volt, aki visszakérte volna és ezzel mondjuk 10-15 évet elvesztett volna a munkaviszonyából! Neked van ilyen ismerősöd?!
szaboria1
@Eriksson: Igen mert az akkor cége még pluszt is fizetett az ING-nek.
Eriksson
@eszegfu: Nincs. Az én fiam postán kapta meg azt az összeget, melyet a magánnyugdíjpénztár nem költött el helyette. S olyan nincs, hogy elvesztette az éveit, mert a munkáltató fizette a hozzájárulást az állami nyugdíjkasszába. A magánnyugdíj kötelezővé tétele volt a legnagyobb szélhámosság, ami történhetett a jóhiszemű emberekkel. Nagyon sokan, nagyon jól megéltek belőle, vagyonokat költöttek magukra a manyuposok. Többet, mint ami a befektetéseik hozama volt.
Eriksson
@szaboria1: Akkor az nem az általa befizetett összeg volt.
szaboria1
@Eriksson: DE az Ő számláján volt mert a főnöke így jutalmazta a dolgozóit.
szaboria1
@Eriksson: A másik mindenki után is kellett a cégeknek mnyp. utalni százalékos arányban.
Eriksson
@szaboria1: @szaboria1: Azok az összegek át lettek téve az állami nyp-ba, tehát nem vesztek el, továbbra is beszámítanak a nyugdíjalapba. S amit a saját zsebéből fizetett, azt kapta vissza kp.
sentinel216
@izo: 14:29
Szerinted alacsony az infláció? A lapos TV - re, mobiltelefonra, luxus cikkekre talán. De úgy látom nem te jársz bevásárolni. Egyik napról a másikra nyomják fel a pékáruk, tejek, tojás, margarin, felvágottak árát. Az orosz embargó miatt kicsit visszafogták az áremeléseket, mert nyakukon maradt volna az áru. De láttam én zöldséges pultban 400 forintos banán mellett 1.000 forintos magyar kajszibarackot. A csomagolt felvágottaknak sem emelték az árát, csak két szeletet kihagytak belőle. Örülök, hogy szép nagy családi házban élsz, mert a több rezsiből, ugyanakkora százalék mellett nagyobb a rezsicsökkentésed. A "pofázás" beszólásért megverjelek?
lópicigáspár
Az idősebbik Bárándyé miért több!? Ja, többet fizetett a közösbe! Hát ennyi!
szaboria1
@Eriksson: Melyikbe mert a lenyúlt pénzt hitelek vissza fizetésére költötték el.
Eriksson
@szaboria1: A befektetések eleve államkötvényben voltak, tehát csak kölcsön lett véve az összeg egy későbbi visszafizetés ígéretével. Viszont a kamatok meg lettek spórolva, ami a manyupnak hozam lett volna.
izo
@eszegfu: A nyugdíjkasszába sosem volt egyetlen peták sem, mindig a befolyt összeget fizették ki.Most a befizetések és a kiadások összege 0ft gyurcsiék alatt évi 500milliárddal pótolni kellett!A bajnai csökkentette a nyugdíjat 8%-al (elvette a 13.havit) és megemelték a nyugdíjkorhatárt 65 évre!
izo
@szaboria1: Biztos voltam benne, hogy nyugdíjas vagy! A manyup azért szűnt meg, hogy a te nyugdíjadat ki tudják fizetni, úgyhogy örülj neki!
izo
@zöldszem: Sok h@leséget hordasz össze!
zöldszem
@izo: Mesélj!
Te csak akkor hinnéd el, hogy itthon nagy üzemben lopnak, ha a kezedből maga Orbán Viktor tépné ki a vajas kenyeret. Még úgy is inkább közös képet kérnél, és utána kezet csókolnál neki.
Nem baj, hogy kilopják a szemedet is? Nem hát. Legalább látnod nem kell azt, amit úgysem értesz. Téged ez nem zavar? Még az sem, ha éhen döglesz havi 50 ezerből. Te örülsz neki és élteted aki meglop.
