A Párbeszéd Magyarországért semmilyen alkut nem hajlandó kötni a jelenlegi Alkotmánybíróság (Ab) "elvtelen működésének fenntartása érdekében" és arra kéri az LMP-t is, hogy ne biztosítsa a Fidesznek a kétharmados többséget a "látszatdemokrácia kulisszáinak megácsolásához".

Tordai Bence, a Párbeszéd szóvivője pénteki közleményében azt írta: az Alkotmánybíróság (Ab) fontos intézmény lenne, azonban a jelenlegi testület nem a jogállam védője, hanem "Orbán Viktor rendszerének fenntartója". A Párbeszéd szerint az Ab tagjainak kiválasztása nem lehet elvtelen pártalkuk tárgya, és aki olyan bírákat támogat, akik között megtalálható "a szélsőjobb híve", valamint az egyháztörvénnyel "a vallásszabadságot szétverő" bíró egyaránt, az nem tesz mást, mint elárulja a demokráciát.

Csütörtökön jelentette be Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezetője, hogy a Fidesz, a KDNP és az LMP megegyezett a jelöltekről a hiányzó bírói helyekre, és az Ab új elnökének személyéről is konszenzus alakult ki a három képviselőcsoport között.

47 hozzászólásarrow_drop_down_circle

CsipkeRózsa
Tordai Bencének igaza van, hogy "a jelenlegi testület nem a jogállam védője, hanem Orbán Viktor rendszerének fenntartója".

Szerintem, meg kellene szüntetni az Alkotmánybíróságot, csak a nagy pénz veszik fel, a munkájuk nem ér semmit.
Egy demokratikus ellenzéki párt nem biztosíthatja a kétharmadot.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
CsipkeRózsa
Tordai Bencének igaza van, hogy "a jelenlegi testület nem a jogállam védője, hanem Orbán Viktor rendszerének fenntartója".

Szerintem, meg kellene szüntetni az Alkotmánybíróságot, csak a nagy pénz veszik fel, a munkájuk nem ér semmit.
Egy demokratikus ellenzéki párt nem biztosíthatja a kétharmadot.
Béla333
Azt kell eldönteni, hogy kell-e az alkotmánybíróság vagy nem kell.
Ha nem kell, meg kell szüntetni! De ha kell, akkor nem látom miért jobb ez a mai állapot (túlnyomórészt Fidesz pártkatonákkal tele) mint ezekkel az új bírókkal kiegészülve, amellyel cca fele-fele arányban lennel Fideszes pártkatona és egyéb?!
Szerintem ez az utóbbi még jobb, mint az előbbi!
A PM egyébként könnyen kiabál a pálya széléről, nekik ugyanis nem osztottak labdát!
bencemacska
@Béla333: Mi a bizonyíték arra, hogy ezek nem pártkatonák?
Talán kérdezzük meg azokat, akikkel szemben győztek!
Én csak egy ellenjelöltet ismerek! A győztesnek csak a házastársát ismerem!
Hármat káderozz le te!!!
Béla333
@bencemacska: 14.02
Az lehet a bizonyíték, hogy mernek-e képesek-e a Fidesz nyomásának ellenállni a döntéseik során.
Egyébként én nem azt mondom, hogy én tudom, hogy ezek nem pártkatonák, csak ezt remélem.
Hadházy pl. ezt mondta erről:

"Kérdésre válaszolva beszélt arról, hogy az LMP 15 jelöltet tudott volna elfogadni, de nem kívánta közölni, ki volt az, akit mindenképpen szerettek volna jelöltként látni. Mind a négy jelöltet elfogadhatónak, nagytekintélyű szakembernek tartják – közölte."
lehetmas.hu/hirek/216561/hadhazy-kormanytol-fuggetlenul-birok-kerulhetnek-testuletbe/

