Pünkösdkor, húsvét után ötven nappal a Szentlélek eljövetelét ünneplik a keresztény egyházak.

Az ünnep alkalmából Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek az esztergomi bazilikában mutat be szentmisét vasárnap fél 11-kor – tájékoztatta Tóth János Csaba, a főegyházmegye sajtóreferense az MTI-t.

Van ez a pünkösd, de mit is ünneplünk olyankor?

Virágokkal díszített installációt készít egy virágkötő a Pünkösdi Virágálom elnevezésű rendezvényre a székesfehérvári Városháza téren 2018. május 18-án. A pünkösdi eseményre a város virágkötői látványos kompozíciókkal díszítik fel a középületek kapuit és az emlékműveket. MTI Fotó: Mónus Márton

Pünkösd – húsvét és karácsony után – a harmadik legnagyobb keresztény ünnep, neve a görög pentékoszté (ötven) szóból ered.

Pünkösd napján három fontos esemény történt: "a Szentlélek eljövetele – mint Krisztus megváltó tettének gyümölcse és beteljesítője –, az egyház alapítása és az egész világra kiterjedő missziós munka kezdete" – olvasható a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) MTI-hez eljuttatott közleményében.

A Szentlélek kiáradásának történetét a Bibliában az Apostolok cselekedetei rögzíti. A leírás szerint az apostolok, miután a Szentlélek eltöltötte őket, mindenkinek a saját nyelvén hirdették az evangéliumot. Isten a nyelvek csodájával mutatta meg azt az egységet, amely a közös hit megvallásával kapcsolja össze a különböző nyelven beszélő embereket. Ezáltal született meg az első pünkösdkor az egyház, amely egy, szent, katolikus – vagyis egyetemes – és apostoli – írták.

Hozzátették: Ferenc pápa tanítása szerint "a Szentlélek az, aki mozgatja az egyházat, ő az, aki dolgozik az egyházban és a szívünkben. Ő az, aki minden keresztényből egy, a többiektől különböző személyt alakít ki, de akik mégis egységet alkotnak. Ő az, aki előre visz bennünket, aki kitárja az ajtókat és aki misszióba küld bennünket, hogy tegyünk tanúságot Jézusról".

(MTI)

6 hozzászólásarrow_drop_down_circle

lópicigáspár
Azt, hogy nem kell dolgozni, meg a hosszú hétvégét! :)))
Papuska1
A Szentlélek eljövetele és az Egyház születése a Pünkösd. Sokan azt hiszik, hogy a Szentlélek akkor született. A keresztyén hit szerint az Isten, aki három megjelenési formában (atya, fiú, szentlélek) egy öröktől való, tehát már a teremtés előtt is megvolt, és örökké lesz majd. Így Krisztus is létezett, csak nem emberi formában és a Szentlélek is munkálkodott, mióta világ a világ. Miután Krisztus tíz nappal ezelőtt a Menybe szált és megszűnt testi létében létezni, kapott kiemelkedő szerepet Pünkösdkor a Szentlélek és azóta is itt munkálkodik bennünk. Ilyen egyszerű az egész!
lópicigáspár
Azt, hogy nem kell dolgozni, meg a hosszú hétvégét! :)))
terlasz
@lópicigáspár: Nem kell dolgozni, de fizetés jár érte.
Sámannus
@lópicigáspár: A fütyiszkdnp nagyon érti a munka temetését. Azért úgy általában sokunknak nem lesz kevesebb dolga
namihami
Ünnepnek neveznek ki valamit, aminek a szerepe a családok, nők, anyák szempontjából ezredrangú.
Sokkal fontosabb lenne, lett volna a Szenteste szabaddá tétele. Kérdezni nem merték a nőket, családokat, hogy számukra melyik lenne fontosabb. Legalább a szomszédjuk feleségét néznék meg, mire asztalhoz ül 24.-én este, hogy milyen fáradt. (a saját feleségüket nem írom, mert azok egész évben általában nem nagyon fáradnak bele a háztartási munkába, bírja a parlamenti és egyéb jövedelem).
Melyik családanya ne ülne pihentebben a család mellé? De erre már kevés a fideszes-KDNP-s agy...(agy?--bocs, ez náluk hülye kifejezés)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.