Jeszenszky Géza volt külügyminiszter szerint Orbán Viktornak mérsékelnie kell az orosz- és kínaibarát politikáját. Sőt, azt gondolja, alaposan megmosták a magyar miniszterelnök fejét. Pontosabban: Orbánt nagyon komolyan figyelmeztethették a NATO-ból

Támogatja a francia elnök a magyar EU-s elnökség programját – ezt Orbán Viktor jelentette ki nem sokkal azután, hogy Macronnal találkozott szerdán Párizsban. A magyar miniszterelnöknek kevesebb mint egy hét alatt ez volt a harmadik fontos egyeztetése Európa különböző országaiban. Az ATV Híradónak nyilatkozó elemző szerint ez már csak a soros elnökség miatt is természetes, a korábbi külügyminiszter szerint pedig Orbán Viktort a NATO figyelmeztethette.

Alaposan megmosták Orbán fejét – állítja a volt jobboldali külügyminiszter

Orbán Viktor Párizsban   Fotó: Facebook/Orbán Viktor 

„A diplomáciai nagyüzem folytatódik. Találkozó Macron elnökkel Párizsban" – ezt Orbán Viktor tette közzé szerda délután. A miniszterelnök az utóbbi napokban az Európai Unió legnagyobb és legbefolyásosabb országainak vezetőivel egyeztetett. Múlt héten például Olaf Scholz német kancellárral folytatott kétoldalú megbeszélését, ahol hangsúlyozta, Magyarországnak kiemelt szerepe van a német ipar működésében.

A miniszterelnök pár nappal később már Rómában Georgia Melonival tárgyalt, ahol azt hangsúlyozta: „mind az olaszoknak, mind a magyaroknak az az érdekük, hogy az európai gazdaság sikeres legyen és versenyképes. „Személyes meggyőződésem, hogy ha nem kötünk egy európai versenyképességi paktumot, akkor munkahelyek százezreit fogjuk elveszteni a következő évtizedben” – fogalmazott a magyar kormányfő.

Szerdán már Orbán Viktor a francia elnökkel tárgyalt. Mint mondta: „A francia elnökkel sikerült megállapodnom arról, hogy a magyar EU-s elnökség programját, amelynek középpontjában az európai gazdaság megerősítése áll, ezt a elnök támogatja.

Tehát Berlin, Róma után Párizstól is megkaptuk a megegyezést, megkaptuk a jóváhagyást, hogy a következő fél év Európában a magyar elnökség alatt az európai gazdaság versenyképességének javításáról szóljon.

Az ATV Híradónak nyilatkozó elemző szerint természetes, hogy a miniszterelnök a soros elnökség átvétele előtt az Európai Unió legfontosabb és legérdekesebb tagjaival konzultál.

Alaposan megmosták Orbán fejét – állítja a volt jobboldali külügyminiszter

Jeszenszky Géza volt külügyminiszter, egyetemi tanár Gecse Géza Orosz nagyhatalmi politika 1905-2021 című kötetének bemutatóján 2022. szeptember 16-án. MTI/Balogh Zoltán

Jeszenszky Gáza korábbi külügyminiszter szerint van mit jóvátennie a magyar miniszterelnöknek. "Ezeken az utakon legfeljebb azt tudja mutatni, hogy szóba állnak vele, ami természetes, udvarias emberek és tényleg a soros elnökség is ezt indokolja, de a célokat, amiket hirdettek az előzőt hónapokban, nem érte el, sőt kudarcot vallott" – tette hozzá a magyar diplomácia egykori vezetője.

Mindez pedig Jeszenszky Géza szerint azt jelenti, hogy Orbán Viktornak mérsékelnie kell az orosz- és kínaibarát politikáját.

Én nem vagyok a kormány ellendrukkere, de az látható, hogy Orbánt nagyon komolyan figyelmeztethették akár a NATO-ból, úgyhogy remélhetőleg ez az elnökség mégiscsak azt hozza, amit most hirdet, tehát, hogy Európa versenyképesebb legyen, legyen újra nagy.

- állítja Jeszenkszy Géza, aki szerint elképzelhető, hogy a miniszterelnök a későbbiekben változtat az oroszbarát retorikáján, önmagában ez azonban szerinte kevés. Úgy véli, érdemi változásokra van ebben szükség.

Forrás: ATV.hu

9 hozzászólásarrow_drop_down_circle

simmering73
Érdemi változás itt akkor lesz Gáza bácsi, ha eltakarítjuk ezt a mocskos bandát.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Horizont
@NKF: Diplomáciában és intelligenciában tán még bölcsességben orbán meg Szijjártó rohanva se érnék utól soha!!! Remélem ő nem lipsi nem is komcsi neked... Bár kitudja.
RonaGyuri
Lévén Macronék nem tartották fontosnak (említésre méltónak) a találkozót és nem fogalakozott vele a média sem, így könnyen lehet, hogy Jeszenszky értesülései korrektebbek, mint Orbán zagyválása! =))
lusta
@RonaGyuri: Egyébként az megfigyelhető, hogy a naaaagyon fontos híreket soha, de soha sem halljuk a tárgyaló féltől.
jancsipapa
Mért van az ,hogy Európa versenyképessége eggig nem is volt téma ? Most hirtele fontos lett? Nem hinném...
Billibácsi
Azért még a fejmosás mellett egy seggberúgás belefért volna. Nekifutásból.
verőce21
Macronnak már a testtartásából látszott érkezéskor, hogy "elintéztünk már mindent nélküled Öcsi" - ne strapáld magad az elnökség ideje alatt...! :)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.