Március 15-e arra tanít bennünket, hogy mindig ki kell állni saját igazunkért – mondta Kövér László, az Országgyűlés elnöke vasárnap Midrandben a Dél-afrikai Magyar Szövetség által szervezett március 15-i ünnepségen.

"168 esztendeje március 15-e a magyaroknak – éljenek bárhol a nagyvilágban – ugyanazt jelenti: a szabadság érzetét" – kezdte beszédét, majd egyebek közt így folytatta: "1848. március 15-e arra tanít bennünket, hogy mindig ki kell állni saját igazunkért, és vállalni kell a küzdelmet még akkor is, ha legyőzetünk. A magyar szabadságnak ugyanis az a titka, hogy a túlerő által legyőzetve is mindig győztesnek bizonyul, ha hiszünk benne s teszünk érte" – mondta.

A házelnök kiemelte, hogy 1848. március 15-e nem csupán a nemzeti függetlenség napja, hanem egyúttal a polgári Magyarország eszméjének születésnapja is. Az úrbéri viszonyok eltörlésétől kezdve a törvény előtti egyenlőségen és a cenzúra megszüntetésén át a nemzeti bank követeléséig a híres 12 pont a szabadság és függetlenség vágya mellett olyan társadalom igényét is kifejezte, amely az önálló és független, szilárd gazdasági alapokon nyugvó kisegzisztenciák tömegére, mint masszív törzsre épül. Ilyeténképpen 1848. március 15. a magyar polgárosodásért vívott évszázados küzdelem elindítója is egyben – fogalmazott Kövér László.

Kövér: Március 15-e arra tanít bennünket, hogy mindig ki kell állni saját igazunkért

"Magyarország nagy utat járt be azóta – folytatta –, mégis, talán azért is érezzük március 15-e ünnepét szívünkhöz közel állónak, a márciusi ifjak 12 pontját aktuálisnak, mert az elmúlt negyedszázadban nem sikerült végére járni annak az útnak, melyre 1848-ban léptek elődeink. Az idő volt eddig kevés hozzá, vagy gyarlóságainkból volt több az elviselhetőnél – majd az utókor eldönti. Mindenesetre azt talán mi magunk is megállapíthatjuk, hogy az elmúlt 25 év állam- és nemzetépítő munkáiban leginkább éppen az hiányzott, ami 1848-49-ben és 1956-ban is megadta az erőt a világraszóló vállalkozásunkhoz – a nemzeti egység" – hangsúlyozta a házelnök.

A jelenről szólva megemlítette, hogy 2015 nehéz év volt Európa és különösen Magyarország számára. Szavai szerint milliós nagyságrendben, ellenőrzés nélkül, azonosítatlan és ismeretlen néptömegek jelentek meg Magyarország és az Európai Unió déli határain.

"A magyar válasz az illegális bevándorlási válság kezdetétől fogva világos és egyértelmű volt: csak ellenőrzött keretek között léphető át a schengeni határ, és csak azok számára nyújtunk menedéket, akik ténylegesen a háború réme elől menekülnek. A magyar álláspont szerint ezeknek az embereknek a válságrégiókban kell segítséget nyújtanunk. Nem az a dolgunk, hogy új európai életet adjunk nekik, hanem az, hogy segítsünk abban, hogy a régi életüket visszakapják a szülőföldjükön. Abban kell nekik segíteni, hogy a konfliktus lezárásáig emberhez méltó körülmények közt tudjanak élni, közel a hazájukhoz, s hogy oda mielőbb visszatérhessenek" – mondta.

Visszatérve 1848. március 15-re Kövér László megjegyezte, hogy az 1848-49-es forradalom és szabadságharc bukásában is éltette a reményt Magyarországon, a világban szétszóródott szorgalmas és tehetséges magyarok teljesítménye révén növelte a magyar nemzet iránti tiszteletet és megbecsülést. Kiemelte, hogy az olasz egység létrejöttétől az amerikai lovasság és az argentin hadiakadémia megszervezésén át a kaliforniai borászat vagy az isztambuli tűzoltóság megteremtéséig sok maradandó alkotás fűződik a kényszerű emigráció okán új hazára lelő magyarok nevéhez.

