A nemzetgazdasági miniszter szerint az Európai Bizottság szerdai országjelentésében pozitív bizonyítványt állított ki a magyar gazdaságpolitikáról, ami egy hosszú harc eredménye, és úgy látja, jövőre megszűnhet a Magyarországgal szembeni túlzottdeficit-eljárás, de a 2014-es előrejelzéssel - miszerint addigra 3,5 százalékra emelkedik a hiány - a kormány nem ért egyet.

A tárcavezető közölte: a kabinet megítélése szerint most már igen nagy a valószínűsége annak, hogy jövő júniusban Magyarország lekerül a túlzottdeficit-eljárás alá vont országok listájáról.

Azzal kapcsolatban, hogy az EU szerint jövőre 2,9 százalék lesz a magyar deficit, Matolcsy György emlékeztetett: a kormány ennél is kevesebbet, 2,7 százalékos hiánycélt tűzött ki maga elé. Mindezek mellett azonban megjegyezte, Orbán Viktor miniszterelnök kérésére a jövő heti kormányülésre előterjesztést kell tennie arra nézve, hogy szükségesek-e még gazdasági intézkedések a szerdai európai bizottsági bejelentések nyomán.

Nem ért viszont egyet a kormány az Európai Bizottság 2014-es előrejelzésével, miszerint addigra a GDP 3,5 százalékára emelkedik Magyarországon az államháztartás hiánya - közölte Matolcsy. Indoklásul azt mondta: a brüsszeli testület megállapítását olyan tételekre alapozza, amelyek nem helytállóak, a kabinet szerint ugyanis a bankadó és a tranzakciós illeték nem veti majd vissza a bankszektor hitelezési tevékenységét.

Matolcsy György szerint a kormánynak jó reményei vannak arra, hogy 2013-ban egy százalék feletti legyen a gazdasági növekedés mértéke, szemben az EB előrejelzésével, miszerint Magyarország GDP-je 2013-ban 0,3 százalékkal bővülhet.

39 hozzászólásarrow_drop_down_circle

coyote3
És ez az irdatlan seggfej az ország gazdasági minisztere...
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.