A jövő évi bruttó finanszírozási igény 7844 milliárd forint lesz, amiből 1166 milliárd friss hitelfelvételt jelent, a maradék 6678 milliárd forint a lejár tartozások megújítását szolgálja – jelentette be szerdai sajtótájékoztatóján Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter és Barcza György, az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) vezérigazgatója.

A devizában lejáró adósságból 1,7 milliárd euró értékű nemzetközi kibocsátású devizakötvény visszafizetése válik jövőre esedékessé, amihez még mintegy 600 millió euró hitelt is törleszteni kell, és a belföldi devizakötvényekből is mintegy 39 milliárd forintnyi kifut. A lakossági forintkötvényekből 3695 milliárd forint jár le.

16 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Yeromos
Hitelből fedezik a lejárt hiteleket (kötvényeket) Bróker Marcsit is valami hasonlót követett el.
Előbb utóbb be fog dőlni az egész ország, a sok birka meg elhitte, hogy ha nem veszünk fel hitelt az IMF-től sokkal jobb lesz. A kötvény kibocsájtás csak arra jó, hogy egy darabig el lehet titkolni az eladósodást.
justhpeter
@Yeromos: És a hasznosulásról már ne is beszéljek. Ugyanis a haveroknak juttatott lóvé nem hasznosul, az társadalmilag eredményt nem hoz, így marad a pusztulat mindenhol.
Nessy
Hogy is van az az "államadósság csökkentés" ígéret???
A jó nép elhitte, hogy ha "kirúgják" az IMF-t, akkor már nem is lesz adósság! Mert ugyebár a különböző jó kamatozású ilyen - olyan kötvények nem is adósság, hanem befektetés.
lusta
Kérnék egy apró segítséget. Lehet, hogy rosszul emlékszem és nem akarok zöldségeket írni, de valami olyat regöltek a fijjugg, hogy amíg 50% alá nem megy az államadósság, itt bizony hitel felvételére nem kerül sor.
F_Viktor
@lusta: Írod:
"...amíg 50% alá nem megy az államadósság, itt bizony hitel felvételére nem kerül sor."

Az alaptákolmányban van olyasmi, ameddig a GDP arányos adósság az 50 százalékot nem ér el, addig minden évben 0,1 százalékkal csökkenteni kell az adósságrátát.
Valamint azt is tartalmazza, AB a költségvetési és adókérdésekben korlátozott jogkörét akkor kapja vissza, ha az államadósság a GDP 50 százaléka alá csökken.
Vagyis jelenleg alkotmányellenes jogszabályokat, adóterheket vethet ki a kormány a Zemberekre ha nem teljesül az évi 0,1 százalékos rátacsökkenés.
kisrigó
@lusta: Mondtak ezek már annyi valótlanságot, hogy el sem tudjuk képzelni! M van? Mégis hitelt vesznek fel! Nem elég a sok kötvénykibocsátás, ami bizony a jövő felélése, eltolt adósság! Abban bíznak, hogy a tízezer forintos utalvánnyal megvett sok ostoba fel sem fogja, hogy mi történik a gazdaságban.
F_Viktor
@Yeromos: Írod:
"Hitelből fedezik a lejárt hiteleket (kötvényeket) Bróker Marcsit is valami hasonlót követett el."

Igazad van, csak amíg eltolcsyéknak van erre jogosítványuk, Marcsinak nem volt, utóbbi ezért kerül ketrecbe. Nem mintha előző nem érdemelte már ki.

Azt minden családban tudják, ha így gazdálkodnának a családi büdzsével, annak hosszú távon milyen következményei lennének.
quadrocopter
Nosza, telitorokból lehet gyurcsányozni - balfácán birkák - bő harmadával nőtt az államadósság Gy.F. idejéhez képest! No és mi van a lenyult Manyp-pénzzel?
Szókrakész
Most kell nagyon odafigyelni a felvett pénzek felhasználására, mert ez már a véghajrája a fidesznek.
Jövőre bukik a fidesz.
Nem 2018-ban.
Az életben soha többet nem fognak pénzt látni, a sitten meg főleg nem.
Azokat a szavakat, hogy bankbetét, megtakarítás, jövedelem, magánvagyon, életjáradék, közügyek, szabadság, emberséges bánásmód, ...törölhetik is a fideszes szótáraikból.
sziha
Akkor miben is erosodik a magyar gazdasag, vitya? Mitol erezzuk magunk kurv@ erosnek, mondd csak? Hogy szakadna ratok az a magas eg, rad, meg a sajat labon allo sleppedre.
aremy
idén szeptembertől eltapsolt és vagy lopott ennyi lóvét a nárcisz kormányunk akkor miért is és kitől kell felvenni hitelt.és arra is kíváncsi lennék hogy hány ezer milliárd államkötvény van a piacon no mert erről is hallgatnak de nagyon.
szaboria1
3 év múlva lesz igazán bajban az ország amikor a rengeteg 5 éves lejáratú állami kötvény valamint a letelepedési kötvény kell vissza fizetni. Ugyanis azoknak még magas a kamata. Ráadásul a letelepedési kötvény utáni jutaléka is a mi terhünkre lett kifizetve. A kötvény vásárló a befizetett összeget kéri vissza kamatostul.
1magyar
Akkor mitől is állunk olyan jól? Olimpia, stadionok, idegen országok segítése? Mi meg fizessük és éljünk havi 28 ezerből?
wagabund
@szaboria1: ha maradnak, akkor megoldják okosba'...ha buknak, akkor kit érdekel? Majd megoldja az új garnitura...amely három hónap után úgyis bukik...a nép meg kórusban követeli: Viktor gyere haza...Viktor gyere haza...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.