Csaknem 33 ezer külföldön élő magyar kap nyugdíjat vagy ahhoz hasonló ellátást, igaz a hazai átlagnál lényegesen kevesebbet – írja a Magyar Idők hétfői száma a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adataira hivatkozva).

Harmincezer embernek utal külföldre nyugdíjat a magyar állam

Az ellátottak 85 százaléka, közel 30 ezer ember öregségi nyugdíjban részesül, két és fél ezer embernek özvegyi és szülői nyugdíjat, mintegy 500-nak pedig árvaellátást folyósítanak. Korhatár előtti nyugdíjat mindössze 122-en kaptak.

A külföldi utalásoknál a legtöbben 15 év szolgálati idővel rendelkeztek. Emiatt is alacsonyabb összeget kapnak, mint a magyarországi nyugdíjasok: a nekik jutó nyugdíj januári összege átlaga nem érte el a 45 ezer forintot, ami alig több mint egyharmada volt a 109 ezer forintos átlagos hazai folyósítási összegnek.

Az összesítésből az is kiderül, hogy külföldre a legtöbb nyugdíjat és egyéb ellátást Németországba küldi a nyugdíjfolyósító, a második helyen Ausztria áll, de kaptak Magyarországról valamilyen ellátást Kanadában, az USA-ban, Svédországban, Szlovákiában és Ausztráliában élők is.

