Január 27-én lesz száz éve, hogy meghalt Ady Endre, az évfordulóig naponta jelentkezik egy Ady-verssel a 24.hu, művészek és más ismert emberek előadásában.

Most Kunhalmi Ágnes, az MSZP országgyűlési képviselője szavalta el az Álmodik a nyomor című Ady-költeményt.

Cikk- és címlapkép: MTI/Máthé Zoltán

(24.hu)

14 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
verőce21
Álmodik a szellemi nyomort láttuk, hallottuk KÁ előadásában. :)
Eladott Ország
Ma olvasva ezt a költeményt sajnos aktualitásokat is felfedezhetünk benne. A társadalom szétszakadt, kevesen vannak az „Eldorádóban” és sokkal többen csak álmodnak – egy tökéletesebb életről, egy igazságosabb világról. „A mai Magyarországon szinte kizárólagosan az anyagi érdek dominál. Pozitív nemzeti minimum nincs, a társadalom végzetesen szétszakadt. A teljesítményeken alapuló világ ideájától egyre távolabb kerülünk. Autonóm, szellemi értelemben felnőtt, a polgárság gerincét adó középosztály legfeljebb nyomokban létezik."
wagabund
nem a szifiliszt terjesztő Ady-t kell olvasni, Őt ismerjük gimiből, hanem mit intézett a füstös környezetünk miatti megbetegedések, élhetetlen környezetünk érdekében..semmit? gondoltam..
Eriksson
Ágnesünk inkább ordítozzon mikrofonba valamelyik téren, az jobban megy neki.
relatív
Elértük mai közéletünkben a kb. 100 éve visszamenőleg ismert közélet körülményeit, egy sokkal civilizáltabb világi környezetben !

Ez mind a gazdasági élet - viszonylagos -, mind az embertársaink ( magyar állampolgárok ) intelligenciájára, empátiájára emberi magatartására IS vonatkozik.

Látható, hogy mindazok akik valamilyen értelemben erre a tényre felhívják figyelmünket ( akár 100 év távlatából IS ) kiváltják a legaljasabb emberi tulajdonságokat állampolgárainkból, ami csak mélyíti azt a távolságot, amely a mai modern embertől elválaszt !!!
Jozefina
Szerintem ezt is jól csinálta!!! Élvezet volt hallgatni
nezelodo
Ez jó! A száz éve meghalt költőt megvették a komcsik, a közelebbi múlt véresszájú kommunistái meg a múltat végkép eltörölve, fiatal demokratává váltak! A nyomaik alapos eltakarítása ellenére vannak akik emlékeznek még rájuk, nem csak az áldozatok családtagjai, hanem mások is.
Rockxy
Ady Endre szabadkőműves volt, azért látott annyira tisztán.
Viszont nem fújt egy követ a többi vakolóval.
csak úgy....
@Pegero: ez marha jó szöveg és jellemzö,hogy kinek mit "tanítottak" József Attilából, Ady Endréböl, és abból a paciens mit értett ...
szerintem nem a tanarad volt a hibás, a hiba a te készülékében ;)
Eladott Ország
@Pegero: A Nem, nem, soha! József Attila egy 1922-ben írt, kamaszkori verse volt.
József Attila sohasem publikálta, és Juhász Gyula kivételével a korszakban vélhetően senki sem ismerte. Az irodalomtörténészek a Kádár-korszak alatt tudtak a vers létezéséről, de – részben román nyomásra, részben az internacionalizmus ideológiai jelszavára hivatkozva – 1989-ig semmilyen formában nem jelenhetett meg, így a nagyközönség nem ismerhette.
Ez a vers, ahogy mondják, közel 80 éve nem került bele egyetlen József Attila verseskötetbe sem.
upload.wikimedia.org/wikipedia/hu/thumb/c/c0/Trianoni_hentesmunka.jpeg/250px-Trianoni_hentesmunka.jpeg
Nem! Nem! Soha! egy 1940-es propaganda plakáton ,a hentes Magyarországot darabolja, a bolt üvegén pedig a „Trianon” felirat van.
kolnidre
@Shikari: Te fasz! Ezt legalább olyan nehéz megjegyezni,mint azt ,hogy hajrá magyarorszá,hajrá magyarok,amit a grázi kezelt ugat a beszédei után.
kolnidre
@Eriksson: L,átom a képen,azért mert Te szebbvagy azért nem kell haragudni.
Eriksson
@kolnidre: Miért haragudnék? A szépségével semmi baj.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.