A kormány egy tőkeprogram indítását tervezi annak érdekében, hogy a vállalatok megfelelő mennyiségű forrással rendelkezzenek, legyen szó akár forgóeszközökről, akár az elhalasztott beruházások megvalósulásáról – mondta Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter a Joint Venture Szövetség (JVSZ) vállalatokat díjazó ünnepségén szombaton Budapesten.

Óriási gazdasági eredményeket ígér 2023-ra a Fidesz-kormány: tőkealapot hoznak létre a vállalatok számáraNagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter beszédet mond a Joint Venture Szövetség díjátadó ünnepségén a Marriott Hotelben 2023. február 4-én. MTI/Lakatos Péter

Kiemelte: a tőkealapokat megcélzó program a következő hetekben a kormány elé kerül; zöld célú befektetésekre és kapacitásbővítésre is kiterjed majd.

Idén "pozitív meglepetések" érhetik a gazdaság szereplőit, a növekedés 1,5 százalék lehet fölfelé mutató kockázatokkal, az infláció gyors csökkenés mellett egyszámjegyűvé válhat év végére, a külkereskedelem és a költségvetés helyzete javulhat, a munkaerőpiac stabil marad

- jegyezte meg.

A gazdaságfejlesztési miniszter elmondta, hogy a tőkeprogramot a kormány a Baross Gábor Újraiparosítási program keretében indítja, annak a "hitellábát" egészíti ki.

Emlékeztetett, hogy a hitelprogram keretében a vállalkozások forinthitelt 6 százalékos kamattal, zöld beruházások esetén 5 százalékkal, eurókölcsönnél 3,5 százalékkal igényelhetnek, továbbá arra biztatta a vállalkozókat, hogy forduljanak a kereskedelmi bankokhoz a konstrukciók igénybevételére.

A gazdaságpolitikai intézkedések "be fognak érni", a növekedés fenntartása, a recesszió elkerülése, illetve az infláció leszorítása után a gazdaság 2024-ben "repülőrajtot vehet"

- fogalmazott.

Nagy Márton arra is kitért, hogy bár a gazdaság 2022-ben 4,5 százalékkal nőtt, a tavalyi év "nehéz év volt" – nem csak az infláció emelkedése és az árfolyam leértékelődése miatt. A háború, a szankciók, az energiaárak elszabadulása – az ország energiaszámlája 7 milliárd euróról 17 milliárd euróra nőtt – védekezésre kényszerítette a kormányt, negatív meglepetésekkel szembesültek naponta – fejtette ki.

Az MTI kérdésére Nagy Márton azt mondta, hogy

"két ugyanolyan válság nem létezik", amennyiben a tavaly tapasztalt problémák visszatérnek, azok már nem fognak olyan sokkszerűen hatni, a vállalatok és a kormányok is alkalmazkodtak a helyzethez; negatív kockázatokkal emellett természetesen számolni kell.

A JVSZ rendezvényén négy kategóriában díjazták a vállalatokat: nagyvállalati kategóriában a fődíjat a MAM-Hungária Kft. nyerte el, második a NI Hungary Kft., harmadik a Praktiker Kft. lett; a középvállalatok között a Pauker Holding Kft. győzött, amelyet a Schiller Flotta Kft. és a Stádium Kft. követett. A legjobb ökoszisztéma különdíjjal a K&H Bankot, a Provident Pénzügyi Zrt.-t és a Körber Hungária Gépgyártó Kft.-t tüntették ki, a tehetséggondozás területén a Hegymegi-Barakonyi és Társa Baker & McKenzie Ügyvédi Iroda, a BEKO Engineering Kft. és az MKB Bank Nyrt. bizonyult a legjobbnak.

A szövetséget 35 éve alapították, célja egyebek közt a Magyarországon működő vállalatok versenyképességének növelése, a digitalizáció és a zöld átállás segítése, illetve a tudásmegosztás a nagy-, közép, kis és mikrovállalatok között.

