A Belügyminisztérium bejelentéséből az is kiderül, mennyivel.

Döntöttek: január 1-től emelkedik a pedagógusok bérePDSZ/Facebook

A kormány döntése szerint 2024. január 1-jével átlagosan 32,2 százalékkal emelkedik a pedagógusbér

– közölte a Belügyminisztérium pénteken az MTI-vel.

A tárca tájékoztatása szerint a pályakezdő gyakornokok fizetése a pedagógusok új életpályájáról szóló törvényben a 2023. évre rögzített 400 000 forintos illetményhez képest 528 800 forintra emelkedik, és ennél kevesebbet más pedagógusok sem kereshetnek. A kormány határozatban rendelkezik arról, hogy az emelt bérek februári kifizetéséhez szükséges források biztosítása a központi költségvetés terhére az állami, egyházi és magánintézmények fenntartói részére is megtörténjen – tették hozzá.

Ismertetésük szerint a pedagógus minősítés és az intézményi tanfelügyelet eljárásait is újraszabályozzák, amire azért van szükség, mert az adminisztrációs terhek csökkentése érdekében a pedagógus tanfelügyelet és az intézményvezetői tanfelügyelet megszűnik, az új szabályok értelmében pedig a pedagógus minősítés is önkéntessé válik, az előmenetelhez szükséges gyakorlati idő pedig jelentősen csökken.

A január 1-jétől alkalmazandó új bérsávok szerint a pedagógus havi illetménye pedagógus I. besorolás esetén 538 ezer forintnál, pedagógus II. kategóriában 555 ezer forintnál, mesterpedagógusnál 630 ezer forintnál, kutatótanár esetében pedig 750 ezer forintnál nem lehet kevesebb – közölték.

A belügyi tárca javaslata a mesterfokozat meglétét további két százalékos, a matematika, digitális kultúra, természettudomány-környezettan, fizika, kémia, biológia, földrajz szakos szakképzettséget pedig az e tantárgyakat tanító pedagógusok vonatkozásában további négy százalékos illetményemeléssel ismerné el – írta közleményében a Belügyminisztérium.

