A kivitelezők számítottak rá, hogy összeomlik a földből épített rámpa. Az árvíz levonultával jó pár köbméternyi sarat kell majd kiszivattyúzni az épülő mélygarázs aljáról.

Forrás: hvg.hu
RSS tartalom, A cikket automatikus RSS rendszer küldte be, amely egy híroldal összes cikkét posztolja a Propeller.hu oldalára. A más híroldalak által feltöltött tartalmak nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját, ezek valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni.

47 hozzászólásarrow_drop_down_circle

hallgatag
Szerintem a tervezök ráértek volna az árviz után kiásni a hatalmas gödröt...
Igaz akkor kicsusztak volna idöben...gerinctelen hozzá nem értö banda !!
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
nyanya001
Mi lesz még ?
Mert a Duna legalább 2-3 métert emelkedik még...
lantos
Ha netán, de ne adja az Isten, majd állnak nagyjaink a Dunánál, a Kossuth tér felőli oldalon:
- Látod?
- Látom!
- Szarba ment, a parlament ...
JAJMÁR
Persze, a kivitelezők bármire számíthatnak :(
A bármire pedig azt mondják: így is akartuk!
nyanya001
@marlin: Ezt is megmagyarázza majd !
Mert a szakemberek "számítottak rá "
Én is ezt mondanám a helyükbe ...
Dalton
@marlin: És felétek Komárom körül, mi a helyzet Tibi?
Ott gondolom, azé' nem lehetsz outsiheder!:D
marlin
@Dalton: Már néhányszor elmondtam, de még mindig van olyan hülye(!), aki nem érti - kedves Gábor - hogy nekem csak egy nevem van!! :))
Ahogy a híreket kapom, Komáromban az emberek rendben védekeznek a katonaság segítségével, viszont a "nemzeti ügyek képviselői" részéről csak(!) egyedül a Babják "nött fel a feladathoz" és vett részt a védekezésben!!
Megnyugtatásodra egy fénykép a helyszínről, ahol a katonák éjszaka fejezték be a Szöny alatt nyúlgát építését!!
fbcdn-sphotos-c-a.akamaihd.net/hphotos-ak-prn2/968858_634982936530003_2069407404_n.jpg
Remélem a komáromi helyzetértékeléssel kielégítenem fölösleges kíváncsiságodat, ám ha még érdekel Dunaalmás és Neszmély polgármesterei megköszönnék a te segítségedet is, ott nagy szükség van a segítségre!!
X-ray
Tehát már azt is tudjuk, hogy marlin neve Tibi, Dalton neve Gábor.
marlin
@X-ray: Én meg azt hallottam, hogy valami @Dalton: -ról csinált a Keleti Márton egy filmet aminek az a címe, hogy Harminckét nevem volt!! :))
Dr plágium
Mi is lehet még? Ott a metró alagút :(( az országháza (az országházáért kár lenne, a benne pöffeszkedőkért NEM!) :(( és lakóházak :((
hallgatag
Szerintem a tervezök ráértek volna az árviz után kiásni a hatalmas gödröt...
Igaz akkor kicsusztak volna idöben...gerinctelen hozzá nem értö banda !!
Dr plágium
@hallgatag: Így is elcsúsznak, ráadásul veszélybe sodorták a környéken levő építményeket is!
SLAakku
A Duna felőli szakasz is stabilnak tünik.

Ha azonban a viz alámossa a betonteknőt a Duna felől és az egész teknő ismeretlen mértékben és ismeretlen időben -akar több év multán is- megsüllyed miután a vizet kiszivattyúzzák akkor már gond lehet. Ha az ár gyorsan levonul akkor nem hiszem, hogy gond lesz.

Bizom benne, hogy olyan szakértők irányitják a munkát -akik eddig nem csak szállodákat épitettek- és gyakorlatilag is tudják mit csinálnak.

Nem lehet tudni, hogy történt-e talajmechanikai vizsgálat mielőtt megkezdték a tervezést, kivitelezést. Ha történt akkor bizonyára annak ismeretében készültek a tervek és annak megfelelően végezték a munkát, akkor nagyobb baj nem lehet. Arra, hogy a Duna ilyen keményen közbeszól biztosan nem számitottak ami hiba.

