Rendhagyó bizonyítványosztó demonstrációt tartottak a Tanítanék Mozgalom és a Civil Közoktatási Platform szervezésében szombaton a fővárosban. A tanévzáróként meghirdetett rendezvényen a kormányfő, az oktatási irányítás és a Fidesz több vezető politikusának tevékenységét is elégtelen osztályzattal értékelték.

Pukli István, a fővárosi Teleki Blanka Gimnázium igazgatója azt mondta, hogy a kormány átvágta a pedagógusokat. Kiemelte: nem vehetik el az önbecsülésüket, ha azt nem adják oda. Azt ígérte, radikális üzemmódba váltanak a jövőben, addig is a nyáron fórumokat tartanak országszerte.

Törley Katalin, a mozgalom képviseletében úgy vélte, hogy a kormány nem tárgyalni és együttműködni akar, hanem uralkodni és harcolni. Hozzátette: nem hátrálnak meg és nem alkusznak. Ugyanakkor úgy értékelte, eddig sikertelen volt a kormánnyal folytatott küzdelmük, mert "nem voltak elegen, és nem voltak elég kemények."

A rendezvényen önkéntesek jelentkezését kérte, akik névvel és arccal vállalják a küzdelmet, majd felhívására több pedagógus is a színpadra lépett, kritizálva a kormány oktatáspolitikáját. Törley Katalin azt ígérte: "szeptemberben visszavágnak", és erőszakmentesen, de keményen harcolni fognak.

A rendhagyó bizonyítványosztáson Pukli István és Törley Katalin korábbi, oktatást érintő nyilatkozatokat idéztek, majd egyaránt elégtelen osztályzattal értékelték Orbán Viktor miniszterelnök, Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter, Rogán Antal Miniszteri Kabinetirodát vezető miniszter, Kósa Lajos Fidesz-frakcióvezető, Balog Zoltán emberi erőforrások minisztere és Palkovics László oktatási államtitkár teljesítményét.

Galló Istvánné, a demonstrációhoz csatlakozó Pedagógusok Szakszervezetének elnöke felszólalásában ismét szóvá tette, hogy a minisztérium ígérete ellenére a köznevelési törvény módosításába nem kerültek bele azok a pontok, amelyekről hosszasan egyeztettek. Hangsúlyozta: nem kizárólag követeléseket fogalmaztak meg, hanem kidolgozott megoldásokkal érkeztek a tárgyalóasztalhoz.

Kitért arra is, hogy nem engedett a kormány a 18 éves tankötelezettség, a pedagógusok kötelező óraszámának kérdésében, vagy a tankönyvpiac államosításában. Kiemelte: a most következő nyári szünet az erőgyűjtésé, mert nem adják fel, nem adhatják fel.

Mendrey László, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke szóvá tette a "brutális centralizációt" a köznevelési rendszerben, és többek között arról beszélt, hogy érvelésre, érdekérvényesítésre képtelen társadalom nevelése a kormány célja. A szakminisztériumban és a parlamentben is minden kizárólag a hatalom megtartásáról szól – jegyezte meg az érdekvédő.

Sándor Mária ápolónő azt mondta, hogy a magyar egészségügyért áll ismét a pedagógusok színpadán. Úgy fogalmazott: "beteg az ország". Azt kérte, gyógyítsák meg együtt és július 1-re demonstrációt hirdetett a Kossuth térre.

A demonstráción – amelyet heves esőzés, villámlás és dörgés kísért – a Várkert Bazárban sokan viseltek kockás inget. Sokan táblákat vittek magukkal, ezeken olyan feliratok voltak olvashatók, mint az EMMI mostohagyermekei akciószövetség, Szabad iskolát, Gyermekeinkért nem ártani. A résztvevők az Üzenjünk a kormánynak, hogy ők is megértsék feliratú molinó mögött indultak el. Látni lehetett a tömegben magyar és uniós zászlókat, valamint a Szolidaritás lobogóit. Az MTI tudósítója látta a tömegben Ikotity Istvánt, az LMP oktatáspolitikusát.

A korábbi hasonló megmozdulásokhoz hasonlóan a tüntetők közül ezúttal is sokan viseltek kockás ruhát.

A zuhogó esőben véget érő rendezvény részvevői nem teljesen töltötték meg a Várkert Bazár előtti területet, a rossz időjárás miatt ugyanis sokan nem várták meg a demonstráció végét. A tömeg az oktatásról nyilatkozó kormánypárti politikusok neveinek elhangzása után "Megbuktál!" felkiáltásokkal értékelte munkájukat, ezt megelőzően pedig többször is "Szabad oktatást!" és "Orbán, takarodj!" rigmusokat skandált.

