Orbán Viktor migránsellenessége a magyar demokrácia leépítésének elfedésére szolgál, s az Európai Unió értékrendje alapján Magyarországot ki kellene zárni az Európai Unióból – vélte a Le Monde című francia napilapnak adott interjúban Luuk van Middelaar holland politikafilozófus, aki korábban Herman Van Rompuy, az Európai Tanács volt elnökének tanácsadójaként dolgozott.

A politikafilozófus szerint az illiberális demokrácia nem elég pontos kifejezés a magyarországi rendszerre, miután a demokrácia és a liberalizmus egymástól elválaszthatatlan fogalmak, s helyette a "választott autokráciát" javasolja, amelyben a "választók homlokzatként szolgálnak, de a hatalom nem engedélyezi többé az ellensúlyokat, a sajtó, az igazságszolgáltatás, az egyesületek és az egyetemek hallgatásra vannak ítélve".

A hetedik cikkely szerinti eljárás európai parlamenti megszavazására adott hivatalos magyar reakció szándékosan keltett zavart a gondolkodó szerint az európai rendszerek játékszabályait jelentő alkotmányos alapértékek és a migráció vitatott politikai témája között, s ez utóbbit Orbán Viktor a magyar demokrácia leépítésének elfedésére használja fel.

Luuk van Middelaar úgy látja, hogy míg a szociáldemokráciát a 2008-as pénzügyi válság rázta meg, addig a jobboldal számára a 2015-ben kezdődött migrációs válság okoz krízist, s a Sargentini-jelentés megszavazása "az Európai Néppárton (EPP) belül a jobboldal újrakonfigurálásának és tisztázásának a pillanata: a jobbközép keresi az elhatárolódást a nacionalista és antidemokratikus szélsőségektől".

A kereszténydemokrata pártcsaládon belül két összebékíthetetlen irányvonal különböztethető meg a politikafilozófus szerint:

a bevándorlásra nyitott, új európai szolidaritást az Angela Merkel német kancellár által képviselő erővel áll szemben az Orbán Viktor által hirdetett migránsellenes és identitási irány.

Ez utóbbi a jobboldal és a nyugat-európai közvélemény jelentős részét is sikeresen szólítja meg a gondolkodó szerint, aki Orbánt az EPP Achilles-sarkának tartja.

Miután a jövő májusi európai parlamenti választások egyik fő témája a migráció lesz, az EPP-ben többen megértették, hogy lehetetlen lesz a jobboldalnak egyszerre Merkellel és Orbánnal is kampányolni

- mondta a politikafilozófus.

Forrás: MTI, lemonde.fr

Címlapi kép: MTI/Soós Lajos

50 hozzászólásarrow_drop_down_circle

namihami
Na Viktor, ezek is a Soros fizetési listàjàn vannak?
Esetleg a Gyurcsány szervezte be őket?
Vezér, te lépsz. Lehet a Le Monde-ot és a többieket is fikázni
.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
namihami
Na Viktor, ezek is a Soros fizetési listàjàn vannak?
Esetleg a Gyurcsány szervezte be őket?
Vezér, te lépsz. Lehet a Le Monde-ot és a többieket is fikázni
.
Pálinkás Pál
@namihami: Tudod ebben az a szörnyű...hogy a koszos migránsok elfogadásától függ Európa jövője!! Vagy esetleg az megoldás mégf ,ha kisöprik a migránspátyolgató szemetet a kontinensről!!!
mackoka46
orbáncot és bűnöző galerijét kell börtönbe zárni lehetőleg Szibériába, ne a becsületesen élő népet büntessék !
Grafix69
OLVASOM A CÍMET : LE MONDE ORBÁN , mondom mi van ? LEMOND ?
Nessy
Ez tény! Ameddig itt a hívek reszketnek a közelünkbe sem jövő migránsoktól, nem zavarja őket az általunk finanszírozott körvényes kémek, maffiózók és egyéb náció Európába engedése Orbánék által.
Ameddig majd a plakátokat, videókat nézik, nem veszik észre az egészségügy leromlását, az oktatás mélyrepülését, a vélemény nyilvánítás szűkítését, a házi bíróság kinevezését, az uniós pénzek eltünését.
Peller Anikó
@Mirabilis: teljesen igen. Ezzel nyerte a választásokat, kamupányol is vele ezerrel.

