A kormány számára nem elfogadható a Magyar Tudományos akadémia által javasolt, költségvetéssel kapcsolatos két megoldás.

A kutatásra szánt források elosztásához meg kell határozni a prioritást élvező területeket – mondta Palkovics László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) vezetője a Magyar Hírlapnak. A miniszter közölte azt is, hogy a kormány számára nem elfogadható a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) által javasolt, költségvetéssel kapcsolatos két megoldás.

Palkovics: a kutatási pénzek elosztásához meg kell határozni a prioritásokat

Fotó, címlapi kép: MTI/Illyés Tibor

"Legitim igény, hogy hasznos, a társadalom érdekét szolgáló célokra fordítsuk az adófizetők pénzét" – mondta a miniszter a lap pénteki számában megjelent interjúban az akadémiával kialakult költségvetési vitával kapcsolatban. A miniszter szerint nem elfogadható az az érv, hogy "majd mi eldöntjük, hogy mit akarunk kutatni, mivel ez az autonómiánk része", ez ugyanis a világon sehol nincs így, sem az Európai Unió többi országában, sem az Egyesült Államokban – jelezte.

Hangsúlyozta: a tudományos szereplőkkel együtt szeretnének megállapodni arról, hogy hová kerüljenek a források, átnézve az összes tudományterületet, de szükség van a prioritást élvező területek meghatározására.

Az akadémiának a költségvetéssel kapcsolatban megfogalmazott javaslataira reagálva Palkovics László úgy nyilatkozott: "az általuk javasolt két megoldás nem elfogadható. Az egyik ugyanis arról szól, hogy halasszuk el egy évvel a módosítást, ugyanakkor ez idő alatt semmi nem változna. A másik javaslat volt, hogy az intézethálózat fenntartására jutó húszmilliárd forint maradjon az MTA-nál, de ez meg azt az elvet sértené meg, miszerint a kutatásra szánt összegeket egy helyen akarjuk tervezni a jövőben."

Ha a parlament elfogadja a költségvetési törvényt, a kormány elkezdi kialakítani a kutatás-finanszírozási rendszert, amellyel kapcsolatban tovább akar tárgyalni az MTA-val – mondta a miniszter. Palkovics László egyértelművé tette: ez a rendszer nem határozza meg, hogy melyik kutató mit kutasson.

(MTI)