Jogod van hozzá. Hülyének lenni alanyi jog. Élj csak vele továbbra is! Sok máshoz úgysincs jogod...
izo
@zöldszem: Orbán-fóbiád miatt sürgősen fordulj orvosoz!
zöldszem
@izo: Szánalmas vagy! Érvek? Cáfolás?
Bercifiu
Lajcsikám! Hol van az a sok haknis lóvé? Ja elment öblögetésre.
izo
@zöldszem: 14.39-nél amennyi h@leséget összehordtál felesleges neked érveket felhozni!
szaboria1
@Eriksson: Kaptál már az idén a NAV-tól elszámolást na azon látni fogod nem írtak semmit sem jóvá a lenyúlt pénzből. Vedd elő a munkahely elszámolást és hasonlítsd össze a NAV által vezetett nyugdíj alapod nem nőtt többet csak annyi lesz rajta amit a céged vont le.
Fradigege
Hukkk..nem is értem...hukkkk...jaj...hukk..., miért ennyi? Hukkk... hová a régi dicsőség? hukkk... túl rövid az élet és túl sok a...hukkk... a lőréé... booááááááááááááááááááá...pfff...hukkk
eszegfu
@izo: 16:40 Feladom! Mint a feneketlen zsák... csak öntöd, öntöd bele... alul meg kifolyik.
eszegfu
@Eriksson: 15:07 Elfogadom, ha Te mondod... Az viszont nem igaz, hogy a MGNY nem lett volna jó megoldás, hiszen ha folytatódott volna (kb. 10-15 év után szünt meg), akkor mára már akár a fele nyugdijat innen kaptuk volna, a másik felét pedig a ktv-ből.
izo
@eszegfu: Sajnos megint súlyos tévedésben vagy:"akár a fele nyugdijat innen kaptuk volna, a másik felét pedig a ktv-ből."
rosalinda57
@Eriksson: Nagy tévedés. A magánnyugdíjba befizetett pénzeket simán lenyúlták. Az egyik ismerősöm nem lépett vissza a Tb-be, de most menne nyugdíjba. Jogszabály pedig nincs arra, hogy hogyan, mert közben a pénze "elveszett" és nem tudják kiszámítani a nyugdíját.Tehát a lenyúlt pénz nem került a közösbe és azt hiszem azt be sem fogják számítani a nyugdíjba az embereknek, de ki sem fizetik. Az önkéntes befizetést sem.Sajnos. Ezek miatt a tények miatt talán nem kellene hagyni a vezető beosztásban lévők fizetését 5 millióban maximálni, éppen elég lett volna nekik a 2 millió is ( sőt az elvégzett érdemi munka miatt még ezt is sokallom ), addig amíg sokan 50-60 ezer Ft-ot kapnak és teljes munkaidőben foglalkoztatottak.
Eriksson
@eszegfu: Nem tudom, hogy jó lett volna-e, most már nem is fogjuk megtudni. Egy biztos, hogy a manyupos bagázs rengeteget költött székházakra, berendezésre, fizetésre, prémiumra, egyáltalán az infrastruktúrára, amely mind - mind a jóhiszemű polgárok befizetéséből lett finanszírozva. Kérdés, hogy egyáltalán mennyi maradt volna akkora, mikortól visszafizetési kötelezettségük lett volna. Egyszerű piramisjáték volt, lett volna.
Eriksson
@rosalinda57: Ha az ismerősöd nem lépett vissza a TB-be, hogy akar nyugdíjat kapni?

Az utolsó bekezdést nem tudom értelmezni. Aki többet keres, az többet is fizet nyugdíj hozzájárulást, aki kevesebbet, az kevesebbet, mivel azt százalékosan vonják mindenkitől.