Győrben a városháza előtti téren 150-200 tüntető gyűlt össze délelőtt, és nyolc tantárgyból értékelték a kormány teljesítményét. Eszerint az oktatási kormányzat megbukott, évismétlés sem ajánlott. A rendezvényen felszólalt a többi között Mendrey László, a PDSZ elnöke, és megjelent Balog József, a város korábbi szocialista alpolgármestere is.

Békéscsabán csatlakozott a Tanítanék mozgalom tüntetéséhez az Ébredj, Viharsarok! civil csoport is, amely délután flashmobot tartott.

Embertelen ország, embertelen kormányáról beszéltek Miskolcon a "tanévzáró" rendezvényen, amelyen mintegy 200-300-an vettek részt. Az MSZP és a DK politikusai is jelen voltak a megmozduláson.

A Pécsett megtartott demonstráción mintegy hetvenen vettek részt, köztük volt Mellár Tamás közgazdász is. A Jókai téren a földre néhány méter szögesdrótot húztak ki "a kormány különböző társadalmi csoportokat megosztó" politikájának szimbolizálására.

Nyíregyházán a Városalapítók szobránál gyűlt össze mintegy hetven demonstrálók, akik az esemény végén tiltakozásul narancssárga lufikat engedtek a levegőbe, amelyekben jelképesen a kormány a tanároknak tett és be nem váltott ígéreteit helyezték el.

Szegeden mintegy kétszázan vettek részt a Tanítanék mozgalom budapesti tanévzáró tüntetéséhez csatlakozó demonstráción a Klauzál téren. Az elmúlt három évben a szegedi kormányellenes demonstrációkat szervező Köz-Hasznáért Mozgalom rendezvényén a PM, a MOMA, az MSZP, az Együtt és civilek képviselői mondtak beszédeket. A demonstráció végén a résztvevők közül sokan fekete pontokat ragasztottak a Fidesz közeli irodájának ablakaira, ajtóira.

39 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Borsodi
Valóban embertelen ez a kormánymi Borsodiak isszuk a levét mert a mi környékünk egy lepusztult,erre a részre elfelejti a kormányunk az adakozást.Itt se munka se pénz csak egyre nagyobb nyomor éhezés,bűnözés .Balog miniszterünknek nem jut eszébe hol élt született Lehetne már ide is egy kis életet varázsolni,mert itt csak rombolnak.Bányákat mindet bezárták,Gyárakat,Üzemeket bezárták lerombolták,kisvasutat tönkretették .stb A Kádár rendszerben minden működött volt munkahely. Mégis Magyarország jobban teljesít! de nem itt.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
justhpeter
Az osztályzást túl engedékenynek találtam.
vonotok
Sajnos nem csak a tanárokat, de az egészségügyet is, macskát a palánkon.
És nem tanulnak belőle sem a tanárok, sem az egészségügyben dolgozok.
Borsodi
Valóban embertelen ez a kormánymi Borsodiak isszuk a levét mert a mi környékünk egy lepusztult,erre a részre elfelejti a kormányunk az adakozást.Itt se munka se pénz csak egyre nagyobb nyomor éhezés,bűnözés .Balog miniszterünknek nem jut eszébe hol élt született Lehetne már ide is egy kis életet varázsolni,mert itt csak rombolnak.Bányákat mindet bezárták,Gyárakat,Üzemeket bezárták lerombolták,kisvasutat tönkretették .stb A Kádár rendszerben minden működött volt munkahely. Mégis Magyarország jobban teljesít! de nem itt.
gibgab
@vonotok: És még sorolhatnánk kiket!
kkalman
Kis létszámú tüntetések. Hol volt a többi tanár, hol voltak a szülők,és mindenki, aki elégedetlen a kormánnyal? A kormány így joggal szarik a tüntetésekre, és mondja, majd kifáradnak, és haza mennek.
Desischado
@kkalman: Teljesen igazad van. Mindenkinek ott kellene lennie, aki csak tud. Giga tüntetés kellene!
rrz
"Pukli: a kormány átvágta a pedagógusokat"

Én: a kormány - élén a főgecivel - egy egész nemzetet átvágott, plusz próbálja egész Európát, és az egész világot is átvágni.

