Közelebb kell hozni Európát az állampolgárokhoz, hogy ne érezzék azt, Brüsszelben a fejük fölött, nélkülük döntenek – jelentette ki Manfred Weber, az Európai Néppárt listavezetője a csúcsjelöltek szerda esti vitáján.

Weber: mielőbb határozottan fel kell venni a harcot az integrációt lerombolni kívánók ellen

A Liberálisok és Demokraták Szövetsége Európáért (ALDE) jelöltje, Margrethe Vestager, az Európai Szocialisták Pártjának (PES) jelöltje, Frans Timmermans és az Európai Néppárt (EPP) jelöltje, Manfred Weber (b-j) az Európai Bizottság élére javasolt csúcsjelöltek televíziós vitájának kezdete előtt az Európai Parlament plenáris üléstermében Brüsszelben 2019. május 15-én.

A brüsszeli rendezvényen Weber elmondta, hogy véleménye szerint a párttársának számító Jean-Claude Juncker vezette Európai Bizottság jó munkát végzett, de ő az "új kezdet" jelszavával irányítaná a testületet.

A migráció kapcsán hangsúlyozta: egyedül a közös megoldás lehet eredményes, teljes mértékben vissza kell szerezni a külső határok feletti ellenőrzést, meg kell erősíteni az uniós határ- és partvédelmi ügynökséget (Frontex), ezek mellett azonban nem szabad megfeledkezni a humanitárius felelősségről sem, és stabilizálni kell a helyzetet Afrikában. Hozzátette, ez utóbbi témához önálló biztosi tárcát rendelne.

Aláhúzta, hogy 2050-re klímasemlegessé kell tenni Európát, amihez azonban konkrét lépésekre, innovációra lenne szükség. Megemlítette azt is, hogy át kell térni az egyhangúról a minősített többségi döntéshozatalra a tagországok kormányainak tanácsában.

Weber figyelmeztetett, hogy a nacionalizmus, az egoizmus visszatért a kontinensen, ezért mielőbb határozottan fel kell venni a harcot az integrációt lerombolni kívánók ellen, illetve demokratikusabbá kell tenni az EU-t, mivel azt az emberek jelenleg nem érzik magukénak. Megismételte korábbi javaslatait egy, az alapértékeket megsértő tagállamok elleni hatékony fellépést biztosító, független mechanizmus felállításáról.

Frans Timmermans, az európai szociáldemokraták csúcsjelöltje azon véleményének adott hangot, hogy tévednek a status quo védelmezői, számos téren reformokra van szükség.

Kiemelte, minden tagországban be kellene vezetni a minimálbért, azt a mediánjövedelem legalább 60 százalékában meghatározva, minden európai fiatalra ki kellene terjeszteni az Erasmus-programot, 16 évre kellene leszállítani a választókort, tovább kellene dolgozni a nemek közötti egyenlő bérek megteremtésén, ki kellene kényszeríteni a jogállamiságot minden tagállamban és prioritássá kellene tenni az éghajlatpolitikát.

A menekültügyről szólva úgy fogalmazott, hogy Európa minden alkalommal elveszíti lelke egy darabját, amikor meghal egy menedékkérő a Földközi-tengeren.

Beszélt a szolidaritás szükségességéről is, leszögezve, az nem "á la carte menü". Hozzátette, előbb-utóbb a belső határellenőrzések visszaállításával fog járni, amennyiben egyes kelet- és közép-európai országok továbbra is elutasítják a szolidaritást, márpedig ezt el kellene kerülni.

Timmermans veszélyesnek nevezte, hogy olyan elnöke van az Egyesült Államoknak, aki Európa megosztására és meggyengítésére törekszik, és akik őt támogatják, azok szerinte nem a kontinens érdekeit tartják szem előtt.

Elismerte, hogy a populista erők előretörése a fősodorbeli pártok felelőssége is, és közölte, konstruktív javaslatokkal kell előállni a szavazók visszaszerzése érdekében. A megosztó politika miatt az Egyesült Királyság ma úgy néz ki, mint a Trónok harca szteroidokon – fogalmazott a népszerű amerikai sorozatra utalva.