Kövér László szerdán érkezett hivatalos látogatásra a Dél-afrikai Köztársaságba. Fokvárosban tárgyalt Baleka Mbetével és Thandi Modisével, a dél-afrikai parlament alsó-, illetve felsőházának elnökével is. 2002 óta ez az első magyar házelnöki látogatás az országban.

37 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Mobil123
Mondtad ezt Afrikában ?! Milyen bátor vagy
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Mobil123
Mondtad ezt Afrikában ?! Milyen bátor vagy
Toby
Na, létod kövér-durung, azért kaptok a pofátokra a neten, mert kiállunk az igazunkért !
wpym
Az ember először megtanul beszélni, aztán káromkodni, aztán csöndben maradni.

Kövér koma az elején elszúrta.

De ez is illik rá és bandájára:

Az elme betegségei sokkal pusztítóbbak, mint a test betegségei.
papa.49
Pápaialkanásziparitanuló haza NEM KELL JÖNNÖD, maradj ott hátha jön egy kedves oroszlán és megszabadít bennünket tőled!!!
simmering73
Ez a vadparaszt már elmenekült az ünnep elől.
Butautáló
Az én nevemben ne dumálj köcsög! Én érzem a szabadság érzetét de ebben semmi magyar nincs!
GeoCravker
Elhúzott. Fél a lámpavastól?
Vagy az MSZMP-s közös ismerősöktől?
nyanya001
ezért aztán felült a repcsire és elrepült Johannesburgba beszédet mondani
ez a szarkupac !
Borsodi
Megfogadjuk a tanácsát ki fogunk állni az igazunkért és vállaljuk a küzdelmet.Ugyan 15--én mit mond majd a pedagógusoknak? Nemzet napszámosai menjetek haza.
zöldszem
"A házelnök kiemelte, hogy 1848. március 15-e nem csupán a nemzeti függetlenség napja, hanem egyúttal a polgári Magyarország eszméjének születésnapja is. Az úrbéri viszonyok eltörlésétől kezdve a törvény előtti egyenlőségen és a cenzúra megszüntetésén át.."
Te! Laca elfelejtetted, hogy idehaza lezárt, a TEK-kel körülvett területeken (, tiltakozó lengyelek) fog zajlani a megemlékezés? Korlátozzátok az emberek szabadságát, a szabadságharc ünneplésén! Ha ti lettetek volna '48-ban hatalmon, Petőfi nem szavalhatta volna el a nemzeti dalt! Szégyelljétek magatokat!
Kamcsatka
Te, Kövér elvtárs, fél ázsiai "migráncs" maffiózó bevándorló, családodnak is szégyene. Te már csak tudod hogy mit jelent a magyarnak március 15. Március 15. szomorú történelmünknek egy dicsőséges napja, forradalmunk és szabadságharcunknak a napja, amikor a magyar felemelte fejét és tisztán nézett a jövőjére. Ezért fegyvert fogott az ilyen férgek ellen, mint te vagy és a bandád. Putyinban és a "Szent Szövetségben én már helyetekben nem reménykednék.!
Nil
SAjnos igaza van.
Bízom benne hogy most összejönnek az emberek.
Ő meg a lopott vagyonával együtt ott is maradhat ahol van.
vonotok
Laci ! Ebben igazad van. Megyek is 15-én a pedagógus tüntetésre. Te nem jössz??
zöldszem
@Pestilence: Igen, postán nekik címezve! A Nemzeti Múzeum lépcsőjéhez Petőfit oda sem engedték volna a TEK-sek! Másnap meg azt mondta volna a bonsai szarka, hogy kapott Petőfitől egy fecnit!
És a vajda felszólította volna! Petőfi legyen férfi!
zöldszem
Azt sem értem, hogy miért kellett megváltoztatni az ország nevét, Magyarországra, hisz senki nem így ismernek bennünket. Hungary, ez van még a fényképen is!
lópicigáspár
Ne a saját igazatokért álljatok ki! Abból köszönöm nem kérek! Magyarország lakosságáért, polgáraiért, az itt élőkért álljatok ki!
Tényfeltáró
@lópicigáspár: Köteles laci a nemzeti egység élharcosa. Röhej.
Tud-e arról, pl. hogy Kossuth LIBERÁLIS, gondolkodó, feltétlen USA és angolbarát volt? Pont az ilyen férgek ellenfele volt?
Kamcsatka
@Nil: Nem hinném ,hogy a zuluk őszintén befogadnák, de azért egy rendes dél- afrikai Dreher sörrel megkínálnák.
Nil
@lópicigáspár:Én nem személyes igazságokra gondoltam
RonaGyuri
Bocs derék Köteles Laca, de nekem nagyon az a meglátásom, hogy te mindig a hazugságaitok (mikor melyik csapatban kergetted a tisztességedet) mellett álltál ki! =))
lópicigáspár
@Nil: Azt, hogy Te mire gondoltál, körülbelül megértettem. Én viszont azt ő saját igazságaikra gondoltam.
Macskaszem
Te bajszosgeci, ti legfeljebb a hazugságaitokért állhattok ki, mert nincs egyetlen igaz megnyilvánulásotok sem.
dr. prédikátor
te szemét mocsok geci bunkó!!!köteles lancelot!!! Mi a jó f--------sz ért nem maradtál itthon??messzebbre nem tudtál menni???Rohadjon meg a hátadon a bőr !!! Mocsok szarkupac,itthon félted az irhádat mi???
Pestilence
Tudathasadás nélkül erre ember nem lehet képes.
nevemnick
Kövér mondta: ,,Az úrbéri viszonyok eltörlésétől kezdve a törvény előtti egyenlőségen és a cenzúra megszüntetésén át a nemzeti bank követeléséig a híres 12 pont a szabadság és függetlenség vágya mellett olyan társadalom igényét is kifejezte, amely az önálló és független, szilárd gazdasági alapokon nyugvó kisegzisztenciák tömegére, mint masszív törzsre épül."