Ezt ma már mindenki tudja (Brüsszel is érti), kivéve azt a másfél millió mélybuta magyart, akik kezet csókolnak az főgonosznak, aki lépes felperzselni, és elpusztítani mindent a személyes céljai eléréséért.

orván viktor, te megbuktál.
Innen már nincs visszaút.
Menned kell.
Csúnyán.
volvós
Sajnos ez várható volt...a mostani " kormány " már csak ilyen !!
human
@kkalman: 200 ezer tanár van az országban ebből matematikailag is nagyon nehéz több tízezres tisztán tanári tüntetést kihozni. Én például azt nem értem, hogy a budapesti szülők, nagyszülők hol vannak? Sajnálják a 30 perces utazást a demonstrációra? Én többször 200 kilométert utaztam, hogy kiálljak a jogállam mellett. Nem pár vonaljegy ára volt. Otthon a fotelből nem lehet változást elérni.
human
@Horizont: 2010-ben tudtam, hogy Orbán sem fogja megváltani a világot. Tudtam, hogy képmutató. De a rémálmomban nem gondoltam volna, hogy ilyen ámokfutásba kezd. Hogy is mondta Orbán? A magyar félázsiai fajta, akinek meg kell mondani, hogy mit akar. Részben igaza volt. A támogatottságukból látszik, hogy a magyarok jelentős része igényli a vezérelvű kormányzást, hogy megmondják neki merre kell menni, mit kell csinálni. Nem csoda, hisz a múlt században foltunk már a nácik és a komcsik kiszolgálója is. Valahogy bele szokott ebbe a lakosság. Ha 89-et az demokratikus Magyarország születésének éve, akkor azt mondanám, hogy az ország még kiskorú és a szülei (politika) bizony nem is tervezik, hogy önálló felnőttet neveljenek belőle.
magyarbakancs
Nem szeretnék senki felszólalót megbántani, de harmatgyenge volt a beszédek.
Annyi karizmájuk volt, mint dobostortában az ütemérzék, na meg papírból beszélni?
Úgy nézet ki mintha valami felelés lenne egy vizsgán.
Nem tüntetni kellene, hanem nem tanítani.
Mondjuk nem kellett volna érettségizést levezényelni.
A hatalma majd észbe kapott volna.
Most meg röhög a markába a kormányzat.
human
@Horizont: Én voltam fidesz szavazó egyszer. Fiatal voltam és (kellett a pénz :) szimpatikusak voltak. De ahogy nálad is nálam is a Torgyánnal való koalíciójuk indította be a vészharangot, hogy valami nincs rendben a fidesszel. Bevallom volt 2010-ben még egy nagy tévedésem. Azt hittem, hogy a fidesz elit pártként műveltebb embereket hoz be a politikai életbe, mint a szocik. És akkor jött a Habony Árpád, Selmeczi Gabi, Kósa Lajos cunami, hogy Kerényiről és társairól már ne is beszéljünk, ha kultúráról van szó (Habony lagzi a szépművészetiben???).
Amit még nem értettem az elején, hogy hol a jobb oldali tisztességes értelmiség, aki határozottan kiállna és elmondaná, hogy ezek nem őket képviselik. De mára világos lett számomra, hogy egy jobb oldali számára a vezérrel való szembeszállás nehezen megy, mert teljesen másképp jár az agyuk, mint egy demokratikus gondolkodónak. Vezérelvűek és ez visszatartja őket a saját véleménynyilvánításban. Pedig, ha lenne egy tisztességes jobb oldali párt hiteles emberekkel az simán leváltaná a fideszt. De ezt Orbán is tudja és ahogy saját volt államtitkára mondta, az ilyet csírájában el is folytja.
human
@magyarbakancs: A beszédek minőségéről annyit, hogy ennyi a különbség ha nincs milliós fizetéssel beszédíród. Valóban erősebb immunválasz kell. Olyasmi mint amit nyugaton csinálnak. Egy francia ismerősöm mondta, hogy ők már sokkal kevesebbért is az utcára mennek.
Mondjuk én még adnék egy esélyt 2018-nak, hogy egy ellenzéki koalíció mire képes. Mondhatni újravizsgáztatnám őket és az urnákhoz "vánszorgó" lakosságot is.
human
@Horizont: Meghúzzák magukat. Pedig ahogy én a történelmet látom mindig az értelmiségiek indították a forradalmat, mert a parasztság, munkás osztály szervezetlen volt és nem is látta át a dolgokat, csak legfeljebb érezte, hogy valami nincs rendben.
perfekt
