Balázs Miklós kívánsága annyi volt: fordítsák a pénzt Magyarország népének javára.

80 milliót hagyott Áder Jánosra egy magyar mérnök – erre költi a pénzt a köztársasági elnök
Fotó: Bruzák Noémi/MTI

Klímavédelmi alapítványt hozott létre Áder János köztársasági elnök, az államfő ezt szombaton jelentette be budapesti sajtótájékoztatóján. Az államfő azt is bejelentette, megújult az Élő bolygónk (www.elobolygonk.hu) honlap, ahol a klímaváltozás megelőzése szempontjából fontos írásokat szemléznek majd.

A Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítványnak Áder János az alapítója, kuratóriumi elnöke Martonyi János korábbi külügyminiszter, tagja pedig Vizi E. Szilveszter, a Magyar Tudományos Akadémia korábbi elnöke, valamint Szűcs Gábor klímavédelmi szakértő.

Áder János elmondta:

az alapítványt abból az összegből hozta létre, amit a Magyarországról kivándorolt és Manchesterben 2013-ban elhunyt Balázs Miklós elektormérnök hagyományozott a hivatalban lévő köztársasági elnökre azzal, hogy fordítsa a pénzt Magyarország népének javára.

Mint mondta, a 234 396 font és 66 penny 2016 januárjában érkezett meg egy ügyvédi letéti számlára. Hozzátette: hosszas gondolkodás után úgy döntöttek, az örökhagyó akaratát azzal tudják a legjobban szolgálni, ha nem egyszeri alkalomra költik az örökséget, hanem megpróbálják hosszú távon jó célra felhasználni.

Megjegyezte: erős ösztönzést adott ahhoz, hogy végül klímavédelmi alapítványra fordítsák a pénzt, hogy a 2015-ös párizsi klímacsúcs után többen is biztatták a munka folytatására.

80 milliót hagyott Áder Jánosra egy magyar mérnök – erre költi a pénzt a köztársasági elnök
Fotó: Máthé Zoltán/MTI

A köztársasági elnök arról is beszélt, Martonyi Jánost nemzetközi tapasztalata, jogi tudása és a téma iránti érdeklődése révén, Vizi E. Szilvesztert a tudományos világban meglévő kapcsolatai és a Friends of Hungary-ban szerzett tapasztalatai miatt kérte fel az alapítvány munkájában való részvételre, Szűcs Gábor pedig évek óta segíti munkáját klímavédelmi szakértőként.

Martonyi János, az alapítvány kuratóriumának elnöke elmondta, a legtöbb globális kockázat közvetve vagy közvetlenül összefügg az emberi tevékenységgel, ezért indokolt azt vizsgálni, mit lehet tenni ezek megelőzésére. Felhívta a figyelmet arra, a klímaváltozás összefügg a természeti katasztrófákkal, terrorizmussal, migrációval. Kitért arra, biztos abban, az alapítvány segítségével hozzájárulhatnak a globális kockázatok, a klímaváltozás hatásainak leküzdéséhez.

Vizi E. Szilveszter is arról beszélt, korunk emberének hallatlanul nagy a felelőssége abban, hogyan változtatja meg azt a bolygót, amit örökölt. Megjegyezte: éppen a tudomány exponenciális növekedésének eredménye, hogy az ember kezében olyan hihetetlen hatalom összpontosult, hogy képes elpusztítani a bolygót.

A köztársasági elnök hangsúlyozta, minden jogi, adminisztrációs és technikai feltétel adott, hogy az alapítvány megkezdhesse munkáját.

Online is erősítenek

Áder János szólt arról is, hogy online szemlét indítanak a megújított www.elobolygonk.hu segítségével. (A honlapot a 2015-ös párizsi klímacsúcs alatt hozta létre a köztársasági elnök, a honlapon regisztrálók csatlakoztak Al Gore volt amerikai alelnök kezdeményezéséhez, amelynek célja az volt, hogy a klímacsúcs előtt egymilliárd támogatót szerezzen, és ezzel egy ambiciózusabb megállapodást kényszerítsenek ki a politikusokból.)

A megújult honlap célja, hogy növeljük az olvasók tudását, ismereteit a klímaváltozással kapcsolatban, illetve felmutassunk egyéni és közösségi megoldásokat – mondta. A honlapon összegyűjtik a magyar és nemzetközi portálokon megtalálható releváns információkat, amelyek a klímaváltozással kapcsolatban, minden korosztályhoz szólnak.

A honlapon klímahíreket, innovatív trendeket, zene- és programajánlót is közölnek, az "Én mit tehetek" menüben pedig gyakorlati tanácsokat is adnak a környezetvédelemhez.

