Tíz év után először 8,5 százalékkal több diák kezdte meg tanulmányait szakgimnáziumban, mint általános gimnáziumban tavaly, ez is jelzi, hogy a szakképzésé a jövő – mondta az innovációs és technológiai miniszter az országos szakképzési tanévnyitón szombaton Nyíregyházán.

Palkovics: tíz év után először többen választották a szakképzést, mint a gimnáziumot

Fotó: Balázs Attila / MTI

Palkovics László a Nyíregyházi Szakképzési Centrumban tartott ünnepségen kiemelte, a magyar tanulók sorra hozzák el a hazai és nemzetközi szakmai versenyek fődíjait, ami igazolja, hogy nemzetközi színtéren is elismert a magyar képzés.

A kormány támogatásával minden feltétel adott ahhoz, hogy tovább fejlődjön a szakképzés – mondta a miniszter.

A tárcavezető a kazanyi 45. WorldSkills versenyen elért magyar sikerekről szólva azt mondta, az elért eredmények azt mutatják, hogy jó úton halad a szakképzés, a területen az elmúlt egy évben elért legnagyobb eredménynek pedig az osztrák mintára a piaci szereplők közreműködésével kialakított Szakképzés 4.0 stratégia kormány általi elfogadását nevezte.

A szakképzés és a felnőttképzés rendszerszintű megújítását és továbbfejlesztését meghatározó kezdeményezéssel a kormány célja a pályaválasztás előtt állókkal még inkább elhitetni, hogy a jól végzett szakmunka nemcsak versenysikert hozhat, hanem megélhetést is biztosít a családnak, valamint hozzájárul Magyarország gazdasági sikeréhez – hangoztatta a miniszter.

Mint mondta, a rugalmas, modern, a munkaerőpiaci igényekhez igazodó szakképzési rendszer fejlesztése az ágazat minden szereplőjének kedvező lesz; növeli az ország versenyképességét, diákok számára több lehetőséget nyújt a tanuláshoz és a továbbtanuláshoz, a vállalatok pedig az igényeikhez igazodó, szaktudással rendelkező és képzett munkaerőt kaphatnak.

Palkovics László szerint a rendszer figyel a felsőoktatásba továbblépőkre is, 2020-tól a szakgimnáziumok négy plusz egy éves képzési struktúráját a technikumok ötéves képzése váltja fel, ahonnan a diákok gyakorlati tapasztalatokkal léphetnek munkába, illetve a továbbtanulás esetén közvetlenül a szakirányú felsőfokú képzésbe.

Emellett a szakközépiskolákat hároméves szakképző iskolákká alakítják át, ahol a gyakorlati tapasztalatot az utolsó két év duális képzése biztosítja, a részszakképzést nyújtó műhelyiskolák alapítása pedig azoknak a fiataloknak lesz kedvező lehetőség, akik nem tudják elvégezni az általános iskolát, vagy a hagyományos oktatási környezetben nem tudnak megfelelően teljesíteni – tette hozzá.

Utóbbiról szólva a tárcavezető megjegyezte, bár a lemorzsolódással veszélyeztetett diákok száma tavaly a szakkgimnáziumokban közel harmadával, a szakközépiskolában még ennél is nagyobb mértékben csökkent, de további cél az iskolát végzettség nélkül elhagyók számának 12-ról 10 százalék alá csökkentése lesz.

Ehhez segítségként megújul például az állami ösztöndíjrendszer is, annak érdekében, hogy a duális képzésben nem résztvevő fiatalok az új szakképzési rendszerben is anyagi támogatáshoz tudjanak jutni – tette hozzá Palkovics László.

A miniszter a pedagógusokhoz, tanárokhoz szólva elmondta, a kormányzat dolgozik a számukra versenyképes életpályát és jövedelmet magában foglaló rendszer kialakításán, és azon, hogy ennek "minél előbb számokban mérhető eredménye legyen".

Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke a tanévnyitón hangsúlyozta, Magyarország eddig elért pozitív gazdasági eredményei mögött az együttműködés áll, amely a gazdasági szereplők, a dolgozó emberek, a kormányzat és a kamarák segítségével jött létre.

A kazanyi sikerek is bizonyítják, hogy a magyar szakképzés a gazdasági szereplők szempontjából jó irányba tart és a képzés jól működik, sikerült megtalálni ennek a kettőnek az egyensúlyát – fogalmazott az iparkamara elnöke.

Parragh László hozzátette, a magyar képzésnek kiemelten kell kezelnie a digitális tudás és az IT-technológia kihívásait, illetve azt, hogy a világ változásaihoz folyamatosan alkalmazkodjon a hazai szakképzés.

Az eseményen részt vett Pölöskei Gáborné, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) szakképzésért és felnőttképzésért felelős helyettes államtitkára, Kovács Ferenc (Fidesz-KDNP), Nyíregyháza polgármestere, Román István kormánymegbízott, valamint Szabolcs-Szatmár-Bereg megye több országgyűlési képviselője is.

MTI

33 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Eladott Ország
Remélem ha végre eljön az ördög egyszer ezért a g*ciért, egy dolog lesz a sírkövén: A Tudomány Hóhéra. Ezzel is csak bizonyítani akarják, hogy nem kommunisták. Lenin ugyebár azt mondta, "Tanulni, tanulni, tanulni". Ők meg: "Isten ments, hogy tanuljon a magyar!"
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Gauntlet
@Szeparepa2: és még van aki örül ennek, lásd facebook kommentek ! :(
Eladott Ország
Remélem ha végre eljön az ördög egyszer ezért a g*ciért, egy dolog lesz a sírkövén: A Tudomány Hóhéra. Ezzel is csak bizonyítani akarják, hogy nem kommunisták. Lenin ugyebár azt mondta, "Tanulni, tanulni, tanulni". Ők meg: "Isten ments, hogy tanuljon a magyar!"
Borsodi
Egy jó szakmával nagyobb esélyük lehet külföldön dolgozni és családot alapítani.Magyarországon a cél minél butábbak legyenek az emberek.
Lepényleső
Tehát az agymosás eredményes,bár ettől szebb jövő nem várható,kivált fényes?
man at work
Mert politikai erőszakkal (ami a fasizmus sajátja), kényszerhelyzetbe hoztátok a fiatalokat, ti jövőgyilkosok!
Orbán hazudik - nem már megint, hanem, mint mindig !!!
Ha Orbánt érdekelné a jövő, tudná, hogy a bukása után egy életciklus is kevés, hogy újrademokratizálódjon az ország, és kiszabaduljon abból a béklyóból, amit nemzeti konszenzus hiányában. "Csak a Fidesz" az uralom bitorlása, a lopás lehetősége és megvédése érdekében törvény-elfogadás-dömpingben mindenkit hülyére véve a saját maga táborából is megszavaztatott - amivel eltörölték az Alkotmányt, és létrehoztak egy maffiaállamot.

De az van, te karate kid Palkovics, hogy az egy dolog, hogy többen jelentkeztek, de mennyien hagyják ott, mennyien váltanak közben másra, és mennyien hagyják el a tudást megszerezve az országot, másokat gazdagítva.