Egyebekben neked is az a válaszom, mint @eszegfu:-nek.
eszegfu
@Eriksson: Legyen Neked igazad... Ezt akarod hinni... hát legyen! Sőt, ha ugy gondolod, akár lehetett ez egy "piramisjáték" is... Egy a fontos O.V. jól költi minden befizetéseinket!
Eriksson
@eszegfu: Nekem mindegy, hogy Te mit akarsz hinni. A tény, hogy a nyugdíjad nincs veszélyben, mert arra állami garancia van.
eszegfu
@izo: 11:19 Ja-ja!! Meg az én anyám 3,14-ja! Te tényleg "felejtős" vagy... nem hiszem el, hogy valaki ennyire ne legyen képes gondolkodni?!
eszegfu
@Eriksson: Nekem is mindegy, hogy Te mit gondolsz! Reménykedj abban, hogy a Te nyugdijad is biztositva van...mert garantálja az állam... de hogy meddig?! De ezt Te nyilván jobban tudod, mint "megmondó ember"... Csak azt nem értem: miért nem vagy a kormányban ennyi ötlettel és tudással?!
Eriksson
@eszegfu: Kár gúnyolódnod, én jó szándékkal szóltam hozzád.
eszegfu
@Eriksson: Már ne is haragudj... de az, hogy nincs veszélyben az én nyugdijam, mert az állam garantálja, az szerinted nem gunyos megjegyzés?! Ebben hol kellett volna látnom a "jó szádékodat"?! Hidd el, 45 évi nyugdijjárulék fizetése mellett, azt gondolom ez jár nekem... nem kegyet gyakorolnak! Az már megint más kérdés, hogy nincs valódi "nyugdij alap" és a ma járulékot fizetők befizetéseiből van az én nyugdijam is, sőt a Tiéd is!
Eriksson
@eszegfu: Van valami információd arról, hogy megszűnik a nyugdíj, mert O.V elköltötte azt, amit a manyup nem? Ha igen, akkor oszd meg légyszi.
"járulékot fizetők befizetéseiből van az én nyugdijam is, sőt a Tiéd is! "
Erről van szó, ez mindig is így volt a nyugdíjrendszer bevezetése óta. Innentől nincs is mit mellébeszélni, a manyup csak egy kitérő volt, valakik nagyon jól jártak vele, miközben a hagyományos nyugdíjfolyósító bajba került, mert miattuk kevés volt az a bevétel, melyet szét kellett osztani a nyugdíjasok között.
izo
@eszegfu: Nem hozzád fogok menni gondolkodást tanulni az biztos! Matekból igen gyenge vagy , ha azt hiszed a 8% befizetésből 50% nyugdíj lesz!
izo
@eszegfu: írod:45 évi nyugdijjárulék fizetése mellett" te 14 éves korod óta dolgozol, mert 45 év nem jöhetett neked össze!
glorianna
@Eriksson: Alaptörvény, XVIII. cikk.
"Az állam törekszik arra, hogy... " - aztán ha a nagy törekedésben sem jön össze, akkor az állampolgár így járt.
Egyértelműen csak a befizetési kötelezettség hámozható ki a szövegből - az már nem, hogy kifizetés lesz-e és ha igen, mennyi.
Kapcsolódó: amit mi a munkáltató által fizetett "nyugdíjjárulék"-nak ismertünk, az átkeresztelődött valamilyen "hozzájárulás"-ra. Nos, a járulék befizetése után kötelező lenne járadékot (nevezetesen nyugdíjat) fizetni, a befizetett adók, hozzájárulások és hasonlók elköltését a költségvetési törvény szabályozza. Ha egyszer csak úgy dönt a ktgv beterjesztője, hogy a köv. évben nem fizetnek nyugdíjakat, és a parlament elfogadja, akkor az állampolgár nézhet csészealjnyi szemekkel.
Eriksson
@glorianna: Akkor így jártál és kész.