Néztem-a nagyszerű ATV-n a még nagyszerűbb demonstrációt megelőző eligazító beszédeket.Pukli-Törley párost.Előzőleg is láttam néhány,felejthető-monológjukat,de ezt azért nem vártam volna! Pukli ismertette a kályhától induló táncrendet, a vonulás útvonalát-+-a12 pontnyi követelésüket. Majd Törley vette át a szót,és hivatkozván a nehéz gazdasági helyzetre, felkérte a nagyérdeműt, hogy a rendezvény költségének fedezésére, adakozni szíveskedjenek-ki mennyit tud!!!--tetszik érteni perselyeztek!Láttam a "fekete nővért" is--vihorászni-heherészni ,semmit mondani.Ma már Gyurcsánnyal bútorozott össze s mi ez ha nem politika.Tévedés ne essék--a jogos sérelmeket kezelni kell ,hangot adni--a elvárásoknak.De ahhoz ,hogy hitele legyen a lényegnek-olyan embereket is kell megbízni bizonyításra--ezek nem azok.
Nagy Mária
@vonotok: @perfekt: És ha tanultunk belőle mi van? Ragadjunk puskát, kardot? Itt a józan ésszel mindig szembe fog menni a butaság, amíg nem egységes az ország pártosságtól függetlenül.
Nagy Mária
@human:Horizont Megírtátok az én hittörténetemet is, ezért már soha többé nem hiszek politikusnak el semmit. Ez pedig nálam ugyanígy volt. "De a rémálmomban nem gondoltam volna, hogy ilyen ámokfutásba kezd."
Borsodi
@Nagy Mária: Ha más megoldás nincs,hogy megállítsuk nem nézhetjük ölbe tett kézzel,hogy semmibe veszik a nép akaratát.Nem vagyunk senki játékszere.Azért vannak,hogy a mi érdekeinket védjék nyugodt emberekként élhessünk.Nem állandó bizonytalanságban,amit egyik nap mondanak annak az ellenkezője igaz másnap.Magyarország így halad egy szégyen folt lesz a térképen.Így lehet egy gyönyörű gazdag kis országot tönkre tenni,embereket ellehetetleníteni.
human
@Borsodi: De látod, igény az van rá.
Nagy Mária
@Borsodi: Sajnos, humannak igaza van. Lehet itt Puklit meg a tanárokat ekézni, de amíg a szülők, nagyszülők ...rá nem döbbennek mi folyik itt oktatás címén, addig nem lesz változás. Ha sokáig ébredeznek több korosztályt le lehet írni, mint önállóan gondolkodó munkaerőt. Az a kevés ön- és éntudatos diák kevés lesz az ország rendbetételéhez, ha egyáltalán az országban marad. Sosem voltam MSZP szimpatizáns, de még Hiller is jobban értett az oktatáshoz, mint ez a vircsaft.
perfekt
@Nagy Mária: szia 18:32 re.Én sem az ellen emeltem szót ,még egyetlen írásomban sem--hogy nem jogos az emberek haragja,hanem arról,hogy hiteltelenek az"ige" hirdetői.Az egységet--ne keresd, soha nem lesz ,mert az nem érdeke a a hatalomnak.Az "Oszd meg ,és uralkodj" sikeres alkalmazása biztosítja,a kormányok emberek iránti érdektelenségét. Akik pedig szót emelnek ez ellen-és az elégedetlenkedők élére állnak mind hamis "próféták", addig míg saját életüket rendezni nem tudják, a harcos szerepében tetszelegnek--.
Jozefina
Hajrá pedagógusok ne hagyjátok magatokat. Az igazság a ti oldalatokon áll!!! A tanulóknak is egységesen kellene kiállniuk a tanáraik mellett, a szülőkről már nem is beszélve!!! Ezt a hazug, csaló, korrupt orbán maffia kormányt csatlósaikkal együtt, csak az utcáról lehet elzavarni!!
Aki Én
@perfekt: Miért, szerinted az oktatás szétbarmolása nem színtiszta politika?
human
@perfekt: Most olvastam el a tegnap 18:13-as hozzászólásod. Valamikor én is így gondolkodtam. De rájöttem, hogy túlidealizálom az egészet. Olyan feltételeket szabok egy megmozdulás vezetőivel és annak tartalmával szembe, ami teljesíthetetlen. A kompromisszumok elkerülhetetlenek. Az élet ilyen.
Nagy Mária
@perfekt: human megelőzött, de meg kell alkudni dolgokban, mert a tökéletes keresgélése idő veszteség.
vonotok
Őszintén. Ettől a pökhendi, nagy arcú bandától mit is vártak???
De így fognak járni az egészségügyben dolgozok is!
human