A kivitelezők kommunikációja elég óvatos és ebből nem az a következtetes vonható le mintha tudatában lennének mi is a teendő. Most már csak arra kell várni hátha a Duna megkegyelmez. Aztan majd jönnek a nyilatkozatok dögivel, hogy milyen ügyes, okos és felkészült volt itt mindenki.
Yeromos
Nem tudom mit aggódtok a gödör miatt, bedől, akkor bedől. Majd a Simicskáék jó pénzért kiássák.
SLAakku
@Yeromos: Nem is gödör az amiért a többség aggódik, hanem az Ország Házunk. (ahova csak pénzért léphetnek be az adófizető tulajdonosai)
lantos
Már látom a híreket:
Az OGy egykori épülete helyén épül, az új Orbán Stadion:D
Yeromos
@SLAakku: Az épületért én is aggódom. Remélem annyira ne balfácánok, hogy veszélyeztetik egy mélygarázs miatt.
A bent lévőket tőlem viheti az áradás.
SLAakku
Wachsler Tamás a parlament terének teljes körű felújításának vezetője -párttársaihoz hasonlóan- nem dolgozott még életében egy értelmes percet sem. Ha valóban ő irányitja a munkálatokat bizony minden megeshet hiszen a kivitelező KESZ Zrt. -nek mélyépitésben nincs projekt tapasztalata hiszen szallodákon kivül mást nem épitettek még ezidáig.

www.parlament.hu/kepviselo/elet/w332.htm
szaboria1
A földből épített rámpa ekkor beeresztett víz hatására elmosódik.
SLAakku
"Amíg a felső födém nincs a szerkezeten, addig nem tud vízszintes kitámasztást biztosítani. A fal konzolosan nyilván nincs rendkívüli árvízteherre méretezve, mert ehhez a világ összes betonacélját bele kellett volna építeni.
Az elöntésnek két haszna van. Egyrészt a belső víznyomás ellentart a külsőnek és nem dől be a fal, másrészt csökken a felúszás veszélye, azaz a doboz nem emelkedik fel, mint egy uszály."

Frady Endre statikus tervező

Ha azonban a viz alámossa a "dobozt" a Duna felől és az egész "doboz" ismeretlen mértékben és ismeretlen időben -akar több év multán is- megsüllyed miután a vizet kiszivattyúzzák akkor már gond lehet.
SLAakku
@DR Eric CARTMEN: Nem teljesen. Ki szerették volna szállitani azt a földet de nem maradt ra elég idejük.
Tootsy
@marlin: Az a Stierlitz a Tavasz 17 pillanatabol,...:o))
Tootsy
@SLAakku: Dragam, talajmechanikai es statikai mereseknek MUSZAJ keszulniuk, de ezt Te is tudod. A kerdes csupan az, hogy kik es minek alapjan keszitettek azt a felmerest, mert ha muszaj volt pl. bebizonyitani, hogy minden rendben, es XY a gepeivel felvonulhat, es baj nelkul csinalhat minden foldmunkat , akkor a korrupcioban keresd a hibat, ami ezt a helyzetet megengedte letrehozni... Persze, hogy most lapitanak mint nyul a fuben, es ok sem tudjak, hogy hova vezet ez az egesz. Tudod, hogy a foldmunkakon lehet a legtobbet keresni egy epitkezesen,...:o(
Dr.luigilongo60
@Tootsy: 1944.december.13.-a 15 óra

Stirlitz rejtjelezett táviratot kapott Moszkvából.1944 december 10.-én felesége fiúgyermeknek adott életet.Szívét büszkeség öntötte el.
Stirltznek könnybe lábadt a szeme az örömtől és arra gondolt, milyen kár, hogy két éve nem látta a feleségét.

