Orbán lengyel szövetségesei az ellenzékbe szorultak, azonnal szerveztek is egy több tízezres tüntetést Varsóban.

Varsó forrong: több tízezren mentek utcára Tusk kormánya ellen tüntetniWojtek Radwanski / AFP

A kormányközeli M1 beszámolója szerint hatalmas rendőri készültség mellett kezdődött el a megmozdulás a lengyel fővárosban.

Az M1 helyszíni tudósítójának nyilatkozó egyik tüntető szerint Donald Tusk a lengyelek megosztására törekszik és az ország puccsközeli állapotban van. Egy másik demonstráló pedig arról beszélt, hogy a demokráciáért küzdenek, mert visszatért a kommunizmus. A tömegmegmozdulás résztvevői élesen bírálták a Brüsszel-párti kormánykoalíció törvénytelenségeit, köztük Jaroslaw Kaczynski, a PiS elnöke is, aki úgy fogalmazott: "ez nem egy lengyel kormány"- utalva ezzel arra, hogy a PiS szerint Donald Tusk a németek megbízásából cselekszik. "Lengyelország szabadsága a tét" – jelentette ki hírügynökségi beszámolók szerint a PiS vezetője, Jaroslaw Kaczynski a lengyel főváros szívében, a parlament előtt összegyűlt tömeg előtt. Kaczynskit az emelvényen a PiS más személyiségei követték, közöttük Mateusz Morawiecki volt kormányfő, aki "Lengyelország megvédelmezésére" szólította fel a híveit.

Azt hittük, hogy a jogállam visszatérésének szemtanúi vagyunk, ehelyett anarchiát látunk

– jelentette ki több hírügynökség tudósítása szerint a volt miniszterelnök.

A vörös-fehér zászlók alatt felvonuló tüntetők kezében tartott transzparenseken mások mellett "Túléltük az oroszokat, Tuskot is túl fogjuk élni" felirat volt olvasható. Egyesek Andrzej Duda elnök nevét és a "Győzni fogunk" jelszót skandálták.

A PiS-képviselők beszédeinek meghallgatása után a tiltakozók elindultak a közszolgálati televízió székházához.

A Szabad Lengyelek Tiltkozása elnevezésű megmozdulás röviddel azután kezdődött, hogy Andrzej Duda lengyel elnök bejelentette: másodszor is kegyelmi eljárást kezdeményez a hivatali hatalommal való visszaélés miatt két évi börtönre ítélt volt belügyminiszternek és a helyettesének ügyében. Mariusz Kaminskit és Maciej Wasikot kedden vették őrizetbe, amikor az elnöki palotában tartózkodtak.

A tüntetésen a Jog és Igazságosság szóvivője szerint megközelítőleg kétszázezren, míg a PAP állami hírügynökségnek a varsói városházára hivatkozó jelentése szerint mintegy harmincöt-ezren vettek rész.