Mindezek mellett a kerítés és a határvédelem Európa elemi érdeke, amiért piros pontot érdemel a geci. Mondlyuk a homlokára.

@Nessy: A közelünkbe se jövő migrácsok a szeretve tisztelt óvó-vezérünk érdeme, fogd már fel.
Nessy
@Peller Anikó: Felfogtam. meg a milliárdokat, amit ki kell fizetnünk az elkövetkező években a körvényekre. Az tény, hogy amilyen "jó hírünk " van a világban, innen inkább elmegy, aki teheti.
Azért nem volna rossz ötlet, ha Orbán, Németh Szilárd, Bakondi,Nógrádi meg a többi hozzáértő állna ott fenn a vártán a határon!
namihami
@Pálinkás Pál: Ha megnézed, akkor Európa teljes népessége "" migráncsokból"" áll. Kik előbb, kik kesőbb, de ugyanúgy migráncsként jöttek ide.
Még mi, ún. "" honfoglaló"" magyarok (bár a történelmi tények inkább a honrabló kifejezésre passzolnának) is migráncsok lennénk a fideszes terminus szerint.
Peller Anikó
@namihami: És most mit akarsz ezzel mondani? Gondolom semmit.

Vagy talán azt, hogy eresszük be a kecskebaszók százmillióit a hazánkba, számolatlanul, aki kapja marha?

De mondhattam volna ezer millióit is, mert igény azért lenne rá.
tudode
"Orbán migránsellenessége a magyar demokrácia leépítésének elfedésére szolgál"
.
És nem is akármilyen baksissal, félcédulával, amelyet akár a REPÜLŐS GIZI is tehetné a dolgát, de legalább Gizi néni minden egyes KLEPTOMÁNIÁS hadműveletéért meglakol, közel 90 évesen!
.
Világháló arhivumában Gizi néni
.
Repülős Gizi börtönévei
.
Nagyjából 5 090 találat (0,25 másodperc)
.
www.google.hu/search?ei=ouKnW9WRB-OQrgSNg7vgDw&q=Rep%C3%BCl%C5%91s+Gizi+b%C3%B6rt%C3%B6n%C3%A9vei&oq=Rep%C3%BCl%C5%91s+Gizi+b%C3%B6rt%C3%B6n%C3%A9vei&gs_l=psy-ab.12..35i39k1.22862.24429.0.28321.2.2.0.0.0.0.108.215.0j2.2.0...0...1c.1.64.psy-ab..0.1.108...0.Lpnbl1hZGgc
------------------------------------------------------
.
NER tagok lopásai
.
Nagyjából 126 000 találat (0,54 másodperc)
.
www.google.hu/search?ei=ouKnW9WRB-OQrgSNg7vgDw&q=NER+tagok+lop%C3%A1sai&oq=NER+tagok+lop%C3%A1sai&gs_l=psy-ab.3...3923.12353.0.12864.19.18.1.0.0.0.206.1908.9j8j1.18.0...0...1c.1.64.psy-ab..0.14.1404...0j35i39k1j0i67k1j0i131k1j0i22i30k1j33i21k1j33i160k1.0.quE4lhR-9Qw
-------------------------------------
.
Te jó ég, Allah!
.
EZEK a "régi csibészek"-hez csapódottan VIGAM ÉLIK VILÁGUKAT
.
Hogy ez a VILÁGHÁLÓ hiába mesélne, SÜKET FÜLEKRE TALÁL, de bezzeg a Gizi néni a tisztességes tolvaj a bünti ellenére NEM ÁLL LE!,
.

.

.
.

.

