Elszabadultak az indulatok a feszült helyzetben, több diák is akadt, aki nem bírta cérnával.

Sírva fakadtak a diákmunkások a Tescóban
Fotó: Krizsán Csaba/MTI

Szombaton 10-től 24 óráig sztrájkolnak a Tesco-dolgozók. Az üzletlánc a kiesett munkaerőt diákokkal próbálja befoldozni.

A HVG azt írja, egyes sajtóinformációk szerint megfélemlítés zajlik az áruházakban, és hatalmas nyomás alatt dolgoznak a diákmunkások. Szárnyra kapott egy olyan hír, miszerint 

Egerben az áruházvezető munkára kényszerítette a diákokat, akik emiatt sírva dolgoznak.

A Tesco sajtóosztálya viszont azt közölte, hogy nem az áruház vezetője, hanem a sztrájkoló munkatársak helyezték őket nyomás alá.

Hevesi Nóra, az áruház kommunikációs vezetője azt mondta, elfogadhatatlannak tartják a fenyegető és bántalmazó viselkedést, és határozottan felszólított mindenkit a kölcsönös tiszteletre.

A kommunikációs vezető a szakszervezeti vezetőknek is üzent, arra kérte őket, hogy felelős viselkedéssel tartsák kordában az indulatokat, intsék mérsékletre a sztrájkoló kollégákat, és tudatosítsák bennük, hogy ahogy a vállalat és annak vezetői nem helyezik őket nyomás alá, nem fenyegetik és nem akadályozzák őket a sztrájkban való részvételben.

37 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Nessy
Türelem! Jönnek a Nyugdíjas Szövetkezetek, és minden megoldódik!
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Nessy
Türelem! Jönnek a Nyugdíjas Szövetkezetek, és minden megoldódik!
RonaGyuri
míg a szakszervezetis vezetőket - szokás szerint - meg nem kenik szítják a hangulatot! =))
Sziszifusz
A sztrájktörők sosem voltak a sztrájkolók kedvencei. Diákokat nem szabadna ilyen inzultusoknak kitenni.
wagabund
..."Egerben az áruházvezető munkára kényszerítette a diákokat, akik emiatt sírva dolgoznak."...

miért, mire számítottak? ugye ez csak vicc akart lenni? mondjuk a munka szótól sokan felsírnak. szólni kellet volna munkábaállás előtt, hogy a munkabér a munkaerő ára... még mindig..
lampa laz
"A Tesco sajtóosztálya viszont azt közölte, hogy nem az áruház vezetője, hanem a sztrájkoló munkatársak helyezték őket nyomás alá."