Akárki akármit mond, csak a közeljövő bírói döntései tudják azt megmondani, hogy jó lépés volt-e az LMP részéről, vagy sem!
Equus
@Béla333: nagyfokú naivitás lenne azt hinni, h a fidesz nem a saját pártkatonáit ülteti a pénztemető, 1ébként szalmacsépléssel foglalkozó grémium tagjai közé. Ha azt feltételezed, h gondolkodó ember hisz ezeknek a pártatlanságában, akkor vagy hülyének nézel minket vagy te vagy a hülye.
Köb Jani
Ennyire nem lehetünk hiszékenyek, hogy a pártok nem a saját érdeküknek megfelelő alkotmánybíró személyét valaha is eltudnák fogadni, ezért a pártokat ki kell zárni a javaslat tevő körből, Legyen ez a bírói kamara önálló joga, és a pártok közti vita kizárva.
human
Akkor most lehet más a politika vagy nem lehet más a politika?
Béla333
@Equus: 14.49
Akkor miért nem nyilatkozza ki valamelyik "ellenzéki demokratikus" alakulat, hogy nem kell az alkotmánybíróság! Szüntessük meg!
Ha működtetjük, akkor a 4 új bíróval talán kevésbé lesz párt elkötelezett a testület, ha meg meg nem, akkor szerepeltesse a programjában valaki, hogy meg kell szüntetni!
Béla333
@human: 15.50
Hát hogyne lehetne más a politika! Nem csak a lopkodós, a lopott adóforintjainkat a Fidesszel a hátunk mögött elosztó maffia állam létezik.
Bár lehet hogy nem hiszed, de éppen Kósa nyilatkozta, hogy az LMP nem kért semmit az új bírók támogatásáért. Azt hiszem, hogy ha ez tényleg így van, akkor ez is bizonyítja, hogy lehet más...
human
@Béla333: Meglátjuk hogy fog dolgozni az új összetételű testület. Az én elvárásom, hogy a tekintélyelvű kormányzás helyett a demokratikus értékeket erősítsék.
Béla333
@human: 17.55
Ne add lejjebb: az én elvárásom, hogy az új bírák munkába állását követő naptól náluk tejjel-mézzel folyó kánaán legyen!
Equus
@Béla333: az alkotmánybíróság a demokrácia garanciája lenne, eredeti funkciója szerint. Most nem egyéb, mint egy drága díszpinty a látszatdemokrácia kalapján. Amíg stumpféle férgeknek helye van benne, nem is lesz egyéb. Ebben a formában nem kell, a ráfordított pénzt oktatásra kell költeni.
grincss
@Béla333: 7-4, vagy 11-0 nem ugyanaz?
Megválaszolom, hátha azt megérted!
11-0 -nál ugyanaz a helyzet, de nem asszisztáltatok sunyi módon a gazdátoknak!
7-4 -nél mindenki tisztában van, h semmi értelme nem volt, de lepaktáltatok a patás ördöggel némi baksisért!
Értem én, h Jézus koporsóját sem őrizték ingyen!
Peller Anikó
@human: hát persze, hogy lehet ugyanaz a más politika. Eddig is az volt, ugyanúgy csépelték a Gyurcsányt mint a többiek, de szerintem még sokkal erőteljesebben Lázsd Béla. Végülis semmi mást nem tettek, már az alakulásnál is csak ezt lovagolták, sukoró így sukoró űgy. Aztán csak nem bírtak velük pedig igencsak rajta voltak a kis rohattak.
Béla333
@grincss: 18.08
Honnan veszed ezeket az arányokat? Saját kútfőből?
Én ezt olvastam az Indexben:

"Hadházy Ákos tapasztalatokra, illetve jogászi véleményekre hivatkozva azt mondta, a jelenlegi 11 bíróból négyről lehet azt mondani, függetlenül hozza a döntéseit, a többi hét bíró kerüli a konfliktust a kormánnyal. Szerinte a jelenlegi helyzet csak a kormánynak jó, de remélik, a négy új bíró megválasztásával nyolcra nő azon bírák száma, akik a kormánytól függetlenül döntenek."
index.hu/belfold/2016/11/17/megallapodott_a_fidesz_es_az_lmp_az_alkotmanybirokrol/

És hogy kit lehet megkenni (te mint DK-s erről bőséges információval rendelkezhetsz amikor még a Gyurcsány miniszterelnöksége idején felülszámláztátok az autópálya kilométereket és a lopott pénzt elosztottátok a Fidesszel!) arról én Kósától a következőt olvastam ma:

"A Fidesz frakcióvezetője elmondta, hogy az LMP képviselői az egyeztetéseken kijelentették, hogy fontos számukra a demokrácia, a jogállamiság működését biztosító Alkotmánybíróság normális működése, a kormánypártokkal való együttműködésért pedig
nem kértek az égvilágon semmit. Bármilyen furcsa, léteznek olyan pártok, akik a politikai alkut nem a piaci kofák alkudozásából lesték el."
888.hu/article-kosa-az-lmp-nem-kert-semmit-az-alkotmanybiro-jeloltek-tamogatasaert-cserebe

Tudom elég büdös, ha egy Fideszes dícsér valakit, de néhány napja Kósa Gyurcsányt is a legbecsületesebb ellenzékinek becézte, biztos emlékszel erre is:

"Kósa: Gyurcsány a legbecsületesebb ellenzéki"
444.hu/2016/11/08/kosa-gyurcsany-a-legbecsuletesebb-ellenzeki
Béla333
@Peller Anikó: 18.20
Az ekézést ti is magas szinten űzitek.
Egyébként Sukoró ügyben se legyél olyan biztos, hogy nem érte kár az országot vagy hogy Gyurcsány nem követett el hivatali visszaélést, csak Poltnál a jelek szerint van egy olyan politikusi "elit" réteg, akik ellen még akkor sem emel vádat, ha éppen rajtakapnák valamin.
És szerintem Gyurcsány ennek a rétegnek az élén szerepel.