16 hozzászólásarrow_drop_down_circle

papa.49
Na itt van az eb elhantolva, mert kifogja meghatározni, hát a csuti személyesen !!!
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
papa.49
Na itt van az eb elhantolva, mert kifogja meghatározni, hát a csuti személyesen !!!
justhpeter
@papa.49: Teljesen érthető a kormány ellenérzése az MTA-val szemben. Ha belegondolunk arra kell hogy jussunk, hogy az ész, az értelem és a tudás áll a legmesszebb ettől a kormánytól. A kormány csak azt a kutatást ismeri, amikor ő kutat a mi zsebeinkben. Ezért.meg kell szüntetni az MTA-t, különben csak a Rezsi Szilárd fingjait engedik nekik kutatni.
kisrigó
Ha nem akarják szabályozni, hogy melyik kutató mit kutasson, akkor miről hablatyol ez a beszédhíbás "szakértő?" Igenis beleszólnak, de nincs gerincük hozzá, hogy felvállalják, mivel ők mindenhez értenek. Ja, hogy ezek a fránya tudósok megtalálják a sumákságokat, hát ez a bűnük! Erre van itt ez a buldog pofa, aki mindenhez ért! Szégyen!
jancsipapa
@papa.49: Nekem aztán nem kedvencen ez a bagázs ,de van ebben valamennyi igazuk .Még mindig a finnugor-elmélet- származás , genderkutatás ,stb. Vagy ,például : -az azonos nemű párok együttélésének társadalmi megítélés-változása a rendszerváltás óta .Csináltak szép grafikonokat erről . Minek? ( erre két évben is 50-50 millió ment ) . Jogos elvárás az ,hogy társadalmilag legalább valamennyire hasznos ,értékelhető területeket finanszírozzanak .Persze ez az egész nem csak erről szól ...
Nessy
"Legitim igény, hogy hasznos, a társadalom érdekét szolgáló célokra fordítsuk az adófizetők pénzét" .
És nem szakadt rá a magasságos mennybolt!
Majd némi kis történelem hamisítás, migrációs, Soros téma, a fidesz szárnyalása napi bontásban, Galaxis megmentése Orbán által stb.
kisrigó
@jancsipapa: Ki határozza meg, hogy mi hasznos "társadalmilag?" A kutató, ha alkalmas elvégezni a munkát, fogadjuk el, hogy meg van a normális értékitélete is hozzá. Nem kellene már a tudományt is bekebelezni! Elképzelhetetlen, hogy nem szól minden a pártpolitikától? Ezért utálom ezt a hozzáállást, legyen az baloldali vagy jobboldali észosztás! A rendszerváltás ennek a megváltoztatásét is ígérte, hát nem sikerült ez sem! ( "most mi jövünk!" by Kerényi et)
Hellcat
Megmondom hogy néznek ki ezek a prioritások.
Fideszes: Kap pénzt.
Nem fideszes: Nem kap
jancsipapa
@kisrigó: Mert amiket felsoroltam szerinted hasznos? Vagy normális kutatói értékítéletet mutat? Persze hogy alkalmas arra,hogy kutassa ezeket ,meg sok más hasonló "területet" . De nem felesleges ? Egyébként,hogy az első kérdésedre válaszoljak : -az ,aki a pénzt adja ...
papa.49
@jancsipapa: Nem értünk egyet mert pl. egyáltalán nem ,,hasznos,, a stadion építés se mert focink AZ NINCS, A BAROM MEG MÉGIS AZT TESZI !!!
Egyébként a kutatás az ritkán van egy meghatározott, kizárólagos céllal, pláne nem az un. alapkutatások, rengeteg időt, pénzt kell rááldozni arra hogy rájöjjenek mi a helyzet !!! Persze más a helyzet ha megfordítjuk a kérdést, melyik kutató témája fog kapni ??? Hát az amelyik tetszik a csutinak, mert ő a mérhetetlenül aljas, értéktelen, tudásával elfogja dönteni ,,X,, kap ,,Y,, meg nem kap, oszt. jónapot !!!
Tehát előáll a @Hellcat: álta vázolt változat !!!
Erre szoktuk mondani ,,nem a kútba szarunk csak a kávájára, aztán belelökjük,, !!!
Eladott Ország
Az elmúlt nyolc év korrupt kormányzása engedte, hogy bűnszervezetek épüljenek be közpénzből fenntartott állami intézményekbe és vállalatokba. Megbénította az államot és a közigazgatást, felszámolta annak hatékonyságát. Kiváltságosok, magánérdekek és bűnözők kezére juttatta az ország felemelkedésére szánt nemzeti forrásokat. Az MTA-t nem akarja senki államosítani – mondja Palkovics László -, tehát készüljünk fel arra, hogy a kormány hamarosan államosítja az MTA-t. Palkovics szerint a tervezett módosítás a források hatékonyabb elosztását szolgálja. Hogy ezt azt jelenti, hogy Tiborczéknak jut több, esetleg stadionokra, vagy pedig Felcsút számára, az még nem tudható biztosan. Az viszont szinte biztos, hogy ezzel a hatékonyabb elosztással a hazai tudományos élet fog pórul járni, a kérdés már csak az, hogy milliós, vagy milliárdos nagyságrendben? A CEU vegzálása és a civil szervezetek kivéreztetése után az MTA a soros. Tényleg a szomszédasszony, Elena Ceausescu jut eszembe erről ami itt történik.
uploads.disquscdn.com/images/7d1a6d10c8c7415fce132d997b39058bb970581ffe0071c559e745e0d3751870.jpg?w=600&h=412
tudode
Megette a fene, ha PRIORITÁST "csak" az MTA-tól várnak el akkor, amikor ÖTLETSZERŰEN, koncepció, PROGRAM nélkül, KÉZ, KEZET MOS baráti alapon 13. éve játszhatja az eszét egy SZAKBARBÁR, mindenhez nem értő, pénz, és hataloméhes JOG-ÁSZ!
human
A kormány prioritásának köszönhetjük a stadionokat és az Orbán ... akarom mondani a Mészáros cégbirodalmat.
jancsipapa
@papa.49: . " Persze ez az egész nem csak erről szól ..."- Ezért írtam ezt a mondandóm végére .
papa.49
@jancsipapa: Elnézést, nem vettem észre az iróniát ...
nevemnick
Ez az ország a végstádium időszakát éli, halálra van ítélve.
Egy rákos daga(dt)nat emészti fel az életerejét.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.