Feraj49
@izo: ma 20,04-re.Igen a "nyűgdíj" számításánál ha valaki ipari tanuló volt,az az idő is munkaviszonynak számít,tehát " dolgozhatott" 15 éves korában.

Más:@nyanya001: tegnap 12.43-ra.És még a külföldi turnékról hazajövet több alkalommal csempész árúval "érkezett".Nem kell sírni-ríni,tessék utcazenész engedélyt kérni.Zenét tanítani.Ja könnyebb panaszkodni.
izo
Ez a hozzászólás törlésre került. Többszöri törlés a felhasználó kitiltását vonja maga után.
glorianna
@Eriksson: én még dolgozom - és gondoskodom magamról, nem bízom az állami gondoskodásban
Eriksson
@glorianna: Igazad van. Nyugdíjbiztosítók jönnek mennek, de a befizetett összeget számlán vezetik.
Feraj49
@Feraj49: ma 20,46-ra. Ha ilyen "haragos vagy" -pedig nem is bántottalak-akkor máskor ne nyilvános hsz-eket írjál,hanem írd meg az illetőnek priviben. Segíteni akartam,de látom kár volt. Ugyanis a nyívános hsz-ekre BÁRKI MÉG ÉN IS hozzászólhatok.További szép estét.
Feraj49
@izo: ma 21.05-re -re. A fenti hozzászólásomat neked címeztem.
zöldszem
@Feraj49: ma, 20:43
+ ha jól tudom, a gyermekek után is jár valamennyi idő a nőknek.
Legalább is régen így volt!
eszegfu
@zöldszem: Igen, gyerekenként 2 év + járt. Továbbá a nyári iskolai szünetben ledolgozott idő is beszámitott. Arról már nem is beszélve, hogy nem mindenki megy el nyugdijba, ha eléri a korhatárt... szerintem ez a körülményeinek függvénye is.
eszegfu
@izo: 20:00 Ne is higyjél nekem, kis Pataki! Vedd elő bátran a MGNY pénztári törvény és olvasd el!
izo
@eszegfu: Tehát nem 45 év után mentél nyugdíjba!
emerencia
@sentinel216: Én olyanokat ismerek, aki tanultak, dolgoztak évtizedeken át. Minden fillér, sőt még a munkanélküli nyomorsegély után is fizették az adót és járulékokat, mégsem mehetnek nyugdíjba csak a hatvanas éveik közepén, pedig már hatvan körül is alig bírják a nehéz munkát. :-( Ezen nőknek és a férfiaknak kell idős, megfáradt dolgozóként eltartani a szerencsésebb társaikat. Így működik az orbáni oszd meg és uralkodj.
eszegfu
@izo: Közöd ugyan nincs hozzá... de 63 éves koromban, 45 éves m.viszony után vagyok jelenleg nyugdijas!
rosalinda57
@zöldszem: Jól tudod, a gyerekek után járt kedvezmény, gyerekenként 1 év, akkor is, ha 1968 után született a gyermeke, sőt a tartós beteg gyermek után ( 1,5 év, azaz 550 nap járt. ) A Nyugdíjbiztosító - bár bekéri a születési anyakönyvi kivonatokat - sorra elfelejti beszámítani ezeket az időket a szolgálati idő megállapítása során.
sentinel216
@emerencia: Ha az itt hozzászólók valamelyike is megérti, hogy mit akar a köpcös vezír az országgal tenni, annak megemelem a kalapom. Jómagam is dolgoztam a közigazgatásban, de aki ezt a katyvaszt ami most megy állami, kormányzati, politikai, törvényhozási szinten ezt követni tudja, annak külön fideszes iskolába kell járnia. Lehet ezért akar matolcsi faiskolát alapítani, hogy az orbán rezsim " közgazdászai " diplomás sz@rkeverők legyenek.
