Az autonómia alkotmányellenes, elfogadhatatlan és nem lehet alku tárgya – szögezte le Liviu Dragnea, a bukaresti kormány vezető erejét képező Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke hétfőn.

A vezető román kormánypárt szerint elfogadhatatlan az erdélyi magyar autonómia
Kolozsvár – fotó: Pixabay

A pártelnököt a PSD végrehajtó bizottságának ülése után újságírók kérdezték az erdélyi magyar pártvezetők aznapi közös nyilatkozatáról, melyben megerősítették az erdélyi magyarság negyed évszázada megfogalmazott autonómiaigényét.

Arra a kérdésre, hogy miként befolyásolhatja az autonómia ügyében fennálló véleménykülönbség a PSD és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) közötti parlamenti együttműködést, Liviu Dragnea azt mondta: ez az együttműködés csak bizonyos konkrét törvénytervezetekre terjed ki. Megjegyezte: még koalíciós partnerével, a liberális ALDE-val sem teljes a nézetazonosság, és együtt tudnak működni annak ellenére, hogy egy-két kérdésben álláspontjuk szöges ellentétben van egymással.

Korábban a legnagyobb román ellenzéki párt, a jobbközép Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke, Ludovic Orban is elutasította az erdélyi magyar pártok által megfogalmazott autonómiakövetelést.

Hétfőn a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ), a Magyar Polgári Párt (MPP) és az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) elnöke közös állásfoglalásban erősítette meg Kolozsváron az erdélyi magyarság negyed évszázada megfogalmazott autonómiaigényét. A közösségi autonómiák megteremtéséhez az erdélyi magyar politikai alakulatok vezetői a román többség támogatását kérték.

"Száz évvel a gyulafehérvári nyilatkozatban foglaltak után készek vagyunk egy új kezdetre: az ország fejlődése, a közös jövőnk érdekében találjunk együtt megoldásokat a közösségeinket megosztó kérdésekre. Céljaink nem sértik a románok jogait, de azt is tudjuk, hogy törekvéseinket csakis a többség támogatásával tudjuk megvalósítani – ehhez ajánlunk partnerséget, és kérünk tiszteletet"

- írta közös nyilatkozatában Kelemen Hunor az RMDSZ, Biró Zsolt, az MPP és Szilágyi Zsolt, az EMNP elnöke.

12 hozzászólásarrow_drop_down_circle

namihami
Ez miért meglepetés?
Nálunk melyik nemzetiség kaphatna autonómiát? És akkor ott miért várjuk el ugyanezt?
Persze, a voksok miatt kell a feléjük történő nyalás, és a kiküldött pénz miatt azok meg visszanyalnak.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
namihami
Ez miért meglepetés?
Nálunk melyik nemzetiség kaphatna autonómiát? És akkor ott miért várjuk el ugyanezt?
Persze, a voksok miatt kell a feléjük történő nyalás, és a kiküldött pénz miatt azok meg visszanyalnak.
Lepényleső
Nem emlékszem,hogy 1970-ben szavaztak volna az elszakított területeken a hovatartozásukat
illetően,ami a trianoni diktátum része volt,ahogy az 1920-as elszakítások is ami megvalósult.
Arról nem is beszélve,hogy a trianoni határok,az akkori országok hiányában már rég nem él.
peterkelemen
Ezeknek autonómia. Egy frászt kötélre az összes férget! Orbán szavazó g*cik, akik az anyaországbelieken élősködnek. Na mindjárt írok én ennek a román pártnak, hogy tanítsák ezeket az élősködő férgeket móresra.
peterkelemen
Ha jogot kapnék sem szavaznék át pl.: Erdélybe, hogy ki legyen ott a főnök. Ilyet csak hazaáruló, gerinctelen gazemberek tesznek.
peterkelemen
Most fejeztem be: elküldtem a levelet a PSD pártjának és leírtam mi a valós helyzet itt Magyarországon és arra kértem őket, hogy soha ne adjanak ezeknek Orbán faszszopó, anyaországbelieken élősködő g*ciknek autonómiát. ha azt megkapná ez a korrupt, hazaáruló, élősködő, szemtelen korcsmagyar még többet akarnának, ami egyértelműen óriási konfliktust okozna Magyarország és Románia között. Megmondtam ráfognak baszni, mert rájuk fogom uszítani a románokat. Addig fogom csinálni ezeket amíg ki nem csinálom őket. Több fronton kell Orbánék ellen harcolni. Ki kell őket totálisan véreztetni.
quadrocopter
Szenvedjetek csak megvásárolt székely-románok, megérdemlitek!
Pálinkás Pál
Ezeknek nem autonómia kell hanem valami Csauseszku féle pali!!!
Jozefina
Egyszercsak megjelennek majd a bányászok, mint annó... aztán csinálnak autonómiát, de azt nem kéne ki provokálni!!!
glorianna
@peterkelemen: No, ez az, amit nagyon nem kellene...
Gondolkozz cseppet: ahogy itt sem mindenki fideszhívő, úgy ott is vannak teljesen normális emberek, akiknek egy kis kulturális autonómia bizony jól jönne.
Csak higgadtan...
peterkelemen
@glorianna: Megmondtam a határon túliaknak vagy befejezik és felemelik a szavukat Orbán ellen vagy nem. Nem fejezték be így ezerrel rájuk fogom uszítani a románokat.
Csizmás Kond
@peterkelemen: ...vazzzeee..neked ismét elfogyott a gyógyszered...
kukac50
A Román kormány is hozzon olyan törvényt,hogy a 7,2 millió forintot kapó templomok civil szervezeteknek fel kelljen tüntetni,hogy külföldről kapnak pénzt!
Orbán szavazatokat vásárol a Magyar adófizetők pénzén! Törvényes ez?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.