Ügyfélbaráttá teszi a kormány a vendégmunkások ügyintézését. A KSH szerint idén tavasszal 81 ezer külföldi dolgozott Magyarországon, a munkaerőkölcsönzők szerint havonta 800-1000 fővel nő ez a szám. Az ázsiaiak aránya egyre nő, a mongolok, vietnámiak mellett egyre több a filippínó, maláj és indonéz munkavállaló. Akad olyan autóipari cég, ahová már nem is vesznek fel magyar munkavállalót.

Miután a kormány egyszerűsítette a harmadik országbeliek munkavállalását, úgy bővíti szeptembertől az idegenrendészetet, hogy az az ilyen ügyekben is gyorsabb lehet

– írta meg csütörtökön a Népszava.

Míg korábban plakátokon hirdette az Orbán-kormány, hogy "nem vehetik el a magyarok munkáját", most már tárt karokkal és ügyfélbarát eljárással várja a távol-keleti vendégmunkásokat

Már elvehetik? Fotó: MTI / Máthé Zoltán

A lap hozzáteszi, miközben 2015-ben még adófizetői milliárdokból hirdette a kormány, hogy „Ha Magyarországra jössz nem veheted el a magyarok munkáját”, most – nem függetlenül a kínai beruházások megszaporodásától – sorra hozza azokat az intézkedéseket, amelyekkel szélesre tárja a kaput a harmadik országbeli, így például távol-keleti vendégmunkások előtt. A kormány nemrég fogadta el azt a novembertől hatályba lépő törvényt, amely a harmadik országbeli vendégmunkások foglalkoztatását teszi könnyebbé. A jogszabály alapján a vendégmunkások akár két éves tartózkodási engedélyhez is juthatnak. A vendégmunkások összevont munkavállalási és tartózkodási engedélyét az idegenrendészeti hatóság állítja ki.

A Magyar Közlönyben megjelent kormányrendelet szerint szeptember elsejétől az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóságon belül létrehoznak egy új Központi Regionális Igazgatóságot. A lap feltételezése szerint

az új hivatal dönti el, hogy a benyújtott kérelmek elbírálásában melyik területi igazgatóság az illetékes.

A KSH szerint idén tavasszal 81 ezer külföldi dolgozott Magyarországon, a munkaerőkölcsönzők szerint havonta 800-1000 fővel nő ez a szám. Az ázsiaiak aránya egyre nő, a mongolok, vietnámiak mellett egyre több a filippínó, maláj és indonéz munkavállaló. Mint a Népszava megírta:

akad olyan autóipari cég, ahová már nem is vesznek fel magyar munkavállalót.

A parlament júniusban a vendégmunkások alkalmazását megkönnyítő törvényt fogadott el, mivel a munkaerőhiányban szenvedő országnak létérdeke minél több munkavállaló Magyarországra csábítása. 

Forrás: Népszava, 444

45 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Dr. Proktor
A fidesz és kormánya nem szembekötősdit hanem szembeköpősdit jáétszik - félintelligens polgártársaink őszinte megelégedésére...
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
ómió
Vendégmunkásokat vár olyan munkákra, ahova már nem jut magyar munkaerő!? Naháááát!!!
madlaci66
@ómió: pedig ott ajvékolnak a segélyért a munkanélküli fidess szavazók. Ezek miért is nem felelnek meg, ha az egyszerű filippínó megfelel?
telegdilaci
@sgl:Azóta már megváltozott a kormány érdeke, az még külön felháborító hogy Számtalan vendég munkás szállót is építenek az Ország minden pontján,nem is tudom felfogni mi haszna van az Országnak a vendég munkásokból és az erőltetetetett,akkugyártásból! valószínű hogy ezeket munkás szállókat is a Magyar adófizetők adóforintjaiból és nem KÍNAI-pénzből építik,ha a Fidesz ellenzékben lenne hasonló helyzetben ha az ellenzék lenne kormányon már lángban állna Ország lenne visítozás gyalázkodás!
Dr. Proktor
A fidesz és kormánya nem szembekötősdit hanem szembeköpősdit jáétszik - félintelligens polgártársaink őszinte megelégedésére...
kereső
"Ügyfélbarát"- ezután még annyit sem törődünk az országra nézve biztonsági kockázatot jelentő emberek ellenőrzésével, mint eddig.
vacsi
Akik aztán zsákba kötik a magyar dolgozót, majd targoncával letarolják?! Utána visszamennek a hazájukba - soha többet nem kerülnek elő! Ez igen!
ómió
@madlaci66: És pont ott!? Úgy hazudjátok!? Még véletlen se 200 km-rel odébb!?Vagy esetleg csak segédmunkához "értők ajvékolnak" arrafelé!? Egészen pontosan hogyan hazudjátok!?
Peller Anikó
Talán a nemzetti konzumációnak nem is az lett az eredménye, csak ráhazudták ahogy szokták? Lehet mindenki arra szavazott, jöjjön már valaki és vegye el a munkánkat.