Igen, jól mondod, ez követeljük ma is! És nem hagyjuk!
justhpeter
Csak egyet nem értek: ezeknek a majom fideSS vezéreknek miért nem jut eszükbe, hogy egyszer egy ünnepen csendben maradjanak. Hihetetlen, hogy állandóan beszédkényszerük van, és amilyen ostobák rendre hülyeségeket beszélnek.
zöldszem
@justhpeter: Engem az zavar, hogy bármelyik pártpolitikus mondjon beszédet egy-egy ünnep alkalmából, az olyan mint egy kampány vagy pártpropaganda beszéd!
Kövér elment '48-at ünnepelni, és hosszan ecseteli a migráns helyzetet!
justhpeter
@zöldszem: A zavarod természetes, hiszen ezek iskolázott, de nem választékos szókinccsel rendelkező, művelt emberek, tehát a hagyományos jelzőkön kívül élő szóban nem tudnának még egy rövidebb beszédet sem mondani, a beszédíróik hasonlók azzal megspékelve, hogy lusták is utánajárni a történelemnek jobbá téve a beszédeket.
szép új világ
Kövér: Március 15-e arra tanít bennünket, hogy mindig ki kell állni saját igazunkért.
Nyugi, meglesz!
volvós
Ehhez már nincs egy szavam sem, mindent elmondtatok helyettem...
Apropo, hol vannak a nyalókák, a simulékony fidesz cserépedények ??
Még nem jött a központból közzétehetö komment ???
Bercifiu
Dél-afrikában kurvára tudják, hogy mi volt nálunk 48 -ban.
volvós
Csak még egy gondolat.
Ahhoz nagyon vastag pofabör kell, hogy egy ilyen vérkomcsi
ki merje tüzni a zakójára a nemzeti szinü kokárdát !!
papa.49
@volvós: Nem vastag bőr kell hanem az ész, meg a GERINC hiánya teszi ezt!!!
Feraj49
Mit is ünnepelünk március 15.-én.Az emberek már nem bírva a nyomort fellázadtak az akkori hatalom ellen. Kérdésem ,ha most a lakosok fellázadunk akkor mi is "hősök" leszünk,vagy jön a TEK értünk ?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.