Forrás: MTI

39 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Gazella
Jah a felvett hatalmas gigahitelből, pár millácska szétszórva.. hogy kuss legyen nekik!
lusta
Na igen, ha egyszer a föld-trafik tolvaj ártunk és qurmányunk megígérte, akkor az meg vagyon ígérve.
jáger laszló
Lelki szemeimmel már látom 2023 év gazdasági eredményeit amely megfelelő források híján nagyon gyászos évet fog zárni
,minden optimista jóslat LNÉre..
Ez megmutatkozik majd a GDP adatokban is!!!
Ezen nem segít a felvett 4 millió $s devizahitel sem!!
1edül az EUs hitelekben lehet még bízni!!!???
csak ennyi
barátilag
J.L.
justhpeter
Matolcsy "emlőin" felnövő titán ugyan mit igérhet, hiszen Matolcsy 2014-re azt ígérte, hogy majd szárnyalunk. Nos, ahogy vesszük igaza lett, a hiányok mára a fellegekben, az adósság soha nem látott magasságokban, a hazugságcunami pedig már a fülünket nyaldossa. Az összes börtönbe való egyed a parlamentbe jár szavazni.
Clavigo
@Baker: Azért is " hozzák létre "... Valamit ki kell találni,,a befékelt eu- s pénzek helyett.. Nagy chalaaád,,éhesek a stromanok is
Dr. Proktor
Magyarország mára az igéretek földje lett..
Apropó, azoknak létesül a tőkealap akik egyedül nyerik a tendereket?
Dr. Proktor
@Maccska: Talán igazad van, talán nem, de egy biztos: a hülyék bedőlnek minden hamis igéretnek...
Clavigo
@Maccska: Te egyre hülyébb vagy Macskosz.. Régebben pedig voltak normális kommentjeid,,dacára annak , hogy Orbán szaros valagában tartod azt a kőbuta fejedet.. Romlik az állapotod.
Dr. Proktor
@Maccska: Semmit, de nem mindegy merre haladsz, álelőre vagy álhátra...
Dr. Proktor
@Maccska: Te most lejöttél a szerről? Egész normálisnak tünsz...
csipetke
A kulcsszó.--az ígér. Ez a banda már annyi mindent ígért, köztük orbán a király az ígéretek, és a be nem tartott ígéretek közt.
De látjuk itt a propin is,hogy még mindig sok a birka,aki hisz a szektának...
Jozefina
Ígérni már sok mindent meg ígértek, mégis a béka segge alatt vagyunk!!! Ennyit számítanak Orbán ígéretei!!!
Havanagi
@sgl: Az ilyen duma az antibiotikum a sötét 2/3-nak,nehogy megfertőződjenek az igazsággal.
Yeromos
Már több mint 12 éve ígérik az oriási sikereket. Közben csak a orbán maffia családjának gazdagodását és magyarország elszegényedését tapasztaljuk. Az infláció és az államadóság soha nem látott mértékben emelkedik., Hatvanpuszta és a stadionok szépen gyarapodnak., Nem gond, hogy az átlag nyugdíjas lassan éhezik, A fontos hogy vadafont tetemes pénzért megvettük. Közben az oroszoktól a piaci ár kb. Négyszereséért esszük az energiát. Aljas hazaáruló banda.
balos
@Maccska: Hát töled nem is telik többre!Igaz jól megfizetik a "konzultációid"!Tőlünk legfeljebb a bravó telik rád!Már hogy ennyike vagy!
balos
Ez a hurrá optimizmus tartja életben a pofonok után is a geciéket!Igaz,hogy a bányász béka seggén veszik a levegőt,de még mindig a lopáson jár az eszük!Még a szőlő tökét is ellopják,csak ne keljen "kapálni"!
drrotf
Nagy Márton már nem egy szegény, hanem gazdag ember, mert már ígérgetni tud!Hány programja is valósult meg a FIDESZ kormánynak az uralkodása alatt?Arról cikkeztek hogy egy sem!Mondjuk én jobb indulatú vagyok és azt mondom hogy nagyon kevés.?Ezek után hihetek én Nagy Mártonnak, hogy amit ígér annak jelentős része teljesül? Mindig arra gondolok, hogy volt egy főnököm aki ismert ember volt az ország azon részében ahol dolgoztam.Vízügyi irányítás alatt építéssel is foglalkoztunk, és ez az ember az építési osztályvezetővel eljárt a szerződéses tárgyalásokra.Egyszer Debrecenben tárgyaltak és a főnököm, aki egyébként igazgató volt, a tárgyalás során ígérte, hogy hány építés vezetőséget rakunk majd Debrecenbe, és hogy milyen gépekkel végezzük majd a munkát.Tette ezt akkor amikor még egyetlen építésvezetősége sem volt a cégnek, és a gépeink sem voltak nagyon.Az építésvezető a tárgyalás után mondta ezt a a főnöknek, mire az igazgató úr azt mondta az építés vezetőnek "Lajoskám!Nem lehetünk olyan szegények hogy még ígérni sem tudjunk!Ilyen Nagy Márton- féle jövendöléseknél mindig az én igazgató jut az eszembe, s megállapítom hogy semmi változás nincs nálunk a vezetésben, mert akkor is alaptalanul ígérgettek az elvtársak, most ugyan ezt teszik az "urak", akik régen elvtársak is voltak!Nagy Mártonra ez biztos nem igaz, mert olyan fiatal, de az erkölcs , a munkamódszer, a stílus, az átöröklődött!
