Nyilvánosan elérhető lesz a héten az 1956-os forradalom és szabadságharc utáni megtorlásokban résztvevő mintegy ezer emberről készített adatbázis.

E héten mutatja be a Nemzeti Emlékezet Bizottsága (NEB) azt a nyilvánosan is elérhető adatbázist, amelyben az 1956-os forradalmat és szabadságharcot követő megtorlások résztvevőiről összegezték a hozzáférhető adatokat – mondta el az M1 aktuális csatorna hétfő reggeli műsorában a testület elnöke.

Nyilvános adatbázist készítettek az 56-os forradalom utáni megtorlások résztvevőiről

Fotó: fortepan.hu/40265/Nagy Gyula

Földváryné Kiss Réka közölte: 110 ezer oldalnyi anyag feldolgozásával készült el a körülbelül ezer ember – zömében vizsgáló – tevékenységét, életútját bemutató adattár, feltárva a forradalom előtti pályájukat éppúgy, mint azt, hogy mit kaptak "jutalmul" a megtorlásokban való részvételért.

A NEB elnöke hangsúlyozta, a kutatók számára éppúgy fontos a másfél éves munkával összeállított adattár, mint az érdeklődő közönségnek. Megjegyezte, 1956 után 125 per indult a forradalom résztvevői ellen, és az eljárások végén 230 embert akasztottak fel.

(MTI)

16 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Jozefina
Az ügynök listát vajon miért nem teszik nyilvánossá??!!! Talán érintett lehet jó néhány kormánytag és fidesz-kdnp-s országgyűlési képviselő??? Hát ők az igazi gazemberek!!!
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
balos
Természetesen a nemzeti oldal a lincselések elkövetőiről nem készített névsort!Azokról a rendszarváltokról sem,akik hazánkat belevitték egy olyan spirálba,ami a csőd felé viszi az unokák nemzedékét!Örömmel fogok köpni a vitner félék sírjára!
KisGenyo2
"Csak" kb. 30 évet késett a dolog. XD
Összeaszott bácsikákat, nénikéket már leköpni sem olyan nagy "élmény"...
Jozefina
Az ügynök listát vajon miért nem teszik nyilvánossá??!!! Talán érintett lehet jó néhány kormánytag és fidesz-kdnp-s országgyűlési képviselő??? Hát ők az igazi gazemberek!!!
nezelodo
Na erre kíváncsi leszek! Az elsőnek keresendő, a megtorlásban résztvevő megyei fazon tuti, hogy nem lesz bent a listában, mert bizonyára már régen "nincs hozzáférhető adat".
justhpeter
Késő. Ma már csak feszültség fenntartására alkalmas.
magyarbakancs
Azokkal a ifjú vérgőzös forradalmárokkal mi van, ki embereket akasztottak fel?
Mert tanácstag,vagy pártag,Ávos-volt.
Hozzáteszem válogatás nélkül.És mi van azokkal kik a Kádári rendszert kiszolgálták párttagként ma meg Fideszben politizálnak.?
Qqberci
És hogy néz ez ki a GDPR tükrében? Vagy az utódok hetediziglen szívhatnak?..
namihami
Akkor ennek a társaságnak a következő kutatási témái lehetnek azok a ""becsületes magyar forradalmárok"", akik a Köztársaság téren szerencsétlen kékparolis (tehát simán besorozott és csak odavezényelt) kiskatonákat akasztottak és nyúztak meg. (fotók is igazolják) Akiket csak azért öltek meg, mert a rendszer odavezényelte őket és azok kénytelenek voltak odamenni.
Vajon ez nem szimpla gyilkosságnak, gyilkolásnak felel meg? Biztos nem, mert a tisztakezű, szabadságvágyó ""forrradalmi ifjúság"" tette.
Ha az egyik oldal bűneit próbáljuk KIteríteni, akkor illene a másikét nem BEtakarni.
verőce21
Két kommunista a hatvanas években:
- te is partizán voltál?
- még nem, de már intézik.
dr. prédikátor
@magyarbakancs: @namihami: Nekem is ez jutott az eszembe! A sok börtönből szabadult köztörvényes akik válogatás nélkül GYILKOLTAK, csak azért mert barna félcipő volt valakinek a lábán vagy mert sorozott kiskatona volt, azok is a "hösök" közé sorolandó??? ők is "forradalmárok" voltak vagy csak egyszerű GYILKOSOK!!!
kisrigó
Ez az egész pont annyira hiteles szerintem, mint "az én kommunistámmal" minden rendben van, míg a másik kommunista alávaló gazember volt! Valószínűleg lesznek olyan lábjegyzetek, hogy "nincs róla adat!" Akkor ez csak újabb faeces kavarás, figyelem elterelés a hatalom valamilyen mocskos húzásáról!
csak úgy....
@dr. prédikátor: A forradalmak nem válogatósak mert a nincstelenség,nyomor okozza öket,és ha egyszer elindult a lavina,jajj annak aki az útjába került! Egy háborúban létezik tisztesség?
nevemnick
Ez nem más, mint az ország szar helyzetéről, a kommunizálásról (lopásról, közpénz elrablásáról) szóló elterelési művelet.
Menjenek a 3.14csába.
Sziszifusz
@Jozefina: 08:34
Az ügynökaktákat majd Putyin teszi nyilvánossá, akkor ha nem az orosz érdekek szerint alakulnak, a magyarországi történések, például a paksi beruházásból kilépne O. Viktor.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.