56 hozzászólásarrow_drop_down_circle

karma1
Mirol beszelnek ezek a szerencsetlenek "kevesebb" nyugdijrol, ami 45 000 forint 15 ev szoli utan???
A baratnom 45 evi tanari munkaviszony utan kapott 48 500 forint nyugdijat, 63 evesen... Ebbol kell neki megelnie egyedul, mert a tarsa meghalt, rakban... Gyereke nincs, mas elo rokona a 92 eves vak anyjan kivul nincs.
Amikor eloszor vette kezhez ket honapja ezt az osszeget, akkor azt mondta neki az ugyintezo, hogy ez csak a nyugdijeloleg, majd ha kiszamoljak teljesen a vegleges nyugdijat, akkor az lehet 85 ezer is...
Nem lett...
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Csizmás Kond
...alig léptünk egyet és már kezdődik...:))
karma1
Mirol beszelnek ezek a szerencsetlenek "kevesebb" nyugdijrol, ami 45 000 forint 15 ev szoli utan???
A baratnom 45 evi tanari munkaviszony utan kapott 48 500 forint nyugdijat, 63 evesen... Ebbol kell neki megelnie egyedul, mert a tarsa meghalt, rakban... Gyereke nincs, mas elo rokona a 92 eves vak anyjan kivul nincs.
Amikor eloszor vette kezhez ket honapja ezt az osszeget, akkor azt mondta neki az ugyintezo, hogy ez csak a nyugdijeloleg, majd ha kiszamoljak teljesen a vegleges nyugdijat, akkor az lehet 85 ezer is...
Nem lett...
Zeta
Az állam elismerte , hogy fizetnek mxugdíjat Ukrajnába, erröl mért nem írnak?
karma1
@Zeta: Nem akarjak huzogatni az oroszlan bajuszkajat...:o))
1magyar
Már nem létezik Szovjetunió, KGST, stb,ennek a szerződésnek már jogi alapja sincs.
Ehhez még ügyvédnek,jogásznak sem kell lenni, hogy azonnali hatállyal megszüntethessék.
CHEWBACCA
@karma1: Mikor ment el a hölgy nyugdíjba???
karma1
@CHEWBACCA: Most, novemberben... Egesz eleteben adozott, de az utobbi idoben a megromlott egeszsegi allapota miatt csak oraado tanarkent dolgozott, az meg a hideg vizre sem lenne eleg, dehat azt sem birja csinalni...O tutira nem hazudik, 56 eves a baratsagunk, mindenrol tudunk egymas eletebol. Mi vettunk Neki autot, amikor a Stop tablanal egy no belement a 20 eves Suzukijaba, es nem volt autoja, amivel a vak edesanyjat hozza-vigye szukseg eseten az orvoshoz. Retteg attol, hogy mi johet meg. Es "csak" 63 eves, rossz esetben meg annyit elhet, mint a Mamaja, kb. 30 evet. Es ez mindenkinek benne van a paklijaban, aki most megy nyugdijba,. Az 1.6 %-os novelest a hajara kenheti...
karma1
@1magyar: Gyurcsanyek elinditottak ezeknek a szerzodeseknek a leallitasat, de ahogy orban kerult hatalomra, leallitotta ezt, igy egy specialis magyar-orosz szerzodes alapjan az ukranoknak fizetunk a mai napig, mint a katonatiszt.
1magyar
@karma1: Azért írtam,hogy már nem szovjet, nem orosz az a terület.Tehát a szerződés már nem érvényes.
karma1
@1magyar: Elmeletileg nem lenne, de ha az ukranokkal kulon irtak ala, akkor Ukrajna sajnos meg letezik, es mondhatjak, hogy karpataljai MAGYAROKrol van szo... Ki tudja?
1magyar
@karma1: 1962-ben nem létezhetett Ukrajna külön, akkor csak Szovjetunió volt.
karma1
@1magyar: Tudom, de 2010-ben mar igen, es orban ekkor allitotta le a szerzodesbontasi eljarasokat, uj szerzodeseket kotve. Talan ilyen jogon maradtak meg ezek a - szerintem - jogtalan kifizetesek...
1magyar
@karma1: Emlékszem, valaki itt azt írta Bajnai elindította a szerződésbontást. Na az is csak ímmel-ámmal maszlag volt mert a jog szerint, mégha nemzetközi is, ha valami érvényét vesztette
egyszerűen le kellett volna állítani a kifizetést.
A többi csak bla-bla.
karma1
@1magyar: Asszem, ez lett volna a megoldas... Sajna, nagyobb ur a "politika", valoszinuleg valakinek be akartak nyalni az oroszoknal... Azert borzaszto, hogy barmit megtehetnek, a kisembernek semmi beleszolasa sincs...:o((((
kamazuka
A cikkből az nem derül ki,hányan kapják meg euróban a nyugellátásukat.És ha ők igen akkor az itthoniak miért nem,és hogy milyen valutaárfolyamon megy a folyósítási összeg?
papa.49
A ksh adatai egytől egyig hazugság, ismerek olyan ukrán palit, nem magyar származású, csupán folyékonyan beszél magyarul, aki egyetlen percet se dolgozott Magyarországon, és mikorra nyugdíjas lett felvette az állampolgárságot, és 118 ezer a nyugdíja!!!
human
@papa.49: Ez így azért elég hihetetlen, ami nem azt jelenti, hogy nem elképzelhetetlen. Ez a 118 ezer tisztán az innen kapott nyugdíja vagy ez a saját országától kapott nyugdíjat is tartalmazza? Nem mindegy. Ha munka nélkül kap ennyi nyugdíjat akkor ott szerintem valakit megkentek. Megjegyzem nem értek a nyugdíjrendszerhez, csak találgatok.
quadrocopter
Tegyünk különbséget - mert a cikk nem tett! . azok között a kölföldön élő magyarok között, akik Magyarországi munkaviszonyukból szereztek jogosultságot, majd nyugdíjasként távoztak kölfoldre és azok között, akik a büdös életben egy percet nem dolgoztak Maqgyarországon és mindössze az képezi nyugdíjjogosultságuk alapját, hogy magyarok!
Ez utóbbi kifogásolható addig, amíg alamizsna nyugdíjak léteznek Magyarországon!
sokanvagyunk
Gondolom, ezekben a gazdag országokban meglepődnek, hogy a borravalót is átutaltatja a magyar... :)
sziha
"írja a Magyar Idők hétfői száma a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adataira hivatkozva". Ennyi pont eleg is.
darvinkettő
@papa.49: Több ilyen van.Ismerősöm 10 éve települt át Erdélyből.Itt állapították meg a nyugdíját.Az illető hölgy (!) 22 évet dolgozott egy faipari üzemben,amit két tanúval kellett igazolnia,így itthon asztalos bérrel megegyező átlagbért igazoltak és 88 ezer forint nyugdíjat kap.Nem mese,láttam a nyugdíjszelvényét.
F_Viktor
@human: Írod:
"Ez így azért elég hihetetlen, ami nem azt jelenti, hogy nem elképzelhetetlen."

