Összesen több mint 1,2 milliárd eurós uniós forrás érkezett meg Magyarországra december és január fordulóján. A 470 milliárd forint viszont csupán töredéke az országot megillető uniós keretnek.

Jól megforgatta Orbánékat az Európai Unió, hiába nyúlkálnak az euró milliárdok után

Kiismerte már mindenki, őt is meg a pártját is. Forrás: Facebook

A mostani utalások nem jelentik azt, hogy mostantól zavartalanul jönnek a pénzek – írja a hvg.

Varga Mihály pénzügyminiszter szerint összesen 470 milliárd forint hazánknak járó uniós forrást kaptunk meg. 779,5 millió euró (300 milliárd forint) érkezett a helyreállítási forrásokból, aztán pedig 445 millió eurót (170 milliárd forintot) utaltak a 2021-2027-es uniós költségvetési időszak keretéből.

December közepén döntött úgy az Európai Bizottság, hogy a magyar intézkedések alkalmasak az igazságszolgáltatás függetlenségének helyreállítására, ezért azokat a pénzeket, amelyeket ezek a hiányosságok blokkoltak, felszabadították. Ez a hétéves költségvetésből 10,2 milliárd eurót jelent utófinanszírozással, további 21 milliárd zárolva marad, ennek felszabadításához elsősorban a korrupcióellenes intézkedéseket kell teljesíteni.

A tagállamok hozzájárultak a magyar nemzeti helyreállítási terv módosításához. Erre azért volt szükség, mert a magyar kormány 3,9 milliárd euró hitelt is igényelt az 5,8 milliárd euró vissza nem térítendő támogatás mellé. A forráshoz csatoltak egy 700 millió eurós keretet is, ami az orosz energiától való függetlenedést szolgálja.

Az Európai Bizottságnak így most két hónapon belül ki kell fizetnie a 2021-2027-es költségvetés terhére már benyújtott számlákat, illetve a helyreállítási alap hitelrészének, plusz az imént említett 700 millió eurónak a 20 százalékát, pontosabban ennek első részletét.

A Bizottság gyakorlatilag két-három héten belül utalt. Egyrészt a hétéves költségvetés terhére a már teljesített vállalásokat, ez volt a 445 millió eurós tétel, amely az igazságszolgáltatási reformmal felszabadított 10,2 millárd eurós keretet csökkentette. A másik keret előleg-része összesen 920 millió euró, amiből megérkezett 779,5 millió euró. Az innen fennmaradó 140,5 millió eurót 12 hónapon belül kell kifizetni. (Ez kedvezményes hitel.

Az uniós források zöme, – a hétéves költségvetés fennmaradó része és a helyreállítási alap – együtt összesen körülbelül 30 milliárd euró továbbra is elérhetetlen Orbánék számára. Egészen addig, amíg hitelt érdemlően nem bizonyítják be, hogy kiszűrték a korrupciós kockázatokat – ez viszont Orbán NER-rendszerének bukását jelentené.

Forrás: hvg

32 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Clavigo
Egy. centet se ennek a muszkaszopó Szartartálynak,meg a kondájának...!!
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Clavigo
Egy. centet se ennek a muszkaszopó Szartartálynak,meg a kondájának...!!
Nyírfa
Már bocsánatot kérek, de mi van az igazságszolgáltatás reformjával??? Hol van, merre keressük?
Azt a szuverenitási szentségit már!
Nem lenne egyszerűbb bevallani, hogy kapott Orbán az EU mézesbödönéből , csak menjen ki kávézni? Az a szerencsétlen meg ment, ahogy a felnőttek tanácsolták a megvesztegethető kis embernek, aki a morzsákért még a megvető, gúnyos tekinteteket is elviselte.
Nem is kérdezem, milyen ember Orbán, mert annyira elcseszett, hogy már teljesen mindegy, mi a véleményünk. Csak el vele, hogy végre lélegzethez jusson az ország.
colibri
A december-január fordulóján utalt euró sem volt jogosan megérdemelt. Olyan valamit valamiért kapott pénz volt. Aztán a kávézásra kivonulás után orbánc mégis csak az asztalra x@rt...
Cherry
@KisTehen: Sz@rban vagytok kis prolik,, nem jön be,, nem mindenki olyan bunkó 1 Bites mint ti, soha nem fog ez a zsiros cigány tolvaj, vezető állásba lenni az EP ben hahahahahhahahagahahahahhahahahahah bunkó sirj !!! Szegény alkesz hivők...
Cherry
Hiába vágyakozik ez az elmebeteg zsiros disznó, soha nem lesz EP vezető, makkal álmodozik a sertés !!! Gyülölik mindenhol legalább úgy mint én,,,,,
Thorba
@KisTehen: Ezt hívják politikának. De az nem a te asztalod, kiskancsó.
fergeteg
Ennek csak az idióta szarrágó neomarxisták örülnek. A PROPELLER újságírója is kapja be a búbánatos lófaszt.
fergeteg
HAZAÁRULÓ szarmadzagok. Nem hiába gyakorolunk Bükkben.
Namely
"korrupcióellenes intézkedések"
=
A továbbiakban, mint régen, csak a nagy, nyugati cégek nyerhetnek a pályázatokon.