Jan Zahradil, az Európai Konzervatívok és Reformerek frakció listavezetője egy lefokozott, decentralizált EU-ról beszélt, amely tiszteletben tartaná a nemzetek szuverenitását, amely kevesebbet tesz, de jobban, és amelyben Brüsszel nem oktatná ki a tagállamokat.

Elutasította a kötelező menekültügyi kvótákat, amelyek szerinte nem működtek, csak mélyítették a keleti-nyugati szakadékot.

A klímaváltozás ellen szociálisan fenntartható, fokozatos fellépésre lenne szükség, irreális célkitűzések nélkül – mondta.

A csúcsjelölti rendszert amúgy elutasító liberálisok képviseletében Margrethe Vestager aláhúzta, hogy a globális felmelegedés elleni harc fokozásával munkahelyek milliói jöhetnek létre, számos szükséges technológia pedig már létezik, ezért nem szabad tovább várni a cselekvéssel.

Kifejtette, hogy a migráció területén hosszú távú, közös megoldás kell, ugyanis a jelenség nem fog megszűnni. Beszélt emellett az álhírek elleni küzdelemről és egy nemileg kiegyensúlyozott Európai Bizottság felállításáról is.

Ska Keller, a zöldek két jelöltjének egyike teljességgel elfogadhatatlannak minősítette, ami a Földközi-tengeren történik, és kijelentette, hogy uniós kutatási és mentési műveletre van szükség. Szerinte a menekültügy terén a szolidaritást és a felelősség megosztását kell támogatni.

A körülbelül másfél órás, interneten és számos tagállami közszolgálati televízióban élőben közvetített vita fő témája a migráció, a nemzetközi kereskedelem, az adó- és versenyjog, a fiatalkori munkanélküliség, a klímaváltozás, illetve a populizmus és a demokrácia volt.

A rendezvény valamivel élesebb hangulatú volt, mint a korábbiak, több témában is szócsata alakult ki.

A jövő heti EP-választásokat megelőző utolsó csúcsjelölti vitán a mostani frakciók közül mindegyik képviseltette magát, kivéve a Szabadság és Nemzetek Európája, illetve a Szabadságjogok és Demokrácia Európája Mozgalom nevű csoportokat.

(MTI)