@quadrocopter: jól írja, különbséget kell tenni, itt sokan erre az ukrajnával kötött szerződésre gondolnak, ami ebben a cikkben olvasható:

Egyre több a magyar nyugdíjat kapó ukrán nyugdíjas
hvg.hu/gazdasag/20160224_ukranok_magyar_nyugdij

Ebből a cikkből rétvári válasza is kiolvasható, ami szerint 2010 óta megháromszorosodott az ukrán állampolgároknak ítélt magyar nyugdíjat felvevők száma:
www.parlament.hu/irom40/08813/08813-0001.pdf
sziha
Namarmost.
En is fogok az angol allamtol nyugdijat kapni (ha megerem azt a kort), jogosan. Nem is arrol szol itt a kerdes, hogy azok az emberek kapnak-e nyugdijat, akik hivatalos munkavallalas es adofizetes utan jogosultak a nyugdijra, hanem azokra, akik szavazatert cserebe alanyi jogon kapjak. Es hogy arrol miert nem ir a magyar idok, meg a ksh (bar ez igencsak koltoi).
papa.49
@darvinkettő: Nekem is van ilyen ismerősöm úgymond ,,bemondás,, alapján állapították meg a nyugdíját...
qxy
Nem tudom én mennyit fogok kapni a Magyar államtól. 38 év igazolt munka után.( a többi idő, az Német) de már meg van a 45 év.az idén.
cs.n.
"A legtöbben a hazai átlagnál lényegesen kevesebbet kapnak."
Ez itthon is így van, nem csak nyugdíj, hanem fizetés szempontjából is.
idppp
Azokkal az emberekkel akik a Magyarországon ledolgozott éveik után járó nyugdíjat veszik fel semmi probléma, jár nekik! De nem jár a sok ukránnak, a Magyarországon soha nem dolgozott, soha adót, járulékot nem fizetett erdélyinek! Ők mind minket rövidítenek meg!
papa.49
@idppp: Pontosan ahogy mondod, mert miből tart egy papírt írni, hogy valaki mennyi időt, dolgozott milyen munkakörben, személyes tapasztalat alapján mondhatom csak pénz kérdése...
karma1
@1magyar: Elmeletileg igazad van: ha egy szerzodes valami miatt okafogyotta valik, akar abba is lehetne hagyni a teljesiteset, de ez azert a jogi vilagban nem egeszen igy van. Mivel ez egy allamkozi szerzodes volt, ezt a szerzodest csak az allam szuntetheti meg, HIVATALOSAN, azzal, hogy matol eltekintunk a teljesitesetol ezert es ezert az indok miatt. (Es itt felsorolhatjak, hogy mert megszunt a SZU, vagy felulvizsgaltuk jogilag az elozo kormany altal kotott szerzodest, es a mai torvenyek szerint mar nem talaltuk jogosnak, blablabla, de valamivel meg kell indokolnia, miert is tettek igy. Na, EZT a mozzanatot allitotta le egy tollvonassal, mindenfele kulon indoklas nelkul a csuti torpe)
dedy
Ezek nem nyugdíjak hanem szavazatok.A szomszédom majdnem háromszor 15-évet dolgozott itt magyarország határain belül és kap is 64000-ft..Vagy a kormánynak kellene felébredni vagy NEKÜNK
papa.49
@human: a tegnap 12.13. ra Nem most lett nyugdíjas egyidős velem tehát 2009. ment nyugdíjba úgy mint én, nekem 42.év 186 napra adtak 68000 Ft. ő meg kapott azon a nyáron 90000 Ft. , mert elismerték itthon hogy bányászként dolgozott otthon hát ennyi!!!
Igazán nem is csodálkozom hiszen másik ismerős aki az utolsó 25 évben 1 percet nem dolgozott, csak ivott, 21 évre kapott pont annyit mint én, mert hogy az ő pénzét felszorzással állapították meg!!!
A megállapításom KÁR VOLT BECSÜLETESEN DOLGOZNI, GYERMEKEKET FELNEVELNI, ISKOLÁZTATNI, A LUMPEN CSAVARGÓKAT, MEG A HATÁRON TÚLIAKAT BECSÜLIK CSAK MEG!!!
Eladott Ország
"Tehát a kérdés kérdés maradt. Na és akkor mi van, ha 33 ezer magyarnak meg külföldre utalja a nyugdíjfolyósító a jogos járandóságát? Egyrészt megszerezték a jogosultságot, másrészt uniós szabályok és nemzetközi szerződések rendezik ezt a kérdést. Mit kell éreznie a cikk olvastán egy rendes magyar hívőnek? Pfúj, mert viszik a rohadt kivándorlók a pénzünket? Vagy elájulunk, mennyire nagyvonalú az Orbán nevű? Akkor mi lesz, amikor azok az emberek, akik az elmúlt 6­-8 évben hagyták el az országot, elérik a nyugdíjas kort? Akkor nem 33 ezer, hanem ennek a sokszorosa lesz azok száma, akik a nyugdíjuk egy részét – ledolgozott időarányosan – Magyarországról kapják. És akkor mi lesz? Azon kívül, hogy semmi."