Ismered Révész Sándor ezzel kapcsolatos véleményét még 2010-ből: (Még jó hogy lementettem, hiszen ma már semmi ilyen irat nem érhető el, kivéve ha maga Révész Sándortól nem kérdezzük meg!):
nol.hu/belfold/partkecske__kozkaposzta

„Polt Péter ciklusának üzenete az volt, hogy megfelelő politikai háttérrel mindent meg lehet úszni.” Ez az üzenet „bizonyosan bátorítólag hatott azokra, akik az elmúlt nyolc évben dézsmálták a közpénzeinket”. „„A Polt-ciklus hatása tovább él abban a látszatban, hogy a korrupció a politikai térnek azt a részét jellemzi csupán, amely nem tudta általánosan megszervezni a büntetlenségét. E látszat kedvezményezettjei mindent elkövetnek annak érdekében, hogy a korrupció elleni háborgás és fellépés ne normatív, hanem szelektív legyen, s a politikai harc szempontjai alá rendelődjön."

Remélem megérted vagy elmagyarázzam?
grincss
@Béla333: Te is azokat a számokat írod, mint én!
Lehet, h még nem hangsúlyoztam ki eléggé, h nem vagyok DK-s, sem másmilyen?
Neked, úgy látom, h Gyurcsány-fóbiádon kívül az autópálya túlárazás is mániád!
Valami újat lécci! :-)
Béla333
@grincss: 18.31
Lesz új téma is, ne aggódj, csak előbb számoljuk el az autópályák felülszámlázott száz/ezer milliárdjait: Nem két fillér, hogy csak úgy elmenjünk mellette!
Ha 7:4 a jelenlegi arány, akkor 4 olyan alkotmánybíró beválasztásával legalábbis döntetlen közeli állás alakul(hat) ki, igaz?

Akkor ha nem vagy DK-s, akkor a jelek szerint olyan semleges nézelődő vagy, aki szerelmes a Gyurcsányba? Lehet, nincs ezzel semmi gond. Majd elmagyarázod Dobrev Klárának hogy hogy is van ez!
grincss
@Béla333: Béla!
Nem lehet, h te simán hülye vagy?
És személyeskedő!
Mondtam én valaha neked, h szerelmes vagy Scifferbe, v Hadházyba?
Ugye nem, úgyhogy te se tedd!
Egyébként a 7-4 arány sosem volt és sose lesz döntetlen közeli!
Az fölényes győzelem!
Béla333
@grincss: 18.50
OK! A szerelmi szálról leállok! (Mondjuk nem értem az elfogultságod a Gyurcsány irányába, de hagyjuk!)

A létszámról:
Ha nem világos neked a helyzet, akkor inkább kérdezz:
Jelenleg van 11 bíró, akik közül 7 Fideszes, 4 nem mondható annak.
Ha ez az újabb 4 bíró nem Fideszesként fog viselkedni, akkor az arány ugye 7 Fideszes és 8 aki nem mondható annak. Erre már mondhatjuk, hogy döntetlen közeli a helyzet, nem?
Tudsz követni?
Szókrakész
"A Párbeszéd beszólt az LMP-nek: ne biztosítsa a kétharmados többséget!"

De csak azért szólt be, mert a nevében is benne van a párbeszéd szó.
grincss
@Béla333: Revideáltam a számaimat!
Én a leendő 4-et nem adtam hozzá!
Bocs!
Már, csak egyet lécci, h ki a 11-ből az a 4, aki nem Fideszes!
Béla333
@grincss: 19.06
Őszintén szólva van 1-2 olyan tag akiről egyértelmű, hogy Fidesz pártkatona (Balsai vagy Salamon), de nem tudom, hogy ki az egyértelműen Fideszes és ki az aki nem.