Nekem viszont ez a verzió sokkal hihetőbb.
egyember
A NORMÁLIS magyar emberek mikor sztrájkolnak a Fővezír ellen?
lusta
˝A kommunikációs vezető a szakszervezeti vezetőknek is üzent, arra kérte őket, hogy felelős viselkedéssel tartsák kordában az indulatokat, intsék mérsékletre a sztrájkoló kollégákat, és tudatosítsák bennük, hogy ahogy a vállalat és annak vezetői nem helyezik őket nyomás alá, nem fenyegetik és nem akadályozzák őket a sztrájkban való részvételben.˝
Mecsoda kegy!
human
@Nessy: Nyugdíjas szövetkezet? Na az lesz a másik nagy lenyúlás.
human
Teljesen megértem a Tesco dolgozókat. Édesanyám bár nem Tesco, hanem egy teljesen magyar, helyi alapítású cégnél dolgozik. 10 ember munkáját 6-an végzik. A dolgozók nagy része már nem magyar állampolgár. De a külföldiek közül is sokan egy hónapnál tovább nem bírják a hajtást.
emerencia
@Horizont: Szegénykéim. Még békeidőben is előfordul egy áruházban, hogy a vezetőség úgy elbánik az ötven feletti, kb. másfél évtizede ott dolgozó sok mindent megért munkatárssal aki SEMMI hibát vagy vétséget nem követett el, hogy a szerencsétlen kénytelen sírva eladni az egyébként a vevőorientációra különösen kényes kereskedelmi cégnél. (Nem Tesco, multi, megtörtént.) Egy jó eladó ugyanis még zokogva is helytáll és nem hajlandó az őt kikészíteni akaró potentátoknak meghozni azt az örömet, hogy egy hatalmas áruházban egyes egymaga letegye a munkát és ezzel valóságos okot szolgáltasson a további zaklatásra, megfélemlítésre, kirúgásra. (Ugyanis a fizetése egy százalékát birtokló szakszervezeti védelemre egyénileg egy ilyen helyzetben nem számíthat.)
Ez is egy kapitális aljasság de amit ezekkel az ifjakkal művelnek, már minden határon túlmegy!!! Történetesen tök mindegy, hogy a sztrájkoló munkatársak vagy a vezetőség hozta őket ilyen helyzetbe. Aztán majd lehet csodálkozni, hogy menekülnek a hazájukból...
emerencia
@human: Az pl. igencsak érdekes lesz majd amikor egy áruházban meg fogják tanítani a más területről jött idős embereket arra az áruforgalmi rendszerre amibe a frissen iskolából kikerült digitális nemzedék több tagjának is beletörik a bicskája. (Van ilyen.) De mindettől még érdekesebb lesz majd látni tisztességben megőszült nagypapákat és nagymamákat a magas polcokra felmászni, nehéz tárgyakat emelgetni és a lehető legsilányabb védőcipőben sok sok órát talpon lenni az ifjakkal tartva a tempót. Nem hiszem, hogy a magyarországi áruházi körülmények között eszénél volt, aki kitalálta, hogy majd az idősek elvégzik azt a munkát ami sok fiatalt is lefáraszt, menekülésre, sztrájkra késztet.
Desischado
Véletlenül nem lehetne teljesíteni az egyébként jogos követelést? Akkor nem lenne probléma!
karma1
Nalunk a 18 ev alatti diakoknak 2 dollarral olcsobb a bere, mint az ugyanazt a munkat vegzo felnottnek. Ezert meg en szoktam kinyitni a szamat. Nekunk volt egy undok agglegeny franchise tulajdonosunk a szupoermarketben, es egy ka'po' hozzaallasu banya muszakvezetonk. Szakszervezetunk nem volt, ha valami kifogasunk volt, csak azokhoz mehettunk panaszra, akik okoztak a problemat. Mindenhol vannak szociopata fonokok, ez tarsadalmi berendezkedestol fuggetlen, hisz a csaladi hatter is egeszen mas.
Azert kivancsi lennek, hogy hivtak be a diakokat, akik leginkabb csak delutan es este tudnak jonni dolgozni, hiszen delelott mar iskola van?
emerencia
Sajnos a fiatalok, főleg a diákok jelentős többsége bármire rávehető a munkahelyen. Rettenetesen kiszolgáltatottak mert fogalmuk sincs a munka világáról. Mivel ők semmivel nem butábbak mint mi voltunk anno, felmerül bennem az iskola, a tanárok felelőssége. Minket a hetvenes évek első felében még keményen megtanítottak arra, hogy mi is az a sztrájk és mire számíthatnak a sztrájktörők. A mostani diákok frusztráltak és sírnak mert képtelenek átlátni, hogy mi folyik körülöttük. Nagyon elhagyatottak! Nem tudom elhinni, hogy a tanárokat bármi megakadályozná abban, hogy öntudatos, jogaikkal és kötelességeikkel tisztában lévő polgárokat neveljenek. Gondoljanak erre, mikor újra és újra a saját fizetésükért harcolnak az adófizetők pénzéből. (Tisztelet a kivételeknek.)
emerencia
@karma1: Nálunk viszont az az élet rendje, hogy a fizetős diákok fajlagosan többet keresnek mint mi. Fel is hívják a figyelmünket minden évben, hogy ne engedjük csellengeni őket, fogjuk munkára. Az én munkaköri leírásomban viszont nincs benne a diákmunkások hajszolása ezért inkább egyenrangú, olykor segítségre szoruló munkatársnak tekintem őket.
