A háziorvosi rendszer átfogó átalakítására készül a kormány. Központosítanák a háziorvosok, a védőnők, az alapellátó fogorvosok szakmai irányítását és felügyeletét is – olvasható a Népszava birtokába került előterjesztésben.

Megkezdődik a háziorvosi rendszer államosítása

Az alapellátás új országos központot kapna, valamint valamennyi járásban létrehoznák az úgynevezett állami fenntartású és irányítású egészségügyi központokat. Ezekben az új egészségházakban alap- és a szakellátó orvosokat is elérhetne a lakosság. A tervek szerint a területen dolgozó háziorvosok, ha van egyéb szakvizsgájuk is, azt itt szakorvosként hasznosíthatnák. 

A most tervezett járási egészségügyi központokkal kapcsolatban több szakértő is azt állította lapunknak: ha ezeket létrehozzák, akkor megkezdődhet az alapellátás államosításának előkészítése.

(Népszava)

Cikk- és címlapkép: pixabay.com

42 hozzászólásarrow_drop_down_circle

vacsi
Ezek Mo-on évtizedekig állami kézen voltak, és minden jól működött. Miért kellett szétverni?!
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
1magyar
Nem is értettem miért adták ezeket anno magánkézbe? Ha valaki ma háziorvos akar lenni, kezdőorvosként nem biztos,hogy van sokmillió ft-ja, hogy körzetet vásároljon.
staro2
Magyarországon ma 331 betöltetlen háziorvosi státusz van.
Ahol nincs h.o. ott tök mindegy, hogy vállalkozó vagy állami nincs.
1magyar
@staro2: Mert egy kezdő orvos honnan vegyen több milliót ha csak nem a szülők tudnak adni, de az nem biztos miután fizették a diplomát a gyereknek.
vacsi
Ezek Mo-on évtizedekig állami kézen voltak, és minden jól működött. Miért kellett szétverni?!
emerencia
@staro2: Ahol van, ott sem mindegy. Nagyon kellemetlen betegen, tünetekkel küszködve arra várni, hogy a rendelési időben beérkező bizniszbetegeket elássa az orvos. Valamivel jobb felügyelet sem ártana mert pl. akár évek telhetnek el, hogy a krónikus betegségére szedi a páciens a gyógyszereit de még véletlenül sem küldi el az orvosa egy ellenőrző vérvizsgálatra. Régebben minden orvos-beteg találkozás egy vérnyomásméréssel kezdődött, ma már ez is kiment a divatból még akkor is, ha egyébként az illető éppen emiatt beteg. Nagyon sok apróság van ami miatt az ember úgy érzi, hogy valaha jobban törődtek az orvosok a betegekkel. Sajnos ez is hozzájárul a magyar lakosság rossz egészségügyi állapotához.
Gauntlet
Azt is? Kész agymenés! Mitől lesz így jobb? Több pénzt kapnak? Akkor eddig miért nem kapták? A Kádár rendszer pont a túlzott államosítás miatt majdnem' csődbe került! Nem tanultak?
papa.49
Kell még a ,,CSÓKOSOKNAK,, új státuszok, mert ez pont olyan lesz mint a szemét szállítás, csinálnak egy újabb ,,VÍZFEJET,, a ,,HOZZÁÉRTŐ HAVEROK SZÁMÁRA,, AKIK CSAK EGYET FOGNAK TUDNI A BANKSZÁMLA SZÁMOT AHOL A PÉNZT LEHET FELVENNI !!!
Yoda69
Amihez a fideSS nyul az szarra valik. Ez lesz itt is, csakhogy itt mar emberek millioirol beszelunk, akik nagy bajba fognak kerulni.
staro2
@1magyar: Nem biztos, hogy szerencsés dolog tapasztalat nélküli kezdőként praxist szerezni és háziorvoskodni.
Nessy
Ez már megint a klasszikus "nem tudom mit akarok, de azt nagyon" esete.
A praxis közösség ötlete már 1998- 1999-ben felmerült. Volt is rá kísérlet a fővárosban. De nem jött be a gyakorlatban.
Aztán vettek a háziorvosok EKG készüléket, minilabort. De az OEP úgy döntött nem finanszírozza a drága EKG papírt, a labor reagenseket. Ennek is annyi lett.
A körzeti orvosokat az átkosban is ellenőrízték, Hetenként volt "felülvizsgálat". Volt olyan felülvizsgáló főorvos, akitől még mi asszisztensek is tartottunk.
Mindez egy csomó ilyen olyan vízfej nélkül.
Gondolom, ezeket a híveket is az alapellátás kassza fogja finanszírozni, az ellátás költségeinek a terhére.
kereső
@Nessy: 10:13, ne is mond.Egy ilyen felülvizsgáló orvosnak" köszönhetem" ,hogy kétoldali tüdűgyulladással majdnem elvitt a kaszás. Metz ,úgymond nem olyan munkakörben dolgozom, értsd "ülőmunkát"végzek- azt meg féligse gyógyultan is lehet. Másnap ugye munka- délután egy órakor 41 fokos láz,haza, körzeti orvos rohanvást jön- injekciók párban, este hatig ült az ágyam mellett.Akkor már csak 39 fokos lázam volt. Következő hét- felülvizsgáló orvos üzenete" majd akkor menjek a körzetihez,ha úgy érzem,hogy már meggyógyultam."Azt mesélétk akkor a rosz nyelvek, hogy nagyon megrémült a "főorvosasszony",amikor tájékozatták. Megjegyzem, amikor visszaküldött dolgozni, nem vizsgált, nem kérdezett.
