Az igazi nemesség a szívben rejlik, és a cselekedetekben mutatkozik meg; nekünk magyaroknak ma nemes szívre és nemes lélekre van szükségünk – mondta Lázár János szombaton Szécsényben, ahol Lipthay Antal fotókiállítását nyitották meg a Kubinyi Ferenc Múzeumban.

Lipthay Antalt, a Szécsényben élt természettudós, báró Lipthay Béla unokáját a környék pártfogójaként, mecénásaként köszöntötte Lázár János.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter azt is megfogalmazta: arra a fajta nemességre van szükség, amely nem a rangban, a címben nyilvánul meg, hanem a viselkedésben, a fellépésben, igényességben és a felelősségvállalásban.

Beszélt arról is, hogy a 70. születésnapját ünneplő, 26 éve Magyarországon élő Lipthay Antal azok közé tartozik, akik "a jót hátrahagyva, és a korábbinál rosszabbat választva" visszaköltöztek hazájukba, és "jobban hisznek ebben az országban, mint akik itt élték le az életüket".

Lázár János hangsúlyozta: hinnünk kell a saját hazánk, városunk, közösségünk jelenében és jövőjében is.

Az "Istenhez. Fények, formák, kifejezések, jelek" című tárlat megnyitóján Vejkey Imre, a KDNP országgyűlési képviselője azt mondta, a fotók arra tanítanak, hogy minden nemzedéknek megvan a maga keresztje és felelőssége, azt pedig, hogy kiből lesz hős vagy gyáva, az dönti el, hogy ki veszi a vállára a keresztet és ki nem.

Mint mondta, Lipthay Antal azok közé tartozik, akik bárhol is éltek a világban, mindig hűek maradtak hitükhöz, nemesi közösségükhöz és hazájukhoz.

Ő az, aki egy gyergyószárhegyi kastélyban fennálló tulajdonrészét a Böjte Csaba ferences szerzetes által vezetett Szent Ferenc Alapítványnak ajándékozta, és aki megvalósította a Szécsény-benczúrfalvai keresztutat, mindent megtéve a stációk felépítéséért – tette hozzá.

Limbacher Gábor, a Kubinyi Ferenc Múzeum igazgatója szavai szerint a fotókiállítás a "Hazatérés, hűség a hazához" címet is viselhetné, mert a képeken egyaránt megjelennek a külföldi neveltetés, a felnőttkori hazatérés körülményei, a család, a szűkebb pátria.

A hazatért család egykori nehéz körülményeit felidézve elmondta, hogy Lipthay Antal, akinek nagyapja egy kastély utolsó tulajdonosa volt (e kastélyban működik a Kubinyi múzeum), derűs arccal jelentkezett a balassagyarmati múzeumban, hogy gyakorlatilag segédmunkási állásban folytathassa a természetrajzi tevékenységet, tudós hivatását.

Stayer László, Szécsény polgármestere a rendezvényen bejelentette, hogy Lipthay Antalt a Nógrád megyei város díszpolgári címére terjeszti fel a képviselő-testület.

27 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Perwool
"nemes szívre és nemes lélekre van szükségünk"
Na neked és elvtársaidnak ehhez annyi köze van, mint gumicsirkének a kindertojáshoz...
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
leszúrt rittberger
Jaja, pontosan. Látott már valaki jótékonykodó, adakozó fideszest?

Legfeljebb csak választások előtt, pár romlott babkonzervvel... Nekik ez a nemesség. Alapítványt, egyesületet is csak akkor alapít fideszes, ha adót lehet csalni vele.
silber13
Akkot ti Jani a " sine nobilitate" népes csoportjába tartoztok.
papa.49
LézeresszarJankó, te olyan messzire vagy bugris gumicsizmás a nemességtől, hogy még csak nem is látsz olyat)))))))))))))))))))
pbalage
@leszúrt rittberger: orbanviktor.tumblr.com/post/142642935369

