Elfogták az ároktői banda házi őrizetből megszökött két tagját Svájcban szerda kora este – közölte az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) Kommunikációs Szolgálata a rendőrség honlapján.

A 26 éves R. Henrik és az 51 éves id. R. Elemér a házi őrizet szabályait megszegve pénteken ismeretlen helyre távozott ároktői lakásáról. Elfogásuk érdekében a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda a nemzetközi együttműködés lehetőségeit is igénybe vette, és a Svájci Szövetségi Rendőrség célkörözési egysége Oftringenben elfogta a két férfit – írta a rendőrség.

Az ügyészség szerint a vádlottak 2008-2009-ben tucatnyi alkalommal támadtak rá gátlástalan, embertelen módon 70-80 éves emberekre Budapest peremkerületeiben és vidéken. Két idős ember belehalt sérüléseibe, és a vádhatóság szerint több másik esetben is megállapítható az emberölés kísérlete.

Az ároktői banda tagjainak ügyében lassan fél évtizede folyik a büntetőeljárás, ezen belül az elsőfokú büntetőper két éve. Perbeszédében az ügyész néhány hete öt vádlottnak javasolt tényleges életfogytiglant.

A rendőrség szombat délelőtt tette közzé, hogy péntek éjjel megszökött a házi őrizetből az ároktői banda két tagja. Ellenük fogolyszökés miatt indult eljárás.

A házi őrizet elrendelésekor a bíróság még nem alkalmazhatta automatikusan a terhelt mozgását nyomon követő technikai eszközt, mert az akkor hatályos jogszabály még a vádlott hozzájárulásától tette függővé a használatát. Az ároktői üggyel kapcsolatban a Legfőbb Ügyészség (LÜ) kezdeményezte május végén a jogszabály módosítását. Fazekas Géza, az LÜ szóvivője az MTI megkeresésére kedden elmondta, az ügyészség javaslata az volt, hogy ha az első fokú ítélet előtt a terhelt előzetes letartóztatása a törvényben biztosított maximális időtartamot elérte, és emiatt házi őrizetbe kerül, ne legyen szükség a hozzájárulására ahhoz, hogy a mozgását technikai eszközzel ellenőrizzék.

A Belügyminisztérium vasárnapi közleménye szerint a rendőrség sem szóbeli, sem írásbeli utasítást nem kapott a folyamatos őrzésre, így a házi őrizet általános szabályainak megfelelően járt el. Kiemelt veszélyességükre tekintettel ezt napi hétszer tették meg, figyelembe véve azt a jogszabályi korlátot, hogy a rendőrség a házi őrizet végrehajtása során a szükséges mértéken túl törvényes ok nélkül nem zavarhatja a terhelt magánéletét.

Gulyás Gergely fideszes képviselő szerdán sajtótájékoztatón jelentette be, az ároktői banda ügye miatt pártja kezdeményezi, hogy a jövőben a legsúlyosabb bűncselekmények esetén ne legyen felső határa az előzetes letartóztatás időtartamának. Emellett 60, illetve 90 napban maximálnák a szakértői vélemények elkészítésének határidejét, és az előzetes letartóztatás bírói elutasítása esetén kötelezővé tennék a nyomkövető alkalmazását. Az erről szóló törvénymódosító javaslatot két héten belül benyújtják.

Az ároktői bűnbanda két tagjának szökése ügyében több párt is felszólalt. Bárándy Gergely és Harangozó Tamás szocialista országgyűlési képviselő kezdeményezte Pintér Sándor belügyminiszter és Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke meghallgatását. A kormánypárti képviselők távolmaradása miatt viszont határozatképtelen volt a parlament alkotmányügyi, valamint honvédelmi bizottsága ellenőrző albizottságának ülése szerdán. A képviselők az OBH elnökét és a LÜ képviselőjét hallgatták volna meg. A meghiúsult ülés után Tóth Áron, az OBH elnöki kabinetjének vezetője újságíróknak azt mondta, hogy az ároktői ügyben a bíróság nem hibázott.