izo
@eszegfu: Közöm csak annyi van,hogy az én befizetésemből is van a nyugdíjad és én biztosan nem tudok 63 évesen elmenni nyugdíjba.A manyup pedig nem érintett mégis beleszólsz és hamis információkat terjesztesz!Azért szűnt meg a manyup (néhányan maradtak) mert az államnak 500 milliárdot pótolni kellett évente e miatt.Az alaptörvényben rögzített, hogy ilyen pótlás nem lehetséges, tehát ha kevesebb folyik be (demográfia miatt)csökkenteni kell a nyugdíjakat vagy adót kell emelni!
volvós
@eszegfu: október 2., 16:58

Nyugodj meg kedves !! Én a 70-es-80-as években heti, napi rendszerességgel
találkoztam személyesen Lalával, a munkám kapcsán. Akkor még " normális "
volt, családi életet élt, barátai voltak, aztán egyszer csak ivott, egyre többet,
alkesz lett, a zenésztársai is jobban megútálták. jött a " maffia" korszakja,
és egyre ment a lejtön. Nos, ha akkor nem megy ennyire alacsony szintre,
akkor kellett volna gondolni a nyugdijas évekre, de Ö úgy kalkulált szerintem,
hogy minek tegyen félre, ugysem éli meg a kort... Hát megélte, tehát
most már késö a bánat !!! Lalikám, gondolkodj el egy kicsit - mondja
az egykori " jóbarát " !!!
kamazuka
Lajos Bácsi!
Szívesen adnék tippet mit csinálj ebben a helyzetedben de félek azonnal államosítanák az ötletet.
eszegfu
@izo: Mélyen tisztelt Kolléga! Ez igen! Kértelek: olvasd el a MGNY pénztári törvényt... e helyett az a válaszod többek között, hogy "hamis információkat terjesztek". Semmi gond, de én Téged többet nem "etetlek"!
feleselek
Ennyi, hát ennyi! Egyébként megkérdezte-e valaki, hogy mennyi nyugdijjárulékot fizetett az évek a ( jólmenő évek) után?
bretagne
@volvós: Sokat láttam a kórház pszichológiai osztályán. Nem kell őt bántani. Tipikus magyar hozzáállás. Nem segítünk, inkább belé rúgunk. Lásd, mint a menekültekbe.
izo
@eszegfu: A manyup törvényben nincs, hogy pl 50% nyugdíj abból lesz.A nők amúgy nem 63 évesen szoktak nyugdíjba menni, hanem hamarabb!
Feraj49
@eszegfu: egy hozzád szóló írja az ő befizetéséből van a nyugdíjad ! Én ilyenre azt szoktam válaszolni,az Én befizetéseimből lehettél felnőtt.Ugyanis gyerek korodban Én is fizettem a taníttatásodat,az orvosi ellátásodat,az utaztatásodhoz is hozzájárultam. Ha panellakó vagy a lakhatást,és hogy "fedél " lehet a fejed felett. Tehát nagyon "gyerekes dolog" ilyeneket írni !
zöldszem
@eszegfu: Hát... úgy gondolod van még értelme egy sort is írnod izó olvasótársunkhoz?
Hülyékkel vitázni olyan, mint egy galambbal sakkozni. Ledönti a bábukat, rászarik a táblára, aztán boldogan ugrál, hogy ő nyert...-:)))
volvós
@bretagne: 13:20

Ha Te is személyesen ismerted volna a " Piramis - korból "...és az azt követö
" maffiás - korából, talán más lenne a véleményed! Meséld el. hol " rúgtam bele " ???
bretagne
@volvós: Nem mondtam, hogy belerúgtál, én csak arra tértem ki, hogy nem kell bántani.