eszegfu
Erről az esetről eszembe jutott a "meki" indulásakor a szlogenjük: "fiatal, lendületes csapat" --- na nem szó szerint, de hasonló. És valóban csak fiatalok dolgoztak ott... de ha ma megnézitek, akkor ez már nem jellemző... szinte inkább középkoruak, a takaritók pedig már a nyugdijhoz közeledő hölgyek. Gyakorlatilag a fiatalok nem birták a megterhelő fizikai munkát, a váltott müszakot, u.is nem voltak/nincsenek hozzászokva. Ahogy a legtöbb fiatal ma már nem képes futni 400 m-t... és ugy általában egyáltalán nincsenek jó fizikai állapotban. Nem biztos, hogy jó példa, de én csak ugy tanulhattam a középiskolában, ha a nyári szünetben megkerestem a tanszerre valót és ha maradt még egy kis pénzem, azt magamra költhettem. Elvállaltam a 3 müszakot, ráadásul 12 órást...egy "vagyont" kerestem... de az is igaz, hogy az első 1-2 hétben még enni sem tudtam a fáradtságtól -- egy ásványviz töltő üzem szalagjának végén voltam, ahol 1,5 literes üveg palackokat kellett ládákba tenni. Dolgozni is meg kell tanulni... szerintem. A hirhez visszatérve: azt nem tudjuk biztosan, hogy lelki "terror" is közrejátszott, akár a kollégák, akár a vezetőség részéről, hogy igy elkeseredtek a diákok.
karma1
@eszegfu: Tokeletes a meglatasod...:o))) Tenyleg nem tudnak dolgozni, es az idegi terhelest sem birjak...:o))
karma1
@emerencia: Tudom. Egyik kommentelo tarsunk dolgozott egy ilyen szupermarketben, rettento sok megalaztatas erte, semmi kikepzes, 40 eves ferfi letere ugraltattak mint egy taknyost, az uzletben eleve ugy kezeltek ot, mint egy potencialis bunozot, az ajtonal allo biztonsagiak mindig megmotoztak, mikor kiment begyujteni a kocsikat. Egyebkent pedig a srac informatikus volt, tavaly O pucolta ki a gepemet a virusbol. Nem hogy bunozo lett volna, hanem egy rendkivul ertekes ember, aki nem talalt a vegzettsegenek megfelelo munkat, tehat barmit el kellett vallalnia.
elnyomott
@eszegfu: - a diákok sztrájktörők voltak, ezt még ők is felfoghatták. Mások esélyeit rontották.
Milyen felnőttek lesznek...?
sokanvagyunk
"Sírva fakadtak..." - sajnos nem a szolidaritás okán.
eszegfu
@karma1: 11:15 Talán az még nagyobb baj, hogy ezért mi, szülők vagyunk a hibásak... nem tanitjuk meg nekik.:( Pici kortól kellene kezdeni, hogy játék után -- persze először szülői segitséggel -- helyre kell tenni mindent... és igy tovább, mindig a szintjének megfelelően. Na persze, amig szülő az ember, addig legtöbbször kevesebb az ideje, meg a türelme... a nagyszülőknek meg akár a "hátukon is lehetne fát fágni"... legalábbis nekem.:))
human
@elnyomott: A diákok én nem hibáztatnám.
elnyomott
@human: - ha fiatalban nincs igazságérzet, nincs világmegváltási készség - akkor annak a népnek annyi.
Nekünk tehát annyi.
eszegfu
@elnyomott: 11:22 Igen, ezt ők is "felfoghatták" volna... ha megfelelő neveltetésben volt részük. De, amilyen empatia hiányosak vagyunk manapság, ezt látják a gyerekek is...ha a családunknak jó, akkor a többi már nem érdekes... ilyen felnőttek lesznek. (Az én legnagyobb fiu unokám egy nehezebb sorsu kislány osztálytársának vitt be ruhákat, amiért a többi fiu kinevette, gunyolta. Eleinte "zavarta", mintha még szégyelte is volna, de "megszokta" és többet nem érdekelte.)
elnyomott
@eszegfu: -jaj ugyan már, egy kamasz önálló szellemi életet él, nem lehet nevelgetni, főleg szülőnek nem. Én is voltam kamasz, emlékszem is rá! Látnak, hallanak, neteznek, tudnak. És a könnyebbik utat választják.
Nézzünk ezzel szembe, ez a nép megérdemli, ami vár rá!
eszegfu
@elnyomott: Természetesen egy kamaszt már nem lehet nevelni... a neveltetésen én a kicsi kortól kezdődően gondoltam.
karma1
@elnyomott: Szerintem egy 18 ev alatti gyereket nem kellene konkretan sztrajktoronek nezni... Annak kellene kezelni oket, akik: reszmunkaidos diakok...
elnyomott
@karma1: - ugyan már, 56'-osok meg hősök voltak?
karma1
@elnyomott: Bocsi, de az 56-os szitu totalisan mas volt - es akkor nem is egy sztrajk volt, hanem az egesz rendszer elleni felkeles. A haboru is csak 11 eve fejezodott be, es rakosi hasonlo modszerrel sanyargatta a nepet, es nem hiszem, hogy akkor a szakszervezet ugyanezt megtehette volna.
Az akkori fiatalok ha akartak volna, akkor sem tudtak volna elkerulni a politizalast.
karma1