@vicsori: csak nem aggaszt a fideszéra szara?
Peller Anikó
@ómijó: Nem érzékeled, hogy téged itt mindenki utál?
Nessy
@Peller Anikó: Az utálat is érzelem. Inkább már rettenetesen un az értelmetlen panel mondataival. Megszólítani nem érdemes, mert értelmes válasz helyett csak gorombáskodni tud!
Dr. Proktor
@Nessy: Ne csodálkozz - csak egy unintelligens trollrobot!
madlaci66
@ómió: hidd el, pont ott. Látom minden nap.

Sakk Matt
Na..egy hetes spéttel sikerült megírni, amit én leírtam itt : P
csak úgy....
magyar falu 2023 : a rendörségen csörög a telefon,ügyeletes fölveszi!
marinéni: rendör elvtárs ,migráncsok mászkálnak a házam elött!
rendör : na de marinéni, azok csak vendégmunkások!
marinéni: akkor szereltessenek végre az 0rbán migráncsira valami megkülönböztetö jelzést,hogy ne kölljön naponta 5X bugyit cserélnem, mert marha drága ám a mosópor és a melegvíz...
vacsi
@madlaci66: Te elmennél annyi pénzért?! Egy filippino elmegy...
madlaci66
@vacsi: csak az a baj, hogy a filippínót állami pénzen hozzák ide, és nem hiszem, hogy a szállásukat a fizetésükből fedezik. Erre pl. egy komplett szállodát szüntettek meg, és az lett munkásszálló nekik. A fidess szavazó meg az utcát söpörgeti, ahelyett, hogy napi 8 órában dolgozna, heti 5 napon keresztül.
csak úgy....
@vacsi:és ha az alulfizetett fillipino,téged ill. benneteket éjszaka kirabol mert rájött ,hogy öt ezzel a kevéske pénzel átbaxták?
csak úgy....
a vendégmunkás sem hülye, ök nem szavaztak a fideszre és fogalmuk nem volt arról,hogy mi várja öket magyarországon! -ingyen nö meg stb. a faluba...
gina
Mocskos zsiros OV nem vehetik el a munkát mert te adod nekik, te retkes román szemét,,takarodj haza a jó román hazádba ott légy nagy Isten ,te zsiros putris, már eléggé tönkre tetted ezt az országot te agyi nyomorék
jáger laszló
Migránskérdés +oldása
+oldásnak tartanám,ha 1 humanitárius folyosó nyílna MO-on Horvátország és Ausztria között.amennyiben készek a migránsok befogadására
Erről kellene a 4 országnak +egyeznie!!Ezt találnám 1 kivitelezhető +okdásnak
barátilag
J.L.
Peller Anikó
@sgl: 15:05, Háát, én simán elhinném, hogy egyedül van, de valójában azt gondolom, hogy legalább ketten vannak esetleg hárman. Bújkálnak a különféle nikkek között ezek a nyomorult románcigányok, mert ők az igazi díszmagyarok a havasokból és némi pénzért segítenek tönkrebaszni az országot.
jáger laszló
Szerencsére vannak itt okos emberek
Például PA, aki máris 1 oldalvágással +oldotta a súlyos helyzetet!!!??
Köszönet érte!!!??
csak ennyi
barátilag
J.L.
nezelodo
Nem lesz ezzel baj, simán lehazudja Orbán és a lakájai a nem olyan régi migránsokkal való riogatást! Ha országépítésben és az adófizetők érdekeinek képviseletében olyan profik lettek volna, mint a hazudozásban, ma valóban tündérországban élhetnénk.
jáger laszló
Rogán a kis magyar Goebbels propagandája ezt is felvállalja jó pénzért!!!
Ezt már Rogán C. is tudja Sarka Katával egyetemben!!???
csak ennyi barátilag
J.L.
ómió
@madlaci66: Volt itt több kérdés is! Válasz meg sehol!?
ómió
@madlaci66: Aug. 17., 09:19 Vagy már az olvasás se megy!?
Aki Én
@ómió: NE HAZUDOZZ SUTTYÓ BOLSI!!!

