A világszervezet honlapján olvasható, a tervezet, amit Mexikó és Svájc által dolgoztak ki.

A migráció hatékonyabb kezelését, a legális migrációs útvonalak bővítését, a kormányokra és a társadalmakra háruló feladatok összehangolását helyezi kilátásba az egész világra kiterjedő migrációs egyezmény tervezete, amelynek első vázlatát hétfőn hozta nyilvánosságra az ENSZ.

A világszervezet honlapján olvasható, Mexikó és Svájc által kidogozott tervezet – amelyet az ENSZ egy december 10-11-én Marokkóban rendezendő csúcstalálkozó keretében kíván elfogadni –, összefoglalja azokat a vezérelveket és követendő célokat, amelyek a migráció egész folyamatát lennének hivatottak szabályozni mind a menekültek mberi jogainak, mind a fogadó országok érdekeinek az együttes figyelembe vételével.

A dokumentum egy sor olyan konkrét kötelezettségvállalást vázol fel, amelyek elősegítenék a bevándorlási hullám mederben tartását, szavatolnák a jelenség emberséges kezelését. Ennek érdekében szükségesnek látja, hogy bővítsék a legális migrációs útvonalakat, visszaszorítva az embercsempészek tevékenységét.

Elkészült az ENSZ megoldása a migrációs krízisre

A tervezet szerint a menekültek őrizetbe vétele csupán végső eszköz lehet, a törvényes úton érkező menekülteket segíteni kell a beilleszkedésben, biztosítani kell számukra a megfelelő okmányokat, hogy méltó munkát kaphassanak, és diszkrimináció nélkül juthassanak hozzá a szociális szolgáltatásokhoz. Az országoknak meg kell könnyíteniük a családegyesítést, meg kell akadályozniuk, hogy a munkaadók visszaéljenek ezeknek az embereknek a kiszolgáltatott helyzetével.

A tervezet szerint az államoknak együttes erővel kell menteniük az emberéleteket a veszélyes migrációs útvonalakon, elsősorban a Földközi-tengeren, és közösen kell küzdeniük az embercsempészbandák ellen.

A dokumentum összeállítói szükségesnek tartják azt is, hogy az adott ország állampolgárai hiteles, tényeken – ne pedig „félrevezető narratívákon” – alapuló információt kapjanak a migrációról.

Az egyezményben foglaltak nem kötelező erejűek, minden ország önként döntheti el, hogy magáévá teszi-e a megfogalmazott célokat, akarja-e alkalmazni a migrációs folyamat kezelésére javasolt eszközöket.

Cikk- és címlapkép: Pixabay/jnylee

(MTI)

25 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
magyarbakancs
@Shikari: Nem kell mindenkit befogadni de a kettösállampolgárságú biznicel a Fidesz is átlépet egy határt.
Na meg az állam kötvényekkel is.
_Ukrán,Orosz volt Csecsenek szereztek állampolgárságot kik nem igen kis iskolás módon viselkedtek otthon.
Na meg a Szír ISS -ek is vehetek állam kötvényt.
Eddig csak a Fidesz telepített ide emigránsokat.
magyarbakancs
@Pálinkás Pál: Elnézésedet kérem de mitől vagyok demagóg,ha gondolkodok valamin?
Én egyet nem szeretek az embertelenséget Amit a Fidesz igencsak gyakorol.
magyarbakancs
@Shikari: elnézésed kérem majd később folytatjuk a diskurzust.
nagyon szép napot neked.
kukac50
A Fidesz majd harcol ellene közben pénzért mindenre képes,még hazudozni félrevezetni a Népet A Magyar igazságszolgáltatás meddig tűri el ezt a sok hazugságot?
Pálinkás Pál
@magyarbakancs: Hogy te demagóg vagy-e,azt nem tudom,de az osztrák-magyar példád nagyon az volt!!! ott ugyanis,egy kultúra,egy vallás...egy rossz szót nem szólnék ha a muszlimok a hittestvéreikhez vándorolnának ...ja hogy oda nem mennek,mert ott nem tudnak randalírozni,mert pillanatok alatt fellógatják őket,vagy lelövik a határon ha át akar törni???És a gazdag arab országokban ráadásul még dolgozniuk is kéne...A problémát ott látom hogy ti állandóan orbán jellemével foglalkoztok,ami nincs...nem a valós problémával...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.