Magyarország népessége drasztikusan csökken a következő évtizedekben az alacsony születésszám és a kivándorlás miatt, ami a gazdaságra is negatív hatással lesz. Ezt ellensúlyozhatná, ha az aktivitási ráta növekedne – írja a Világgazdaság.

Legalább egymillió fővel, de az is lehet, hogy hárommillióval csökken Magyarország népessége a következő negyvenöt évben – derült ki a KSH Népességtudományi Kutatóintézetének egyik tanulmányából.

Utóbbi akkor következhet be, ha az alacsony születésszám mellett a magyarok elvándorlása tartós marad, amit egyáltalán nem tudnak pótolni a külföldiek.

Növekvő termelékenység és emelkedő élettartam mellett is kedvezőtlen tendenciák várhatóak a következő évtizedekben, csökkenni fog a gyermekek és a dolgozó korúak aránya, miközben az időseké növekszik. Mindez negatív hatással lesz a magyar gazdaság növekedési képességére, ám a helyzet egyelőre nem olyan rossz, mint ahogy a várakozások alapján tűnik.

Ijesztő a népességfogyás trendje, de a csökkenést kompenzálhatja, ha az aktivitási ráta az elmúlt évekhez hasonlóan tovább emelkedik

– mondta a lapnak Balatoni András.

Az ING Bank vezető közgazdásza azzal számol, hogy még néhány évtizedig ellensúlyozható a népesség zsugorodása, de ehhez az aktivitási rátának 2040-re el kell érnie az uniós átlagot.

Magyarországról főként Németországba, Ausztriába és Nagy-Britanniába irányul a munkaerő-vándorlás, és feltételezhető, hogy ezeknek az országoknak a munkaerő-kereslete a jövőben is fennmarad, vagy akár még növekedni is fog.

A munkaerő vándorlásának fő mozgatórugója a bérkülönbség, és valószínűsíthető, hogy ez Magyarország és a nyugat-európai országok között tartósan fennmarad.

34 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Dr. Felipe
Vajon a fideSS birkák elgondolkodtak már (két éljen vicctor között) azon hogy vajon a gyerekeik nyugdíját kik fogják majd megtermelni?
Mert azért nem mindenki olyan szerencsés mint a g..i és pereputtya akik már több generációra előre összelopták a lét.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Dr. Felipe
Vajon a fideSS birkák elgondolkodtak már (két éljen vicctor között) azon hogy vajon a gyerekeik nyugdíját kik fogják majd megtermelni?
Mert azért nem mindenki olyan szerencsés mint a g..i és pereputtya akik már több generációra előre összelopták a lét.
vadnarancs
Majd a szögesdróton fennakadnak, akik ki szeretnének menni! Bölcs Vezírünk elintézte, itt se ki, se be!
Csizmás Kond
...mostanik kifelé mentek most megfordulnak és visszasomfordálnak...
dömdödöm
Az orvosok úgy mennek kifelé mint a huzat , 600 000 - 1 , 2 millió között keresnek Angliába ,Svédországba , itt meg 300 ft-os órabérért ügyelnek egy korházban 24 órát :-((((((((((((((((((((((
dömdödöm
Magyarország szégyenei vagytok már rég óta ti akikre rábízta a marha nép a pénzelosztást !
Tőletek és az agymosott vak és tudatlan híveitektől kell megvédeni ezt az országot nem a nyugattól és nem mástól .!
egon1
Mindenkinek igaza van, aki azt állítja-hogy Magyrországon-20-év múlva összeomlik a nyugdíjrendszer !A mostani autokrata Orbán vezette hatalom, nem képes felfogni,azt az alapvető gazdasági törvényszerűséget ,hogy a nyugdíjra kifizetett összeget,ki kell termelni-ITTHON,mert hiába lesz hazánknak még öt év múlva is- 9 milliót meghaladó létszáma ,ha abból 1 millió-viszonylag jól kereső honi állampolgár,más uniós országban adózza le a nyugdíjához szükséges hozzájárulást ! Szerintem csak egyvalami érdek fűzheti a jelenlegi (feudalizmust) építő hatalmat,a jelenlegi állapot fenn-tartásához,hogy minél gyorsabban meg-gazdagodjanak-és az elrabolt -több-ezer milliárd forintot külföldi bankokba mentsék,mint azt minden "normális diktatúrában" teszik...!!! Ja hogy mi lesz a meg-maradt 8 millió koldussal ?!...Azt csak az ÚR tudja !...Szerintem a mostani hatalom filozófiája,ugyan az mint a tönkretett volt gazdag arab világ megmaradt hatalmasságoké!!!,Miért hagyták magukat...?!?!... De tényleg----IGAZUK VAN !
enslaved
@Dr. Felipe: Én nem loptam össze, és g...i sem vagyok, mégsem féltem a gyerekeim jövőjét. Egyébként meg annál jobb, úgyis unom már ezt a nagy dugót az utakon ebbe a fene nagy szegénységbe...
human
Matolcsy kellene ide, ő olyan szépeket és pozitívakat tud mindig mondani:
"Sikeres volt például az egykulcsos adó, mert annak hatására nőtt a munkavállalók száma és aktivitása, fehéredett a magyar gazdaság, és még a népesedében is pozitív változások történtek – mondta a miniszter.
Szekeres Imre (MSZP) ezzel kapcsolatban azt kérdezte, hogy hat hónap alatt hogyan nőhetett a népesség? Matolcsy György válaszában rámutatott: már az adóváltozás szándékának a bejelentése „megmozgatta a családok női és férfi tagjainak a fantáziáját”
karma1
@human: Ehhez nincs is it hozzatenni...:o)
human
@karma1: Lehet, hogy a számolni nem tud, de ügyesen kivágta magát.
Peller Anikó
Ha 45 év múlva Mo lakossága csak 3 millióval csökken akkor mindenki összeteheti kezét lábát. Mo lakossága ugyanis csaknem 10 millióval is csökkenhet !