balos
Mutyisztánban az orvosok már mutyiban dolgozhatnak félpénzé!Csak arra lennék kiváncsi,hogy a börtön mutyiban ki lesz a kulcsos?Már aki beadja a kulcsot a rendszarnak!
Aki Én
@1magyar: @vacsi: Nem az a baj, hogy állami lesz, hanem az, hogy ezt a fidesz csinálja.
Nessy
@kereső: Voltak ilyenek is! Azóta sem változott sokat a világ. Lásd rokkantak felülvizsgálata, és egészségesnek nyilvánítása.
Csak a központ, sok járási és egyéb központ. a már most látható értelmetlen elképzelés,ami garantáltan hazavágja az eddig úgy ahogy döcögő rendszert.
Sokan úgy gondolják, hogy az egymilliós praxis finanszírozás milyen sok. Amikor aztán jönnek a fizetnivalók: rezsi költség, esetenként bérleti díj, asszisztens, takarító bére+közterhei,számítógép karbantartás, program módosítás, nyomtató papír, tisztítószerek, az orvosi táskába előírt gyógyszerek (teljes áron) és a dokinak a bérre nem jut több százezer.
Ha a sok, már nyugdíj korhatár feletti doki kivonul a rendszerből, akkor nekünk annyi. Még itt a fővárosban kevésbé, de a kisebb falvakban, a szegény régiókban nagyon nagy gond lesz!
advocat
És éljen a Nemzeti/Nemzethy Háziorvos!
Nessy
@emerencia: A háziorvoshoz is lehet telefonon időpontot kérni. Egyébként nagy általánosságban a váróban tudják ki mikor jött, és a szerint mennek be a betegek.
Jobb helyeken az asszisztens mér vérnyomást, mielőtt bemegy a dokihoz a beteg, ha van két szobájuk, és küldi át a számítógépen az értéket.
A"biznisz beteg" ritkán megy a rendelőbe, ahhoz ki megy a doki.
1magyar
@staro2: A körzeti orvosnak a legkönnyebb a dolga, nem kell neki diagnózist felállítani. Azt meg csak tudja milyen irányba küldje kivizsgálásra a beteget, ma már a pontos diagnózishoz gépek, vérvétel kell.
Piócával már gyógyítanak.
A legnagyobb tudást a sebészet igényli.
kereső
@Nessy: Igen ez igy lesz, főleg ha a "fizetésük" úgy lesz megállapitva mint a kórházi orvosoké.
Majd a központban ülők elviszik a bértömeg felét, a maradék meg a dolgozó háziorvosé+asszitenseké.A kis ? 1-2-3 ezres praxisú falvakban jobbára nyugdias orvosok vannak- na azok szerintem nem fognak habozni, ha fillérekkel fogják kiszúrni a szemüket. Mennek- és helyettük nem lesz más. Egész járások maradhatnak ellátatlanul- vagy a központ?(kormány),majd kötelező jeleggel odapaterolja a végzett rezidenst. Szép új világ.
Commenter
@kereső: na gyorsan. Visszaállamosítják még ezt is, nehogy már nyereséges magánpraxisok legyenek. Már így is orvoshiány van a kisebb településeken.(is). Marad a sürgősségi kórházi ellátás, most is valami lázzal hasmenéssel, hányással járó járvány van a gyerekek között rengeteg fekszik a kórházakban már infúzióra kötve. Mindeközben az ún. min. e adventi koszorúkról és 10 tojásos rántottárol posztol a FB ra. Rút világ.
Nessy
@kereső: Csak az asszisztencia bérét határozták meg anno, az orvosé, ami marad a költségek kifizetése után. A praxis pénzt viszont még az infláció mértékével sem emelik ,már rég.
emerencia
@Nessy: A biznisz betegen a munkaidőben odarendelt munkavállalókra céloztam, akik üzemorvosi vizsgálatra mennek ugyanoda. Rengeteg háziorvos egyben üzemorvos is és megesik, hogy a háziorvosi rendelési időben jönnek hozzá a dolgozók. A többi beteg pedig vár. Ez biztos bevételt jelent mert a cégek fizetik. Magam is tapasztaltam, hogy errefelé nem mérnek vérnyomást rutinszerűen. Több ismerőst megkérdeztem, egy kivételével ugyanezt mondták. Egyébként sokakkal megesik, hogy ha nincs külön panaszuk, akkor akár évek is eltelhetnek a gyógyszerszedés mellett úgy, hogy nincs vérvizsgálat csak akkor, ha a beteg kiköveteli magának. Van aki úgy tudja, hogy a házidokiknak anyagi érdeke fűződik ahhoz, hogy minél kevesebb beteget küldjenek vérképvizsgálatra. Ja, és nálunk pl. csak a rendelési idő utolsó félórájára lehet előre időpontot kérni.
division
@Aki Én: Pontosan. Amit a Fidesz csinál az csakis rossz lehet, még akkor is ha mondjuk jó:-))
kereső