na ők például olyan alakok, akiknek nem a rangban, címben nyilvánulnak meg, hanem a viselkedésben, a fellépésben, igényességben, felelősségvállalásban.
DR Eric CARTMEN
Hol lehet ilyen jófajta arckrémet kapni, amitől ilyen rinocérosz bőre lesz az embernek az arcán ???
pbalage
@DR Eric CARTMEN: bölcsőzsírral kell kenegetni még purdé korban, mert felnőttkorban már nem megy.
Perwool
"nemes szívre és nemes lélekre van szükségünk"
Na neked és elvtársaidnak ehhez annyi köze van, mint gumicsirkének a kindertojáshoz...
Kutyaur30
A Miniszterelnökséget vezető miniszter azt is megfogalmazta: arra a fajta nemességre van szükség, amely nem a rangban, a címben nyilvánul meg, hanem a viselkedésben, a fellépésben, igényességben és a felelősségvállalásban.
És hová illik ez a mondata lézer-Lázár úr, hogy "Mindenki annyit ér, amennyi pénze van?"
világlátó
A nemességről. Hazánk fő- és köznemesei közül jónéhányan hátrahagytak némi hagyatékot a második vh. utáni magyar hazára.Jó esetben gyermekotthon, rosszabb esetben magtár lett a szép nemesi kúriákból, de sok kastélyból is.Pedig a 45 utáni ostobák tudhatták hogy mindezek népünk vidéken élő földművelői verejtékéből épültek. Ezért megbecsülhették volna. Nem tették. Most a néhány hazatért korabeli arisztokrata, helyreállítja egykori családi hagyatékát és részben, vagy egészben ráadományozza valamely jótékonykodó szervezetre.
Majd ha a mai magyar újgazdagok, a mai magyar földbirtokos réteg egyre gyarapodó tábora iskolát, öregek otthonát, orvosi rendelőt és kultúrotthont építtet a földjei közelében lévő falvakban, akkor talán hiszünk gondolataik és cselekedeteik nemességében.
TomasP
Ezt minden tekintetben éreztük a mai "urak" illetve a kormány tagjai részéről ... Köszönjük.
terlasz
Elég rosszul hangzik Lázár szájából a nemes emberi cselekedetekre való hivatkozás.
Borsodi
Nem kellene ennyi nemes cselekedet a kormány részéről, inkább jobban örülnénk a paraszt becsületnek.
micfild
@leszúrt rittberger: két szépen fogó tollat is adnak... igazi nemesek...
eugen4402
Egyszer régen (1960 és 65 között) valamikor egy nyugdíjas tsz-taggal beszélgettem, aki érdekes dolgokat mesélt... Említette, hogy 45 előtt fogatos volt a "környék kényura" E. gróf szolgálatában. Az öreg szerint szigorú ember volt az "ÚR", de a szíve az aranyból volt. Vitatkoztam vele, mert én úgy tudtam, hogy a bőrt is lenyúzták az alattvalóikról. "Azért akkor egy öreg se fagyott meg a faluban, mert az őszi szántás után a gróf úr parancsára kiment hat ember a birtokhoz tartozó erdőbe, és kivágtak annyi fát, hogy minden háznál megvolt a téli tüzelő. Mi fogatosok hordtuk az erdőből a faluba, és nem lehetett kibúvót keresni, a magánügyeinkre csak akkor jutott idő, ha a tűzifa-hordással végeztünk! Mondom, szigorú ember volt!"
cs.n.
Kormánytagok nélkül már egy kisvárosi fotókiállítást sem lehet megnyitni?
micfild
@Horizont: Pedig beléptek.. földesurak lettek.. most már a következő lépés a grófi , bárói , nemesi cimek adományozása lesz.
Ők már teljességgel felsőbbrendűnek képzelik magukat.
A történelmet meg vagy elfelejtették vagy sosem tanulták meg. Az urakat a sanyargatott nép előbb- utobb elkergeti... és ha csak kergeti akkor még mázlijuk is volt.
Vizual
Földesurak ? Ugyan már elárultak mindent ami előrevitte őket. Még sorost is aki a szocializmus egyik ellensége volt. De ugye a célhoz vezető ut aljassággal van kikövezve. Annyira szidják a komminustákat, aztán ez a modszer a proletárforradalomra hajaz. Ott is a komiszár párttag volt, a tudás meg a régi jól képzett embereké. Aztán kipupálodótt a hozzáértő tanult réteg és már ... A maffia is hasonlit valamire. Mondjuk egy családra.. Ha értitek...
gyuszipapa587
Jani akkor most tisztán látszik hogy te egy bugris paraszt vagy!!!
alterego56
Igazi nem lélekre vall az a tény mikor valaki 10 éves polgármesteri tevékenység eredményeként 20 Mrd forint feletti adósságot hagy az utódjára és teli torokból ordítozik hogy a szocik eladósították az országot. Nemes lélekre utal az is hogy a szocialistákat szidom a devizahitelezés miatt miközben önmaga milliárdos veszteséget okoz városának devizaspekulációs ügylete miatt. vastagbor.blog.hu/2014/03/31/lazar_janos_es_hodmezovasarhely_22_5_milliardos_adossaga
Az nemes lélekre vall hogy ellenzékben neki megyünk a szociknak a rendőrök feltételezett korhatár előtti nyugdíjazásának megvonása miatt, s ugyan ezt hatalmon szívbaj nélkül megszavazzuk.
mandiner.hu/cikk/20110621_lazar_ot_evvel_ezelotti_allaspontja_a_rendorok_nyugdijazasarol
Ennyit a nemes lélekről.
Desischado
A nemesség és a léke tőletek olyan messze van, mint Makó Jeruzsálemtől. Hogy hogy nem suvadt le a rinocérosz vastagságú bőr a képedről, janó?!
papa.49
@eugen4402: Erre mondták azt régen, élni, és élni hagyni...
Nem tette tönkre a cselédségét, és miért mert A JÖVŐ ÉVBEN IS SZÜKSÉGE VOLT RÁJUK, ÉS GONDOSKODOTT IS RÓLUK, grófnak születni kell, de a mai urak, csak éppen lerúgták a lábukról a gumicsizmát, a felfogásuk meg semmit nem változott!!!
szép új világ
Mondja mindezt egy olyan csótány, aki szerint mindenki annyit ér, mint amennyije van.
papa.49
Mondja ezt egy olyan unszimpatikus sejthalmaz, akit az ős fideses Rapcsák András CSUPÁN A TÁSKAHORDOZÁSRA TARTOTT ALKALMASNAK))))))))))))))))))))))))))))))))))))
Erre mondják ,,kiszólt a gödör a lyukból,,)))))))))))))))))
Jozefina
Lázár meg a nemes szív??!! Tudja ez mit beszél???
magyarbakancs
"Lázár szerint az igazi nemesség a cselekedetekben mutatkozik meg."
Képesek lesztek vissza állítani a nemességet?
Kutyabőrt nem osztogatok?
Itt élnél te méteres kékeres nem beszélnél mecénásról.
Élhetetlen környék tele bűnöző cigány családokkal.
Szécsényben a Paridisó discoban úgy folyik a kábítószer mint víz a csapból.
Toby
Mit hányt ki magából ez a velejéig mocsok?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.