Eladott Ország
@quadrocopter: Kőbe vésett jog a nyugdíjminimum, mely fényes szociális ellátásunk viszonyítási alapja.
Az öregségi nyugdíj legkisebb összege, közismert nevén a nyugdíjminimum 2008. január 1. óta változatlanul 28.500 forint Magyarországon. Előtte minden évben emelték az összegét, leginkább az inflációval megegyező mértékben. Nyolc éve azonban egyetlen egyszer sem határozott emeléséről az Országgyűlés, nem véletlenül: nem csak a nyugellátás, de számos szociális ellátás igénybe vétele, illetve összege is a nyugdíjminimumhoz igazodik, így a rendszeres szociális segély vagy a gyermekvédelmi támogatás.
havasigyopár
Mi van azokkal az ukrán, erdélyi szlovák stb. két állampolgárságú magyarokkal, akik alanyi jogon 100 ezer Ft nyugdíjat kapnak? Elég, ha bejelentkezett Mo-ra. Erdélyi ismerős nyugdíjas házaspár kap 2x100ezr Ft-t. Nem laknak MO-on, de idejárnak az ingyenes orvosi ellátásra is, pl. térdműtét, szürkehályog, prosztata stb. Ezeket nem említik, de többszáz mill.Ft-ot elvisznek a nyugdíjalapunkból.
panellproli
Szavazatok megvásárlása! Az itthoni meg dögöljön, mert tudják, hogy akinek még van ép elméje már rég nem fityisz rajongó, ezért rájuk már nem érdemes áldozni.Hogy ott rothadjanak meg ahol vannak!
CHEWBACCA
@karma1: Az utóbbi időben le volt százalékolva (rehab. ellátás)? Amióta megromlott az egészségügyi állapota? S mellette óraadó volt heti 10 órában?!
karma1
@CHEWBACCA: Nem. SOha nem volt leszazalekolva, csak a Mamaja mellett volt apolasin az utolso idokben, de amikor elerte a nyugdijkorhatart, akkor le kellett mondania az oriasi 26 000 forintos apolasi dijrol. Ket honapig semmilyen jovedelme sem volt. Betegnek meg csak "egyszeru" beteg volt: 2016 majusaban megcsipte egy kullancs, Lyme-kort kapott, amibol en segitettem Neki kigyogyulni egy itteni orvos es egy amerikai gyogyszer altal, de ekkor nem tudott meg az utcara se lemenni, a Mamajahoz sem, sem tanitani. (A tanitas mar evek ota csak 3-4 fiatal volt, heti 1-1 oraban, es azok sem jottek rendszeresen, tehat ez a jovedelem sem volt biztos. De ezutan is adozott).
CHEWBACCA
@karma1: Esetleg az utolsó öt év átlaga volt nyagon gyenge??? Beszámít ez még a nyugdíjszámításba?
Lepényleső
Románia,Ukrajna? Ezekről miért nem szól a fáma-bár a legtöbbjük egy fillért sem fizetett a
nyugdíjalapba,magasabb a nyugdíjuk,mint azoknak akik egy életen át fizették a járulékot.
karma1
@CHEWBACCA: Az utolso 5 evben valoban gyenge lehetett, mert csak 26 ezer forint apolasija volt, dehat en ugy tudtam, hogy mindenkinek, aki teljesiti a kotelezo (asszem) 40 ledolgoott evet, akkor a legjobb 10 ev atlagat veszik alapul a nyugdijszamitashoz. Persze, hogy nem a legutolso ot evet kene venni, amikor ilyen szar penzt adtak apolasi dijnak... Nem is tudom, hogy kerhetne a nyugdijmegallapitasanak a felulvizsgalatat... Majd azert javaslom Neki, hogy kerdezze mar meg, mely eveket vettek nala alapul...Koszi az otleteket,... Beinditottal...:o)))))
CHEWBACCA
@karma1: Egyre szarabb a számítás módja! Áttekinthetetlen... Tanár barátom 2012-ben ment el nyugdíjba, 220 ezer forintot kapott, ami ma 255! Neki főiskolai és egyetemi diplomája is van... Férfiről van szó!
karma1
@CHEWBACCA: A masik osztalytarsnonk (szinten egyedul el, o is a Mamajat apolta 10 even keresztul, annak az 5 evvel ezelott bekovetkezett halalaig), nemet-francia nyelvtanari diplomaval, iszonyu nehezen talalt Ujpalotarol Kobanyara utazva egy felnott managereknek szolo business-nemet-francia levelezest, beszelt nyelv oktatast , a regi rendszer szerint- mivel 2-es tipusu mellrakja volt, amiutan a fel tudejet elegettek az egymas utani napokon, 5 heten at osszesen 25 sugarkezelessel - mar leszazalekoltak volna, es kellene valamit kapnia rokkantnyugdijas ellatast. Nem kap, viszont munkat se nagyon talal, egyebkent pedig betegen es 63 evesen hova menjen? Csak tanitani tud - de azt egyetemi szinten - de ez az, amit ez a rezsim pont leszar. Kinek kellenek olyan szakemberek, akik nemet-angol szaksajto't olvasnak, kepzik magukat? Hat nem orbannak...