Cikk- és címlapkép: MTI/EPA/Christian Bruna

22 hozzászólásarrow_drop_down_circle

tudode
Az EU-nak "is" le kellene vonnia a TANULSÁGOT, hogy nem csak VÁLASZTÁSKOR kellene az EU-s állampolgárokhoz kétségbeesetten fordulni, hanem TURNUS KÖZBEN "is" megtalálni a módját annak, hogy MILYEN ERŐFESZÍTÉSEKET tesznek az Európai Unió különféle szervezetei a .. B É K E .. fenntartása érdekében.
.
Felmérni azt, hogy egyáltalán az EURÓPAI ÁLLAMPOLGÁROK ismerik-e az Európai Unió .. d e m o k r a t i k u s .. működését.
.
Milyen felzárkózási ALAPOK illetik meg a tagországokat, és annak FELHASZNÁLÁSÁT a tagországok KÉPVISELETÉBEN eljárók a KITŰZÖTT CÉLRA használják-e fel, SAJÁT politikai céljaik MEGERŐSÍTÉSE helyett!
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
verőce21
Menjen Weber Ásotthalomra tanyát venni, majd nem fog ott szafarizni senki.
tudode
Az EU-nak "is" le kellene vonnia a TANULSÁGOT, hogy nem csak VÁLASZTÁSKOR kellene az EU-s állampolgárokhoz kétségbeesetten fordulni, hanem TURNUS KÖZBEN "is" megtalálni a módját annak, hogy MILYEN ERŐFESZÍTÉSEKET tesznek az Európai Unió különféle szervezetei a .. B É K E .. fenntartása érdekében.
.
Felmérni azt, hogy egyáltalán az EURÓPAI ÁLLAMPOLGÁROK ismerik-e az Európai Unió .. d e m o k r a t i k u s .. működését.
.
Milyen felzárkózási ALAPOK illetik meg a tagországokat, és annak FELHASZNÁLÁSÁT a tagországok KÉPVISELETÉBEN eljárók a KITŰZÖTT CÉLRA használják-e fel, SAJÁT politikai céljaik MEGERŐSÍTÉSE helyett!
Csizmás Kond
...ja, hogy közelebb kell hozni...vagyis még mindig nagyon távol állnak a realitásoktól...az elszólásaikkal lassan mindent beismernek.
Commenter
Azt nem is lehetett volna elvárni, hogy az adófizetők milliárdjaiból fenntartott magyar közmédia is közvetítse ezt a vitát. A megrágalmazott Weber és Timmermans igazi arcát, érvelésüket, politikai értékrendjüket még csak véletlenül se ismerhessék meg a magyar választópolgárok nem igaz? Elég erre a hazug plakátkampány, elég erre az, hogy Frans Timmermans-sal azért nem vitázik orbán mert netán még veszítene a vitában, ahogy a Néppárt három bölcsével is biztosan veszítene a Szájer-Varga-Novák trió. Ha Manfred Weber és Frans Timmermans megválasztásra kerülnek bizonyára új korszak köszönt be az EU-ban nagyon sok szempontból és a szélsőségesek szankcionálása, a velük szembeni jóval erősebb fellépés remélhetőleg csak egy lesz az új hozzáállások közül. Nagyon nehéz olyan országokban az Uniót részletesebben "frissítve" bemutatni, mint pl. Lengyelország és Magyarország ahol a kormánypártok szavazóbázisának zöme gyakorlatilag digitális analfabéta és készséggel elhiszi hogy Soros és az EU a megtestesült gonosz...holott...A fidesz megbuktatásához már minden kevés. Generációváltásokra lesz szükség de olyan mértékben kiterjesztették már a hatalmukat mindenre hogy talán ennél is több kell. Nincs normális politikai váltógazdaság sem, a választási rendszer a Fideszre szabott, rendszer szinten megbuherált és ellenőrizhetetlen...csak azért szavazok vasárnap hogy nehogy már 21 EP képviselője legyen a fidesznek ami persze újabb rendszerszintű csalás esetén nem elképzelhetetlen sajnos...
Eriksson
@Commenter: Szerintem Timmermansnak Weberrel kellene vitáznia, hogy melyikük jobb, hiszen ők ketten a csúcsjelöltek, nem Orbán.
almalibre
Az integráció az a varázsszó, amit sokszor emlegetnek, azok akiknek gőzük sincs, mit jelent. Arról csak az beszélhet, aki huzamosabb ideig próbál külföldön élni. Ők tudják, hogy minnél több országhatárnyira van a az új lakhelyed, annál nehezebb; nem beszélve, ha már földrészt is váltani kell. A másik befolyásoló tényező a közeg, azaz ha egyedül vagy (vagy megszoksz… alapon) nincs választásod, mint követnei a helyi játékszabályokat. Ha családdal vagy, a munkahelyeden csinálod, amit kell; haza érve viszont országot váltasz. Ha van egy baráti köröd otthonról, akkor naponta megkapod a visszaigazolást, hogy a helyi közösség agyament, a szokásaikat pedig egy másik bolygóról hozták.
Elvileg a garancia a beilleszkedésre, ha sikerül egy helyivel házasságot kötnöd, de aztán rájösz, hogy a zavaró tényezők, amik eddig csak munka közben és az utcán értek, most már az otthonodban is csipkednek.
Azt gondolhatnánk, hogy ha az első generációnak nem megy, a másodiknak már biztosan semmi gondja nem lehet az integrációval, hisz beleszületik a helyzetbe, de ez a szitu sem egyszerű. Ha családod egésze máshonnan való, úgy az otthoni világ nem egyezik a külvilággal (nem ugyan azt a nyelvet beszélik, nem ugyan azon szokások alapján élnek). A vegyes házasságok esetében, pedig már házon belül sincs meg a harmónia, hisz minden keveredik, máskép gondolkozik anyu és apu, de ha véletlenül ők egy szinten mozognak, akkor a nagyszülők köpnek a levesbe.
Tehát a második generációsok inkább bizonytalanok lesznek magukban, mint a szüleik és ez az identitás-bizonytalanság nem tesz jót a harmadik generációnak sem…
Visszatérve a kiindulási pontra, aki nem próbálta a külhonban való élést, az nem is sejtheti, hogy az anyagi jólét (ami sok esetben nincs is meg) mellett, mennyi megalkuvást igényel a migránstól az élet, mennyi “orrfricskához” kell jóképet vágni naponta azzal a hozzáállással is, hogy én vendég vagyok itt, nekem kell elfogadnom a helyi viszonyokat, nekem kell bebizonyítanom, hogy érdemes vagyok...
almalibre
Folytatás:
Visszatérve a kiindulási pontra, aki nem próbálta a külhonban való élést, az nem is sejtheti, hogy az anyagi jólét (ami sok esetben nincs is meg) mellett, mennyi megalkuvást igényel a migránstól az élet, mennyi “orrfricskához” kell jóképet vágni naponta azzal a hozzáállással is, hogy én vendég vagyok itt, nekem kell elfogadnom a helyi viszonyokat, nekem kell bebizonyítanom, hogy érdemes vagyok arra, hogy engem itt befogadjanak.
Ha pedig még ez a hozzáállás is hiányzik, mert a migráns évszázados kulturális lemaradásban van, vagy mert egyszerűen felsőbb rendűnek érzi magát, mivel a vallása azt tanítja, milyen integrációról bészélünk?
relatív
@Commenter: nagyon jól összefoglaltad az EU jelenlegi ellentmondásos helyzetét, a problémákat jelentősen okozó egyes országok ismeret-hiányát, és vezetési szerencsétlenkedéseit.

