Ijesztő eredményt mutat a Greenpeace International vizsgálata, amely szerint a vezető divatcégek olyan ruhákat forgalmaznak, melyekben lévő veszélyes vegyi anyagok a környezetbe kijutva hormonzavarokat okoznak, vagy akár rákkeltő anyagokká bomlanak. A Greenpeace 141 ruhadarabot vásárolt a világ 27 országában, köztük négyet Magyarországon. A vizsgálat során 20 divatmárka, köztük az Armani, a Levi's és a Calvin Klein ruháiban talált veszélyes vegyi anyagokat. A Zara termékeiben mind hormonzavart előidéző, mind rákot okozó veszélyes vegyi anyagok voltak. A vizsgálat során még további veszélyt jelenthető ipari vegyi anyagot találtak több termékben is. Magyarországon négy terméket vizsgáltak. Ezek közül egyedül a H&M bugyija nem tartalmazott kimutatható mennyiségben káros anyagot. A C&A póló kis mennyiségben tartalmazott hormonrendszerre veszélyes nonil-fenol-etoxilátokat és ftalátokat. A Diesel pólóban ftalátokat mutatott ki a Greenpeace vizsgálata. A Zara Pakisztánból származó gyermek...

Forrás: penzcentrum.hu
Feltöltő: Horizont
Felhasználói tartalom, A Propeller.hu felhasználók által feltöltött tartalmakkal pörög. A felhasználók által feltöltött tartalmak nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját, ezek valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni.

10 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
miazero
@Csizmás Kond: Ne vegyél rá mérget!
nemkati
A környezetszennyezés 100-200 éve indult rohamos növekedésnek, és ennek a pazarlás a legfőbb oka. Pár száz, pár ezer évvel ezelőtt a ruhákat, a használati tárgyakat addig hordták/használták, amíg tönkre nem ment, de még akkor is megjavították, amit lehetett. Ezért nem keletkezett olyan hihetetlen mennyiségű szemét, és ezért voltak képesek az emberek sokkal kevesebb jövedelemből is megélni, mert nem költöttek felesleges dolgokra. Valahogy vissza kellene hozni azokat a jó szokásokat.
nemkati
@Horizont: Igen, elolvastam az egész cikket. Valahogy nagyon rosszul csináljuk a dolgainkat, nem élünk ésszerűen. Persze jó, ha az ilyen és hasonló cikkek rámutatnak, mit csinálunk rosszul, de csak ideig-óráig tart, amíg elgondolkodunk rajta és valamit változtatunk. Aztán élünk ugyanúgy, mint addig. Csak gondolj bele például, mennyi élelmiszert dobunk ki, én ugyan ritkán eszem mekikaját, de ott tonnaszámra megy a szemétbe az otthagyott rósejbni, maradék saláta, ketchup, üdítő. Vagy sokan mindenféle pirulákat szednek erre-arra, vitamintablettákat, ahelyett, hogy gyümölcsöt és zöldséget ennének. Anyukám még nagy szegénységben nőtt fel, akkor még volt olyan, hogy szemfelszedő, oda hordta a harisnyákat, megsarkaltatta a cipőket. Ma már kidobjuk az elhszakadt, elhasználódott ruhaneműket, és veszünk újat. Ez a nagy tömegtermelés okozza, hogy nem tudnak a gyártók odafigyelni a szennyezés csökkentésére.
nemkati
@Horizont: Ez annyira szomorú! :(

És ezt olvastad? Kicsit hosszú cikk, de nagyon elgondolkodtató.
zold8.hu/index.php/z8-blog/344-tervezett-elavulas-teny-vagy-osszeeskuves-elmelet
wormy
Fele annyiból élek, mint aminek a duplájából épp megélni lehetne.Aztán sorba veszem a rákkeltő cuccokat.Igaz,hatalmas kagylógyűjteményem van, amit csak úgy elszórva tartok a világ tengerpartjain. Talán már láttátok.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.