Az EU ún "támogatása" nem más, mint bújtatott versenyellenes támogatás az európai adófizetők pénzéből a magországok nagy cégei számára.

Nem véletlen erodálódik az európai versenyképesség napról napra.

Az nyugati, liberális(nak mondott, valójában a nagytőke által kilóra megvett) elit remélem odáig megy, hogy elhagyjuk az Uniót 4-5 éven belül.
verőce21
"Jól megforgatta..."? - ettől még nyugodtan megvétózzuk február elején is az Ukrajnának szánt támogatásokat. Sőt...! méginkább!
És egy évben csak egyszer lehet napirendre tűzni egy-egy témát az ET-ben, úgyhogy szophatnak az ukrajnások újabb egy évig...!
Aki Én
@fergeteg: Hogy a gazdád meg ellopja a magyarok pénzét, annak meg csak a magadfajta gyáva agyhalott senkik örülnek.

@Namely: Szerencsére itthon nincs korrupció, és nem csak a gazdátok köre nyeri a túlárazott közbeszerzéseket.
Nem véletlen erodálódik a magyar versenyképesség napról napra.
Ha meg nem tetszik az unió, húzz a faszba! A túlnyomó többség nem olyan segghülye min te.
hihetetlen, hogy mennyire buták vagytok.
izéke
@fergeteg: akkor takarodj a Bükkbe és edd a makkot ahogy a többi vaddisznótestvéred
Vésztői Ubul
@Philip Marlowe: Egy guznyákot se a szarbáner kutyáknak!
Péter2
' 30 milliárd euró továbbra is elérhetetlen Orbánék számára. Egészen addig, amíg hitelt érdemlően nem bizonyítják be, hogy kiszűrték a korrupciós kockázatokat ' Ez nehéz lesz nekik ,mert akkor a fidesz közeli oligarchák, haverok polgármestereknek és legfőbb képen maguk ellen kell törvényt hozniuk ,a másik meg tudják orbán vejéről mekkora korrupt , csaló meglopta az uniót , ezt kis nyomozta az olaf és át is adta a feltárt bizonyítékokat Poltnak vádemelésre és nem történt semmi , na erre is várják az érdemi lépéseket és sok hasonló más ügyben is ! Azért azt sem kell elfelejteni ,hogy a fidesz és fenntartói miatt nem kapja meg az ország a felzárkóztatási pénz jelentős részét , ez pedig kárt okoz a gazdaságnak , az embereknek és az országnak , nem hinném , hogy ezt büntetlenül kell hagyni !
kereső
@Nyírfa: Megválasztották az új OBT (országos birói tanács)tagjait, amely kétséges, hogy él-e az OBT megerősitett (papiron legalább is) jogköreivel. Akik ismerik a birói kart- azok ennek a kétségnek adnak hangot a személyeket illetően. Na, majd meglássuk...hányan lesznek akik "lojálisak" a NER-hez, és varga zs-hez a birói gyakorlat nélküli kúria elnökhöz.
Kovács Máté
Most megmutathatja a legény a gáton,hogy a NER rendszert korrupció mentessé tegye.
Ellehet kezdeni minél előbb várjuk az eredményét,hogy jöhessen a pénz.
dr. prédikátor
Egy nagy túrós lófaszt a cigány lókupscnsk!!! loptak már eleget!!!
csak úgy....
most majd azért hisztiznek mert végre megállították brüsszelt? :)
justhpeter
Rendesen akkor forgatta volna meg, ha az év végi segítség késett volna vagy két hónapot. 2023-ban az Unió is és a saját hívei is láthatták, hogy a kormány semmit sem kakar, semmit nem képes betartani, még azt sem, amit a pénért megígér. A kormány mára már félúton van a lejtőn és az eéső munkanapon felvett hitelével igazolta, hogy már nincs számára felfelé.
