Wolfgang Schäuble, a német szövetségi parlament elnöke szerint európai szinten is létezik a párton belüli demokrácia, Orbán Viktor a magyar választóktól nagy bizalmat kapott.

A bizalom nagyon jelentős bizonyítékát kapta meg Orbán Viktor magyar kormányfő az ország lakosságától a parlamenti választáson, és ezt "jó demokrataként el kell fogadnunk" – mondta Wolfgang Schäuble, a német szövetségi parlament (Bundestag) elnöke egy vasárnapi német lapinterjúban.

Bundestag-elnök: "jó demokrataként" el kell fogadnunk a magyar választás eredményét

Fotó: wikipedia CC BY-SA 3.0 de/Tobias Koch

Az Angela Merkel kancellár vezette Kereszténydemokrata Unió (CDU) politikusa a Welt am Sonntag című lapban közölt interjúban azzal kapcsolatban, hogy a Fidesz – a CDU-val együtt – az Európai Néppárt (EPP) tagja, és vannak arra irányuló követelések, hogy a Fideszt zárják ki az Európai Unió (EU) jobbközép pártjait összefogó pártcsaládból, azt mondta, hogy "európai szinten is létezik párton belüli demokrácia, és nem kell mindenkinek mindig egyetértenie mindenkivel".

A Bundestag elnöke kitérő választ adott arra a kérdésre, hogy Angela Merkel miért utasította vissza azt a néhány hónapja tett javaslatát, hogy a közép- és kelet-európai EU-tagországokkal folytatandó konstruktív pártbeszéd érdekében vonják vissza a viták középpontjából a menekültek tagországok közötti elosztásának ügyét.

Mint mondta, "végtére is" Emmanuel Macron francia elnök "tett egy javaslatot a héten" arról, hogy miként lehet véget vetni ennek a "megmérgezett vitának". Elképzelése szerint az EU-s forrásokból külön támogatást kellene adni a sok menekültet befogadó településeknek, vagyis nem büntetni kellene a menekültek elosztásának ügyében, hanem jutalmazni.

Wolfgang Schäuble hangsúlyozta, hogy ki kell alakítani egy új EU-s menekültügyi rendszert, méghozzá olyan rendszert, amelyben valamennyi tagországban egységes eljárások alapján kezelik a menekültek ügyeit, és egységes ellátásban részesítik őket. Ennek biztosítása előtt nincs is értelme a menekültek kvótákon alapuló elosztásának, mert a például Lengyelországban elhelyezett menekültek gyorsan átmennének Németországba.

Az egységes eljárás és ellátás bevezetéséig pedig "el kell fogadnunk, hogy Európa nagy különbözőséget is jelenti", így például "a lengyelek más tapasztalatokkal rendelkeznek mint mi, és másképp viszonyulnak a dolgokhoz".

Németország újraegyesítése után "mi sem küldtünk annyi menedékkérőt az új tartományokba, amennyit az egyenletes elosztás alapján kellett volna", mert ezekben a tartományokban – a volt NDK területén – "a lakosság még nem szokott hozzá az idegen emberekhez".

Európa csak akkor lehet sikeres, ha "elszánt előrehaladás" igénye összekapcsolódik azzal a hajlandósággal, hogy "ne lépjünk fel arrogánsan a más tapasztalatokkal rendelkezőkkel szemben" – mondta Wolfgang Schäuble, hangsúlyozva, hogy őket "nem kioktatni, hanem meghallgatni" kell.

(MTI)

53 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Eladott Ország
Nagyhiba elfogadni demokrataként Orbánt, mert egy politikai prostituált, közönséges bűnöző.
A csúti kancigány Putyin pincsije és trójai falova.
lh6.googleusercontent.com/proxy/DKBpbN6Su7sv1FnWw1TW154FjErWiM0QBJwRD8GPplF8376MdC9TFcWZOruJriAZM3d3UT6fqWXyJ1NfjgxuRb3qVnf2eH2k609nBch2eBD8iEb5DK1s=s0-d
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
libellle
@kereső: èn viszont majdnem mindenben egyetértek veled. A hiba ott történt mégpedig egy oriási hiba, hogy a Lissaboni szerzödesben nem foglaltak olyan Passust, hogy kidobni egy országot. Nos de akkor megint mi történne, ki verezne el. A nemzet. Esetleg drastikus fellépést vonna magával amennyiben kizárnák Magyarországot, esetleg. A CSU a nagy hunyo és Merkel véleményem szerint már csak ül a székében. orbán már regen sokszor hátba szurta Merkelt. Gondolj csak arra, amikor Merkel Faymann és orbán egy sürgös telefon- konferenzen megegyeztek, hogy az osztrakok és mi átveszzük a 3-3500 fogva tartott menekültet a pályaudvarrol. Csak arról volt a megyegyezés és mit tett orbán 450000 küldött ránk. Szerintem ott elveszitette Merkel a " fonalat".Àbban osztom feltétlenül az állaspontodat, hogy a politikum okaiból nem tesznek lépéseket orbánnak szemben. De valahogy olyanok vagyunk, hogy arra gondolunk, hogy majd normalizálodik a helyzet. Amikor pedig még rosszabb lesz csak csodálkozunk. Sajnos egy karakter vonásunk.
libellle
@karma1: Nos már eleve az volt a statementben, hogy sok helyen tisztátalan volt a v´lasztás. Nem lehetett konkretan követni azokat amik történtek. Eleve tisztessegtelen volt ami a v´lasztásokat megelözte. Ugyanis nem voltak egyenranguak a pártok mert a kormánypa´rt minden mediát uralt ezenkivül állandoan plakátolt. Ezenkivül még megjegyezték a A System " errort" is attol az idötöl már nem volt követhetö a választas tisztasága.
kereső
@libellle: Lesz min csodálkozni,úgy hiszem.Némelyeknek az álluk is le fog esni. Mi is sok mindenről azt gondoltuk,hogy na ezt már nem meri/merik megtenni. Nincs már olyan amit -én legalábbis -el ne tudnék képzelni,amit még tenni fognak. Mindent,és annak az ellenkezőjét is.
Magyarországot nem óvta az Isten- irta itt egy kommentelő társunk. Igy jártunk- és rossz látni,és megélni ,hogy nem nekünk hisznek ott Európa másik felén,hanem egy Cipollának.
evacica
Jó lenne, ha azon is elgondolkodnának a német politikusok, hogy Orbán hogyan is csinált magának 2/3 ot! Egy szemét választási törvénnyel és rengeteg közpénzi kampányból,a határon túli magyarokat kilóra vette meg a közpénzen és az embereket hazug ellenséggel riogatta!Orbán még sport embernek is rossz mert képtelen sportszerűen játszani!
bakegya
Németország nem Magyarország!-az előbbit éppen újra összegyúrták,a utóbbit viszont negyedszerre is szétbaxta ez a büdös g...autokrata és a "keresztény" maffia!!!-nem telik bele egy két hét és rendőröket-katonákat szabadít apocakos tábornok a NÉPKÉPVISELŐKRE!
advocat
Soros Berlinbe "költözik". Viktor meg kicsi ahhoz, hogy naponta vele foglalkozzanak. Ennyi meg minden megválasztottnak jár. A véleményük azért lehet más. És van is.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.