@elnyomott: Annak ellenere, hogy mi nem voltunk parttagok (mar a szuleim, akik pont az 50-es evekben voltak fiatalok, 3 gyerekkel, en 56-ban 2 eves voltam), volt velemenyuk a politikarol - ebbol annyit adtak at nekunk, - es az iskolank is -, amennyire az eletkorunknak megfeleloen szuksegunk lehetett.
En 5.-es korom ota minden nyaron dolgoztam az erettsegiig, 2 es fel honapot.
A munkahelyeimen annyira nem volt jelen a politika, hogy azt Ti el sem tudjatok kepzelni, pedig az kokemenyen a Kadar-korszak volt. Mire kellett volna oktatnia a szuleimnek?
Amikor 18 eves lettem, es elmehettem szavazni (persze az meg csak a kamuszavazas volt a Hazafias Nepfrontra), attol kezdve en mindig elmentem a szavazasokra, mint amit kotelessegemnek tartottam.
Hagyjuk meg a mai fiataloknak is, hogyha nem akarnak politizalni, akkor NE politizaljanak, ne kelljen nekik 15-18 evesen eldonteniuk, hogy akkor most ok a rosszak, a sztrajktorok, es pfuj, de szar emberek, - mert ez nem igaz!
Ne kelljen nekem valahova beallni, valakinek a sleppje es seggnyaloja legyek, mert NEM akarok az lenni!
Ha en otthon elnek, a szavazasra elmennek es a DK-ra szavaznek, de nem lennek DK-s parttag, mert nekem tetszik Juhasz Peter hozzaallasa a politikahoz, Hadhazy Akose, es az mszp-bol Molnar Zsolt se rossz.
Nem lehet ugy felosztani a vilagot, ahogy orban teszi: aki mogem all, az a magyar, a tobbi hazaarulo, mert az eletunk nem feher-fekete, hanem szines, es nemcsak szurke, ami az osszes szin kevereke...
Ne hagyjuk magunkat besorolni egy skatulyaba, mert pillanatok alatt egy falanszterban talaljuk magunkat, raadasul magunktol mentunk oda,...
elnyomott
@karma1: Én nem kényszerítettem senkire semmit.
Viszont a véleményem fenntartom: az a nép, amelynek ifjai nem akarnak világmegváltók lenni, annak annyi.
karma1
@elnyomott: Fene tudja. Nem biztos, hogy a parttagok es az allandoan politikailag megnyilvanulok valtjak majd meg a vilagot, Magyarorszagot.
Szerintem az is sokat tesz a tarsadalonmert, aki rendesen dolgozik, es akkor megy utcara , amikor egy jo ugyert kell kiallni. Ehhez viszont nem kell semmilyen part tagjanak lenni. Az, hogy minden valasztaskor valamelyik part mellett kell voksolni, ez is megoldhato, hiszen ismerem a part programjat, amelyik erdekel.
Azokat vetem meg, akinek 2014-ben az egy programot jelentett, hogy "Folytatjuk" Mert ez volt a fidesz ossz megnyilvanulasa program ugyben...
Termeszetesen a Te velemenyed a Tied, az enyem pedig az enyem.
human
@elnyomott: A szolidaritás és a kiállás nem csak a fiatalokból hiányzik, hanem a szüleikből is. Márpedig kitől tanulnák ezt, ha nem tőlük? A szocializmus gyermeki ahhoz szoktak, hogy az állam elintéz mindent és nem szabad ugrálni. Azokban az országokban ahol kiharcolták a demokráciát és nem csak egy lezsírozott rendszerváltozás volt ott erős az emberekben a szolidaritás és a kiállás saját érdekeikért.
sokanvagyunk
@human: Így igaz, de a Tesco nem a szocializmus gyermeke, ezért aztán tudniuk kellene a kapitalizmus szülöttjét, a sztrájkot jól kezelni.
emerencia
@human: Az utolsó 15 évben volt már felnőttként tapasztalatom és azt láttam, hogy már nem intézett el mindenkinek mindent az állam a pártállamban. Nagyon sokan önállóan dolgoztak a boldogulásukért. A környezetemben volt az embereknek stabil de nem túl jól fizetett állása, mégis mindenki még ezen felül is hajtott a boldogabb létért mert ezt a jelentős többségnek nem teremtette meg az állam de nem is akadályozta számottevően az átlagemberek esetén.

Utólag derült ki, hogy egész jól megtanították nekünk a kapitalizmus természetét az általános iskolában és a gimiben, felnőttként pedig a középfokú foxi-maxin. A rendszerváltás után sokunknak az lett a meglepi, hogy a bőrünkön tapasztaljuk évtizedeken át mindazt amiről még a nyolcvanas években felnőtt dolgozóként úgy gondoltuk, hogy majdan a rendszerváltás utáni szabad világban, pláne a fejlett huszonegyedik századi EU-ban már elképzelhetetlen. Pl., hogy az ifjúságnak néhány kivételtől eltekintve halvány lila gőze sincs manapság arról, hogy mit jelent a hétköznapokban a szolidaritás és mire számíthatnak kívülről jött sztrájktörőként. Nagyon sajnálatos, hogy mindezt a gyakorlatban kellett megtapasztalniuk. Nemcsak egyedül az ő hibájuk, hogy szorult helyzetükben a síráson kívül semmi más nem jutott eszükbe.
elnyomott
@human: - az ország jövőjéről mondtál ítéletet.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.