Hadházy ezt nyilatkozta erről:
"Hadházy Ákos tapasztalatokra, illetve jogászi véleményekre hivatkozva azt mondta, a jelenlegi 11 bíróból négyről lehet azt mondani, függetlenül hozza a döntéseit, a többi hét bíró kerüli a konfliktust a kormánnyal. Szerinte a jelenlegi helyzet csak a kormánynak jó, de remélik, a négy új bíró megválasztásával nyolcra nő azon bírák száma, akik a kormánytól függetlenül döntenek."
index.hu/belfold/2016/11/17/megallapodott_a_fidesz_es_az_lmp_az_alkotmanybirokrol/
grincss
@Béla333: Ezt olvasd el lécci és gondolkozz el!
Minden hülye szembe jön az autópályán?? :-)
..."Nem vonjuk kétségbe az LMP jóhiszeműségét abban, hogy az ország érdekeit akarják szolgálni az alkotmánybírák megválasztásával. De orbitálisan átvágja őket a két kormányzópárt. Nyilván nagyon jó érzés egy kis ellenzéki párt számára, hogy a nagyok asztalához odaengedik őket tárgyalni. A tárgyalóasztal másik oldalán azonban hétpróbás gazemberek ülnek. Legalább az megfontolásra késztethetné Széll Bernadettet és Hadházy Ákost, hogy vajon miért is megy bele a Fidesz az alkuba. Az Alkotmánybíróság elvegetál a jelenlegi tizenegy bíróval is, akik között a kormánypártoknak egyértelmű többsége van. Ezen a helyzeten a Fidesz a bevett rutinja szerint csak akkor változtat, ha az érdekei úgy kívánják, ha tovább tudja erősíteni a hatalmi pozícióját. Sajnálatos, hogy ehhez az LMP így asszisztál."
kettosmerce.blog.hu/2016/11/18/az_lmp_segitsegevel_erositi_poziciojat_a_fidesz_az_alkotmanybirosagban
Béla333
@grincss: 21.22
Ha nincs párbeszéd, nincs fogadó készség az LMP az országot a korrupciótól megtisztító, a korrupciót visszaszorító programjára, ha csak az ekézés van ellenük, bűnbaknak teszik meg őket az összefogás kudarcáért, akkor nyilván egyedül döntenek. Én úgy gondolom ebben a helyzetben jól döntöttek!
MInden esetre amit ma Molnár mutatott a Szabad Szemmel műsorban Hadházy ellen az undorító, bicska nyitogató volt. Pláne egy korrupt politikusokkal tele levő tolvaj, hazug, a hátunk mögött az MSZP tagként a Fidesszel összejátszó alakulat egyik vezetőjétől, akik még arra sem vették a bátorságot, hogy a Gyurcsány/MSZP vezetésével ellopott százmilliárdok miatt legalább elnézést kérjenek! Ennek a pártnak egyik vezetője oszt észt és erkölcsi tanácsokat? Először tegyék erkölcsileg rendbe saját magukat, utána vegyék csak a bátorságot hogy más pártok döntését kritizálják!
Gyomorforgató volt! Ha egy független vizsgálóbizottság megvizsgálná, hogy mi történt az országban az elmúlt 26 évben, abba mind az MSZP, mind a DK belebukna a Fidesszel együtt!
Pontosan olyan volt Molnár produkciója, mint az összeborulók teljesítménye: Gyurcsány eldönti, ki megy, ki marad, ki az áruló, ki megy börtönbe és kinek nem kell ettől félni!
Hogy gondolja, hogy erre egy ilyen erkölcsi szintre támogatást kap az emberektől?
Visszakanyarodva: ha nincs párbeszéd, akkor egyedi döntés van!
Ez van!
quadrocopter
Nincs értelme a süketelésnek és a félredumának!

"Azt azonban Lenkovics sem tagadta, hogy míg 2011 és 2013 áprilisa között 10-ből 10-szer a kormány szándékával ellentétesen döntött az AB, 2013 áprilisától 2014-ig viszont már 77%-ban a kormány elvárásnak megfelelő döntés született. Ez az elnök szerint egyszerűsítő, felszínes megközelítés, nem politikai változás megy végbe a testületben, hanem a szemléletmód alakul át."
(444.hu/2015/07/13/az-alkotmanybirosag-elnoke-szerint-a-fidesz-ugyan-beultetett-par-fideszest-az-alkotmanybirosagba-de-attol-meg-nem-lett-fideszes-a-testulet/)

Oszt' jó napot!
quadrocopter
"Ismét kizárólag a Fidesz által javasolt alkotmánybíró-jelöltekről szavaz jövő szerdán az Országgyűlés. A kormánypárt az Alkotmánybíróság (Ab) tagjait jelölő parlamenti eseti bizottság tegnapi ülésén Czine Ágnest, a Fővárosi Ítélőtábla büntető kollégiumának vezetőjét, Sulyok Tamás ügyvédet, a Szegedi Tudományegyetem alkotmányjogi tanszékének oktatóját és Varga Zs. Andrást, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem dékánját, Polt Péter legfőbb ügyész korábbi helyettesét jelölte."
(nepszava.hu/cikk/1033398-kisajatitja-az-alkotmanybirosagot-a-fidesz"
Népszava 2014. szept 16. 05:00