Namely
@m73: Kedves hozzá(m)szóló. A stílus maga az ember. Ami a te esetedben a pöcegödör alja.
Eladott Ország
@Namely: Orbán most jövök Brüsszelből , véres csatában legyőztük a nyugati ellenségünket. – De felség nyugaton nem is voltak ellenségeink!? – Hmm. Háát most már vannak! Az euroatlanti integráció az egyetlen járható út Magyarország számára, ezt a mondatot szajkózták országunk gerinctelen "nagyjai" a kilencvenes évek végén és a kétezres évek elején, beleégett a tudatomba annyiszor hallottam. Ma 2024-ben az elmúlt húsz év fényében az lenne a kérdésem, hogy végül is sikerült?!
twitter.com/janos_hary/status/1737350165344776464/photo/1
Clavigo
@fergeteg: Mit gyakorolsz a Bükkben, te agyatlan ? Puccsítani ,,szarvasbőgésre,te kretén ?
Namely
@m73: " hagyd ezt az álszent dumát!:-) pont leszarom a te stílusodat fidesz bugris:-) "
igen, a magadfajták között akinek nem ömlik ki a száján minden percben 8 kapabolt, az már "álszent". A káromkodás nem érv, csak nálatok.
"Oda szarsz,ahol elötte ettél! "
Na, pont erről beszéltem :D
"A fejlesztések 50-100%-át az uniótól kapjuk."
Milyen "fejlesztés"-ről beszélsz? A szökőkút és a térkő? Hacsak nem úgy... esetleg az autópálya? Nem, az nem fejlesztés. A fejlesztés az a k+f lenne. De az nincs. Sehol Európában.
"Ha ez neked nem tetszik,húzz el ruszkiba vagy kínába vagy ahová akarsz!"
Jó nekem Anglia, köszi, akik szintén elhúzták a csíkot az EU-ból.
" Más nevében te ne ugassál:-) "
És te milyen jogon ugatsz más nevében?
Ja, neked lehet, hiszen te a haladóbalos nagyonmérsékelt és nagyonnagyoneurópai vagy...
Sakk Matt
@KisTehen: Ha elfogadta, ugyanolyan bűnös!
justhpeter
@KisTehen: Lásd mai Népszava "Brüsszel mentette meg..." kezdetű írását.
Nyírfa
@kereső: 13.05

Még nem olvastam el részleteiben, de így is kétségeim vannak.
simmering73
@Philip Marlowe: 12:36 Te tényleg ilyen megveszekedett hülye vagy? Tényleg.
telegdilaci
@Clavigo:Én nem adnék ennek a rablóbandának egy Euró centet sem,miközben romokban az egészségügy az Országban Kórházi osztályokat zárnak be gyalázatos módon lapátoljuk a Magyar Emberek pénzét Szlovákiába Stadionok építésére,és Sport akadémiákra,ez egy igen aljas bicskanyitogató Hazaárulás,Kinek a kormánya ez a Maffia Magyarországé vagy Szlovákiáé,szemérmetlenül szórják a pénzünket a megkérdezésünk nélkül,miért nem erről kérdezik meg konzultációs levélben a Lakosságot,hogy egyetértünk azzal hogy az egészségügy rendbe tétele vagy a hatalmas kórházi adósságok kifizetése helyett a Határon túl építsünk Stadionokat,Sport akadémiát,Ez már elmebaj!
Namely
@m73: szép szöveged van a totális vereségedre :D
namihami
Kidobott pénz! De legalább nem kell szegény Füstösnek üres kézzel hazamenni!
Lesz mit hozzátenni az asszonnyal(!!!) közös(!!!) 12 (na, mégegyszer-hadd röhögjünk: tizenkettő) miiliós vagyonkájukhoz!
És ez már azt is magyarázza, hogy miért kell ennek a szegény csórónak potyanyaralásra menni!
kakukkmadár
Orbán tanította meg nekik a pávatáncot. Megtanulták.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.