De muszáj beidéznem Józsi sziporkáját a fasbukkról (itt fenn):

20-30 év és az ország fele lakatlan lesz, a másik fele lakatos!
pbalage
Ez a hozzászólás törlésre került. Többszöri törlés a felhasználó kitiltását vonja maga után.
Szókrakész
Mi a baj ezzel?
A "liberális demokratikus" nyugat már évtizedekkel ezelőtt megmondta, hogy 6 millió magyar kell, ez az ő elképzelésük, és ehhez tartsák a jövendő kormányok és mi is magunkat.
Szókrakész
Birom a sok barmot, ahogy a fideszt szidja, mikor az összes kormánynak az lett kiadva parancsba, hogy csökkentsék MO. lakosságát.
Csak a tudatlanok ágaskodnak a fidesz ellen, mikor az mszp-szdsz ugyanezt a parancsot hajtotta végre.

Tessék egy kicsit többet olvasni, tájékozódni, mielőtt írtok!
enslaved
@pbalage: Te melyik közé sorolod magad a kettő közül? Az egyik ugye kizárva...
enslaved
@Szókrakész: Kicsit sokat kérsz tőlük, közmunka közben nem tudnak tájékozódni is:-))
pbalage
@Szókrakész: jaja. a magyarok és a néptánc a legfontosabbak, ezek a szavak az egész bolygót megváltoztatják.
egyvandor
Gorbánéknak mindegy. Ők két millió lakosból is kipréselik ami nekik kell osztjónapot.
R.E.M.
Ez a hozzászólás törlésre került. Többszöri törlés a felhasználó kitiltását vonja maga után.
enslaved
@pbalage: Egy névvel már te sem bírod a kötözködést? Persze, késő este hirtelen felbukkan egy R.E.M. meg egyvandor. Mekkora egy lúzer lehetsz te az életben...
Yoda69
@Szókrakész: Tolj mar ide egy linket ahol ezt olvastad.
A fideSS alatt eddig kozel 1 millioan vandoroltak ki. Gyurcsany alatt miert nem? Nagyokos
kakóscsiga
Akinek van egy csöpp esze az menekül ebből a lepusztuló foshalmazból.
emerencia
@Dr. Felipe: "1894-ben a Times of London úgy becsülte, hogy 1950-re a város valamennyi utcáját 270 centiméter vastag trágyaréteg borítja majd."