Forrás: MTI

34 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Eladott Ország
"Nyugtával dicsérd a napot." A kiszivárgott hírek szerint ez csak bértömeg-gazdálkodás lesz. Azaz nem a létszámra vagy az egyes köztisztviselők, közalkalmazottak - bértáblában rögzített - bérére koncentrál. A tankerületi csókosok' többet kaphatnak.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Eladott Ország
"Nyugtával dicsérd a napot." A kiszivárgott hírek szerint ez csak bértömeg-gazdálkodás lesz. Azaz nem a létszámra vagy az egyes köztisztviselők, közalkalmazottak - bértáblában rögzített - bérére koncentrál. A tankerületi csókosok' többet kaphatnak.
Eladott Ország
@Designer: Igen! Ha már a Bulgárokat le akarjuk hagyni ezen a területen mert ott a pedagógusok bérezése jelenleg magasabb! Már a bolgárok is kitették az indexet'. Az adatok alapján csak Bulgáriában hasonlóan rossz a helyzet, mint nálunk, de még a V4 országok is messze megelőznek bennünket.
human
Ez nagyjából 2 évnyi infláció mértéke. Azaz a bérek legfeljebb a vásárló értéküket tathatják meg a 2 évvel ezelőtti szinthez képest.
human
@human: ... és nem csak az anyagi követelséről legyen szó. A tanároknak az oktatási módszertannal is gondjuk van. Nem csak a fizetés a gond.
tothjani
Miközben már nem is keresnek főállású tanárt csak óraadót, akinek igy lehet hogy csak 50-60 óra gyűlik össze 1 hónapban, főleg olyan kistelepülésen ahol nem lehet az órák között átmenni másik iskolába.
lusta
@Horizont: Itt a válasz.
˝A kormány határozatban rendelkezik arról, hogy az emelt bérek februári kifizetéséhez szükséges források biztosítása a központi költségvetés terhére az állami, egyházi és magánintézmények fenntartói részére is megtörténjen ˝
Sakk Matt
A választási malac a választási évig húzta az emelést.
division
@Horizont: @Nessy: Itt az lesz a kérdés, hogy az alapbérhez viszonyítva lesz e az emelés, vagy már beleveszik a plusz juttatásokat is, ugyanis akkor már más lesz a helyzet. Szerintem már az is vérlázító, hogy egy kezdő és egy 30 éve pályán lévő pedagógus innentől közel azonos bruttóval fog rendelkezni. Amennyiben az alapbér lesz a mérvadó, akkor viszont nem lesz olyan rossz az emelés mértéke, de ha egységesen szabják meg az összeget, akkor már igazságtalan.
human
Ha a 2024-es emelést csak EU forrásból tudták Orbánék megoldani, akkor mi lesz 2025-ben? Akkor is az EU pénzekért kuncsorognak?
kakukkmadár
Élelmiszer áremelkedés az elmúlt 5 évben 150%, béremelés 32%. kellemes további nyomorgást kívánok: Orbán Viktor
division
@kakukkmadár: Ma vettem 5 kg sajtot 20 ezerért:-) Legutóbb 2500 volt kilója. Naponta változnak bizonyos termékek árai.
division
@human: Nem valószínű, jövőre már Orbán lesz maga az EU:-))
Géza
@Eladott Ország: Nagyon igazad lehet. Nem tudjuk, személyekre a differenciálással ez hogy lesz szétosztva. Szóval, ha majd szétdobták, azután lesz érdemes dicsérni vagy szidni ezt a módszert.
izéke
És a történelem tanárok emelése csak történelem? És a sajtkészítők? Bryan élete
ómió
A brüsszeli tolvajbolsi banda már nem tehet neki keresztbe!?
Designer
Őszintén örülök a magas gyakornoki bérnek! Csak mi akik 35 éve gyűrjük kapunk 533-555?!
nemkati
Remélem a tornatanárok többet kapnak.
csak úgy....
a bruttóból levont béradók után az áfa vidáman mosolyog a hirtelen gazdagodott pedagógusokra...
division
@csak úgy...: @Designer: Én is kíváncsi vagyok mennyi lesz februárban nejem bére. Jelenleg nettóban 382 ezret kap kézhez havonta, van 3 diplomája, Ped II - ben van, és már kicsivel több mint 30 éve dolgozik a pályán. Nyilván az én keresetemmel együtt gond egy szál se, de itt most nem is ez a lényeg, hanem hogy sikerül e kicsit nagyobb megbecsülést kapni neki ennyi év után. A tétje ennek nekem és neki főleg ez. Az már kezdett szánalmas lenni nagyon, hogy egy szakmunkás bére közelíteni kezdett a jelenlegi pedagógus bérhez, de az is vérlázító lenne, ha most majd egy pályakezdő pedagógus is közel annyit kapna mint pl. ő, vagy a többi sokat megélt pedagógus. Februárban minden kiderül majd.
human
@Maccska: Csak hogy megértsd miért nem jár csak úgy. Tegyük fel hogy van egy éves uszodai bérleted. Visziont ha az előírás ellenére te nem veszel fel úszósapkát, sőt a trambulinról vizelsz a vízbe akkor hiába van bérleted, hiába emlegeted, hogy neked jár a szolgáltatás, kirakják a szűröd és nem kell oda többé menned. Jár a szolgáltatás amíg kultúráltan viselkedsz.
Designer
@division: Sok a levonás! Tettem már javaslatot a megoldásra! 2-3 évtized után el kellene engedni bizonyos százalékot minden adónemből, amit az alkalmazottaktól levonnak! Lehetne ez sávos... A vége pedig 35 év után nincs levonás, az állam átvállalja a terhet! Ugyanis egyik zsebéből teszi át a másikba azt az összeget, ami a bérjegyzéken szerepel! Azaz csak papíron létezik...
division
@Designer: Igen, sok. Persze azt nem tettem hozzá, hogy nejem normál bére az bruttó 347!! ezer, azaz ha nem jönne rá két pótlék, ami összesen 170 ezerrel növeli meg elég röhejes összeg jött volna ki eddig is. Most arra leszek kíváncsi, hogy az alap bérre teszik rá az emelést, vagy már a pótlékkal megemeltre, mert ez sem mindegy. Mondjuk az is nevetséges, hogy a sima ped. asszisztensek is elkezdték már a felháborodást, hogy akkor nekik is legyen meg a kötelező minimum fél év tanulás mellett...Még a dajkák hátra vannak a lázadozásban:-) Mindenesetre a normális az lenne, akár a dajkákat, akár a kezdőket, ped. asszisztenseket nézem, hogy ők kapnának ilyen 3-400 ezer nettót, a tanultabb, diplomás, sok-sok éve pályán lévők pedig 7-800 ezer körül.
Designer
@division: Meg a gyógyped. asszisztensek! :-)
csak úgy....
@division: 15:14 erre a témára februárban föltétle térjük vissza, - a sok vitánk ellenére te egy hiteles fórrásnak tünsz,aki valóban aggódik magyarországért és az abban tengödökért!
division
@csak úgy...: Vissza fogunk térni. Elvileg január 22 a határidő kiadni mi alapján kell kiszámolni. Ez még érdekes is lehet.
division
@csak úgy...: Egyébként kiszámoltam nejem lehetséges bruttóját kétféleképpen is. Ugye 347 ezer az alap bére, erre megy rá a 170 ezer pótlék, de ebből 60 ezer olyan, hogy azt külön kell venni. Na most ha a 347 ezret vennék alapul, akkor az emelés után 458 ezer lenne az alap bére, erre menne még rá a plusz 170 ezer, azaz így bruttó 628 ezer lenne a vége. A másik forgatókönyv, hogy a 110 ezres pótlékot hozzáadják az alaphoz, (a 60 ezer most sem számít bele), így akkor 457 ezer lenne amit meg kellene emelni, az új emelt összeg akkor 603 ezer ft lenne, plusz a 60 ezer, tehát 663 ezer. A levonás mindkét esetben 18,5% lenne tb - nyugdíj járulékra, plusz durván 37 ezer forint adóelőleg lenne még. Bruttó 603 ezer esetén ez nettó 455 ezret jelentene, 663 ezer esetében pedig nettó 503 ezret. Nem mindegy. Ellenben van itt még egy-két nem tisztázott kérdés, hogy vajon a kötelező minimum fölé mehetnek majd a bérek? Lesznek majd más egyéb bérmeghatározó intézkedések? Na erre fogunk visszatérni majd többek között.
division
@csak úgy...: A harmadik lehetőséget kifelejtettem, amikor is magát a 347 ezret emelik meg a kötelező 555 ezerre, és arra megy még rá a 170 ezer pótlék, ebben az esetben a bruttó érték 725 ezer forint, a nettó pedig 554 ezer. Na ez lenne a tényleges 32,2% - os emelés.
division
@Maccska: Én nem költöm a nejem keresetét, emiatt ne aggódj, van nekem bőven, eddig is magára költhetett mindent amit keresett, a családfenntartó normális esetben a férfi. Ellenben ha az alap bért veszik alapul az egész megint csak egy jól hangzó marketing.
ómió
@m73: Felébredtél, anyabaszó, szarszopó, itt "kóbászoltodban"!?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.