Több mint kétezren adták be a felmondásukat a státusztörvény miatt, de ez a szám tovább fog emelkedni. 

Jön a tényleges összeomlás a pedagógusoknál? – Több ezer tanár adta be a felmondást a státusztörvény miatt

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

A PSZ alelnöke szerint sokan tanév közben fogják elhagyni a pályát, és kétséges, hogy őket hogyan pótolják. Úgy véli, a kormány a nyugdíjas tanárok visszahívásával igyekszik majd „elkenni” a munkaerőhiányt.

A Belügyminisztériumnak (BM) a pedagógusok korábbi évektől eltérő munkaerőpiaci mozgásáról nincs ismerete – közölte a Népszava megkeresésére a BM, miután arról érdeklődtünk, hogy a legutóbbi oktatásügyi tiltakozások célkeresztjébe került új pedagógus jogállási törvény (ismertebb nevén státusztörvény) parlamenti benyújtása, vagyis június eleje óta mennyi pedagógus adta be felmondását és szüntette meg a közalkalmazotti jogviszonyát. Korábban az állami iskolafenntartó Klebelsberg Központtól is szerettük volna megtudni ugyanezt, de nem tudtak válaszolni, állításuk szerint nem rendelkeznek ilyen adatokkal – írja a Népszava.

A státusztörvényt – amellyel egyebek mellett jövő januártól megszűnik a pedagógusok közalkalmazotti státusza, növekedhet a munkaterhelésük és át is vezényelhetik őket más intézményekbe – július 4-én fogadta el a parlament. Az aHang platform online felmérésében több mint ötezer pedagógus jelezte, hogy elhagyják a pályát a törvény bevezetése esetén. Továbbá a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) felé is több mint háromezren jelezték, hogy ilyen lépésre készülnek – tudtuk meg a PSZ alelnökétől. Gosztonyi Gábor azt is elmondta, azt biztosan tudják, hogy több mint kétezren már be is adták felmondásukat az utóbbi hónapokban a státusztörvény miatt.

– Ez a szám várhatóan növekedni fog, sokan ugyanis kivárnak szeptemberig, hogy kaphassanak valamennyi végkielégítést – fogalmazott a PSZ alelnöke. A BM tájékoztatása szerint a munkáltatók tájékoztatni fogják a januárban esedékes jogviszonyváltásról a pedagógusokat, akik idén szeptember végéig nyilatkozhatnak, hogy ezt elfogadják-e. Gosztonyi Gábor szerint ez azzal jár majd, hogy sokan tanév közben fogják elhagyni a pályát, és kétséges, hogy őket hogyan pótolják.

Az érdekvédő szerint a kormány a nyugdíjas tanárok visszahívásával igyekszik majd „elkenni” a munkaerőhiányt,

a törvényben ezért is tették lehetővé a nyugdíjasok korlátlan visszafoglalkoztatását.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint a 2022/2023-as tanévben is nőtt a 60 éves vagy idősebb pedagógusok aránya. Csak az általános iskolákban 10 039 főállású, 60 éven felüli pedagógus dolgozott, ami 1209 fővel több, mint a 2021/2022-es tanévben. A 30 évesnél fiatalabb általános iskolai tanárok száma 4687 fő volt idén, az előző tanévben pedig 4552. Vagyis a fiatalok aránya jóval lassabb ütemben növekszik. Az általános iskolákban idén már több mint kétszer annyi volt a 60 év feletti, mint a 30 év alatti tanár.

Forrás: Népszava

34 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Pági
Micsoda fejetlenség! Ezek semmit nem látnak előre? Milyen barmok vezetik ezt az országot?
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
balos
Az inflálodó ország rányomja a bélyeget a jövő nemzedékére!Jó lesz,ha tízig tud számolni és nemzethyleg megbízható(hülye)!
Pági
Micsoda fejetlenség! Ezek semmit nem látnak előre? Milyen barmok vezetik ezt az országot?
simmering73
Még a végén kénytelen shikari munkába állni. Ki fog minket akkor itt szórakoztatni?
gina
Örülhet ez a szemét kormány és fidesz szekta,, az emberek hülyébbek lesznek, igy jól irányithatók
jáger laszló
Kíváncsi
És hová mennek a tanárok a katedra helyett jó pénzért dolgozni!!??
Na erre is kíváncsi vagyok!!!??
csak ennyi
barátilag
J.L.
lusta
@sgl: Most módosítani fogják a sz@r szilárdságú tákolmányukat, miszerint nem csak az anya nő, hanem a Bencus szerinti pedagógus létszám is nő.
Aki Én
@Őrnagy: Shiratyi!
Neked ez az építkezés, te nyomorult provokátor?
Listán vagy!
Aki Én
@jáger laszló: @Philip Marlowe: Szerintetek az a kérdés, hova mennek a pedagógusok?
Nem az, hogy mi lesz a jövőnkkel, az oktatással, az amúgy is romokban lévő oktatásban?
Jesszusom...
Aki Én
@Philip Marlowe: Értem én, értjük mi, hogy te (ti) azt szeretnétek ha az oktatás teljesen osszeomlana, és ezért a hazaáruló kormányod mindent meg is tesz, mert a magadfajta tanulatlan buta suttyók tartják hatalmon.