51 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Mobil123
Svájcig jutottak?? Azért csak kifizettetném velük a megkeresésük árát!!
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Mobil123
Svájcig jutottak?? Azért csak kifizettetném velük a megkeresésük árát!!
KERKA
Remélem most már vasra verve őrzik őket. És persze gyorsított eljárással ítéletet hoznak végre!
bencemacska
Jól megszervezték házi őrizetből, hogy ilyen gyorsan Svájcig jutottak.
Gratula a svájci rendőröknek!
űrbán
Ez a hozzászólás törlésre került. Többszöri törlés a felhasználó kitiltását vonja maga után.
GeoCravker
@Mobil123: Nem fizettetném ki velük. Ledolgoztatnám. Egy mélyművelésű bánya egyik tárnájában.
nehogymá
ugyan ,hogy találták meg ezeket a svejciek?mert ha itthon maradnak akkor is eltartott volna 1 2 hétig.még jó,hogy vannak helyek ahol müködnek a dolgok
szaboria1
@űrbán: Gyilkosság gyanúsítottakat igen.
keresztapa
Akkor most már nem szabad zaklatni a rokonságot, rendőrök visszavonása a kiinduló pontra. Ugyan melyik rokon szállító vitte őket Svájcba, és a szállító már, itt hon van -e? Vagy még nem tért magához a röhögéstől?
A Tündik bündije
Szombat óta még csak Svájcig jutottak? Csórikáim...
pacsni
@Darthon1: majd a Sintèrunk adja az kituntetèseket ès mellè a boritèkokat. Mindenesetre a birò, ugyèszsèg nem kovettek el semmi hibàt. Majd nekik is kell adni egy oklevelet a jò munkàèrt!
almosd
Haza ne hozzák őket ! kergessék tovább minél messzebbre ...:-)
csikknorisz
Szokás szerint mindenki azt mondja, hogy jól végezte a dolgát, közben másra mutogatnak.
sentinel216
Emlékezzünk csak a Karádi hatosztályos bróker császárra. Bécsből üzengetett a külügynek és a belügyminiszternek, hogy milyen feltételekkel óhajt haza jönni.
Ezzel a két gazemberrel - ha már ott vannak -, dolgoztassák le pár devizahiteles adósságát!
Közben mindenféle sanyargatás megengedhető. Csak annyi, amennyit ők tettek áldozataikkal!
Szvetlana
Örülök a sikernek, hogy elfogták ezt a két bűnözőt, bár jobban tették volna, ha belefojtják őket a Bódeni tóba. És remélem azonnal nyílvánosságra hozzák a felelősök nevét is, akik miatt megszöktek ezek a gyilkosok!Ugye ebben is lesz számonkérés?
Meine Ehre heisst Treue
Gyalogmenetben, korbáccsal hajtva kellene ezeket hazahozni! (Szerencsére még a magyar határig sem jutnának el, élve.)
A védtelen idősek kifosztása, bántalmazása, megölése persze tetszett, de az életfogytig tartó fegyház már nem...