.
namihami
@Peller Anikó: Azok között az ún. "" kecskebaszók"" (az ó egyébiránt hosszú) között is szépszámmal megtalálhatók azok az emberek, akik a normális életet szeretnék élni. És élik is.
Erre kellett volna egy megfelelően felállított határellenőrző rendszer. Persze, egy olyan, amelyik a Keletiből ráereszti őket az osztrákokra, az ezt a szerepet nem tudja betölteni. Viszont a kerítésépítő haverok gazdagítására és a marinénik uszítására tökéletes. És mára már csak ez a cél.
Ha holnaptól egy se jönne, akkor sz@rna igazán be a Vezér. Semmilyen demagóg műsor nem állna a rendelkezésére és kiderülne a teljes Fidesz-nihil. Ordítana, hogy a király (császár, isten, megváltó---megfelelő rész aláhúzandó) meztelen.
kisrigó
Akkor is kerítenének néhányat "okosba" jó pénzért, ha nem jönne a tömeg, hogy lehessen harsogni, hogy megvédjük a magyarokat. Csak azt hallgatják el, hogy a fene se akarja azt, senki sem mondja, hogy nem kell a védelem. Az egyéb disznóságokat nem lehet semmissé tenni, migráncs ide vagy oda! Megoldják ezt kérem, hisz az ingyen diplomát most "köszönik" meg a népnek egyesek!
Pálinkás Pál
@namihami: Rettentő demagóg vagy!!! Ezzel az érveléseddel csak menteni próbálod amit nem lehet..!
Desischado
@Nessy: Nálad a pont. Nekem is ez a véleményem, a LE Monde a lényeget fogalmazta meg! orbánnak ez csak ara kell, hogy legyen mivel kábítania a híveket, ő meg addig nyugodtan lop tovább!
Peller Anikó
@namihami: Beteg vagy. Azt, hogy ezer millió, azt képes vagy felfogni?

