Az osztrák parlament csütörtöki ülésén elutasította Ausztria esetleges csatlakozását a visegrádi négyek csoportjához. Az erre vonatkozó indítványt az ellenzéki Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) nyújtotta be.

Sebastian Kurz néppárti osztrák külügyminiszter kiállt ugyanakkor a visegrádi államokkal, Csehországgal, Lengyelországgal, Szlovákiával és Magyarországgal való jó viszony, illetve együttműködés mellett. Úgy vélekedett azonban, hogy a csatlakozás többek között azért sem lehetséges, mert – mint fogalmazott – a visegrádi államok egy olyan "zárt klubot alkotnak, ahova nem vesznek fel új országokat".

Az FPÖ elnöke, Heinz-Christian Strache szerint a visegrádi államok "örömmel vennék", ha Ausztria tenne egy lépést ebbe az irányba. A párt külpolitikai szóvivője Johannes Hübner szerint Ausztria esetleges tagsága erősítené az ország uniós szerepét is, hiszen a visegrádi államoknak szavai szerint "de facto vétójoguk" van az unióban.

Strache szeptember közepén a Tiroler Tageszeitung című osztrák lapnak úgy nyilatkozott, hogy "már csak a történelmi okok miatt is ésszerű lenne, ha Ausztria csatlakozna a visegrádi csoporthoz", amelynek megerősödésével szerinte van esély az uniós reformokra. Indoklása szerint a visegrádi államok között formálódik a német kancellár ellenpólusa. "Eddig az unióban Németország és Franciaország hozott döntéseket, a többieknek nyelniük kellett" – mondta.

Milos Zeman cseh államfő szeptember közepén találkozott Norbert Hoferrel, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) államfőjelöltjével. Zeman akkor felvetette, hogy Ausztria tagja lehetne a visegrádi államoknak.

Hofer a találkozót követő nyilatkozata szerint arról beszéltek, hogy miként lehetneerősebben hallatni a jövőben Közép-Európa hangját az Európai Unión belül, mert közös a történelmük, és hasonló módon látjuk a dolgokat.

20 hozzászólásarrow_drop_down_circle

egyvandor
Ki az az idióta aki be akar tagozódni Gorbán és nertársai alá??? Csak nem gondolta valaki, hogy az osztrákok egy egykori besúgóval egy a zászló egy a tábort akarnak játszani?
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
vadnarancs
Hülyék lettek volna egy közösséget vállalni a csuti dakotával...
Zeta
Közös történelem? Hát , ez a jövő nem kell! Nem hiányzik, hogy még Ausztria. Is itt legyen, mert akkor ki lesz a király?
egyvandor
Ki az az idióta aki be akar tagozódni Gorbán és nertársai alá??? Csak nem gondolta valaki, hogy az osztrákok egy egykori besúgóval egy a zászló egy a tábort akarnak játszani?
Clavigo
A Kondás már ráizgult a Felsőcsutkai-Osztrák Monarchiára ???
Perwool
A nagy összefogás!
Nem történt más, mint egy olyan alkalom adódott, mikor a menekültekkel való riogatásból politikai tőkét lehet kovácsolni, népszerűséget lehet szerezni és ebben kivételesen egyetértenek azok is, akik zsigerből utálják egymást. Igaz, a 4 ország egyikét sem fenyegeti, hogy tömegesen náluk szeretne bármilyen menekült is maradni, de ez részletkérdés, lényeg, hogy pánik legyen és lehessen látványosan nemzetet menteni. Akkor ugye marad a hatalom, meg a pénz. Mindenki ott igyekszik nyerni a problémán, ahol tud. Még talán azt is megérjük egyszer, hogy Zázrivecz, Strache meg Slota egymást csókolgatják a közös célok érdekében.
Végezetül megemlíteném, hogy anno a visegrádi együttműködést épp Orbán elvtárs vitte a béka segge alá.
Yoda69
Teljesen igazuk van. Ausztria fenyevekkel van elottunk mint gazdasagilag mind gondolkodasilag. Semmi szukseguk az idiotak taborahoz csatlakozni. Egyebkent is mi szukseg van egy ilyen visegradi taborra az Union belul? Ez is csak a klikkesedest a megosztast szolgalja.
bakegya
Megértem,végül is kinek volna kedve az orbánnal együtt lopni menni !
bakegya
@krumpli: úgy érted...PIKTOR VIKTORNAK-hát még az is meglehet!!!
Szókrakész
""Eddig az unióban Németország és Franciaország hozott döntéseket, a többieknek nyelniük kellett" – mondta."

Tökéletes kórkép!!!
Ördögvadász
A küszöbön levő válaszások fordulópontot jelenthetnek.
Nagy a valószínűsége, hogy a jelenlegi fiatal külügyminiszter lesz a következő kancellár.
krumpli
Eurábia halálra van itélve, egyetlen út marad majd nekik : Kelet felé.
magyarbakancs
@krumpli: Putyin demokráciája tetszik neked?
Az a demokrácia tetszik neked ha egy újság író feltár valamit és meg írja lelövik,eltüntetek?
Ez a demokrácia kel neked?
magyarbakancs
Mai Magyarországot fel se vennék az EU-ba.
Ruhelik Orbánt az egész EU-ban.
Lengyel keresztény, elvakult politikusok kedvelik csak.
krumpli
@magyarbakancs: Mondjuk a Keleten, nem az Oroszokat értettem.
Lepényleső
Nyilván,hiszen akkor öten lennének akik nem értenek egyet.
magyarbakancs
@krumpli: Akkor kire gondoltál keleten?
Mert más nagyhatalom nincs ott.
Kína?
simmering73
Ilyen hülyeséget még nem hallottam. Mi köze Ausztriának a négyek bandájához? Ez abszurd!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.