A rúgást a menekültekre értettem.
eszegfu
@zöldszem: 19:46 Nagyon jól definiáltad!:))) Ehhez nem is tudok semmit sem hozzátenni!
eszegfu
@Feraj49: 19:35 Sajnos ezen hozzászólón nem lehet "segiteni"! 1x valamit olvasott, sőt sikerült megjegyeznie, ez mélyen belevésődött a kőagyába... és innentől nem képes "befogadni" semmit sem.
levarosbukta
@bretagne: Ne má! Önhibájából került ebbe a helyzetbe, még talán gyűjtsünk is neki? Amikor tele volt az összes ujja fuxxal meg olyan vastag aranyláncok lógtak a nyakából hogy meggörnyedve járt, ivott, drogozott, csempészett! Ilyen embert sajnáljunk??? Vannak zenésztársai akiknek már nem fut a szekér még is jól élnek, csak példát kellett volna vennie róluk.
Űrhajós
@volvós: milyen maffiás kor? Zenész volt, 90-es években még a Piramissal tolta az újra összeállós koncertezést, semmi maffiás vonala nem volt Somnak, valakivel eléggé összekevered szerintem.
Mézike
@eszegfu: Honnan veszed hogy a szocialista érában előfordulhatott hogy valaki nem fizet járulékot?
A jogdíjak, gázsik után a lehető legkisebb összegeket fizették, ezért van hogy most páran pofára estek. sokan pedig ugyan ezt tették, de a fennmaradó összegeket nem elitták hanem befektették.
A piramist évtizedeken keresztűl hívák külföldre és az országban is fellépni.
Nem mindegy hogy ő milyen szinten vett részt a zenekar fenntartásában, mert az se volt ingyen. Ha nem írt nótákat nem szerzett zenét akkor most mi a fene jogdíj járna neki?
Mézike
@izo: Baxki! Te azt hiszed ha a hülyét kukaccal írod akkor már zseni vagy?
Honnan vannak az értesüléseid?
eszegfu
@Mézike: Onnan, hogy a szocialista érában a müvészek (és minden jogvédős tevékenységet végzők: pl. zeneszerző, iró, festő, stb.) nem tartoztak az akkori TB törvény hatálya alá. Ha meg tudod keresni, nézd meg... minden tv. ugy kezdődik: mi a célja, majd kik tartoznak a hatálya alá. Ennél fogva nem volt kötelező a járulék fizetés! Sőt, akkor még szerződést sem lehetett kötni a TB-vel a klf. ellátásokra. A gázsikat nem közvetlenül vették fel, hanem a jogvédő szervezethez lehetett csak utalni, majd ez a szervezet 3-4 % jutalék levonása után fizette ki a müvészeknek. Egyébként meg onnan is tudom, hogy ilyen helyen dolgoztam jó pár évig. A jogdij külön jár a zeneszerzőnek, szövegiróknak, a zenekar tagjainak jogdija pedig a lemezeladások, vagy ujbóli megjelenés, sőt a nyilvános helyen lejátszott számai után is járnak. Ahol vendéglőben van rádió, vagy valami lejátszó szerkezet, ott egy u.n. átalányt fizetnek a jogvédőnek és igy kerül a müvészeknek kifizetésre. Valahogy a rendszerváltás után közvetlenül "emelték be" a TB törvény hatálya alá a müvészeket, tehát nekik max. 15-20 év munkaviszonyuk lehet.
Mézike
@eszegfu: na ez jó. Akkor volt valami befizetés ha a 3-4 % -ot levonták csak kevés. Ezt mondtam én is csak cirkán.
Tehát megkapták a gázsit de előbb átutalták egy jogvédő szervezetnek akik a levonások után fizették ki a zenészeket, művészeket.
Gondolom akkor mindenkivel így jártak el.
Ha így van mindegyik csóró senki lenne.