Országunk mai vezetése IS - annak ellenére, hogy kommunikációjában a azt kedvezőnek tünteti fel - igen sok értelemben gátja egy jobb Európai Uniónak ! Ehhez még az ismeretek ferde ( hazug ) tálalásával IS hozzájárul, ellenszenvet szítva állampolgáraink körében !

Mivel 1990 -körül meglebegtették az ország jólétének emelkedését az új rendszer során, annak a továbbiakban a beváltásán, és nem ellenkező értelemben kellene tevékenykednie egy hazáját szerető kormánynak. Ennek útja csak az Unió tagállamaival való sorozatos, és kedvező irányú egyeztetés sorozata, nem pedig a kívül-állás állandó bizonygatása lehet !

Ezen belül az ország érdekében, és nem ellenében kellene politizálni mind belföldön, mind a határainkon kívül IS !
Pálinkafőző Rézüst
@verőce21: akkó ne ájj arrább... :))))))))) (csak így, hazád (táj)szólásában) :))))))))))
Commenter
@relatív: a történelem orbán hatalomra kerülésével visszadobta az ország nyugatosodását illetve annak lehetőségét. Ott vagyunk ahol a part szakad(t).
Commenter
@Eriksson: ők nem egymás ellenségei. Kiegészítik egymást demokraták, nem harcolnak hogy ki jobb. Orbán az aki ellenségként tekint rájuk.
Eriksson
@Commenter: Hát pedig én azt gondolom, hogy jelen esetben Timmermans és Weber az ellenfelek abban az értelemben, hogy mindketten az Eu meghatározó vezetői szeretnének lenni. Nekik kellene bizonyítaniuk, hogy melyikük a jobb, a megfelelőbb. Ehhez Orbánnak semmi köze. A vele kapcsolatos nézeteltérés egy később megoldandó probléma, először dőljön el, melyik csúcsjelölt nyer. Ebben segíthetne a nyilvános vita kettejük, között.
Commenter
@Eriksson: Nekem mindegy melyik nyer.Szerintem létezhetnek jó értelemben vett ellenfelek. Nem mondom azt sem, hogy győzzön a "jobbik" mert bírálatot is kapott mindkettő innen is, onnan is. Nehéz ezt most így eldönteni, hogy melyik lenne a jobb. Mindkettő rutinos politikus, az is csak majd az adott pozícióban dől el melyik hogyan reagál, milyen gyors az ítélőképessége, mennyire jó a problémamegoldó képessége, mennyire kompromisszumképes, és hogyan kezeli a konfliktusokat. Timmermans előnyben van talán, azért mert volt diplomataként jobban ismeri a Kelet-Európai régiót, és ott vannak az EU számára az olyan "problémás" országok mint Magyarország...
nemfideszes
@Eriksson: infostart.hu/tudositoink/2019/05/16/csucsjeloltek-vitaja-az-europai-parlamentben-szolidaritas-nemzeti-kormanyok-friss-inditas-optimizmus