@Nessy: arra a helyzetre irtam-amikor a háziorvos már nem "vállalkozó"háziorvos, hanem úgyanúgy alkalmazott,mint volt régen.Érdekes amit, irsz a praxis pénzről- az orvosi kamara most nem veri a nyálát?Nincs "ott tartunk be ,ahol tudunk"?
kereső
@Aki Én: és amibe eddig a fidesz belenyúlt, annak annyi is lett.
Commenter
@kereső: az orvosi kamara is már éppúgy kiszolgálja a fideszt ahogy a többi kamara, persze köztük is vannak kivételek)holott a kormánnyal szemben a "saját szakembereik" és az emberek érdekeit kellene képviselniük, főleg akkor amikor a mindenkori kormány intézkedései mind a szakembereket, mind az embereket (ráadásul itt egy nagyon kiszolgáltatott réteget az átmenetileg vagy tartósan beteg embereket érinti különösen hátrányosan.
kereső
@Commenter: ebben a történetben- és úgy látom, hogy az egészségügy kormányzati kezelésében a beteg a legkevésbé fontos.Ha csak a kormánytól függne, sokkal rosszabb is lehetne a helyzet,ha nem lennének a rendszerben lelkiismeretes orvosok,és ápolók.
Commenter
@kereső: amit írsz személyes tapasztalat alapján kevés kivétellel meg tudom erősíteni. A beteg egy elnézést a kifejezésért egy munkaeszköz az elcsigázott eü dolgozók keze alatt nem pedig érző ember aki ráadásul még beteg is. Egyesek olyan hangnemet ütnek meg a betgekkel és úgy bánnak velük hogy teljesen méltatlanok a szakmájukhoz. De ott van a másik oldal is, amikor a beteg üvölt és üt ma épp Miskolcon történt ez meg, pár hónapon belül nem ez az első eset már.
Aki Én
@division: Egyetlen példát mondj, amibe a fidesz belenyúlt és nem baszta szét.
Ne a propagandát sorold, hanem tényeket.
Köszi.
kokopelli
@kereső: Semmi mást nem kellene csinálni,mint nyugatabbra megnézni,hogy hogyan
műxik a "háziorvosi és a hozzákapcsolódó szakorvosi zökkenőmentes ellátás!Az az ér-
dekes,hogy évtizedek óta nem is foglalkozik vele a ß@r se,mert megy a saját útján! A
különböző betegsegélyezők majd felhördülnek (és nem az állam),ha ß@r lesz a palcsin-
tában!Ismerem a választ a magyar megoldásra megboldogult tesóimtól, sógornőimtől:
"..mert nálunk az nem megy!" (ill. nem ment,mert mind a négyen (++)...(:-()
division
@Aki Én: Félreértettél, én csak azt írtam hogy ha jót csinálnának abba is lenne aki belekötne, mert hát csak.
Aki Én
@division: Biztos, hogy olyan is lenne. De hidd el, ha a fidesz propaganda fele igaz lenne, akkor tényleg kétharmados lenne.
kereső
@kokopelli: nem megy, mert anno orbánnak nem ez volt az érdeke.Majd figyeld meg, lesz itt olyan magánbiztositós rendszer,hogy ihaj!.csak előbb gatyásodjanak le még jobban a eü.ellátók-illetve,most úgy néz ki,hogy előbb majd államositunk- gondolom pénz dögivel lesz rá, meg némely intézmény konszolidációjára, aztán privatizáció+ magán biztositók.És akkor majd menni fog, nem lesz apelláta-meg népszavazás, hogy az egészség nem üzlet.
És még most is 10 év távlatából üdvözlöm az akkori Alkotmány birókat- hogy az eü.alap,mint az államháztartás egyik alrendszere és annak módositása nem érinti az ország költségvetését.
Bocsi a kitérőért.
kisrigó
Miről beszélnek, hogy új egészségközpont, ahol "hasznosíthatják" az esetleges másik szakismeretüket is?! Először is iparkodjonak azon, hogy ne legyen betöltetlen háziorvosi körzet, most még a működőkre újabb terheket tesznek, no meg egy vízfejet fizetnek! Megint kell a haveroknak tisztség? Csak annyit mondok: kukaholding, látszik milyen "eredményesen " működnek! Most meg az emberek egészségével játszanak, előre a magánorvoslás útján!
mekkelek
@kereső: " aztán privatizáció+ magán biztositók" ebben kb biztosak lehetünk, ez még kiaknázatlan területe a nemzet gázszerelôje tehetségének...
kereső
@mekkelek: ugrásra készen vár járai zsigmond,és biztositó társasága.
mekkelek
@kereső: Semmi kétségem hogy a háttérben már minden le van osztva...
Camilosta
Szeretnéd megtalálni egy nő egy éjszakát? Látogatás a = = > www.3xDate.top
verőce21
Nagyon helyesnek tartanám a háziorvosi praxisok visszaállamosítását. A többi része is állami az egészségögynek, miért kellene a háziorvosi rendelőknek magántulajdonúaknak lenni? Egy hibás döntés volt annak idején. A rendelőbérleteket és az asszisztensek bérét már évek óta az állam finanszírozza nekik úgyis, már félig állami a praxis.
Oda a sok jó havi 850 ezer forintos jövedelem számukra.