„Mi nem hívtunk ide soha senkit se vendégmunkásnak, se semmilyen más okból, hogy itt éljenek velünk. Tehát mi nem bevándorlóország vagyunk, és Magyarország nem akar bevándorlóországgá válni” – ezt 2017-ben nyilatkozta Orbán Viktor a Kossuth rádiónak."
ómió
@Aki Én: Bolsiék elmebetege! Újabb traumád is van? Már nemcsak a tetves bolsiságodat hazudod másra, hanem a migráncs meg a vendégmunkás megkülönböztetésére is képtelen vagy!? Netán leragadtál 2017-ben!? Kérj magadnak "intenzívebb tréninget" ott az elmeosztályon!
teuton
@ómió: Analfabeta kutyaagyu fajgöreny naci efftars, az oriasplakatokon szerepelt a "vendegmunkas" vag< "migrans" szo??? Pont erröl van szo, a migrans ugye nem dolgozhat, neki tiltva van, de JOGOSAN tartozkodik az orszagban, a menekültjog alajan! A vendegmunkas pedig ugye dolgozni jön, mint 600ezer magyar ment Nyugatra...
ómió
@Clavigo: Üdvözöllek, marha efftárs! Én ómió vagyok!
@teuton: Hogy "dolgozzanak meg" téged a kedvenc migráncsaid, analfabéta fajgörény, kutyaagy bolsevista-nyilas efftárs! A "menekültjog" alapján!
namihami
Ezek a bérmigráncsok tényleg nem veszik el a magyarok elől a munkát! A Mi Vezetőnk önként adja nekik!
Aki Én
@ómió: Neked mindegy mit, csak a gazdád mondja, igaz, húgyagyú csicska?!
teuton
@kutyaagyuómió: A valaszod eleg gyengere sikerült, nem jar erte az 5 forint...
ómió
@teuton: Mi van, efftársak analfabéta fajkretén bolsevista-nyilasa!? A donor kutyaagyaddal már a migráncsok általi "megdolgozásodat" várod!?
@Aki Én: Ki szólt hozzád, bolsiék elmebetege!? Vagy csak a Böszmeánusz záróizma - ahonnét makogsz - túl szoros (szaros?) számodra!?
teuton
@ómió: Analfabeta kutyaagyu naci efftars, definiald mar, ki a migrans es ki a vendegmunlkas? Es ki a menkült? A Nyugatra tavozott 600ezer magyar micsoda, nem gazdasagi migrans? De a Retvari sem tudja mar ezek szerint miket beszel -mikor tudta egyaltalan?- mert a Tranziton "minransvendemunkasok"-rol hadovalt. Na akkor melyik???
Sakk Matt
A migráns elhúz Magyarországról, amint teheti. A szervezetten idehozott vendégmunkások - bérletörők! - viszont elveszik a magyarok munkáját!
ómió
@teuton: Nem "dolgoztak még meg" téged a kedvenc migráncsaid - tudod, akik magukat eltarttatni jöttek - donor kutyaagyú analfabéta fajkretén bolsevista-nyilas efftárs!? Nyugi, majd sorra kerülsz! És, tudod, akinek van "papírja", napláne munkaszerződése adott időtartamra, az meg a vendégmunkás! Ennyit nem tudsz!? Limitált kapacitású donor kutyaagyat kaptál!? Efftárs létedre az is elég? Látod, Rétvárinak is le kellett ereszkednie az efftársi "vitapartnere" színtjére! És az is "kiesett" idióta kutyaagyú fejedből, hogy az EU (egyelőre még) egy gazdasági közösség, ahol bárki,bármelyik országában megkötés nélkül dolgozhat!? Szar ügy! Jelezd igényedet értelmesebb donor kutyaagyra!
teuton
@ómió: Kutyaagyu analfabeta fajgöreny naci efftars, ha az EUban barki barhol dolgozhat, akkor miert ment ei 600ezer magyar külföldre es miert nem 600ezer nyugati dolgozik MOon??? Hiszen MO egy paradicsom, alacsony adokkal, magas berekkel, olcso elelmiszerrel, kivalo egeszsegüggyel, erös szocialishaloval, stb. Ja, vagy megsem??? A potrohos kolostormalac nehany eve meg arrol vizionalt, hogy nyugati munkasok TIZEZREI fognak MOra jönni dolgozni! Ehhez kepest 500ezer olcso azsiait toboroznak olyan haviberert, amennyit egy nyugati 5-6 nap alatt megkeres...
ómió
@teuton: Talán, ha visszakérdeznéd az 1948-1990. közti tetvesbolsi eleid mai "lemenőit", hogy miért "vívtak ki" nekünk 90-re 50 év lemaradást a "rothadó kapitalizmus" mögött, még a választ is megkaphatnád, bolsiék analfabéta fajkretén bolsevista-nyilasa! Ja, nem! Azt is elhazudnák, ahogy te itt tetvesbolsiként, hogy mások miről "vízionáltak"!
teuton
@ómió: Analfabeta kutyaagu fajkreten naci efftars, ha nem analfabeta lennel, akkor tudhatnad, kik a felmenöim, egeszen Andras kiralyig visszavezethetö! Fent van a neten! TE persze azt sem tudod, ki volt anyad-apad! A potrohos maffiafönöknel lehet tudni, anyja-apja kommunista parttitkarok voltak, az agyament hazmester nagyapja pedig Lenin-fiu volt... Ja, ehhez olvasni kellene tudni...
ómió
@teuton: Szóval, analfabéta fajkretén bolsevista-nyilas efftárs, a felmenőid András királyig visszavezethetően mind idióták voltak!? Ez, ám, a "családfa"! Nem csoda, ha te is az lettél! Méghozzá "címeres" (sarló-kalapács)! Pláne, ahogy anno a "népet" a tetvesbolsi fajtád mellé kényszerítettétek!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.