Palkovics is egy getszi, ahogy az összes fideszeben megmaradt, bennragadt politikus, Orbánnal az élen.
Ilyen getszi - darabra sokan - kormánya még nem volt Magyarországnak, amióta létezik !!!
Eladott Ország
Aki szétverte az Akadémiát, és most Orbán bizalmából megosztották a köz- és felsőoktatás irányítását. Garázdálkodhasson mindegyikük tovább a maga elvetemült, tudatlan módján. Mindez Orbán bűne. De hiszen, hatalmának, egójának muszáj gyártani az engedelmes embereket. Lehetőleg tudás és gondolkodás nélkülieket, ők csak útban vannak neki. Nem kérdez, nem felesel, lábhoz, feküdj! Persze, tanulni kell, de ha lehet, a Fidesz akarata, ideológiája – ha van neki – szerint, ezért kellett kicsinálni a tudomány házát is. Uniformizált tudást akar az orbáni oktatáspolitika. Személyiség kibontakoztatása tilos. Romlott nemzetáruló banda! Idézek: “Mire véget ért a háború, csak meghalni tanultam meg a hazámért, élni nem. Azt sulykolták belénk, hogy te semmi vagy, a néped minden. Németországnak élnie kell, akkor is, ha mi meghalunk,, – emlékezett Hans Buchholz, a naumburgi napola egykori növendéke. (Szabó Csaba: A diktatúrák iskolapolitikája) Az Országos Politikai Oktatási Intézeteket 1933-ban hozták létre Németországban. Állj, eszetlen, aljas banda! Most. Nehogy késő legyen.
Cicamama55
A jó szakmunkásokra külföldön nagy a kereslet... :(((
vacsi
"Palkovics László szerint a rendszer figyel a felsőoktatásba továbblépőkre is, 2020-tól a szakgimnáziumok négy plusz egy éves képzési struktúráját a technikumok ötéves képzése váltja fel"
Én a hatvanas években technikumba jártam, ami az érettségi mellett szakmát is adott. Ezt a rendszert verték szét, most meg vissza akarják állítani - a baj csak az, hogy hiányoznak hozzá az adottságok, pl. rögtön a megfelelő oktatói gárda.
Eladott Ország
@Cicamama55: 07:25; Nem kell aggódni itt is hagyják az országot, de nem csak a fizikai hanem a szellemi dolgozók is és nem lesz kin élősködni a fidesz bűnbandának. 4,6 százalékkal nőtt az osztrák lakosság létszáma, köztük a magyaroké is – az itt élő nem állampolgár külföldieké pedig 32 százalékkal volt több. Lehet, hogy az 1 kulcsos szja nem hatásos fogamzásnövelő szer? Pedig én eddig azt hittem... Vagy lehet, hogy a magyar kisbabák még nem is látják, csak meghallják Orbánt és már nincs is "kedvük" megszületni? Pedig a nagy vezető úgy várja őket! Ők meg, a kis hálátlanok inkább visszamenekülnek spermium és petesejt formájukba? Micsoda időutazás!
nezelodo
Nem lehetséges az Palkovics úr, hogy olyan "sikeres" lett az alapoktatás, hogy a tanulók nagyobb része nem tudja megugorni még a küszöböt sem a gimiben, és/vagy a szülők nem tudják megfizetni a középiskola költségeit, az Európában példátlan keresetnövekedés ellenére sem?
Cicamama55
@Eladott Ország: Nem tetszik, de maximálisan igaz!... Születnek itt nyakra főre gyerekek, de zömében olyan családoknál, ahol még az egy is sok!
tudode
Jól kinéz az oktatás is!
.
Mikor még oberkodott a tanulásról:
.
www.youtube.com/watch?v=bGjX-ihnA4E
.
!!!
Málna
@nezelodo: Milyen költségei vannak egy középiskolának?
nezelodo
@Málna: Jótól kérdezed, éppen most kezdi egyik családtagunk középiskolát, pontosan tudom, mibe kerül. Amúgy nagyon naiv vagy elkötelezett lehetsz, ha egyáltalán felteszel ilyen kérdést.