@vonotok: A pedagógusok azt hitték, hogy demokraták tárgyalnak demokratákkal. Orbán nem hisz a demokráciában. Azt hiszem Tusványoson mondta el, hogy a demokrácia helyett talán egy új államberendezkedésre lesz szükség. Nem akartam hinni a fülemnek, úgy hogy újra meghallgattam, de tényleg ezt mondta. Szóval Orbánnal nem lehet úgy tárgyalni, mint egy átlagos európai vezetővel, mert ő inkább ázsiai fajta.
vonotok
@human: Valóban mondta Tusiványoson, de úgy elsiklott az ember füle mellett ez a mondat.
És lám a " fülkeforradalomnak " a levét szopogathatjuk még évekig.
perfekt
Nagy Mária: Tökéletes helyzet, hibátlan ember nincs.De azok az emberek-kik nem a lehetőségek maximumát feszegetik-saját önbecsülésüknek is tartoznak.Alkudni a piacon sem lehet már,és ha valamihez elkötelezi magát az ember legyen következetes.
Nagy Mária
@vonotok: Nem véletlen, hogy a tanárok és az egészségügyiek "járnak így". Tudod mi azt tanultuk, hogy maximális tolerancia minden ember felé, mert mi emberekkel dolgozunk, a legjobbat akarva nekik. Ráadásul a két legkiszolgáltatottabb réteggel a gyerekekkel és betegekkel. Hogyan képzelitek, hogy ezeken a területeken a legnagyobb türelem, emberhit és szeretet nélkül lehet dolgozni?
perfekt
@human: 9:33 ra .A tények makacs dolgok. Lehetetlen összetéveszteni az ideális állapotot, az állapotos ideállal! Én nem feltételeket szabok,hanem azt gondolom-aki olyan feladatra vállalkozik, melyeknek teljesítése meghaladja képességeit, lépjen más irányban, mert egymással kompromisszumot kötni lehetetlen.És tudod : úgy a,hangadók-mint a kormány illetékesei hiteltelenek, így vak vezet világtalant.
perfekt
@Aki Én: 08:56 ra. Lehetséges tudatosan szétbarmolni az oktatást, az igen, az színtiszta politika mert kell miértjének lenni.De tudatlanságból ,ugyanezt tenni az ostobaság-és hogy melyiknek nagyobb a büntetési elmarasztalása csak az a kérdés.
GeoCravker
Szerintem Pukli is átverte a tanárokat. Legfeljebb hiteltelenégi licitről beszélhetünk a pedagógusok önjelölt messiása(i) és a kormányzati küldöttek között.
amaramaistanna
Polgári engedetlenség minden területen , ez lehet az egyik megoldás.
amaramaistanna
@GeoCravker: Önként nyalod Orbánék seggét , vagy fizetnek is érte. Akár így, akár úgy undorító amit művelsz. Mi van az agyad helyén, netán korpa?
Bringás
A kifulladt, a kutyát sem érdeklő műbalhét halljuk, ahogy a két ripacs (Pukli,Törley) a saját politikai pecsenyéjét sütögeti.
Két szánalmas álcivil!
GeoCravker
@amaramaistanna: Még Orbánét sem nyalnám elvtelenül. Ellentétben azzal, ahogy a jobbikos pukli fenekébe van szorulva az elvtelken hívők nyelve. Vagy feje?
Ergo: gyorsan linkeld ide a már elkészült, február óta kidolgozott alternatív oktatáspolitika elérhetőségét.
A tudósítást a százezres tüntetésekről
Az elhatárolódást a Jobbiktól.

Ha sikerült visszatérünk a fejedben levő korpára.
amaramaistanna
@GeoCravker: A stílus az ember, te kiállítottad a bizonyítványodat. Jobb ,ha tudod, Puklit jól ismerem és semmi köze a Jobbikhoz, valamikor a Fideszhez volt. Próbálj emberi hangot megütni, ha ez lehetséges tőled, ha nem akkor ne válaszolj!
GeoCravker
@amaramaistanna: Szerintem egélsz emberi hangot ütöttem meg.
De madarat barátjáról. O.k. elfogadom, hogy Pukli a barátod. Ebben az esetben majd kérdezd meg tőle, hogy miként is volt amikor Durót meghívta (állította Duró), meg meghívta a kárpátia frontemberét, meg hiszekegyet szavaltatott a gyerekekkel, meg rendpárti interjút adott az Abcúgnak, meg nem határolódott el a rasszizmustól, meg parolázott a jobbikos tanácselnökkel haknizó Sándor Máriával. Csak úgy, a példa kedbéért. Elvégre, ha jóbarátod Pukli, akkor Nekd nyilván elmeséli. Egy barát és elvtársnak okvetlen.

Ja, és emberi hang. Majd olvasdvissza, hogy te mit írtál korbaügyban, kismalac.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.