:-))))))))))))
SLAakku
@Tootsy: "Nem csak lemezalap van, hanem cölöpök több száz vagy több ezer és olyan mélyre leverve, hogy szilárd talajon álljanak és azon áll a lemez meg a Parlament... Ha most az oldal tartást megbontják, akkor a hatalmas tömegű (súlyú) parlamenti épület megcsúszhat és széteshet..."
kkalman
Semmi probléma, minden a terveknek megfelelően halad.
Pálinkafőző Rézüst
Elbéeske, de jó lóvé lesz ez vmelyik cimbinek!
Csak egy kérdés: egy ilyen beruházást miért is a várható áradás, árhullám előtt kezdték el?? Na miért?? Csak nem azért, amire gondolok, gondol mindenki??
SLAakku
@SLAakku: ...jobb lesz ha oldaltartást irunk. Szerintem nem helyes a következtetés.
Dr.luigilongo60
@SLAakku: Biztos hogy cölöpök, nem véletlenül CÖFösök?:-))))
Halszem
@kkalman: "Semmi probléma, minden a terveknek megfelelően halad"

Az a párszáz milliárd plusz költség is be van tervezve! :-)
Halszem
@Tootsy: "lapitanak mint nyul a fuben"
Elnézést, hogy ellentmondok, de nem nyúl, hanem sz@r! :-)
SLAakku
A mélygarazs területén megsemmisült az 1915-ben épült Wein "kút". "A vizművet az akkori idők legkorszerűbb, fordulatszám-szabályozású centrifugál-szivattyúkkal szerelték fel. A tégla falazatú kör-akna és félgömb kupolája, talán minden idők egyik csúcsteljesítménye a kőműves iparnak. A gépház padlószintje a Duna lánchídi nulla szintjére került, míg a szívóakna feneke kb. 5,5 m-el alatta van, illeszkedve a galéria csatlakozási szintjéhez. Az itt termelt napi 12-15 000 köbméter ivóvíz előállítása a leggazdaságosabb szivattyúzási technológiát képviselte az egész budapesti vízellátásban, hiszen a fogyasztási terület közepén, gyakorlatilag csőhálózati veszteség nélkül, közvetlenül a fogyasztóhoz került a kitermelt ivóvíz. A közel egy évszázad alatt több gépészeti felújításra is sor került, valamint a galéria karbantartására, amit az alsó rakparton, már nem látható, szerelő aknák felhasználásával végeztek.

A most épülő mélygarázs és a látogató központ, reményeink szerint, megemlékezik az ősök nagyszerű létesítményeiről, valamilyen emléktábla, esetleg fotókat mutató tablók segítségével. /Józsa István/ " www.vizinform.hu/oldal.php?page=14#melygarazs
SLAakku
Egy pár foto az alábbi linken látható a Wein "kút"-ról. Fevetődik a kérdés, hogy mivel a szivóakna feneke kb. 5,5 m-el alatta van a Duna lánchídi nulla szintjének nem törhet-e fel itt a viz a betonteknőt alámosva.

www.flickr.com/photos/eclipse_chaser/
Tootsy
@Halszem: dragam, urino csak nyulat mond, a sz@r majd kesobb omlik be :):):)
SLAakku
Fevetődik a kérdés, hogy mivel a a Wein "kút" szivóakna feneke kb. 5,5 m-el alatta van a Duna lánchídi nulla szintjének nem törhet-e fel itt a viz a betonteknőt alámosva.
coni
Aggasztó, hogy minden beruházásnál nem a szakértelem, hanem a politikai hovatartozás számít. Ugyanez vonatkozik a katasztrófa védelemre is, sajnos március 15-én láthattuk a következményeket.
SLAakku
"Amíg a felső födém nincs a szerkezeten, addig nem tud vízszintes kitámasztást biztosítani. A fal konzolosan nyilván nincs rendkívüli árvízteherre méretezve, mert ehhez a világ összes betonacélját bele kellett volna építeni.
Az elöntésnek két haszna van. Egyrészt a belső víznyomás ellentart a külsőnek és nem dől be a fal, másrészt csökken a felúszás veszélye, azaz a doboz nem emelkedik fel, mint egy uszály."

Frady Endre statikus tervező

Ha azonban a viz alámossa a "dobozt" a Duna felől és az egész "doboz" ismeretlen mértékben és ismeretlen időben -akar több év multán is- megsüllyed miután a vizet kiszivattyúzzák akkor már gond lehet.