Még jó hogy nem arról értekezel, pld. hogy mennyire ingyenes és "elérhető az agyon támogatott" terhesgondozás az állami egészségügyben, mert érintettség okán erről is tudnék mesélni, de lehet hogy nálatok a NER gólya hozza a gyereket. Csak nehogy az érkezés után odafosson a gyerekszobába az asztalra "madár".
Málna
@nezelodo: Ha pontosan tudod, akkor oszd már meg velem is kérlek, mert az én gyerekem most kezdi a harmadik évét a gimiben, mégsem tudom, miről beszélsz.
Ludmilla
@Málna: kedves Málna: iskolatáska,füzetek,csomagolóanyagok,tornafelszerelés, író-és rajzeszközök,iskolai ruházat,meg sorolhatnám.. Megjegyzem,a mi időnkben sem volt olcsó,nem volt ingyenes a tankönyv,de fillérekért megkaphattad,és az valóban a tied volt..bérlet,ha bejárós a gyerek stb,stb
justhpeter
A baj forrása a gondolkodás teljes hiánya. Azt, hogy O1G nem gondolkodik megértem, nincs mivel, nincs miért, mert a lopkodásból jól el van látva. Azt is megértem, hogy az alacsony képességű pártkatonái nem gondolkodnak, mivel a csicskamillióik így is megvannak. Az már tragédia, hogy magát értelmiséginek, akadémikusnak mondó miniszter nem gondolkodik. Már nem csak látszat, hanem tény, hogy a kormánynak semmilyen területen nincs koncepciója.
Ha Palkovics gondolkodna, talán rájönne, hogy ha még több lesz a "jól képzett" szakmunkás az országban, akkor abból bizony több is fog elmenni külföldre dolgozni, mert a magyar bérek már régóta nem versenyképesek. De már az alapokig sem jut el, mert akkor arra is rájönne, hogy a "jól képzett" szakmunkás oktatásához jól képzett szakoktató és jól felszerelt tanműhely is kell. Palkovics azonban nem gondolkodik, hiszen akkor el sem vállalta volna ezt az országromboló szerepet egy betanított munka szintjére lerontott oktatás mellett.
A pénz azonban nagy úr, pénzért a selejt magyar mindenre képes.
Málna
@Ludmilla: És ha szakiskolába jár a gyerek, akkor ezekre nincs szükség? Merthogy arról beszélünk, hogy miért mentek kevesebben gimnáziumba, mint szakiskolába.
Mellesleg - ha a tankönyveket nem számolom, amiért sajnos nekünk idén még fizetni kell - akkor pár ezer forintból megveszem a füzeteket. Iskolai ruházat az gondolom a rendes, normál ruházat, amire iskolán kívül is szüksége van a gyereknek, tehát ezt nem számolom az iskolai kiadásokhoz. Ahogy a bérletet sem, hiszen ha nem járna középsuliba, nyilván akkor sem ülne otthon. A 6 ezer forintos táskájával pedig a harmadik évet kezdi, így azt sem tudom jelentős kiadásként elkönyvelni.
nezelodo
@Málna: Előttem már felsorolták, de azt gondolom, hogy Te egy harminc éve befagyasztott gurulós málna vagy, más fizeti a gyereked tanulását. Nem kell mindig sündisznóállásban figyelned, ki sérti meg őfelsége iskoláit, tíz, sőt harminc éve sem volt ingyen. Ha meg azt akarom, hogy a gyerek legalább két, magasabb fokú nyelvvizsgával fejezze be a középiskolát, mert nem akar min. elnök lenni, azért fizetni kell.