Oszt' tózse jó napot!
Jozefina
Illő lett volna az LMP tagságát megkérdezni mielőtt még jobban benyalnak orbánnak!!! Ezt már csak azzal hozhatnák helyre ha valóban beteget jelentenének és nem mennének be szavazni, vagy vletlenül az igen gomb mellé nyulnának.
Csizmás Kond
...mert sokak szerint a demokrácia az ha másnak megmondhassa mit kell tenni...
Béla333
@Jozefina: 08.36
Miért ez így szokás?
Gyurcsány bármiben is megkérdezte a tagságot egy döntése előtt valaha is?
Megkérdezte, hogy szimpatizánsok! Mit szóltok ahhoz, hogy ha felülszámláztatjuk az autópálya kilómétereket és ezzel a pártkasszát és a saját zsebeinket megtömjük kissé?
Mit szóltok ahhoz, hogy azért, hogy a Fidesz befogja a száját, a lopott pénz 1/3-át nekik adjuk?
Megkérdezte? És ti mit szóltatok hozzá?
bencemacska
@Béla333: Mielőtt az autópálya építési pénzeket taglaljátok - beleértve az M7 felújítását is, amelyen a kőbánya tulajdonos kaszált legtöbbet - talán meg kellene nézni az idevonatkozó szabványokat is!!!
A magyar szabványok túl szigorúak voltak! Éppen ezek lazításával sikerült Kókának a bekerülési költségeket csökkenteni!
Ebbe belezavart a völgyhíd, amely egyesek szerint felesleges volt, mások szerint nem.
Én állat- és környezetvédő lévén, egyetértek a megépítésével!
/OFF: A pengés kerítésnél is a védtelen és ártatlan állatokat sajnálom leginkább!/
Béla333
@bencemacska: 14.01
Szerintem nem szabvány kérdés ez szerintem!
Kóka már 40%-nál tartott az autópályák km. díjának a lefaragásánál, amikor a Wikileaks táviratok szerint Gyurcsány utasítással leállította. 40% gondolj ebbe bele!
Lehet, hogy már nem elérhetőek a Népszabadság korábbi cikkei, de hidd el, nem én találtam ki a következőket: (Lehet hogy valahol még elérhető!)
nol.hu/archivum/archiv-415128

„Öt év alatt több mint 850 milliárd forintot költött a magyar büdzsé autópályák építésére. Egyre több jel mutat arra, hogy az elkészült és az épülőfélben lévő gyorsforgalmi utak 250-300 milliárd forinttal olcsóbban is elkészülhettek volna. Kérdés: ki a felelős a gigantikus állami pazarlásért?”

A kivitelezők többnyire ugyanazokat az anyagokat - alapozó-, kötőanyagot, kopóréteget - használják fel, és hasonló technológiával építenek be. Ugyanolyan szalagkorlátot helyeznek el a munkálatok végén az úttest mellett, és ugyanúgy festik az útburkolat jeleit. Azt, hogy pontosan menynyiért, minden egyes árajánlat tartalmazza: a felhasznált anyagok egységárait, folyóméterre, köbméterre lebontva csak ki kell olvasni az állami megbízónak leadott táblázatból. Ezek az egységárak többnyire jó, ha tíz százalékkal térhetnek el egymástól - szakmailag indokolhatóan.
Aki tehát ismeri az árajánlatok részleteit, és valamelyest ért az útépítéshez - amit az állami oldal szakértőiről joggal feltételezhetünk -, aligha dől be annak az érvnek, amellyel hivatalosan fél évtizede magyarázzák a magas árakat: "az eltérő műszaki tartalomnak".
A kartellbotrányban érintett, 2002-es közbeszerzési eljárás egyik beruházása az M3-as Polgár-Görbeháza közötti szakaszának építése volt. Mint az árajánlat máig titkolt részleteiből kiderül, az aszfalt kopórétegének köbméterét itt több mint 75 ezer forintért adta el a magyar államnak a nyertes, ugyanaz a cég, amely három évvel később, 2005 végén, az M0-s továbbépítésében is szerepet kapott. A körgyűrű le- és felhajtóira - jelentős alapanyag-drágulást...
bencemacska
@Béla333: ma, 09:01
Csak úgy mellesleg megjegyzem:
- az LMP 7 éves fennállása alatt 24 (huszonnégy) kongresszust tartott,
- a DK 5 éves fennállása alatt 6 (hat) -ot.
Mielőtt megkérdeznéd tőlem, hogy miért, halvány dunsztom sincs egyiknek a szervezetéről sem.
Gondolom, hogy a DK-ban képviseleti demokrácia van, az LMP-ben meg közvetlen(bázis?) demokrácia.
Béla333
@bencemacska: 14.01 Folytatás:
. A körgyűrű le- és felhajtóira - jelentős alapanyag-drágulást követően - a társaság információink szerint 38 ezer forintért számlázza ki ugyanazt az aszfaltot. "