A köztársasági elnököt kérdezték a paksi atomerőmű bővítéséről, erről Áder János azt mondta: az egyik cél, hogy a klímaváltozást okozó gázokért felelős fosszilis energiahordozók használatát visszaszorítsuk, a másik, hogy megtartsuk a fejlődés további feltételeit, ezért energiára van szükségünk. Mint mondta, amíg nem tudjuk megoldani a fölösleges nap- és szélenergia tárolását, alaperőművekre van szükség, ma ezt az üvegházhatású gázok növelése nélkül csak nukleáris erőművel lehet elérni.

23 hozzászólásarrow_drop_down_circle

quadrocopter
Istenkém, szegény néhai, fogalma sincs kikre hagyta a lét!
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
quadrocopter
Istenkém, szegény néhai, fogalma sincs kikre hagyta a lét!
dr. prédikátor
@quadrocopter: A bajuszos szar majd ezt is lenyulja!!!
Csizmás Kond
@RonaGyuri: ..@quadrocopter: ...úgy érzitek ismét kimaradtatok valamiből...?...:)
tudode
Nem veszi észre Áder, v megegyeztek, hogy párttársa LÁTJA EL az ÁLLAMFŐI FELADATÁT???
.
---- Bekapcsolva maradt Orbán mikrofonja
www.youtube.com/watch?v=i3XJNSkC6mE
.
Mi az, hogy Áder látja el a Bolygó, meg a vízvédelmet, ahelyett, hogy ágálna, felemelné a szavát , v utasítaná azt, aki AZT SEM TUDJA merre van a BALRA, hogy a KÖRNYEZETVÉDELEM nem az ő feladata!!!
.
Akkor sem szólal meg, amikor KÉPVISELNIE KELLENE A NEMZET EGYSÉGÉT!!
.
Ez a népszerűség emiatt NEM IS ILLETNÉ MEG!
Eladott Ország
Úgy látom, hogy a klímavédelmi alapítvány sleppje, a holdudvar lenyeli ezt a pénzt. Jobban jártunk volna ha Áder greenpeace aktivista lett volna és harcolt volna például a pingvinek szexuális jogaiért vagy az őshüllőkért.
nemfideszes
@Shikari: Na ja, elverik majd üresen tátongó stadionokra, kisvasútra, grazi kezelésre (csuti patkány), kastélyokra, kikötőkre (tiborcz), jachtra, horvátországi villára (mészáros), gucci táskára, ibizai szipákolásra (habony), helikopterezésre, luxus utakra, folyamatosan növekvő ingatlanokra (rogán), kaszinókra, propaganda médiára, timikére (vajna)….vagy csak egyszerűen átutalják a csuti svájci bankszámlájára…. na persze csak és kizárólag a magyarok érdekeit szem előtt tartva!!
Idióta troll, látom az sem zavar, hogy flóri gyerek a fidesz jóváhagyásával és védelme alatt teszi azt, amit tesz.
Equus
majd a magyar állam megtoldja még 900 millióval és kkészül egy 10 oldalas tanulmány, oszt el van a pénz osztva. Buta népek meg csak csodálkoznak. Na, ez a csodálkozás szolgálja a nép javát és nem az, ha egy köztársaság nélküli köztársasági elnök kap zsét.
csipetke
@Shikari: ...és kifelejtetted Orbánt,aki "elcukrozta"volna a dellát,aztán ott van Deutsch Tompi,aki vékony csíkokban felszívta volna,aztán Habony,aki meglepte volna magát sok új Louis Wuitton tatyóval,vagy Pénztáros stróman Lőrinc,aki betette volna a mellényzsebébe,hogy legyen nála egy kis készpénz,és még folytathatnám reggelig..
simmering73
A legrosszabb amit tehetett a szerencsétlen. Akkor se került volna rosszabb helyre a pénze, ha kazalba rakja és meggyújtja.
papa.49
A bajuszosszar erre pont alkalmatlan !!!
verőce21
Követendő példa, az alapítványra hagyni vagyonukat, a külföldön elhunyni készülő, Magyarországról kivándorolt volt honfitársainknak! Hogy legalább kifizessék a kitaníttatásukat.
Nem azzal kérkedni, hogy milyen jó nyugdíjuk van, milyen jólétben élnek!
Yoda69
Nem volt csaladja a szerencsetlennek? Pont ezekre a hulladek tolvajokra hagyta a vagyonat?
RonaGyuri
Az örökség

