Az újságírókkal akarják megfizettetni a közérdekű adatigénylésre anyagokat összegyűjtő dolgozók akár 4400 forintos órabérét, meg a fénymásolást is – írja a hvg.hu.

A kormány arra hivatkozik, hogy a sajtó és számos civil szervezet „visszaélésszerűen” követel (a törvény szerint jogosan kikérhető) adatokat és dokumentumokat, olyan sokat, hogy ez gyakran „a közfeladatot ellátó szerv alaptevékenységének ellátásához szükséges munkaerőforrás aránytalan mértékű igénybevételével jár”. Ezért a munkaerő-ráfordítást is fel lehet számolni az adatigénylőnek.

Ha összesen négy óránál többet kellett a kéréssel foglalkozniuk a hivatalnokoknak, akkor összeadják az efölötti, „az igényelt adat felkutatásához, összesítéséhez és rendszerezéséhez, az igényelt adat adathordozójáról másolat készítéséhez és a másolaton a meg nem ismerhető adatok felismerhetetlenné tételéhez szükséges” időt (ha többen dolgoztak rajta, akkor személyenként), és ezt beszorozzák az illetők egy órára eső jövedelmével, legfeljebb óránként 4400 forinttal.

18 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Perwool
A Fidesz bűnözők nem bírják a kritikát!
Lopni bírnak, de nem szeretik ha erről a pórnép beszél ...
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
human
Hozzátok nyilvánosságra az adatokat b+, tegyétek ki a honlapra. Egy fillérbe nem kerül senkinek. Ti titkolóztok.
bakegya
Mindent és mindenkit lehúzni,legyőzni,ellenőrizni,hogy azután mi van azt már orsos vicctor kitalálta,csakkk azt már NEKÜNK SOK PÉNZÉRT ADJA!!!-akár mekkora hülyeség is.
Clavigo
Hát eldobtam az agyamat...Még egy ilyen cc@rházi csürhe nincs a világon.
Perwool
A Fidesz bűnözők nem bírják a kritikát!
Lopni bírnak, de nem szeretik ha erről a pórnép beszél ...
Borsodi
www.youtube.com/watch?v=_K--vp5J5W0
Orbán szerint mi jól élünk.nincs korrupció,ahogy hallgattam azon gondolkoztam,hogy elhiszi amit mond.
justhpeter
Valami régi karácsonyra emlékszem, amikor több ezer kérdést adtak be a hivatalokba. Biztos velem van a baj.
Desischado
Persze, nehogy továbbra is kiderüljön, hogy mennyit lopnak el! Ilyen aljadék banda még nem volt kormányon ebben az országban!
Jozefina
Ők "megölnék" a tényfeltáró újságírást??!! És őket ...???!!!
nevemnick
Általában ott utálják, üldözik a tényfeltáró riportokat, civil szervezeteket ahol valami nagy ,,gáz" van. Pl.: Azerbajdzsán, Törökország, Kína, Észak-Korea... na de Magyarországon?
Ahol ők jobban teljesítenek?
Nevetséges rágalom!
:D
gulyasgyula
Azért a fizetős adat szolgáltatásba van valami logika ..Az újságírók igen szép fizetést kapnak a cikkeikért amit nekünk jó pénzért eladnak ..De az esetenként akár több 100 oldalt is kitevő adatokat az adófizetők pénzén szerzi be ..Ha majd lesz ingyen újság akkor legyen ingyen adatszolgáltatás .Ne hogy már 2szer fizessünk az újságért ..Mert eddig úgy van csak eszembe s e jutott ..
eszegfu
@gulyasgyula: Csak tájékoztati szeretnélek: az ujságirók -- ha nem főállásban vannak a lapnál -- akkor 1 flekkért (1800 karakter) egy 50-100 ezer példányszámban megjelenő lapnál 6.300-6.700 Ft-ot kapnak. Ha főállásban vannak, akkor a fizetésükért (ami nettó 150-200 eFt havonta) akár halom cikket kell irniuk külön juttatás nélkül. Én ezt egyáltalán nem tartom "jó pénznek"! Természetesen a bulvár ujságoknál 1-1 "celebes" történetért fizethetnek több pénzt, de ehhez nem kell "adatokat" kikérnie sehonnan sem, esetleg csak Mari nénit, a szomszédot kell megkérdeznie.
gulyasgyula
@eszegfu: ..Hát ezt nem vitatom , mert csak feltételeztem hogy jól keresnek mivel olyan divatos foglalkozás , és vannak ügyek mikor veszélyes is ,de ha egy több 100 oldalas ügyet több újság is kikér az se ingyen van ..Én nem tartom istentől elrugaszkodott ötletnek hogy ezt ne az adófizető fizesse meg ..
eszegfu
@gulyasgyula: Ha más ujság is "kikér", akkor az csak utánnyomásnak számit és kb. a 40 %-át kapja az eredeti összegnek. Egyébként meg elgondolkodtató: miért töröltek egy rakás közigazgatási ügyhöz kapcsolódó illetéket, mint pl. a Cégbiróságon kötelező közzétételi dijat, u.akkor a "törvény szerint jogosan kikérhető" adatokért meg dijat kell majd fizetni?! Nekem azért ez több, mint furcsa!! És csak egy költői kérdés: a kikért anyag "felkutatása" eddig is munkaidőben történt... ha ez akkora + munka, akkor ezen tul csak tulórában és dijazásban részesülnek a "kutatók", akik az anyagot gyüjtik?!
gulyasgyula
@eszegfu: ...Olyan tételesen írsz hogy követni tudlak , cáfolni nem ..Nem voltál- vagy Te újságíró..Jó értelembe véve nem bántón ..
eszegfu
@gulyasgyula: Sajnos nem voltam/vagyok ujságiró! Csupán egy kiadónál dolgoztam, igy még ma is ismerek jó pár ujságirót... ennyi. Egyébként meg én is sokszor "mellélövök", pedig igyekszem utánanézni a dolgoknak!:))
gulyasgyula
@eszegfu: ..Ez már csak, egy ilyen világ ..
Törölt felhasználó
Nem csak az újságírást, az újságírót is..
kukac50
Nem szeretik ha a lopásról beszélnek vagy írnak.
Orbán a parlamentben nem értette a kérdést ami lopással kapcsolatos volt,kezeltetni kellene magát,mert nagy baj az agybaj.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.