Ha tényleg kíváncsi vagy (szerintem nem, szerintem csak próbálkoztál, de semmi baj!), akkor még be tudok idézni egy néhány konkrét adatot!
Béla333
@bencemacska: 14.26
Nekem mindegy hogy mennyit kongresszusoznak, a lényeg hogy jól döntsenek!
Úgy tudom az LMP-sek minden fontos, az országot és a pártjukat érintő kérdést megbeszélnek.
Valóban sűrűn van kongresszus, de lehet hogy ez nem rossz!
Szerinted?
bencemacska
@Béla333: Én nem akarom tisztára mosni egyiket sem, nem érdekem.M.o-n mindig is loptak a közösből.
De figyelj oda: ti folyamatosan autópályáról beszéltek, az általad citált cikk meg gyorsforgalmi utakról. Ismereteim szerint a kettő nem azonos.
A cikk csak azokról a követelményekről beszél, amik azonosak. A nagy eltérést viszont a pihenők, a lejárók mennyisége és minősége határozza meg. Ezeken az előírásokon kellett először könnyíteni, hogy olcsóbb legyen.
Nézd meg a magyar autópályákat mennyivel több a kijárat, mint általában az európai autópályákon. Ha kellően erős az érintett terület országgyűlési képviselője - a kormány színétől függetlenül - akkor építenek elkerülőt, pihenőt, bekötőutat, stb. Ez mind viszi a pénzt.
Persze többől többet lehet ellopni is!!!
bencemacska
@Béla333: ma, 14:30

Nem minősítem, csak szerettem volna veled érzékeltetni, hogy más rendszerben dolgoznak. Elvileg az LMP-ben mindenkinek mindenről tudni kell.
Mivel az alkotmánybíró választás már kb. 1 éve folyik, volt idejük a tagsággal megbeszélni.
feltételezem, hogy meg is beszélték és beleegyeztek a tagok!
Béla333
@bencemacska: 14.40
Először is nem ti, hanem te. Én egymagam fogalmazom és írom amit írok!

Nem olvastad végig a beidézett részt, ugyanis ott ez szerepel:
"A kivitelezők többnyire ugyanazokat az anyagokat - alapozó-, kötőanyagot, kopóréteget - használják fel, és hasonló technológiával építenek be. Ugyanolyan szalagkorlátot helyeznek el a munkálatok végén az úttest mellett, és ugyanúgy festik az útburkolat jeleit. Azt, hogy pontosan menynyiért, minden egyes árajánlat tartalmazza: a felhasznált anyagok egységárait, folyóméterre, köbméterre lebontva csak ki kell olvasni az állami megbízónak leadott táblázatból. Ezek az egységárak többnyire jó, ha tíz százalékkal térhetnek el egymástól - szakmailag indokolhatóan."

Nem 40 % (vagy ki tudja mennyi), hanem max 10!
Akkor nézzünk ugyanebből a cikkből egy másik példát:
"Ezért a bizonyos "mZMA" felségjelű kopórétegért az elmúlt fél évtizedben éles versenyben kiosztott útberuházások során jellemzően 30-40 ezer forint közötti köbméterárat kértek a kivitelezők. Az autópályákon az egységár ezzel szemben 2002 tavasza óta 50 és 75 ezer forint között mozog. "
Számold ki mennyi az árkülönbség, még ha átlagolsz is van vagy 80%-os drágulás!
Ez például független attól, hogy hová terítik le!

Vagy:
"Ez persze csak egyetlen tétel, hát nézzünk még néhányat: az útburkolat alaprétege az M3-ason 2002-ben köbméterenként 15 100 forintba, az M0-s fel- és lehajtóin - éles verseny után - 8250 forintba került, a bitumenes útalap a sztrádán 49 ezer, a körgyűrűn 31 ezer forint köbméterenként - minden esetben pontosan ugyanarról az anyagról van szó. "