Nem kell attól tartani, hogy abbahagyják az idős háziorvosok a rendelést majd az állami rendelőkben (havi 220 nettóért), mert nem tehetik meg. Nem engedhetik meg maguknak, hogy havifizetés nélkül maradjanak! Holtig tartó munkára vannak ítélve! A legtöbb idős háziorvos nyugdíja 110 eFt körüli, mert "ügyesen" számították adószakértővel az adóköteles jövedelmüket. Minden költségkeretre ment, még a konyhabútor is, (az állandó újkocsirészlet természetesen), szinte minimálbért kerestek állandóan.
kokopelli
@kereső: semmi probléma!Én az egyik "hölgykommentelőnek" pár hónap ezelőtt lefestet-
tem,hogy milyen lehet a "nem állami" betegellátás,ha a Bécsi út másik végétől nyugatra
működőt koppintanák le! (24 óra alatt a háziorvostól a szakorvosig várakozás nélkül eljutni!
..és ez nem vicc,mert a háziorvos által megadott szakorvosok címeit ill. tel.számait meg-
kapva, még azon a napon délután felkereshettem volna egyet a közelben (15km-en belül)!!!
Clavigo
Fasza lesz...Ez is jól fog sikerülni,,,,mint a Kuka-holding,,,,,meg az összes eddig létrehozott Nemtehyy Anyjakínja Szervezet... Ezek értenek hozzá.
Commenter
@kereső: és még ma is megint azt volt képe ígérni a szakminiszternek hogy lesz itt jobb, színvonalasabb eü...-majd. Lassan már alig marad orvos vagy ápoló. Mi lesz majd behívnak képesítés nélkülieket mint régen? Visszahozzák ezt is akár a szombati munkanapot...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.