Tény, nem pedig vélekedés kérdése, hogy a finn és a magyar nyelv rokonságban állnak - mondta finn látogatásán a magyar miniszterelnök.

Forrás: hvg.hu
RSS tartalom, A cikket automatikus RSS rendszer küldte be, amely egy híroldal összes cikkét posztolja a Propeller.hu oldalára. A más híroldalak által feltöltött tartalmak nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját, ezek valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni.

49 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Dr.luigilongo60
Ez a faszkalap azt is képes megmagyarázni bármikor , hogy a rövidnadrág kitérdesedik.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Csizmás Kond
@SLAakku: A szlávokat bizánci történetírók a 6-7. században Sklabenoi és Antoi neveken említik.
A legelfogadottabb elmélet szerint az indoeurópai eredetű szláv népek őshazája a Kárpátoktól északra, az Oderától a Dnyeperig húzódó erdős vidéken terülhetett el.
A törzsi szervezetben élő szlávokat innen valószínűleg a szomszédos germán népek elvándorlása mozdította ki;
Germánoknak nevezik azt a nyelvi közösséget, melynek tagjai a Kr. e. 1. és Kr. u. 3. század között Skandinávia déli területeiről kiindulva benépesítették és uralmuk alá hajtották Közép- és Kelet-Európa vidékeit.
Ide tartoznak még a gótok akik szintén azokon a területeken is végigvonultak de sehol egy szláv említést nem tesznek.
Itt éltek a kelták azok sem találkoztak ősszlávokkal.
A morvák, régi magyar nevükön marótok, a Morvaország jelenlegi területén, a Morva (am. mocsaras víz) folyó mentén telepedtek le, ahol az 5. századig a germán kvádok éltek többségben. A nevüket is a folyóról kapták.
A morva nyelv (morvául moravščina, csehül moravština, moravský jazyk) vitatott szláv nyelv, amelyet Morvaország lakossága beszél. Hivatalosan Csehországban a cseh egyik nyelvjárásának tekintik, míg a morvák tekintélyes hányada és egyes nyelvészek szerint ez külön nyelv.
Hogy honnan jöttek az titok.
bakegya
@SLAakku: a veszprémi múzeum kutató történésze volt az előadó,a nevére szégyen de nem emlékszem.Van helyben történész barátom majd utánérdeklődöm.A sírkerti ásatások menté végzett genetikai térképeket vetette össze és követte nyomon a kutatásai során-ez már önmagában is bonyolult.
Nauta
@silber13: Pláne,hogy azt pampogta: "ne azt nézzék amit mondok hanem azt amit teszek!" Nos ezért nem kíváncsi senki a hüjje dumájára!!
lbs
Ezzel a fnn-ugor nyelvrokonsággal kapcsolatosan a miniszterelnököt a tanácsadói és a tanulmányai megvezették!

Ugyanis ez a tévhit Trefort Ágoston közoktatásügyi miniszter óta hivatalos dogma, amelyet a Habsburg ház óhajára ő hirdette a Tudományos Akadémia hivatalos álláspontjává.
Amúgy a két népnek semmi köze nincs egymáshoz és ebbe a nyelv is beletartozik.
A finnek ugyanis soha nem írtak rovásírással, ellentétben őseinkkel.
És a rovásírás és az ősmagyar - magyar nyelv egymás nélkül nem képzelhető el.

Ezzel együtt a finnek barátságos népek, akikkel természetes módon alakultak ki a jó kapcsolatok.
A II. vh. időszakában amikor a Szovjetunió elfoglalta Karjalát - oroszul Karéliát, magyar önkéntesek is harcoltak a vörös rém ellen vállvetve a finnekkel.
lbs
@miazavalami: Ez meglehetősen egyértelmű.
Képletesen szólva elég, hogy valaki leásson három ásónyomnyi mélységig, és rövid múlva talál olyan leleteket, amelyről a korszerű vizsgálati módszerek egyértelműen kimutatják, hogy 10 000 évesnél is ősibbek.

Persze a kozmopolitáknak ez nem tetszik, mert a legősibbek egyikének hazudott közelkeleti nép saját magának az eredetét Kr. e. 3761. október 7. (tisri 1.), vasárnap, 11 óra 10 perc 20 másodperc. -ra teszi. (Ezt az időpontot a héber hittudósok számították ki az Ószövetség alapján.)
Azért van némi különbség...
SLAakku
@lbs: „Én az ország érdekeit kell nézzem és ezért a külső tekintély szempontjából az előnyösebb, a finnugor származás principiumát fogadom el, mert nekünk nem ázsiai, hanem európai rokonságra van szükségünk. A kormány a jövőben csakis a tudomány ama képviselőit fogja támogatni, akik a finn-ugor eredet mellett törnek lándzsát.” (Trefort Ágoston vallásügyi és oktatási miniszter 1887.)

Mit szólnak ehhez azeri barátaink?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.