Soha olyan elégedetlenség, felháborodás, rossz oktatási rendszer nem volt, mint ma, amit a gazdád szart ide.
És ez akkor is tény, ha te a magad szintjén ezt nem érted.
Nessy
Az elmúlt évek oktatási rendszerének, a NAT -nak, az eredményességét a PISA felmérés nem túl rózsás eredménye mutatja egyes tantárgyak esetében, az utóbbi években.
Nessy
Mesélje már el valaki, hogy Archimedesz, Pithagorasz ,és a többi törvények miben fognak eltérni, ha liberális, illetve illiberális tanár tanítja ?
almalibre
Nincs itt baj, csak az lesz, mint bármelyik normális munkahelyen:
- Ha dolgozol, bért kapsz.
- Ha többet vállalsz, többet kereshetsz.
- A főnök dirigál, ha nem tetszik, elmehetsz, ha nem teljesíted, ki rugnak...
csak úgy....
@Őrnagy: @Philip Marlowe: nektek többször kéne átolvasnotok a zárótokat, amit a diliházban kaptatok, ti gyógyíthatatlan gyogyósok!
human
Az átlag magyart nem érdekli az oktatás. Ezért Orbán sem foglalkozik vele. A foci viszont érdekli az átlag magyar ezért azzal foglalkozik Orbán, sőt nem egyszer jelezte, hogy fontos szerepet játszik a politikájában.
Nessy
@Philip Marlowe: 11. 25. Ezt egy demens otthon lakóinak, és bigott híveknek tessen előadni
percsi
@Philip Marlowe: "Vagy elmennek műkörmösnek...:DDDDD"
A műkörmös, takarítók is többet keresnek a tanároknál! A lét a tét!
colibri
@Philip Marlowe: 8:52 Te is ott dolgozol? Ja, nem, mert a mezőgazdasági dolgozók nem érnek rá itt egyfolytában osztani az észt!
emerencia
@jáger laszló: ma:8:44 Keveseknek sikerül majd jó állást találni, ők lesznek a sikeremberek. A többség viszont rá fog fázni mert a magyar rögvalóságban nagyon sok a rossz munkahely. Személyes tapasztalatom, hogy egyes tanárok a felnőttekkel is gyakorta úgy viselkednek mintha diákok lennének. Ez komoly konfliktusokat okozhat még egy jobb munkahelyi közösségben is. Ők majd lassan, csendben később visszaszivárognak a pedagóguspályára. Ez a hivatásuk, ebben érzik helyén magukat. A diktatúrát kellene előbb leváltani egy demokráciára mert ebben a rendszerben majdnem mindenki kínlódik nemcsak a pedagógusok.
verőce21
Paradicsomszedésre pedig még mindig nincs elég ember...! :)
(Már a meggyszedés is kritikus volt... 1800Ft/h zsebbe...)
csak úgy....
@Philip Marlowe: ha te tanár,akkor a @verőce21: büdösbogár! :)
@Philip Marlowe: shikari, köszöntelek a 30. nickeden, te elmebeteg majom!
drrotf
Ha a pedagógusok előbb lépnek fel radikálisan, hogy ott hagyják a pedagógusi pályát, ahogy Mérő úr is mondta, akkor sokkal több eredmény érhettek volna el.Így az oktatás temetésének résztvevőivé váltak azok akik harcoltak annak megmentéséért!
Revans
@durbincs:mocskos büdös pofáját és segglukát tartogassa a szakállas pöcsös nőknek ők még igényt tartanak magára kopasz buzeráns!:))
jáger laszló
A tanárok már nem sztrájkolnak,hiszen + van nekik ígérve a 800 ezer nettó!!
már alig várják,hogy +kaphassák!!!???
arra azonban még várni kell barátaim!!!
Ne költekezzetek majd csak 2026-ban talán!!!???
Addig is szidjátok Brüsszelt ,mert ők akadályozzák a béremelést!!!??
csak ennyi
barátilag
J.L.
percsi
@Philip Marlowe: "Senkinek sem kötelező tanárnak lenni..."

Így van, nem kötelező tanárnak lenni. a magyarnak butulnia kell, nektek meg lopni!

Készíts elő egy zsák zsepit, megtud siratni magatokat, mert hamarosan el lesztek számoltatva, lazac helyett száraz kenyerén és vizén fogtok élni.
jáger laszló
Tanulni azonban kötelező gyengébbeknek csak 16 éves korig!!
Ezután + segítsen az isten ne a kormány az életben!!
8 általánossal is futhatsz be nagy karriert bár ennek a valószínűsége csekély!!
csak ennyi
barátilag
J.L.
Nessy
@Pegero: Ők lehet, hogy a sárgarépa egyeléskor nem a vadmurkot hagyják meg, és kis sárgarépát húzzák ki. Újgazdag földesuraink esetében már nem biztos, hogy jól csinálnák!
Nem tudom, van e iskolás gyerek a családban, , és azok állami iskolába járnak e. de nincs is hozzá közöm. Azért nem tartom valószínűnek, hogy adott esetben, nem ostoba felnőttet szeretne látni belőlük. Mert pont a szaktanárok hiányoznak. .
Nessy
@Pegero: És eközben a gyerekek fizika, matek, kémia etc. tudása a nullával lesz egyenlő! Bravó!
Nessy
@Pegero: Sajnálom, hogy "hülye tanárai" lehettek, ha ilyen rossz a véleménye. Egyébként pont jelenleg nézik ostobának a diákokat! Nem szavad őket még egy könyvesboltba se beengedni, mert rossz könyvet választanának. A többirül nem beszélve.
Clavigo
@Pegero: Kemény vagy Mahmoud,,mint a Kába köve...
Clavigo
@Pegero: Ez félhülye @ómió: ,,gondolom a kishugod...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.