Demokratikus politikusoknál ez nem gond, csuti esetében marad a függöny mögé bújás, na meg a "Boldog karácsonyt" szintű vitakultúra... soha a büdös életben nem fogod látni a gyáva csuti törpét kiállni egy vitára... 2006-ban felmosták vele a padlót, azóta "durcizik"...
kokopelli
@Commenter: Reménytelen esetek a fideszcsatlósok! Évente tucadszor fordul előnyugaton,hogy
akár az azonos párton belüliek állnak ki egy párbajra! Nagy különbség az ellenség vagy az ellenfél!
A szép magyar nyelben is százszámra vannak finomságok!A gyűlölet csak torzítja azokat!
Eriksson
@Commenter: Nagyjából így van, de mégis kettőjük között fog eldőlni az elsőbbség. Nekik és pártjaiknak nagyon nem mindegy.
Eriksson
@nemfideszes: Nem bírod ki ugye, hogy normálisan szólj valamihez? A téma sokkal érdekesebb ahhoz, hogy ilyen ócska szöveggel gyere.
Commenter
@Eriksson: oké, de akkor lépjünk most túl egy picit azon, hogy melyikük a jobb. Európa velük csak nyerhet, és ezáltal mi is nyerhetünk. Ezzel szemben az én véleményem szerint orbánnal és alakulóban levő szélsőjobbos új szövetségeseivel csak veszthetünk. Frans Timmermans már volt Hollandia külügyminisztere. Sokan úgy vélik hogy amennyiben Weber "beválik" a későbbiekben akár még Németország külügyminisztere is lehet...még annyit talán hogy számukra a "szakadék" a jobb és bal oldal között nem olyan nagy, mint mondjuk itthon, mert az már áthidalhatatlan.Számukra az egységes erős és demokratikus Európa az elsődleges most, a pártpolitika akkor amikor az EU-t a szélsőségesek bomlasztják talán egyszer másodlagos szerepet kap(hat).
Eriksson
@Commenter: Egyértelmű amit írsz, én csak azt szerettem volna mondani, hogy ne már Orbán nyerje, vagy veszejtse el egyik, vagy másik esélyét. Ne ő legyen a mérleg nyelve. Márpedig ha O. elfogadja T. felkérését, óhatatlanul ez a helyzet fog előállni. O. akár tudatosan is alájátszhatna, befolyásolhatná az eseményeket. Ez így nem volna fair a csúcsjelöltek szempontjából.
Commenter
@Eriksson: hát, erre csak azt tudom mondani, hogy talán már késő. Mert o. mindenütt a mérleg nyelvének szerepében képzeli magát, és szeretne jobbról is, balról is "szakítani" adj király katonát módjára. Nem fog o. ennek ellenére senkivel sem vitázni. Vele szemben és vele a viták ideje már rég lejárt. Számára nincs olyan hogy vita.
Eriksson
@Commenter: Vedd figyelembe, hogy T. volt a kihívó és nem O. Éppenhogy ő az, aki nem akar belemenni ebbe az afférba.
Ha alul maradna T.-szal szemben, W. bukna. Ha felülkerekedne, a másik malmára hajtaná a vizet. S tényleg ő lehetne a mérleg nyelve.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.