A mi derék elnökünk nem csak egy köztársaságtalanított Köztársaságot örökölt

A tegnapi nap felemelő híre volt, hogy Áder János gittegyletet rittyentett Martonyi János korábbi külügyminiszter, és Vizi E. Szilveszter, a Magyar Tudományos Akadémia korábbi elnöke, valamint Szűcs Gábor klímavédelmi szakértő összeverbuválásával, Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítványnak elkeresztelve!
Az történt ugyanis, hogy „Manchesterben 2013-ban elhunyt Balázs Miklós elektromérnök a köztársasági elnökre hagyott több mint 80 millió forintnak megfelelő fontot, hogy fordítsa a pénzt Magyarország népének javára.”!
Hogy mennyire is szolgálja az ország népét, hogy ezek az öregurak kapnak némi nyugdíj kiegészítést azt nem tudom, de azt igen, hogy a derék MTI már megint nincs magánál. Sajnos, ahogy lenni szokott a derék matyar média ezt is átgondolás nélkül tovább szajkózta. Szerintük „Egy kivándorolt magyar Áderre hagyta a vagyonát”, illetve hasonló a lényeg, hogy „vagyon”! =))
Nos ami azt illeti ez a summa igencsak messze vagyon attól, hogy vagyonnak nevezzék (ez egy menő mérnök kb. 2éves keresete és nem túl nagy nyugdíj-megtakarítása), sokkal inkább megtakarítás.
Főleg kicsiny hazánkból nézve, ahol a derék nem-samesz Lolo minden áldott nap egy műszakjában kb. ennyivel gazdagodik! =))
nezelodo
Na telibe találta, hogy melyik fészekalját bélelje ki! Mi jó Lajosunk már a szeplőtelen fogantatás után hamarosan definiálta ezeket a jó szándékú naiv embereket: "Mindenki lehet alanyi jogon hülye!"
Eladott Ország
A klímavédelem fontos dolog, bár én inkább az élővilágot védeném. De egyáltalán nem gondolom, hogy legyinteni lehet rá, mert kizsaroljuk a bolygónkat és ez nincs jól. Ám jelen állás szerint – legalábbis utolsó értesüléseim szerint – Áder János feladata a magyar jogállamiság és demokrácia védelme. Lenne. Megértem én, hogy ez pont nem érdekli, de akkor mondjon le szépen és horgászhat az esőerdőben, ameddig csak akar. De amennyiben én és mindenki más is fizetjük a nem kevés havi apanázsát, bajuszfésűjét, utazásait, addig lesz kedves a mi érdekeinket szem előtt tartani. A hatalmas klíma és környezetvédelembe az sem fért bele Janónak,hogy a Városligetben kiirtott fák miatt kinyissa száját, kiszóljon a bajusza alól, vagy akár a Duna parti kiirtásra ítélt fákat szóba hozza. Nem véletlenül érdemelte ki a bajszos [email protected] megnevezést.
justhpeter
Tételezzük fel jóhiszeműen, hogy az elhunytat a jó szándék vezette és nem ismerte a mi gazembereinket. Ennyi jár neki.
Hellcat
Tudom hogy halottról vagy jót vagy semmit...DE ki az a vadbarom aki fideszes politikusra hagy pénzt??? Most tényleg...
nezelodo
Ennyi erővel hagyhatta volna a repülős Gizire is, az legalább sosem mondta, hogy tiszta a ragadós keze.
Eladott Ország
Valószínűleg új rovatot kell nyitni a Guiness-rekordok könyvében azoknak a hülyéknek, akik tolvajokra hagyják a pénzüket. Nem valószínű, hogy valaha is legyőzőre akad a hülyeség kategóriájában Balázs Miklós elektromérnök, aki 2013-ban hunyt el Manchesterben, és 80 millió forintnak megfelelő fontot hagyott Áder “Bajszos Szar” Jánosra, hogy fordítsa a pénzt Magyarország népének javára. Nem tudjuk, hogy az elhunyt mióta nem volt ítélőképessége birtokában, hogy tudhatta volna, ez a bűnszervezet, amelynek egyik legfőbb felelőse Áder, azt a pénzt sem fordítja a magyar nép javára, amelyet adó címén behajt tőlük. Ez az ember egy szervezett bűnözői csoportra hagyott 80 millió forintot, amit csak azért nem loptak el már a levegőben, mert ekkora összegért ezek a tolvajok már le sem hajolnak.
JAJMÁR
Köszönjük. Többet tett akkor a magyarokért, mint a hivatalban lévők, akik ezért kapják a fizetésüket.
De nem Áder Jánosra hagyta a pénzt, hanem a magyar népre. Most, hogy 2 év után megtudtuk, kövessük az adomány útját figyelemmel :)
Eladott Ország
@Shikari: tegnap 11:50 ; "Azért élsz jogállamban" magyarnarancs.hu/data/cikk/8/39/92/cikk_83992/lendvayutca1311.jpg
Szabadságot csak jogállam adhat. A valódi szabadsághoz szükségünk van a jogállam nyújtotta garanciákra. Szükség van egy olyan szabályozó rendszerre, mely a hatalmat korlátozza. A jogállamnak már régen vége van.
advocat
Az alapítványnak évente illik beszámolni, hogy mire is költött. Én egyébként a Tudományos Akadémiára hagytam volna! Talán ők még tiszták, és nincs benne politika. Vagy csak nagyon nincs?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.