www.lovasok.hu/index.php?i=68253

Ha beütöd a Google-be, hogy London 1950 nem azt fogod látni a képeken mint amit eleink megjósoltak. Kb. erről szól a "vajon a gyerekeik nyugdíját kik fogják majd megtermelni?" vízió is. Hozzám közelálló, ma már öregségi nyugdíjas ember például pályafutása során kétszer veszítette el az állását technológiai fejlesztés következtében. (Komoly, tanult, elismert szakember.) A gépesítés, korszerűsítés, átszervezés és automatizálás következtében egyre kevesebben dolgozunk a munkahelyeinken. Az én munkahelyemen több mint másfél évtizede 85-en kezdtünk, mostanában 30-40 körüli a létszám annak ellenére, hogy a munkánk még most is elég sok emberi közreműködést igényel.

Már napjainkban is érzékelhető, hogy a profit nagysága sokkal kisebb mértékben függ a dolgozói létszámtól mint akár évtizedekkel ezelőtt. A torz, kevesek mesés gyarapodását szolgáló elosztást kellene megreformálni de az is egy reális megoldás lehetne, hogy az embert kiváltó robotok, automatikák munkáját megadóztatnák, forrást teremtve az emberek méltó életéhez és öregségéhez.

A születésszám mesterséges hajszolása, a késő Ratkó korszakban születettek büntetőévekkel való kényszer munkában tartása az életük megrövidítése céljából, valamint a hosszú életet a társadalom súlyos problémájaként való beállítása csak arra jó, hogy tovább erősítse a klf. társadalmi rétegek közötti feszültségeket. )))))))))))))))))))-: Vajon kinek jó ez?
eugen4402
Rengeteg dolog van amiben nem hiszek, ezek közül első helyen az ilyen prognózisok állnak. Azt nem tudjuk megjósolni, hogy mához egy évre mire ébredünk reggelente, de 45 évre előre bátran merünk előre jelezni ezt-azt.
Persze, akkor már ki emlékszik a mai Nostradamusok vízióira...?
magyarbakancs
Magyar fehér csökken a Magyar cigány szaporodik.
DND
@Yoda69: Gyurcsany idejeben meg mindenfele engedelyekhez volt kotve a magyaroknak a munkavallalas kulfoldon.
amiota ez megszunt, vandorolnak a magyarok (is)
ha ez megvigasztal : romaniabol tobb mint 4 millioan mentek kulfoldre
Yoda69
@DND: Mifele engedelyekrol beszelsz? Sorold.
En 2000-ben jottem el otthonrol (igaz ez az elso orban alatt volt), de a kutya se kert semmifele engedelyt. Kulfoldon ahova menten kellett csak munkavallalasi engedelyt es vizumot szerezni. Ennyi
DND
@Yoda69: amiota nem kell mukavallalasi engedely, azota mennek sokan.
Yoda69
@DND: Nem amiatt mennek. Azt egyszeru megszerezni, ha megva a vegzettseged. Szeritem inkabb az ellehetetlenules es a remenytelenseg hajtja az embereket.
En egy nagyon jo fizetest hagytam itt egy multicegnel, amikor kimentem. De ahova mentem 10x- annyit adott. Nos ez eleg motivacio volt szamomra.
Strong
A sz*r politika képes kinyírni egy 1000 éves államot...ennyi
Ludas Matyi
@kakóscsiga: Es hova mesz? Nemetorszagba? Itt eltaposnak, mert ugyanolyan szarhazi vagy mint az arab. Ahova meg erdemes menni az Australia, New Seeland, Canada, de oda nem engednek be.
egon1
@enslaved: Szívből kívánom hogy azt a kort ne éld mint én,-!De látom fingod nincs,csak az elmúlt 50-évről sem!---Javaslom beszélj a szüleiddel-talán felvilágosítanak ! Ha.csak nem voltál (kiváltságozott-elvtárs-ivadék ) mint a Kövér Elvtárs,aki szerintem Hazánk szégyene !
enslaved
@egon1: Ki vagy te most megint egy másik néven? Nagyon fárasztóak vagytok már. Egyébként meg ne aggódj, egyedül az egészségem akadályozhatja meg a nyugodt idős kort számomra, nem mindenki függ az az éppen regnáló kormánytól.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.