Nem gondolod?
eszegfu
@Mézike: A 3-4 %-ot nem nyugdijra vonták le, hanem a jogvédő szervezet müködési költségére! Igazad van, hogy mindenki "csóró" lenne... mégis vannak viszonylag tehetősebbek. Szerintem azért, mert amikor mentek a "lovak", akkor félretettek, esetleg nyitottak valamilyen üzletet, vagy üdülőt, apartmant, éttermet. Véleményem szerint minden müvésznek a min. nyugdijat állapithattak meg és aki nem "sir", annak van más bevételi forrása is. Legalábbis ezt gondolom.
eszegfu
@Mézike: 12:28 Helyes a "bőgés oroszlán"!:)))
Mézike
@eszegfu: ha nem fizettek a nyugdíjalapba akkor most milyen alapon kérnének?
Mézike
@eszegfu: Én oroszlán??? :-)))))))))))
Aranypofa vagyok nem?
eszegfu
@Mézike: Itt jön akkor a "méltányossági" nyugdijkérelem, ha nincs meg legalább 10 év járulékfizetés, azaz munkaviszony. Az is érdekes, hogy mondjuk a min. nyugdij -- hasraütve -- 45.000 Ft, de nekik a 10 év után 40 eFt jön ki, akkor megkapják a 45 eFt-ot. Nézd meg Medveczky Ilonát... min. nyugdija van neki is, mégis panaszai ellenére fenntart egy házat, kerttel és még eszik is.
Mézike
@eszegfu: A kurvák faszára!
Én + dolgozzam 60 ezerért 70 éves koromig? nekik meg méltányosság!
eszegfu
@Mézike: Hopsza! De begurultál! Ez az, hogy az ember addig dolgozik, akár a korhatár felett is, ahogy körülményeik megkivánják... és ez már nem feltétlenül" fáklyás felvonulás"! Kőagy Izo ezt sem érti.
Dr. Felipe
Abból meg lehet élni. Ő öö, öö, igen, azt hiszem abból meg lehet élni.
Mézike
@eszegfu: Akkor + mit rinyálnak hogy kevés nekik? Nekem még 60 se lesz. Mire oda kerülök, ha egyáltalán leszek nyugdíjas.

Izo egy külön fogalom.:-)
volvós
@Űrhajós: 11.50
Te még akkor nem is éltél...
ugy alkoss véleményt !
bretagne
@levarosbukta: Lehet, hogy igazad van. Én nem ismerem őt személyesen, csak amit olvastam róla. És olykor láttam körházi pszichiátrián. Minden beteg embert sajnálok.
Űrhajós
@volvós: Szuper, hogy ismered az életkoromat, úgy néz ki te tényleg mindent hitelesen tudsz! Hagy boruljak már le előtted. Azért az igazsághoz hozzá tartozik, hogy ha mindenki maffiózó a te kis világodban, aki ismerte mondjuk Fenyőt és körét, és maradt utánuk közös fotó, akkor fél Budapest az. Egyébként meg gratulálok, nagyszerű érzés lehet a földön fekvőbe belerúgni még egyet alaptalan vádaskodással.
volvós
@Űrhajós: 14:04

Az elözö nick-jeid után nem csodálom a kommentjeidet...
ugyhogy nálam a pont !!
Űrhajós
atyaég... ha csak nem kamuzol és tényleg ismerted a 80-as években Luit, akkor valószínűleg a gyerekek befizettek egy kis netet és most itt osztod az észt. Som Lajos a maffiózól, reggel óta ezen röhögök! :)
Mézike
@volvós: @Űrhajós: Most maffiás volt vagy nem?
csa-csa
kérdezze meg a Marcellt hogy tud megélni ennyiből!
verőce21
Szerintem a megromlott egészségi állapota nagyobb baj, mint a kevés nyugdíja.
mariaberta
Ne panaszkodjon, hiszen ma mindenki tudja hazánkban, hogy meg lehet élni 47.000 ft-ból . És ő még 500 ft-tal többet is kap.
Csak megjegyzem, tudomásom szerint amikor sok pénz állt a házhoz, annak nagyobb részét, ha nem az egészet - italra költötte, ennek eredménye mai egészségi állapota.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.