Yeromos
@Maccska: igazán jó, hogy tudod, hogy nekem mi tetszet és mi nem. Egyébként a Molt nem vette mert tudod benne van a nevében, hogy Zrt. Tehát a részvényesek tulajdona ebből 25% az övék + az úgynevezett arany részvény , ami a döntésinjogokat jelenti. A Vodánál más a helyzet. Egyébként az vele a problémám, hogy sokkal fontossabb dolgokra, pl munkahely teremető beruházásokra kellet volna költeni azt a tetemes pénzt amit az államadóság növelésével kölcsönökből finansziroztak. És kb 1000 év a megtérülése.
Nessy
Tisztek Nagy Márton! "Ábrándozás az élet megrontója, mely kancsalul, festett egekbe néz"!
ómió
GDP-növekedés és ne visszaesés legyen! Ez már "óriási"!?
lusta
Hogy is van ez? már megint egyebet sem hallani, milyen sikeresek vagyunk, meg mekkora a fejlődésünk, meg ellenálltunk a gazdasági válságnak, meg ez, meg az. Akkó miért nincs pl. pedagógus, avghy egészésgügyi dolgozóknak béremelés?
Nessy
@lusta: Mert vannak a kormánynak "fontosabb" érdekeltségei, amit dotálni kell! Mint a régi viccben: Járni jár, de nem jut!
lusta
@Nessy: Ennek ellenére továbbra sem értem. Mást sem hallok, minket irigyelnek, a zuniós országok gazdasága visszesik, nagy sz@rban vannak. Németország gyakorlatilag már meg is szűnt (by Kancsi Marcsi) és mi elvárjuk, hogy ezek a hanaytló országok adófizetőinek pénzéből rendezzük a hazai béreket, a beeruházásokat. Demeter képviselő elvtárs mondá, hogy az elnyert útfejlesztési támogatásból az út majd csak akkor újjul meg (4km hossz, 4 m széles), ha a zunió ad lovettát.
Yeromos
@Maccska: már az előbb is irtam, hogy ne döntsd már el, hogy nekem mivel van bajom. Egyébbként elég messze élek debrecentől. Úgy gondolom, hogy a helyieknek kellene dönteni, hogy akrnak e a környékükre egy vélhetően környezettszennyező de sok munkahelyet teremtő beruházást. Talán itt kellene nemzeti (Debreceni) konzultációt tartani.
csipetke
@Maccska: 08:08 Azt látod,hogy a senkiházi ingyenélő fidesznyik politikusoknak elhisszük egy szavukat is?Még azt se ,amit kérdeznek
drrotf
Úgy látszik a hozzászólásokból vannak többen akik pozitívan értékelik az a 12 évet amivel az országot az utolsó helyek egyikére kormányozta ez az" igen eredményesen" működő kormány .Világ szinten is elismert , látható helyen vagyunk az inflációban, akkor amikor a környező országokat is sújtja a háború, és a szankciókat nekik is el kell viselniük.Sikerült nekik szétzúzni az egészségügyet, ami a MOK szerint megsemmisült. Az oktatást ,ami a jövő záloga szintén "túlértékelték "az urak. Társadalmi megítélése a tanároknak már olyan szinten sincs mint egy betanított munkásé és mindkét ágazatot igazi szakember , egy rendőr belügyminiszter irányítja a társadalmi jelentőségét ennek a két ágazatnak "kiemelve" , és amihez a miniszter a saját bevallása szerint is annyit ért mint hajdú a harangöntéshez!A forint árfolyam hullámzik és az egekben van, annak ellenére hogy még ez a kormány van hatalmon, pedig Orbán 2008-ban 260 forintos árfolyamnál azt óbégatta a parlamentben hogy ilyen maga árfolyamért a kormány a felelős és azt akkor le kell váltani!A napokban a Nyugdíjas Parlament elnöke pedig arról tájékoztatott, hogy a nyugdíjak a nettó keresetek 50 %-át érik csak el, ami a 2008-ban a nettó keresetek több mint 60%-a volt, tehát a nyugdíjasok leszakadnak , alacsonyabb lesz évről évre a nyugdíjak értéke,és hiába a 15%-os nyugdíj emelés és a 13 .-ik havi nyugdíj kifizetése az jelenlegi inflációt nem éri el , tehát ez az ígérete sem teljesül Orbánnak.Mit is ígért most is Orbán Viktor, hogy megvédi az országot a háborútól, de azt hangsúlyozza, hogy a az orosz ukrán háborútól, közben meg állandóan azt szajkózza, hogy a magyarok fizetik meg a háború árát.Azt is ígérte, hogy a gazdaság nem esik recesszióba, 1,5% GDP növekedést jelzett előre.A szakértő közgazdászok szerint jó ha a magyar gazdaság nem esik recesszióba, de növekedést nem várnak az idén.Mindenki levonhatja a következtetést, hogy Orbán ígéretei hogyan teljesültek idáig, és hogy amit ígért annak megvannak - e az alapjai?Arról már...
neverland
@Őrnagy: Szia. Milyen az élet a hülyék paradicsomában, ahol te vagy az "okos"?
Megvan minden kellék hozzá? Pl.:

www.civilhetes.net/sites/default/files/kepek/sapkas-tojas_0.jpg

ferfiakjatekboltja.hu/kepek/08840.jpg
gina
12 éve csak a hazugság folyik ezeknek a büdös szemeteknek a szájából, minden csodás, igen nektek szemét tolvaj bünözök, még az inflációt is kihasználjátok aljas hazaáruló szemetek ...utolsó helyen ballagunk az egész EU ban persze ök a hibásak mert nem eszik meg a ti büdös hazug szövegeteket, mikor kel már fel ez a nép??? furkósbottal elzavarni ezt a kormányt
gina
@Őrnagy: A neved is egy szenny ,,te kis buzi takarodj ahova gondolom agyhalott szemét
csipetke
@Őrnagy: 12:36 Szánalmas agyhalott idióta...
neverland
@sgl: Lehet kommentelni a Mandineren, ahol sok az agyhalott náci zombi és ahol kaphatok negatív lájkokat is? Sirály!

Ma már nem (a nagy váltások sok stresszel járnak és nekem elég a mai napnak a baja), de holnap benézek oda.

Jaj, mint a régi szép időkben, amikor úgy éreztem háborúba megyek. Ez volt az egyik kedvenc nótám: www.youtube.com/watch?v=ASj81daun5Q És a hozzá tartozó kedvenc idézetem: "Itt úgyse jössz át!"

Az egész világon voltak követői az oldalnak és én kinyírtam (vallási bullshit, ne foglalkozz vele; ma már egy no man's land). Egyedül. Igen, büszke vagyok rá! Valójában Sátánnal harcoltam a szolgáin keresztül, de ne menjünk bele a mocskos részletekbe.

A múlt elmúlt.
csak úgy....
@Őrnagy: kohn bácsi-kohn bácsi, neked az eszed föltörte a segged ! :)
Sámannus
Készítik a nagy lopást.Ezek még az anyaföldet is kitalicskázzák innen.
kereső
Minek egy újabb/vagy lehet, hogy nem is új- csak átnevezik/ hitelprogramnak ilyen megtévesztő nevet adni?" A gazdaságfejlesztési miniszter elmondta, hogy a tőkeprogramot a kormány a Baross Gábor Újraiparosítási program keretében indítja, annak a "hitellábát" egészíti ki." 2020 óta már hatodszor inditja ÚJRA!!! a gazdaságot a kormány- mindenkor költségvetési átcsoportositással teremtve meg a forrást( 1000 milliárdokról beszélünk), de a gazdaság csak nem akar újra indulni. Lehet, hogy ezek a újrainditási pénzek végső soron ellopásra kerülnek, a megfelelő csatornákon keresztül???Egyházak, turisztika, külhoni támogatások...
jáger laszló
Szavak,szavak.szavak!!! Majd Lhiszem,ha valóssággá válnak!!
Addig csak kételkedem az eredményt illetően!!
csak ennyi
barátilag
J.L.
Dr. Proktor
@Őrnagy: Ne hagyd ki a NER-t! Itt is jobban élnek a szakmájukban kevésbbé tehetségesek ha jeleskedned a seggnyalásban, oppardon, akarom mondani a párthűségben...
Dr. Proktor
@Maccska: Nyugodtan odamehetsz dolgozni...
( For urine and shit...)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.