A parlament hétfői döntésével november 1-jétől 11,1 százalékkal csökken a gáz, az áram és a távhő ára.

Németh Szilárdnak, a Fidesz rezsicsökkentésért felelős képviselőjének erről szóló törvényjavaslatát hétfőn fogadta el az Országgyűlés 311 igen szavazattal, 16 nem ellenében, 1 tartózkodás mellett. A Fidesz-, a KDNP-, az MSZP- és a Jobbik-frakció igennel, az LMP és tíz független képviselő nemmel szavazott.

Az újabb rezsicsökkentéssel a gáz, az áram és a távhő ára a tavaly decemberihez képest összesen 20 százalékkal esik vissza.

Az Országgyűlés a fogyasztóvédelmi bizottság javaslatára arról is határozott, hogy az egyetemes földgázszolgáltatókra terhelik a csatlakozó vezetékek és a felhasználói berendezések, például a gázkazánok műszaki-biztonsági felülvizsgálatának költségét. Németh Szilárd vasárnapi sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy ez eddig a családoknak akár 50-60 ezer forintjába is kerülhetett. A vezetékek és a berendezések felülvizsgálatával kapcsolatos bejelentések ügyében eljáró hatóságot kormányrendeletben jelölhetik majd ki.

A parlament hétfői döntésével lehetővé tette a gáztárolók nyomásáért felelős úgynevezett párnagáznak a felhasználását, amit az ellenzék többször is kifogásolt. Ennek lényege, hogy azok a földgáztárolói engedéllyel rendelkezők, akiknek legalább 120 millió köbméter mobilgázzá átminősített párnagázuk van, kötelesek ezt a mennyiséget – az egyetemes szolgáltatók földgázforrásainak biztosítása érdekében, könyv szerinti értéken – eladásra felkínálni egyetemes szolgáltatási engedéllyel nem rendelkező volt közüzemi nagykereskedőnek. Az ajánlatot akkor kell megtenni, ha a szakminiszter rendeletben meghatározta annak napját. Az ajánlati kötöttség öt munkanapig tart.

Németh Szilárd korábban az MTI-nek azt mondta, hogy a párnagáz kivételének nincs semmilyen biztonsági vagy ellátási kockázata.

9 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
coni
Az egykulcsos adótól a devizahitelesek megmentéséig, az államadósság elleni harc elvesztéséig eddig csak rossz döntést hozott a kormány, ez is ugyanolyan rosszul fog elsülni a valóságban. Persze ez is úgy lesz kommunikálva mint a többi vereség és a 8:1. Mindig mások lesznek a bűnbakok.
aremy
@coni: a bűnbakok már meg vannak az állítólagos 2millió aláíró személyében ami megint
nem lehet igaz mert ennyi jól élő nincs az országban.
Nakimaga
Hát fűtőértéke már most sincs,az is biztos ! :)
Nil
Ha az alapvető élelmiszerek áfáját csökkentenék, a luxustermékekét meg jól megemelnék akkor nem kellene ez az álszent rezsiharc. Nem kapcsolhatom be a fűtést mert nem tudom kifizetni - és igen közben a medencékben felforr a víz. Köszönöm... a jószándékot, de tudom hova vezet ... a pokolba
varrólány
@Nakimaga: Az óra viszont pörög mint aki megbolondult.
anonymouse
Semmi gond, hétpercenként mérik a gázt, átlagot fizetünk. Igaz, nem átlagban használjuk a gázt, hanem meghatározott időszakokban. Érdekes.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.