A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete nagy erőkkel tiltakozik a rendelet ellen, ami szerint nem jár nyugdíj augusztustól decemberig azon pedagógusoknak, akik nyugdíj mellett végzik a munkájukat.

Döbbenet! Megvonják a nyugdíjas pedagógusok pénzét, ha a nyugdíj mellett dolgoznak

Fotó: Facebook/PDSZ

„Nem értjük, hogy miért nem vonták vissza ezt a nagyon káros és rendkívül ostoba kormányhatározatot” – mondta Nagy Erzsébet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) ügyvivője az rtl.hu-nak az ezt lehetővé tévő rendelkezésről.

"Az a probléma, hogy sokan – nem tudjuk pontosan hányan – nyugdíj mellett vannak foglalkoztatva, közalkalmazotti jogviszonyban. Miközben az ezt megengedő két rendelet augusztus 1-ével hatályon kívül került. Ez azt jelenti, hogy már harmadik napja nem jár a nyugdíj a közszolgálati munka mellett. Sőt, jogellenes maga a foglalkoztatás is, mert ismét érvényes az a kormányhatározat, amely nem teszi lehetővé, hogy a nyugdíjkorhatárt betöltött pedagógusokat foglalkoztassák” – foglalta össze a helyzetet a PDSZ képviselője.

A PDSZ már korábban is tett lépéseket, hogy a kormány módosítsa a nyugdíjtörvényt.

"Ez egy nagyon egyszerű törvénymódosítás lenne, nem értjük, hogy miért nem került erre sor" - mondta Nagy Erzsébet. Szerinte ha időben rendezték volna ezt, akkor nem állt volna elő ez a helyzet, most viszont „megfeledkeztek” a mentesítő rendelet hatályon kívül kerüléséről, így nem is jár a nyugdíj egészen addig, amíg december 31-én meg nem történik a jogállásváltozás.

A PDSZ közleménye úgy fogalmaz: „A kormánypropagandában folyamatosan olvashatunk arról, hogy nem lesz pedagógushiány – többek közt a nyugdíjasok visszafoglalkoztatásával, akik az illetményük mellett a nyugdíjukat is felvehetik. 2022 nyarán hirdettek ki két kormányrendeletet, amely ezt lehetővé tette. Ezek a rendeletek (a 268/2022. (VII. 29.) Korm. rendelet és a 269/2022. (VII. 29.) Korm. rendelet) azonban 2023. augusztus 1-től hatályukat vesztették”.