De mi van a többi söpredékkel?
keresztapa
Emlékezésről jut eszembe," Kolompár Orbán 2008. évi Karácsonyi üzenete amit OCÖ karácsonyi közgyűlésen tett.
Könyörtelenül át kell taposnia roma út elé fekvőkön! Ezek szerint szerencsétlen Szögi Lajos, Horák Nóra, Pénzes Henrietta,a sok szép korú védtelen,emberek útjukban vannak még gyermekeink, akikre az iskolán kívül, iskolában is vadásznak, különös kegyetlenséggel tönkretéve gyermekkorukat, ami egyszeri és pótolhatatlan;útjukban van minden, ami magyar vagy Magyarországhoz köthető, ezért pusztítják, irtják, védett erdeinket, köztéri és személyes tulajdonainkat. Tehát útban vagyunk, mi magyarok, mert élni, létezni merünk saját országunkban.Így már tökéletesen érthető minden! Mi lesz akkor amikor már nem leszünk útban, mit fognak enni, ki fogja eltartani őket, kire hivatkozva sírnak - rínak, kit fasisztáznak, rasszístáznak, mocskolnak, mert a cigányság soha nem fog beilleszkedni az európai társadalomba, még világ a világ"!
Manhattan
Orbánék szerint az a gond, hogy a bűncselekményt a szocik alatt követték el. Szerintem meg az, hogy Orbánék engedték futni a tetteseket.
kkalman
Kár ezeket a genetikai hulladékokat hazahozni. A hazafelé vezető úton akár egy végzetes baleset is érhetné őket.
darwin
@Horizont: Ha megígéred,hogy jó rablógyilkos leszel,akkor kimehetsz Svájcba.
entero
Az a lényeg, hogy elkapták őket, mi a f...k kell lovagolni ezen ennyit?
lenhardtibolya
@keresztapa: Minden szava igaz, valóban képtelenek beilleszkedni a társadalomba ezek az egyének, ráadásul az olyan vezetőik is, mint kolompár orbán még buzdítják őket, hogy könyörtelenül tapossanak el bárkit... Én sem könyörtelen nem vagyok, sem ártani nem tudnék egyetlen védtelen embernek sem, de a gyilkosokat, a gyengébbeket bántalmazókat a lehető legszigorúbb büntetéssel tartanám méltányosnak elítélni. (A bíróság sajnos nem éppen így gondolkodik...)
feri57
Én minden gyilkost felakasztanák , kezdeném a sorozatos romák elleni féreg gyilkosokkal,
majd minden gyilkossal és az újnácikkal, rasszistákkal, bankrablókkal, mind fel kéne akasztani.
entero
@Horizont: Tőlünk elég messze vannak, ráadásul még az ajtó közelébe sem jutottak volna el, meg egyébként is, ki itt az idős, egyedülálló ember? :-)) A csúnya szóhasználatról meg csak annyit, hogy a "fenének" mióta az? :-)) Oké, van igazság abban, amiket leírtál, de a lényeg akkor is az, hogy elkapták ezeket a tetves bűnözőket, és ha rajtam múlna, ismét volna ilyen eseteknél halálbüntetés.
entero
@feri57: Ha azt nézzük, az egyetlen visszatartó erő lehetne a halálbüntetés visszahozása, hiszen az életét még egy bűnöző is félti, viszont kizárólag az ilyen eseteknél, emberölésnél alkalmaznám. Az a gond ezzel, hogy ültek már ártatlan "gyilkosok" is, szóval nem ennyire egyszerű azért a dolog.
Meine Ehre heisst Treue
@entero: Ha ráhúzzák az agyagot, az megváltás számára, de a börtön vagy fegyház sem jó, hiszen drága az adófizetőknek.
A kettő között húzódik a megoldás.
entero
@Meine Ehre heisst Treue: Szerintem megváltás lesz az minden ember számára, főleg a környéken lakókéra. Habár, ha már a kettő között keresed a megoldást, le lehet vágni a lábukat is...:-))
vigyorgó
@entero: Valyon ha te szeretedett vagy anyádat verték volna agyon akkor is ezt írkálnád?.Én szívesen haza hoznám őket ingyen de a zárt fugonban és a kipufogócső meg keresztül menne rajta lyukasan.
Meine Ehre heisst Treue
@entero: Igen, megváltás, de nem szenved és ez a baj. A jó megoldás: fillérekből eltartani, miközben embertelenül szenved a haláláig.
vigyorgó
@feri57: Ki hagytál valamit vagy valakiket? A CIGÁNY BŰNÖZŐKET. Te kis fajgyűlölő.(rasszista)
keresztapa
lendhartibolya ezeket a bűnözőket először véglegesen meg kell semmisíteni, és utána vizsgálódni, az igazság szolgáltató bíróság meg el kell hogy ítélje azt aki védelmében veszi a gyilkost, vagy ágál ellene, beleértve a védő ügyvédet is. A védelem csak helyeselheti az ítéletet! A sztár ügyvédet, egyéni haszonszerzésért, gyilkos pártolásáért, vagyonelkobzással sújtani.
feri57
@vigyorgó: Minden gyilkosra vonatkozik, nem jó értelmezted.
Ha nagy többségi, ha cigány, ha kínai, tehát minden gyilkosra.
entero
@vigyorgó: Miért, mit írtam? Halálbüntetést szabatnék ki rájuk, mi ebben a neked nem tetsző?
Szvetlana