Fevetődik a kérdés, hogy mivel a a Wein "kút" szivóakna feneke kb. 5,5 m-el alatta van a Duna lánchídi nulla szintjének nem törhet-e fel itt a viz a betonteknőt alámosva.
Dr plágium
Jávor Benedek írása: Amikor az önhitt hülyeséggel váratlanul gyorsan szembejön a valóság. A Kossuth téri mélygarázs építésénél azért mellőzték a környezeti hatásvizsgálat lefolytatását, mert a hatóság szerint a létesítménynek jelentős környezeti - például a talajvíz-áramlást befolyásoló - hatása nincsen. Még meg sem száradt a tinta az ezzel szemben benyújtott ügyészségi vizsgálati kérelmemen (javorbenedek.blog.hu/2013/05/23/kossuth_ter_ugyeszsegi_vizsgalatot), amikor már fel kell tölteni vízzel a mélygarázst, mert a Duna magas vízállása miatti talajvíznyomást (amivel ugye semmilyen kapcsolatban nincs) nem bírná a mélygarázs fala, és így kell ellentartani. Aki a hatóságnál kiadta ezt az engedélyt, azt legalább beleállították a gödörbe, mielőtt elkezdtek belenyomni 30 méternyi vízoszlopot?! A kép a ma 3 óra körüli állapotot mutatja.

A képet megnézhetitek itt: www.facebook.com/javorbenedek
dömdödöm
@Dr plágium: ebből is látszik hogy egy értelmes ember sincsen közöttük és körölöttük aki képes volna legalább egy hónapra előre gondolkodni .
puki
Nemzeti Uszoda készült a Parlament mellet titokban.
Szerintem csak azárvízre vártak, mert így nem kellett vízdíjat fizetni a piszkos kizsákmányoló kapitalista Vízműveknek. Csak az a kérdés ki lesz majd az uszoda névadója?
SLAakku
A legfrissebb fényképek azt mutatják, hogy a Duna nem tört be a tóba. De hogy a betonteknő alatt milyen munkát végez az áradás csak akkor tudjuk meg ha kiszivattyuzzák a vizet meg a sarat.

Fevetődik a kérdés, hogy mivel a a Wein "kút" szivóakna feneke kb. 5,5 m-el alatta van a Duna lánchídi nulla szintjének nem törhet-e fel itt a viz a betonteknőt alámosva.
Szvetlana
A víz majd beszivárog a parlament pincéibe, ettől az épület teljesen átázik. Csupa penész és dohos lesz minden.
Tönkre megy az ország legszebb épülete. Hát ezért kell az a gödör, meg mélygarázs:((((((
Betaloc
@Yeromos: Én nem aggódom, hanem bosszankodom, mert tudom, hogy konkrétan nem Simicska és társai fogják kiásni.
mátmar
Elfelejtették a "szakemberek" a fizikát. Ha a Duna súlya elkezdi nyomni a gödör oldalát a víz elindul felfelé és nem oldalirányba. A víznek van esze.arra megy ahol kisebb az ellenállás.
SLAakku
"A folyó vízszintjét követi a talajvíz is, általában egy-másfél napos késéssel. Ez azt jelenti, hogy a budapesti partszakasz szempontjából a legveszélyesebb időszak az apadás utáni pár nap lesz, amikor a szerkezetekre szokatlan, egyoldalú nyomást gyakorol majd a folyóba befolyni igyekvő talajvíz. (Tulajdonképpen ugyanarról a jelenségről van szó, mint amiért feltöltötték a Kossuth téri gödröt vízzel, csak épp fordítva: a folyó felé tolja majd a szerkezeteket a nyomás.)"

Az oda-vissza törtenő talajvíz mozgása moshatja alá a betonteknőt. Aztán ha kiszivattyuzzák majd a vizet, azután -akár több év multán is- gondot okozhat.
Dr. Felipe
Mélygarázs? Én azt hittem mauzóleumot építenek dicső fülkeforradalmi vezéreink részére.
Zorbánc viktor élt él és élni fog.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

További ajánlatok