Az említett esetben csak a havi diákbérlet a bejáráshoz, nyolc ezer, a helyi közlekedés 4-5 ezer, a valóban támogatott menza nyolcezer, egyéb iskolai ktsg-ekre ha havi ötezret számolunk... Akkor még nem vett táskát, tankönyvet, (nem "ingyent"), és felesleges tovább sorolni. Gondolom Nálad ez belefér mind a családi pótlékba. Ja és ha amolyan Kövér módra legalább négy gyereke lenne, (neki nincs, csak süketel, mint a papok, akik bort isznak és vizet prédikálnak), akkor hogy is tanulhatnának a gyerekek? Ha NER fizetése lenne a szülőknek amolyan Debrecenben épült magániskolába járatnák a gyerekeket. Ja és ne gyere az adó-jóváírással, akkor, amikor a NER cégek is minimálbérrel vesznek fel embereket, és egy kevés zsebbe, milyen adókötelezettségből tudja leírni? Szóval ki kellene menni a köznép közé, figyelni beszélgetni, nem baj, ha tudod hogyan élnek az emberek.
Nessy
Szép a szakoktatás, csak...
Az a gond vele, hogy régi módszerekkel, régi eszközökön megszerzett tudás ma egyre kevesebbet ér. Betanított szerszán max. Az egyre inkább tért hódító elektronika, informatika világában szükség van pl. idegen nyelv tudásra. Vannak gépek, amiknek az ellenőrző paneljai bizony angolul, esetleg németül kommunikálnak.
Ha nincs egy biztos alap, amire építve lehet követni a változásokat, akkor bizony csak szakbarbár lesz szerencsétlen nebuló, és nem a saját hibájából.
Ludmilla
@Málna: szakiskola... röhögnöm kell.A szakiskolában el kellene sajátítani egy mesterség alapjait.Sajnos nálunk ehhez a képzéshez nincsenek meg az alapok a legtöbb szakiskolában.Az alacson szintű oktatáshoz az is hozzátartozik,hogy a regbutább,legalulmotiváltabb gyerkőcök mennek oda,tisztelet a kivételnek,akikknek a tanulását lehetetlenné teszik az előbb említettek
Ludmilla
@Ludmilla: fu,megint miket írok:szóval jav. : akiknek,legbutább
nezelodo
A szakoktatásnak a legnagyobb baja, hogy nincs korszerű gyakorlati képzés legtöbb helyen. A régi szakoktatók tudása elavult, olyan mértékben, hogy ha nem képezte tovább magát, akkor ott tart, hogy a gyerek többet tud pl a számítástechnika mai követelményeiből. Teret kellene hagynia magáncégek bevonásának, hogy ott szerezhessen gyakorlatot a ma működő technológiák alkalmazásában a tanuló. A magára valamit adó cégek maguk tartanak fenn szakmunkásképzőt, amíg azt is be nem tiltják, mint a sikeres magántanuló csoportokat az alapoktatásban.
Málna
@nezelodo: Miért nem elég egy nyelvvizsga? Mert ha sikerül, az ingyen van.
Közlekedni akkor is kell, ha nem középiskolába jár a gyerek. A menza nem kötelező, meg lehet oldani egyénileg is az étkezést.
A 9.osztályosok pedig ingyen kapják a tankönyvet.
Azt nem értem, egyébként miért kellene a kiadásoknak beleférnie a családi pótlékba, miért az államnak kellene eltartania az én gyerekemet.
Málna
@nezelodo: Ja és jöhetek nyugodtan a családi adókedvezménnyel, mert két minimálbéres szülő két gyerek után simán megkapja a legmagasabb összeget.
nezelodo
@Málna: Miért kellene közlekednie a gyereknek ott ahol most, ha harminc km-el arrébb lakik? Miért nem elég egy nyelvvizsga? Mert nem akar leragadni ott, ahova kijelölték neki. A mi esetünkben az nem kérdés, hogy sikerül e a nyelvvizsga. A szülők sem az egyetemen tették le a nyelvvizsgákat, így a diplomájukat sem tartották vissza. Persze az kettő sem biztos, és nincs közte az orosz. Egyébként sem a nyelvvizsgától tudja beszélni a nyelvet, legfeljebb pótlékot kap a vizsgáért, ha dolgozik. Nem kötelező a menza, nem de szinte ez az egyetlen, ami államilag támogatott.