Folytassuk?
Béla333
Nézzünk egy kis ár összehasonlítást?:

index.hu/gazdasag/magyar/ppenz050810/
1994 M0 M1-M5 29 km 15 milliárd 0,52 milliárd
1996 M1 Győr-Hegyeshalom 50 km 42 milliárd 0,84 milliárd
M5 Újhartyán-Kecskemét 24 km n. a. n. a.
1998 M15 Levél-Rajka 13 km 7,8 milliárd 0,6 milliárd
M3 Gyöngyös-Füzesabony 44 km 43 milliárd 0,98 milliárd
M5 Kecskemét-Kiskunfélegyháza 39 km 41,5 milliárd 1,06 milliárd
2002 M3 Füzesabony-Polgár 62 km 68 milliárd 1,1 milliárd
2003 M30 Emőd-Nyékládháza 9 km 20 milliárd 2,22 milliárd
M9 Szekszárdi Duna-híd 20 km 23 milliárd 1,15 milliárd
2004 M3 Polgár-Görbeháza 12 km 21 milliárd 1,78 milliárd
M30 Nyékládháza-Miskolc 16 km 52 milliárd 3,25 milliárd
M7 Becsehely-Letenye 9 km 44 milliárd 1,57 milliárd
M70 Letenye-Tornyiszentmiklós 19 km
2005 M0 M5-4-es főút* 13 km** 34,5 milliárd 2,66 milliárd
M5 Kiskunfélegyháza-Szeged* 49 km 88 milliárd 1,8 milliárd
M7 Balatonszárszó-Ordacsehi 20 km 65 milliárd 3,25 milliárd
M70 Tornyiszentmiklós-országhatár 1 km n. a. n. a.
2006 M3 Görbeháza-Nyíregyháza 39 km 80 milliárd 2,05 milliárd
M3 Nyíregyháza elkerülő 24 km 33 milliárd 1,38 milliárd
M35 Görbeháza-Debrecen 35 km 69 milliárd 1,97 milliárd
M35 Debrecen elkerülő 13 km 27 milliárd 2,11 milliárd
M5 Szeged-országhatár 14 km n. a. n. a.
M6 M0-Érdi tető 9 km 37 milliárd 4,11 milliárd
M6 Érdi tető-Dunaújváros 52 km 125 milliárd 2,4 milliárd
M6 Dunaújvárosi Duna-híd 14 km 54 milliárd 3,8 milliárd
M7 Zamárdi-Balatonszárszó 14 km 74 milliárd 5,3 milliárd***
M7 Ordacsehi-Balatonkeresztúr 26 km 62 milliárd 2,4 milliárd
M7 Nagykanizsa-Becsehely 17 km 36 milliárd 2,12 milliárd
Béla333
Talán nézzünk egy kis nemzetközi összehasonlítást ugyanebből az időből:
"1 km autópálya 326 millió forintért
Horvátországban, természtesen ...
Az A12 autópálya összesen 86 kilométer hosszú lesz, az ebből korábban már gyorsforgalmi útként megépített 23 kilométeres szakaszt szintén kétszer kétsávossá fejlesztik. A nettó 1171 millió kuna (mintegy 45 milliárd forint) költségű munkálatokat összesen 22 hónap alatt tervezik befejezni.

Vagyis: 63 km új autópálya és 23 km bővítés. 45 milliárdért. Vagyis minden egyes kilométer 523 millió forintba kerül.

Az A13-es sztráda Vrbovectől Belováron (Bjelovar) és Verőcén (Virovitica) áthaladva éri el a Barcs-Terezino Polje határátkelőt.
A szintén 22 hónap alatt elkészülő A13-as sztráda ugyancsak 86 kilométer hosszús lesz. A munkálatok teljes költsége nettó 729 millió kuna (mintegy 28 milliárd forint).

Vagyis: Itt már csak 323 millió forintba kerül 1 kilométer autópálya.

A határ másik oldalán, vagyis nálunk, az ugyanolyan környzetű és talajú M7-es szakaszok:
1, Balatonkeresztúr - Nagykanizsa
35 km, 62 milliárd forint -> 1 km 1770 millió forint. HATSZOROS (!!!) ár, bmeg!

2, Nagykanizsa - Becsehely
18 km, 35,9 milliárd -> 1 km 1994 millió forint.

3, Letenye - országhatár
1,1 km, 1098 millió forint"
vastagbor.blog.hu/2009/04/28/1_km_autopalya_326_millio_forintert

Szerinted nem botrányos? Te erről nem is hallottál?
bencemacska
@Béla333: Nem óhajtom folytatni, mert a jelenlegi időjárás nem kedvez a vérnyomásomnak és nagyon lassú vagyok.
Azért írtam többes számot, mert nemcsak rád vonatkoztattam amit írtam, hanem vitapartnereidre is.
Lehet igaz, amit az anyag árakról írsz,de a magyar autópályák nem csak ettől drágák!!!
Mindössze ezt akartam közölni. Ez annak idején nagy port vert fel.
Ebben a témában szerintem csak Simicska lát tisztán. Ő meg még hallgat!
Béla333
@bencemacska: Simicskán kívül a fővállalkozó Strabag is biztosan tisztán lát, hiszen nem hiába öntötte vissza a pénzt az MSZP-SZDSZ nek és még a Fidesznek is!:

"Strabag-ügy - Virágozzék minden virág?
Az egyik olyan eset, amivel kapcsolatban több forrásunk is egybehangzóan állította: minden magyar párt érintett volt, ezért is ült el hamar a botrány idehaza. A "Strabag-ügy" nem is Magyarországon pattant ki: a 2006-os osztrák parlamenti választások idején számolt be a Profil osztrák magazin arról, hogy a Strabag üzleti előnyszerzés céljából magyar pártoknak adott adományokat eurómilliós nagyságrendben, egy PR-cégen keresztül. A lap szerint az Eurocontact nevű cég 2003-2005 között szisztematikusan kereste meg a magyar parlamenti pártokat, a dokumentumokban az M5-ös, M35-ös, M0-ás, M7-es autópályákról, a 4-es metróról és egy budapesti kórházról volt szó. A Strabag ebben az időben több ezekhez kapcsolódó közbeszerzésen nyert megbízást. A Profil azt írta, az akkor kormányzó MSZP-SZDSZ között egy 11 millió eurós adományt 8-3 arányban kellett elosztani (ez volt a híres Blumen, Vogel, azaz virágok és madarak minősítés), a kórházépítés kapcsán pedig a Fidesz budapesti szervezetének jutott állítólag pénz. A magyar pártok egyhangúlag minősítették "az osztrák politikai folklór részének" az ügyet."
hirszerzo.hu/hirek/2010/9/28/20100927_partok_korrupcio_kampanyfinanszirozas

Hoppá! Igaz? Itt is a jelek szerint kapott az MSZP-SZDSZ és kapott a Fidesz is, hogy befogja a száját!
Na többet nem idézek az autópályákról, mára ennyi is elég.
Folytassuk a Gripen kenőpénzzel?
az Alstrom kenőpénzzel?
a Fidesz-MSZP közös parkolótársaságok milliárdos lenyúlásaival?
a Margit-híd aranyárban történt felújításával a KÖZGÉP fővállalkozásában?

Vagy neked van más ötleted?
dr. prédikátor
Az lmp egy rakás szerencsétlenség!!! Jól benyalt és le is pippantotta a fütyiszt!!!
bencemacska
@Béla333: magyarepitok.hu/negymilliardos-munkat-nyert-strabag-liget-projektben
Béla333
@bencemacska: 15.28
atlatszo.hu/2014/03/04/igy-szponzoral-a-strabag-nyoma-veszett-13-milliard-forintnak/
"A 2006-ban kipattant botrány első hírei arról szóltak, hogy a Strabag 2004-ben mintegy 15 millió eurót áldozott arra, hogy a kormányzó pártok döntéshozóinak támogatását megszerezve minél nagyobb részt kaphasson az M5-ös autópálya építéséből. (A Strabag bevételeinek igen jelentős része közfinanszírozású projektekből származott, és származik ma is.
Az akkori ügyben az SZDSZ mellett szocialista politikusok, konkrétan Puch László neve is felmerült.
Az ügy két évvel későbbi felmelegítésekor az derült ki, hogy a Strabag bő 13 milliárd forintot utalt át ezekben az években itteni lobbicégének, az Euro:contact Kft-nek.
A „demokráciafejlesztésre” szánt pénz túlnyomó része az SZDSZ és a szocialisták környékén landolt, de az ügy kapcsán az akkori ellenzék, konkrétan Gyürk András és Lezsák Sándor, vagyis a Fidesz és az MDF érintettsége is kiderült. (Igaz, az ellenzéknek juttatott támogatás – szemben a kormánypártoknak szánt 13 millióval – mindössze 100 ezer euró volt.)"
bencemacska
@Béla333: ma, 15:33
A Strabag 2016-ban is nyert! Kit kellett lefizetnie???
Térjünk vissza a témához:
HA LÓ NINCS A SZAMÁR IS JÓ!
Béla333
@bencemacska: 16.31
2016-ban?
Még a Gyurcsány is elmesélte, hogy az volt a fő gond a Fidesszel, hogy a 2010-es 2/3-os választások után mohó lett:

"A 2010-es szocialista vereség után pedig olyan pletykát hallott, hogy Puch azt hitte, minden folytatódhat tovább Simicskával, de azt a választ kapta, hogy „a kétharmadra más vonatkozik”."
index.hu/belfold/2015/04/09/gyurcsany_puch_laszlo_es_simicska_lajos_egyeztetett/

Egyébként hallani olyan pletykát, miszerint azért csurgat a Fidesz továbbra is az MSZP-nek, nehogy éhen halljanak, csak nem olyan szabályokkal, mint korábban az autópálya felülszámlázásoknál bevett 2/3-1/3 arányú osztozkodás!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.