Kutatások szerint Magyarországon akár a munkavállalók hatoda is feketén kaphatja fizetését, vagy annak egy részét – írja keddi cikkében a hvg.hu.

Bár a fekete-, illetve szürkejövedelmek (amikor a fizetés egy része megy feketén) arányát nehéz mérni, a hazai munkavállalóknak 10-18 százalékát fizethetik tartósan feketén több kutatás szerint is. A becslések szerint a magyar GDP-nek pedig 22 százalékát teheti ki a feketegazdaság aránya, amibe az áfacsalások is beletartoznak. A hazai feketejövedelmek aránya mintha már évtizedek óta beállt volna egy szintre, ami alá nem tudunk lemenni: a feketefizetések a magyar gazdaság mondhatni lételemét jelentik – olvasható a hvg.hu cikkében.

A vendéglátás, építőipar, (kis)kereskedelem a leginkább érintett terület, itt sokszor csak látszat a minimálbéren történő bejelentés (a magyar munkavállalók egyharmada – nem meglepő módon – minimálbér után adózik, felmérések szerint majdnem felük többet keres valójában). Az olyan szektorokban jellemző a feketebér, ahol sűrűn találkoznak a szereplők készpénzzel, itt nagyobb a lehetőség az adócsalásra. A cégek közül a magyar munkavállalók majdnem háromnegyedét kitevő kis- és középvállalkozások azok, ahol nagyobb arányban fordul elő a feketebérezés.

11 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
darwin
A kiskereskedelemben nem látszat a minimálbéren történő bejelentés.
+ juttatás a zsebbe:Szabadság nincs,sem kifizetve,sem kiadva,220 óra meló,az ellopott,vagy megromlott árut levonják a fizetésedből.Nesze neked zsebbe pénz.Nem a 90 -es években élünk,megszűnt a jóvilág.Lassan egy tál ételért dolgozunk.
kamazuka
Nem ez nem így van.
Két boríték van.
Mindkettőt a fővárosból kapjuk!
Valahogyan az az érzésem,hogy másodrendű állappolgár vagyok,mert ugyanannál a cégnél vidéken jóval alacsonyabb a munkabér.
Vizual
hehe. Én nem hiszem. Egyrészt mert nincs állásom, másrészt pedig van minimálbér. Ha mégis a pénz 2/3 kézen közön tűnik el, akkor miről is beszélünk.? Ez egy FIDESZES reklám, hogy "Jobban élünk..." De ugye bizonyítani ezt a szlogent nem tudják, ezért utalnak arra, hogy a két hét alatt megpofozott és elküldött bűnözök miatt, már nincs fekete pénz és munka. Igaz, igazi munka amúgy sincs, mert minek ha jobban élünk.
Csak az jut eszembe, hogy munka a Köztársaság idején sem túl sok volt, de a csuda tudja, akkor nem okozott gondot, hogy a közelgő karácsonyt, hogyan oldjam meg, anyagilag. ??? Igaz, nem én vagyok a mérce. Én csak a nép egy tagja vagyok még, egy szavazattal.
bakegya
Aránytalanul több a feketepénzforgalmazó nálunk mint a fehérember feketén-fehéren,csak véli a cikk írója?- talán mert,mert szükségünk van rájuk!-a zsebmetszegetés pl igen népszerű sportját igen magas szinten és jó teljesítménnyel olajozottan űzik immár tömegsport jellleggel is itthon,de határainkon túl is nemzeti sporttársaink legkiválóbbjai.
Világklasszisaink itt járnak köztünk,saját értékrendszerben befektetve-forgótőkéiket,akár páncélfeltőkésítve is mobilizálva erőviszonyaikat-a piramis jobban teljesít mint Németország munkában és imában megcsömörlött pógára,legalább is orbánatya szerint.
kukac50
Kevés a pénz az államkasszába és azért találták ki.
kedwes
Az alapvető gond, hogy a megdolgozott munkabér 50% -t a munkáltató fizeti az államnak.
A megmaradt "fizetés" 35% - t a dolgozó fizeti az államnak.
Ezt követi az ÁFA és a plusz adók!
Így alig marad a megdolgozott munkabérből 10%!
Csoda, ha mindenki élni akar!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.