papa.49
@karma1: a 06.26. ra Nem érdemes én hasonló helyzetben voltam, mikor 2009. nyugdíjas lettem, volt egy 9 éves időszak 1977. és 1986. között mikor bizonyíthatóan kerestem havi 14-18 ezer forintot, és azt se vették figyelembe, mert ,,régen volt,, ez volt a válasz a nyufigtól, szóval sok esély nincs, de járjon szerencsével a hölgy hátha neki sikerül...
karma1
@papa.49: Hu ba+, hat az egesz idoskori nyugdij arrol kell hogy szoljon, hogy valamit 40-45 evvel ezelott csinaltunk! A qrva anyjukat, ha kerhetnem...
papa.49
@karma1: Ha most még azt is elmondom neked, hogy a nyugdíj előtti 4 évben alkalmazottként voltam bejelentve, de az egyéni vállalkozásom is meg volt, és oda is fizettem az sztk. akkor képzeld el a z akkori apeh , nem adta ki az igazolást arra a befizetett járulékokra, így azt se vették figyelembe, és tudod miért arra hivatkoztak a Kresz Géza utcában ,hogy nem is lehetett volna mindkét helyen jogviszony...Amikor 2005. ben alkalmazott lettem, annak a rendje, és módja szerint bejelentettem, hogy a főállású vállalkozóból mellékállásúvá váltam, válaszoltak tudomásul vették, majd 2010 ben kitalálták nem is lehetett volna ilyen felállás...Így maradt a 68 ezer forintos kezdő nyugdíj. ami azóta gyarapodott most 88 ezer...
karma1
@papa.49: Huuu, Papus, nem akarsz a nevedre iratni? Megszedultem a hirtelen meggazdagodasodtol... Gondolom, Te is...:o(((( A francba ezzel a sok cinikus tetuvel,,,, Ezeknek az orabere annyi, mint masnak az egesz havi jovedelme...Abbol kene a tetveknek megelniuk...
papa.49
@karma1: Igen én is megszédültem, de már látom leginkább akkor mikor itthon maradtam!!!
karma1
@papa.49: Ne ostorozd Magad, nagyon nehez a kulfoldi kezdes, barmilyen jo szakmad van, mert nemcsak a munkabol all az elet kulfoldon sem... Le kell kuzdeni a nyelvi nehezsegeket, a kulturalis, az oktatasi kulonbsegeket, me'g a nemzeti unnepeket is meg kell szokni... (Nekem meg az evszakokat is, 3 even keresztul be kellett jelolnom a naptarba a honap elejere, hogy most tavasz van-e vagy nyar, vagy mi? Hiaba, rohadt nehez megszokni, hogy Karacsony a cseresznyeszedes ideje, es meg csak sapka-sal se kell hozza, mint a viccbeli Pistikenek...
CHEWBACCA
@karma1: Ma 60-100% a dagnatos betegség besorolása! Az új rendszer szerint is, ahol 40% (egykori 50%) rehab. járadék, 50% (ergykori 67%) rehab. ellátás néven fut jelenleg! Sajnos van ilyen isemrősöm, azért tudom.
karma1
@CHEWBACCA: Most akkor kepzeld el, hogy a valosagban ez teljesen maskepp is mukodhet... A 3. - szinten altalanos iskolai - osztalytarsnonk szinten egyedul el, agydaganattal mutottek, es persze nem szazalekoltak le, mert 63 evesen mi az egy agydaganat, nemde? O jelenleg kozmunkaskent tengeti az eletet, es valamilyen kohoipari muzeumban teremor, nem is fizetesert, hanem gombert. (Mert az csak gomb, amit kap, nem penzosszeg). A munkaltatoi nem engedik hosszabb idore leulni, csak 15 percre ebedidoben, holott egy lelek nem megy be a muzeumba - valoszinu valami csokosnak a jatekszere, el lehet ra konyvelni egy csomo penzt. Amikor sulyosan megfazott, kapott a munkaltatojatol egy levelet, hogyha egy heten belul nem jon vissza dolgozni, akkor mar ne is jojjon, mert jon valaki mas helyette. Kepzelheted, mit tett. Lazasan bement a hidegbe dolgozni, mert az a 38 ezer is penz, amit kap. Mi szoktunk Neki osszedobni egy kis penzt, ha nagyon nem jut Neki semmire sem. Az otthonat sem tudja kifuteni. Ja, O is ledolgozta az eletet, gyors- es gepironokent, de a cege megszunt, azota tengodik a rabszolgaberen. Sajnos tobbszori probalkozasra sem szulethetett gyermeke, a ferje ezert otthagyta. Tovabb is van, mondjam meg?

