A tehenek, disznók és birkák pukiját adóztatná meg a dán kormány. Egy áltagos tehén évente 6 tonna üvegházhatású gázt bocsát ki, ezt veszik alapul a számításaikban. A sarcot a klímaváltozás elleni harc miatt vezetik be.

A klímaváltozás elleni harc lépéseként legújabban megadóztatná a tehenek, disznók és birkák által kibocsátott metánt a dán kormány – írja a CBS News alapján a hvg.hu. Az új adónem kibocsátott tonnánként 300 korona (körülbelül 16 ezer forint) terhet róna a gazdákra 2030-tól. Az összeg 2035-től pedig 750 koronára emelkedne. A gyakorlatban ennél azért kevesebbet kell majd fizetniük az érvényben lévő 60 százalékos adókedvezményük miatt. E szerint 2030-tól 120, 2035-től 300 korona lenne az adó tonnánként.

Leírhatatlan, nagyon furcsa, igazán extrém adónemet vezet be Dánia

Dánia megadóztatná a tehenek, disznók és birkák által kibocsátott gázt/Fotó: 123rf.com

Viszonyításként: egy átlagos méretű dán tehén évente 6 tonna üvegházhatású gázt bocsát ki. Az adónem a többi haszonállatra is kiterjedne, viszont a szarvasmarhák messze a legnagyobb kibocsátók. Az országban közel 1,5 millió tehén él.

Dánia célja, hogy 2030-ra 70 százalékkal csökkentse az üvegházhatású gázok kibocsátását az 1990-es szinthez képest. Az ENSZ adatai szerint az emberi eredetű metánkibocsátás 32 százaléka a haszonállatoktól származik.

A dán kormány több hónapos tüntetéssorozat után egyezett ki végül a gazdákkal. Jeppe Bruus adóügyi miniszter szerint ezzel az országuk lesz az első ország, amely valódi szén-dioxid-adót vezet be a mezőgazdaságban.

Forrás: hvg.hu, cbsnews.com

4 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Pálinkás Pál
gyengeelméjű szarzsákok...a magán jet mennyit bocsájt ki 10 perc alatt...?...a fidesz után a zöldeket gyűlölöm legjobban...mert az rmberek b@szogatása a cél, nem a környezetvédelem...halkan kérdezem, ha beszeditek az adót,attól kevesebbet fingik a tehén...?...na ugye...mocskos horda...
izéke
" Jeppe Bruus adóügyi miniszter szerint ezzel az országuk lesz az első ország, amely valódi szén-dioxid-adót vezet be a mezőgazdaságban "
Valaki szóljon már neki,hogy a tehenek ( sem ) széndioxidot pukiznak :)))) a tehén már csak ilyen, fingott a múltban, a jelenben és a jövőben is fog. Szereljenek csapot és órát a tehenek valagára és a gáz mehet kazánokba meg egyéb hasznos célokra :))))))))
jáger laszló
Hangos fingnak nincsen szaga,de amelyik hang nélküli,annak szaga rendkívüli!
csak ennyi
barátilag
J.L.
simmering73
Értem. Tehát nekünk örülni kell, mert a mi 40-50 féle adónkban még véletlenül sincs tehénpuki adó. Ennyire figyel ránk qurmányunk. Így máris jobban érzi magát az ember nyúzás közben. Köszönjük Emese.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.