Forrás: MTI

21 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Dr. Proktor
Ezek a fidsz féle demokraták! Ha nem úgy jön be a választás hogy ők nyerjenek akkor 2006-ot rendeznek...
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
jáger laszló
Forr a varsói vér,de korán sem biztos hogy ez forradalom!!??
csak ennyi
barátilag
J.L.
Dr. Proktor
Ezek a fidsz féle demokraták! Ha nem úgy jön be a választás hogy ők nyerjenek akkor 2006-ot rendeznek...
Dr. Proktor
@KisTehen: Nem volt ott a mélymagyar Pilip, mert akkor több millióan lettek volna...
simmering73
@KisTehen: Izgatott vagy Bimbó. Megfejtek?
Horizont
Nálunk már égne a főváros.
Kő kövön nem maradna.
Drukkolok Tusknak.
lusta
@KisTehen: ˝másodszor is kegyelmi eljárást kezdeményez"
olvasod töki? ... 2-jára is kegyelmi eljárást kezdeményez, nem kegyelmet ad
Eladott Ország
Megszólalt az MTI a fidesz egyik szócsöve is, a "demokrácia" védelmében!
Íme egy példa: Ez így lejött a távirati irodában. Magyarország kormánya nem tudja kifizetni a tanárokat az EU nélkül...
twitter.com/PardiZoltan/status/1659716539099103233/photo/1
telegdilaci
@Dr. Proktor:Fel vannak háborodva hogy a Kormány média akik kiszolgálták a hazugság kormány propagandát,hasonlóan a Magyarországihoz hasonlóan,itt is maga alá gyűrte a kormány a médiát,és a nyomtatott sajtókat is hogy csak a kormány propaganda hazugságait kell szajkózni,gondolom a Lengyeleknél is sok haszonélvezője volt annak a rendszernek ahogy Magyarországon is!
Aki Én
Ott is van párezer korrupciót, hazudozást, propagandát támogató agyhalott.
@KisTehen: Te meg balfasz, azt sem tudod hol van Lengyelország.
Kovács Máté
Erőlködik a PISa,hogy megszűnt a hatalma megy a vergődés.
lusta
@KisTehen: Ebből is látszik, fogalma sincs miről beszél.
kereső
Lengyel rendőri jelentések szerint 35 ezren tüntettek (ott is rákai számolt, ezért a + 1 nulla a tehenek szerint).
Ugyanakkor tüntetnek Szlovákiában is- az ellenzékiek- ez meg egy az egyben kimarad a magyar pártatlan, kiegyensúlyozott éés közszolgálatot teljesitő magyar sajtó tudósitásaiból. Pedig Szlovákia több városában folyik a tüntetés- több résztvevővel, mint a lengyeleknél.
Persze érthető- hiszen a lengyeleknél a kormány demokrácia helyreállitására ttett intézkedései ellen szervezett tüntetést a pis, mig Szlovákiában a fico kormány által- az előző még!! demokratikus kormány által hozott rendelkezések megváltoztatása ellen.
Ércsük. Ha az ellenzék a demokráciáért tüntet, az lázongás, és elitélendő- ha viszont a demokrácia ellen tüntet , az hazzafyass tett, és fell kell magasztalni!
Dr. Proktor
@telegdilaci: Régebben azt mondtam, hogy pártválasztásnál megnézem kik állnbak mögötte, most már azt is kell nézni hogy ki áll az elején...
nemkati
Ezek szerint a lengyelek is imádják a korrupt, tolvaj diktatúrát.
Csizmás Kond
Ez a nagyhatalmak célja...sok a léhűtő, sok a tekergő, sok a nagypénzeket felzabáló politikus, sok a ingyenélő szervezet...és ezek mind pénzért kuncsorognak, senki nem akar dolgozni csak a hazugságai után jól élni.
...pedig megpróbáltak mindent még a buziságot is államvallásá tették hogy fékezzé a semmirekellők szaporulatát de csak nő és nő az elégedetlenség mert a lényeges dolgokat az ingyenélést nem akarja senki megváltoztatni.
lusta
Épp most van Tuskkal az első interjú és a 3 legnézettebb TV képviselői a kérdezők. Lassan már egy órája megy és sok érdekességet említett, amit idehaza is érdemes lenne bevezetni.
Cella plussz
Vályú mínusz
simmering73
"Vicces követni mostanság a propagandamédiát, hiszen mióta Donald Tusk pártja kormányra került Lengyelországban, azóta annak lehetünk szemtanúi, hogy a választási kampányban tett ígéreteiket beváltják. A teljesen egyértelműen lebutításnak indított, beteg, elszigetelődő, autokratikus berendezkedés után egy működőképes, európai kormányzatnak kell következnie – legalábbis ez a terv –, amit csak úgy tudnak kivitelezni, hogy gondolkodás nélkül állítják vissza a demokratikus intézményeket. Lehet, hogy ez egyesek számára felháborító, már-már diktatórikus, de nem teljesen világos, hogy mégis mit vártak a kormánypárti szavazók? Azt hitték, hogy csak azért, mert volt egy évtizede a lengyel (szélső)jobbos kormánynak arra, hogy teljesen leépítse a demokráciát, kicsinálja a sajtót, és minden fontos pozícióba pártkatonákat ültessen, az ellenzék majd szépen kivárja, mire mindenki nyugdíjba vonul? Elhitték, hogy a következő évtizedekre bebiztosították a hatalmukat?"
kolozsvaros.com/2024/01/13/rettegjetek-csak/
izéke
A fradisták nem mentek? orbán gánti bányájából küldtek 20 vagon gránit macskakövet barrikádnak és rendőrdobáló segédeszköznek ;))) de mi tiszteletben tartjuk más ország szuverenitását :))))))
lusta
@kereső: Mai adatok. Friss közvéleménykutatás, amelyben meg akarták tudni, ugyan ki felelős a most kialakult helyzetért. Igen érdekes és tanulságos. Ezek szerint a megkérdezettek 16,8%-a szerint a jelenlegi kormánykoalíció a hibás a kialakult helyzetért, míg 40,6% szerint a pisiorkik. Mindkettőt hibáztatja a megkérdezettek 20,1%-a, ugyanakkor 15,3% nem alakította ki a véleményét a jelenlegi helyzetről. Ami érdekes ebben az egész feltfokozott helyzetben, hogy 7,2% még csak nem is hallott a konfliktusról.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.