@feri57: A cigánykultúrában az is benne van, hogy tisztelik a hagyományokat, tisztelik az öregeket, különösen az elhunytakról emlékeznek meg kiemelt ünnepléssel.( A többnapos virrasztásra gondolok) Szerinted milyen két ember az, aki egy védtelen 80 éves öregembert agyonvernek egy darab fagyasztott húsért. Erre mit mondana a vajdátok? Milyen ítéletet hozna a vajda?
nehogymá
@lenhardtibolya: Svájc az EGK tagja velünk együtt.személyivel is be lehet utazni.amilyen igazolvány képek vannak simán "szerez" egyet egy távoli ismeretlen ismeröstöl aki pár nap mulva bejelenti,hogy elvesztette.
entero
@Szvetlana: Ezek az emberek (??) szórakozásból kegyetlenkednek, mert ahhoz, hogy egy 80 éves, védtelen idős embertől elvegyék a kis ennivalóját, még nem kellene agyonverni. Bárki bármit mond, ez a cigányok sajátja. Nagy kár, hogy törvények védik ezeket a szemeteket, el kellene őket végleg tüntetni a Föld színéről is.
Szvetlana
@entero: Ez a probléma nem csak Magyarország problémája. Ha figyeled a híreket, egész Európára jellemző. A napokban olvastam Bulgáriáról-Romániáról, ahonnan egyre nagyobb számban mennek Angliába. De Franciaországban Sárközy is tett már lépéseket, és Csehországban-Szlovákiában ugyancsak napirenden van a felerősödő cigánybűnözés.
lenhardtibolya
@nehogymá: Köszi szépen, ezt nem tudtam, azt hittem, hogy csak az uniós országok között szabad az átjárás. Bizony ez a "határtalanság" a bűnözők számára megkönnyíti a szökést.
nehogymá
@lenhardtibolya: a szökést a rendörség hanyag munkája az ügyészséggel egyetemeben meg a biróság töketlensége segitette elö. attól,hogy egyesek visszaélnek vagy rosszul használják ezt a fajta szabadságot attól még jó .tipikusan magyar ez a dolog is.bejáratott módszerek vannak világszerte,de az nekünk nem kell,vagy ha mégis annyira átvariálják a kiskapukra ,hogy ember nem ismer rá az eredeti koncepcióra.érdekes egy ország vagyunk.nálunk liberálisabb országban pld van halál büntetés,zokszó nélkül ráteszik a jelzöt a bokára.itt nincs egyértelmü NEM vagy IGEN.csak zürzavar meg személyre szabott büntetések.
ugyvedur
Ne felejtsünk el valamit! Nevezetesen azt, hogy a svájci rendőrök nem igazán voltak "kihegyezve" a Raffael familiára! Nyilván a Magyar rendőrök operatív munkája tette lehetővé elfogásukat! Legalább is remélem!
feri57
Nos valamit nem értek. Rostásék milyen pénzből utazgattak? Honnan ez a sok pénz? ha volt pénzük , miért bántották az idős embereket?
Megérdemlik a kötelet, de minden gyilkos és aki vétlen embereket bánt azt mind felkötni. Ez csak egy vélemény
jancsipapa
@feri57: Magyarországon van vagy száz kivégzést érdemlő börtönben ülő elítélt .Naponta kb. 9-10000 Ft a fogva tartásuk. Az évi közel háromszáz-négyszáz millió .Azon kívül ,hogy megérdemelnék a józan racionalitás is a kivégzést kívánná .A többség érdekében ..
rogier
Nem hiszem, hogy ezt olvasom: lényegében senki sem felelős a szökésért!?
Más: az ilyen retkeknek és más bűnöző társaiknak miért is jár a szemérmes kitakarás ill. az anonimitás?
Vágyom egy normális országra, de úgy érzem már régóta, hogy egyeseknek komoly maradandó károsodást okozot az egyetemi diploma megszerzése.
kkalman
Ezekneka retkeknek a szökéséért felelős a bíróság, az ügyészség, a rendőrség, és az a szakértő, vagy szakértői csoport, amelyik egy, ha jól tudom DNS vizsgálatot nem képes NÉGY ÉV alatt elvégezni. Mindegyiknek ott lenne a helye a vádlottak padján fogolyszökés segítéséért. Legközelebb talán sikerülne egy DNS vizsgálatot, vagy bármilyen egyéb szakértést a lehető legrövidebb idő alatt elvégezni, és utána a megfelelő ítéletet hozni az adott ügyben.
Villon
Ez a hozzászólás törlésre került. Többszöri törlés a felhasználó kitiltását vonja maga után.
Villon
Ez a hozzászólás törlésre került. Többszöri törlés a felhasználó kitiltását vonja maga után.
Uborkakulcs
Nem gondolom, hogy elég lenne nekik a halálbüntetés. De, itt már a téves ítélet lehetőségét kizárhatjuk. Nem élnék át azt, amit az az idős asszony,aki nem tudott védekezni,és szenvedések szenvedésével élte meg, saját halálát. Ezzel szemben a halálbüntetés semmi. Bár, lehet ezt is fokozni.
Én bezárnám őket a köztörvényesk közé, egy hétre, védelem nélkül. Felvésném a homlokukra és a hátukra, hogy "idős embereket öltem és raboltam ki". A nap minden percében csukló és bokabilincs lenne rajtuk. Egy hét után könyörögnének a villamosszékért.
Uborkakulcs
Említette a Feri57 említette a cigány vajdát. Milyen Vajdát? Azt a vajdát, akit a cigányság nem ismer el??
tenger49
Lehet,hogy a TEK szervezte,hogy újra rács mögött legyenek???hehe...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.