Hogy miért nem kell a családi pótlékba beleférnie? Nem kell eltartani, csak az folyik még a vízcsapból is, hogy a gyerek az első. És ha nem az állam tartja el, miért akarja megszabni hogyan tanuljon és hogyan éljen?
nezelodo
@Málna: Jöhetsz nyugodtan az adókedvezménnyel, ha pl a "kívánatos" négy gyerek mellett mindkét szülő tud legalább minimálbérért dolgozni, és ráadásul csodatévők is, (a Matolcsy is állítja, tempósan nőnek a lakossági megtakarítások), és ebből a pénzből még taníttatni is tudják a gyerekeket. Nem érzed, milyen álságos, szemforgató ez az egész, amikor Európa "leggyorsabban fejlődő gazdasága vagyunk"?
Lehet, hogy nemsokára a település papja meg az állampárt titkára, esetleg a jegyző mondja meg ki tanulhat tovább, ha van rá pénze a szülőnek, mint a Horthy rendszerben? Látott már ilyent a családunk...
Málna
@nezelodo: A bérlettel kapcsolatos kérdésedet nem értem. Ha nem járna középiskolába a gyerek, akkor mit csinálna? Otthon ülne? Mert abban az esetben valóban nem lenne szüksége bérletre.
A nyelvvizsgával kapcsolatban nem jelöltek ki senkinek semmit, mindenki annyi nyelvből vizsgázik, amennyiből akar. Az első vizsgához pedig minden segítséget megadnak, ez saját tapasztalat.
Ha az államilag támogatott menza nem kötelező, akkor miért veszed az iskolai kiadások közé? Hiszen akkor is gondoskodni kellene a gyerek étkezéséről, ha nem járna iskolába.
Az én gyerekem is egyetemre készül, de semmiféle fenyegetettséget, irányítást nem érzek, csak rajta múlik a dolog.
nezelodo
@Málna: Bocsi, megismétlem, hogy... is megértsék. A közlekedés nem merül fel, ha nem jár középiskolába, mert a településén nincs tömegközlekedés, és minek menne naponta a megyeszékhelyre? Vagy el sem tudod képzelni, hogy nem nagyvárosban élsz? Nyolcmillió van kb aki nem budapesti, érted? A menza, nem hátrány, mint írtam, támogatott, máshol annyiból nem jön ki. A nyelvvizsgákat a gyerek magának szánja, nem vak, tudja, hogy komoly szüksége lehet rájuk, nem papír kell neki, hanem nyelvtudás a nagyvilágban, ha ilyen tempóban reinkarnálódik Horthy. De örülök, hogy nálatok bakfitty a gyerek taníttatása. Nektek akkor eljött már a Kánaán, és a bőség kosarából is...
Málna
@nezelodo: Akkor nektek ott vidéken nagyon jó, a nyári szünetben megspóroltátok a bérlet árát. Mi itt a nagyvárosban ezt nem tehetjük meg, a szünetben is meg kellett venni a bérletet.
A menzával kapcsolatban pedig az volt a kérdésem, hogy miért számolod az iskolai kiadások közé, amikor nem kötelező. Én például nem veszem igénybe.
És a nyelvvizsga sem kötelező. Csak ha akarod, akkor költesz rá. Ilyen alapon ide sorolhatnánk az összes fizetős különórát. És mint írod, amúgy sem a papír a fontos, hanem a nyelvtudás. Az meg tényleg csak szorgalom kérdése, nem az anyagiakon múlik.
Nálunk tényleg bakfitty a gyerek INGYENES taníttatása, a középiskola befejezéséig mindenképp.
F_Viktor
Nem kell csodálkozni, már 2012-ben megmondtam, hogy orbánnak nincs szüksége értelmiségre, a nemzeti szalagos oktatás csak rabszolgaképző. Elképzelése szerint a NER-társak kivételes gyerekei lesznek az új értelmiségi osztály akik majd középkori állapotokban uralják a rabszolga-népet.
evacica
Remélem ez a Disznófejű Nagy úr is szakképzésre irányítja a gyerekét!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.