Sajnalom a baratodat is, meg az osszes olyan megvaltozott munkakepessegu embert, akik az eletukben felepitettek valamit, amibe ezek a szemetek beleultek szemrebbenes nelkul, es amit folyamatosan szetlopva pofaznak a munkaalapu tarsadalomrol, olyan valamirol, ami mindig is elvont fogalom lehetett a szamukra, mert dolgozni soha nem dolgoztak egy percet se...
CHEWBACCA
@karma1: Az utóbbinak nincs még meg a 40 év szolgálati ideje???
karma1
@CHEWBACCA: De. Mindannyiunknak megvan a 45 ev szolgalata mar, a kohoipari muzeumban dolgozo holgynek ugy, hogy nehany eve leepitett munkaerokent allast keresett, es akkor ajanlottak Neki ezt a kozmunkat, amit a betegallomanya, ill. az agydaganat operacioja utan elkezdett csinalni, es azota is csinal. Talan volt egy hosszabb betegallomanya. Azt nem tudom, hogy azalatt milyen jogon kapott barmilyen juttatast is... En mar csak a kegyetlen vegeredmenyt latom: hogy MUSZAJ Neki halalos betegen is dolgoznia, ehberert. Mert futeni nem tud, szamlakkal hatranyban van, pedig ez egyenkent is halalos itelet Neki, de egyutt?...:o(((((

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.