Forrás: Rtl.hu

25 hozzászólásarrow_drop_down_circle

kereső
Én meg, mint magyar választópolgár -és mint ilyen, az országgyúlési képviselők és kormánytagok m unkáltatója- követelem, hogy ne járjon nyugdij azon ogy képviselőknek és kormánytagoknak, akik nyugdijuk mellett tiszteledijat és különböző költségtéritesekket is kapnak. Mérjünk már egyenelő mércével. Válasszanak- vagy nyugdij, vagy tiszteletdij+költségtéritések garmada, számla nélküli elszámolhatósággal!!
Döbbenetes, hogy a mekk elekek kormánya mit múvel.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
namihami
Így akarják megakadályozni a szakpedagógusok túlzott elterjedését az iskolákban! Biztos túl sok van belőlük!
kereső
Én meg, mint magyar választópolgár -és mint ilyen, az országgyúlési képviselők és kormánytagok m unkáltatója- követelem, hogy ne járjon nyugdij azon ogy képviselőknek és kormánytagoknak, akik nyugdijuk mellett tiszteledijat és különböző költségtéritesekket is kapnak. Mérjünk már egyenelő mércével. Válasszanak- vagy nyugdij, vagy tiszteletdij+költségtéritések garmada, számla nélküli elszámolhatósággal!!
Döbbenetes, hogy a mekk elekek kormánya mit múvel.
Nessy
Ennyit Orbán és a kormány ígéreteiről! Homok a szélben!
Maxipocak
De bezzeg az Ogy-i képviselők felvehetik a zsét a nyugdíj mellé, lásd harrach Pipi meg a fónagy nevű senkiházi. Hogy rohadnátok meg tetves ingyenélő hazaárulók.
rücsü41
Akkor várhatja a kormány a nyugdíjas pedagógusoktól a megváltást, mindhiába!Olyan bolond nem lesz aki feladja a biztos nyugdíját csak azért hogy ezt a balfasz kormányt kisegítse abból a bajból amit maga okozott magának!
Dr. Proktor
Túl sok a pedagógus, így majd a nyuggerek lekopnak végre! - gondolja pártunk és kurmányunk agya, Somogyi szerint a felcsúti fülzsírgolyó.
kereső
Még igy is, hogy sok nyugdijas pedagógus visszament óraadónak , 16 ezer pedagógus hiányzik a rendszerből. Tényleg hülyét akar a magyar csinálni az országból??
nemkati
Aki egyszer nyugdíjba ment, attól hogy vehetik el egyszercsak a nyugdíjat? Egyáltalán, melyik szakmából, munkakörből, munkaviszonyból nyugdíjba ment személytől lehet még elvenni a nyugdíjjogosultságot? Ez csak a pedagógusokra vonatkozik? Akiket ez a kormány "megbecsül", és "nagy hálával tartozik nekik áldozatos munkájukért"? Ja, hogy ezek csak szavak, a hála a nyugdíj megvonása? Minden fideszesre, kormánytagra vonatkozik: ne azt nézzék, mit mond, hanem hogy mit tesz. Igen. Ezt látjuk 13 éve, amit mondanak, az mind hazugság.
jesz
sebaj...ez is segít abban, hogy még több padagógus mondjon fel...izgalmas lesz a szeptemberi kezdés...
kereső
@nemkati: A rendvédelmisektől is elvette ez a kormány az első 2010-2014 közötti ciklusában a nyugdijat. Az volt az első . Utána jöttek az egész közalkalmazotti csapat- vagy nyugdij, vagy bér. Azután 2022-ben ezt feloldották a pedagógusok részére- most meg egy tolvonással elveszi a nyugdijat mindazoktól, akik 2023. augusztus elsején nyugdijasként közalkalmazotti jogviszonyban is állnak. Tényleg döbbenet, amit csinálnak.
kereső
@sgl: Ja, a 2023 költségvetést hányszor módositotta már orbán úgy, hogy mit álmodott éppen éjjel, nyitott szemmel. Vicc ez az egész ország-és menthetetlen.
justhpeter
Nyilvánvalóan ebből semmi nem lesz. Lesz egy "Lex nyuggerpedagógus" és minden mehet tovább. Ám ha valami eszes folytán nem így lenne, hát az oktatásnak ott van a hatalmas ész Rétvári és a fáradhatatlan romboló Maruzsa, ahogy az egészségügynek a 360 fokos rendőrész Pintér és a mind6ó Takács doki, akik varázsütésre mindent megoldanak.
Namely
Dolgozik, majd pedig nyugdíjba vonul egy bizonyos szakmából. Aztán folytatja azt a szakmát? Akkor hogy vonulhatott nyugdíjba abból a szakmából?
Ez csak akkor nem lehetne aggályos, ha a befizetéseit kérné vissza az egyéni nyugdíjszámláról (ami ugye nincs, pedig ígéret volt rá).
Ha viszont csak az évek száma alapján kérte a nyugdíjazását, hogy lesz ilyen "fél-nyugdíjban"? Mi lesz a járandóságával? Mert ugye a munka után folyamatosan fizet nyugdíjadót (már nem járulék, most nem keresem ki, mi a pontos neve), növekszik az évek száma is, tehát a kifizetési formula lehet csődöt mond.

Sajnos ennyire nem értek hozzá, örülnék, ha egy szakértő, ha van itt, jobban elírná, mik a részletek. De érdekes (elvi kérdés is) lehet.
szegény hazám
Sanyi bácsi most szőkíti ki a nyugdíjas pedagógusokat, akik segíteni szerettek volna, és visszamentek a malac igáját húzni. Jól rácsesztek!!! Ha..ha..ha!
Ezek aztán kurmányoznak, meg örvénykeznek!
gina
Mikor megy már ki ez a nép az utcára és takaritja el ezeket a szemeteket
vacsi
@gina: Miért nem mégy Te ki?! Ne másokat uszíts!
gina
@vacsi: Tanulj elöbb magyarul utána irogass, látszik az a fidesz nivó
Havanagi
@kereső: Ez a legdurvább diszkrimináció,amit a pedagógusokkal művelnek.És nem fogják abbahagyni,mert nem mozdul senki.Bexari xarházi nép ez,akinek a fejét leöntik xarral ,de meg se rezdül.Hol van az ótvar ellenzék?Az ugatások kivűl mást nem tesznek.Nincs szükség pártokra, a szemétdombon van a helyük.
Nanya
@vacsi: te vacsivava !
Kapd be te a rabok faszát !
kereső
@Havanagi: Ezt úgy hivják, hogy : meg-és lealázás.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.