Nyilvánvalóan nem.
tulipan
Ez egyértelmű! Csak a vakhitű, ostoba narancsos hívek, nem hajlandók látni!!!
tulipan
@durbincs: Te halfaroknyi Sügér, ha nem lennél annyira hülye narancsnyik seggnyaló, még eszed is lehetne!
kereső
Félelmetes,hogy külföldi ujságirók milyen pontosan látják, és milyen tűpontosan itélik meg Magyarország helyzetét és orbánt.Itthon meg maszatolnak, azon vitatkoznak hogy mi ez???Még nem találják rá a "megfelelő" szót- vagy csak nem merik kimondani- még a sorok között sem,mint az átkosban.
tulipan
@durbincs: Te,nararncsos seggnyaló , halfarok Sügér vagy osztán gyárilag hüle ?:
dr. prédikátor
@tulipan: Ne bántsd a szerencsétlent! nem tudod hogy fejétől büdösödik a hal???
Grafix69
A cikkel kapcsolatban nem érdemes vitázni , egyértelmű és sajnos igaz is . Azt hiszem , ha bedühödnek Polpot emberei érdekes világ lesz az biztos .
tulipan
@durbincs: Milyen öröm Te seggnyaló, halfarok Sügér, hogy újjítasz! Remek lehet, hogy a ploesti kisegítőben csak ilyenekre tanítottak, de lehet, hogy másra már nem emlékszel??? Nem csak istállókban, már bányákban is ügyködtél? Ott volt a haverod Shikari is???
ja,elébb kerestek az HIR-TV -tűl ?behívnának ? Ploestiből a bányakecódból? te lennél a valódi
anti-ember az etalon Csökött-falvi Neandervölgyi visszafajzott ? ez a HIR-Tv Nektk haveroddal Shakirával ebben a TV nektek ez egy rettenet kiugrási lehetőség ? ezzel a 30IQ-val ?
Ugyibár??
tulipan
@durbincs: @ Shahikira: Mindig együtt, ez a két genetikailag hülye, NARANCSOS szarevő???
tulipan
@durbincs: Áh, szóval lebuktál! llíyíen jóül ismered a ploesti sajtótermékeket? Szóval, nem csak az ottani bányában ügykötél???Akkor mégis ott laksz, azér van hét ilyen ocsmány romány Ákcentusod ?
tulipan
@magyarbakancs: Még inkább : nemzeti(eskedő) görény
tulipan
@Shikari: A rendszerváltás óta még soha nem volt ilyen tolvaj, haramia kezekben a gazdaság. EZT a tolvaj narancsos hordát, még nem sikerült elzavarni és most a bűnözők és támogatóik 100 milliárdokat loptak, sikkasztottak el tőlünk!. Görény egy csürhe.
tulipan
@Shikari: SENKI nem váadaskodik, itt vannak az érvek! jOBBAN lvasd el őket
tulipan
@Shikari: Itt vannak az érvek, jobban tennéd, ha el is olvasnád őket! Szerinted mindenre van? Akkor te valóban egy hülye, narancsos seggnyaló vakhitű vagy! Hol élsz Te? Nézz már kicsit jobban körül!!! Mennyit kapsz ezért hülyén hazug és buta propagandáert???
Sámannus
Kedveskéim! Ami illiberális az csak diktatúra lehet! Ezt egyedül orbán nevezheti demokratikusnak, mert kizárólag neki felel meg ez a rendszer. Mindenki mást találgat addig ő mindent gyökeresen felforgat. Az a pénz ami az országnak összejön, a társadalom szétverésére fordítódik.
Még az oroszoknak is jut belőle fegyverkezésre.
tulipan
@dr. prédikátor: Még az eddigieknél is jobban büdösödik ez az agyatlan Sügér?? Már igy is penetráns!
kereső
@Shikari: hát,ha neked a kpmg nemzetközi könyvvizsgáló cég egy húgyagyú libsi firkász, akkor azt kell mondjam- hülye vagy ,igy korán délelőtt IS!
kereső
@Shikari: a lopásra, a közpénzek eltüntetésére- a magyar fogyasztók(áram!!!) megkárositására csak egy magyarázat létezik- biróság,felelősség megállapitása,börtön kiszabása, kár megtéritése, közügyektől eltiltás. Gyanitom,hogy a botrány miatt menesztett mvm volt vezetetői majd egy kis idő multán felbukkannak vallami jó kis állami funkcióban ismét,ahogy az lenni szokott orbániában.
Nehogy má' elegendjük a kezüket jelszóval. Itt csak a kiszolgáltatottakat szokás az árokba rúgni, ezeket a "megtévedteket" nem.Lásd farkas flórián, meg homolya róbert ujjonan kinevezett máv vezért. Na menj a francba a magyarázkodással.
kereső
@Shikari: Bártfai-Manger újjonan kinevezett a nemzeti vagyonért "felelős"!!! ,megtette már a feljelentést? Nem. Akkor mégis milyen vizsgálatra kéne várni? Az mvm "'belső" vizsgálatára-ami állitólag zajlik? Ne röhögtess.
kereső
@Shikari: ééééééééééén???,nem én a kpmg- akik nem adtak könyvvizsgálói jelentést az mvm mérlegéhez.Tudod mit jelent ez?Nem hinném, mert ha tudnánd, nem irkálnál hülyeséget.
kereső
@Shikari: a polcon elfér a többi mellett,majd szoritok neki egy kis helyet.Bár szerintem az "itéletnapig" erre is várni kell.De erre való a polc.
kereső
@Shikari: most nagyon melléfogtál- ha olvasol,akkor tudhatnád: a lopás,az az lopás bárki követi is el,pártállastól függetlenül- ez a véleményem.És akkor csak halkan kérdezem-miért nem lépett a fidesz/vagy hivatalból a magyar nyomozó hatóságok ezekben az ügyekben IS???-ha ezek valósak,és tények.Ami a rendszerváltáskori szabadrablást illeti- én ennél sokkal többet is tudok, de ha már igy szóba hoztad, beszéljünk az ingyenesen juttatott tiszti kaszinó eladáásáról, a kövér lászló testvére által gründolt nyomdákról...etc.És én is csak elmélkedem- mondjuk ezen IS!:
24.hu/fn/gazdasag/2018/10/01/hernadi-spinto-miskolc/
tulipan
@Shikari: Te nem látsz ki a szerelmes szemedtől! Hülye barom!
kereső
@tulipan: hülye feltételezés volt tőlem, hogy olvas egy "libsit", pedig néha tehetné, hátha még tőlünk is ragadná rá valami, mert igy egyébként csak a kosz.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.