A devizaalapú kölcsönszerződés önmagában az adóst terhelő árfolyamkockázat miatt nem ütközik jogszabályba, sem jó erkölcsbe, nem uzsorás és nem színlelt szerződés – döntött a Kúria polgári kollégiuma jogegységi határozatában hétfőn.

Wellmann György, a kollégium vezetője a testület jogegységi ülése után ismertette: a devizaalapú kölcsönszerződések olyan szerződések, amelyekben az adós az adott időszakban irányadó forintkölcsönnél kedvezőbb kamatmérték mellett devizában adósodott el, amiből következően ő viseli az árfolyamváltozás hatásait.

A határozat szerint a szerződési terheknek a szerződés megkötését követő – előre nem látható – egyoldalú eltolódása az érvénytelenség körében nem értékelhető.

A döntés kitér arra is, hogy a pénzügyi intézmény tájékoztatási kötelezettségének ki kell terjednie az árfolyamváltozás lehetőségére és arra, hogy annak milyen hatása van a törlesztőrészletekre.

A döntés szerint, "ha a bíróság a szerződés érvénytelenségét állapítja meg, elsősorban a szerződés érvényessé nyilvánítására kell törekednie". Így, ha a bíróság a szerződés valamely rendelkezését érvénytelennek találja, ám a szerződés e nélkül is teljesíthető, akkor az érvénytelen kikötés nem vált ki joghatást, a szerződés pedig egyebekben változatlan feltételekkel köti a feleket.

A kollégiumvezető a döntést ismertetve kiemelte, hogy a bírói szerződésmódosítás arra szolgál, hogy egy-egy konkrét szerződésnél orvosolja a szerződés megkötése utáni változások valamely fél jogos érdekét sértő hatását. Arra azonban nem alkalmas, hogy társadalmi méretű gazdasági változások azonos típusú szerződések nagy tömegét hasonlóan érintő következményeit csak az egyik fél számára hátrányosan megoldja.

Ha ezeket a hátrányos következményeket a jogalkotó bizonyos körben jogszabállyal rendezte, a jogalkotói beavatkozás e körben az egyedi bírói mérlegelést kizárja – olvasható a határozatban.

Wellmann György a döntés ismertetése után elmondta: annak célja az volt, hogy a több ezer folyamatban lévő perben elősegítse az egységes szempontok szerinti elbírálást.

Kiemelte, hogy a Kúria bírái a döntés társadalmi súlyának és jelentőségének tudatában hozták meg több mint kétharmados többséggel határozatukat, s teljes mértékben átérzik a több százezer devizahiteles elnehezült helyzetét. A döntés azonban csak a törvények alapján, a jog által biztosított lehetőségek között születhetett meg.

Ez a döntés azért volt "különösen nehéz, mert a rendelkezésre álló jogi eszközök, az alkalmazható jogintézmények nem adnak megfelelő lehetőséget az ellentétes érdekek közötti mérlegelésre, a szerződéses terhek és kockázatok utólagos, igazságos és méltányos megosztására" – fogalmazott Wellmann György.

A Kúria kollégiumvezetője kitért arra is: a devizahiteles perek mögött meghúzódó gazdasági-társadalmi probléma káros következményeit nem lehet kizárólag jogi úton felszámolni, és a megoldást nem lehet kizárólag a bíróságoktól várni. A bíróságokra kötelező jogegységi határozattal a Kúria csak jogértelmezést végezhetett, jogot nem alkothatott.

A jogegységi eljárás során hivatalból kifejtette álláspontját a legfőbb ügyész, továbbá beszerezték a Magyar Nemzeti Bank elnökének, valamint Vékás Lajos jogász professzornak a véleményét.

A Kúria épületével szemben maroknyi tüntető demonstrált, zászlókkal, transzparensekkel, hangosbeszélőn bírálták a döntést, azt skandálták: "gyilkosok, hazaárulók". A Kúria kollégiumi ülése idején az épületet jelentős rendőri erők biztosították.

93 hozzászólásarrow_drop_down_circle

gabrella
Nem is vártunk mást,a csókosok már kifizették180 ft-on az összes tartozásukat, éppen azok akik nem rászorultságból vették fel,a többi meg lehet már hajléktalan is!
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
gabrella
Nem is vártunk mást,a csókosok már kifizették180 ft-on az összes tartozásukat, éppen azok akik nem rászorultságból vették fel,a többi meg lehet már hajléktalan is!
gabrella
Meg különben is, a fidesz találta ki 2001-ben a devizahiteles szerződést, nem is lehet rossz!
lajospapa
Kúria: "Nem ütközik jogszabályba" Hogy ütközne, mikor a jogszabályt az előző Fidesz kormány hozta a devizahitelről? " Nem ütközik jó erkölcsbe." Van erkölcs? "Nem uzsora" Mi az...? Hibás termék? Tehetnek a bankok arról, hogy néhány politikus hülyeségeket mond? Az eddigi mentés körülbelül olyan volt,hogy mentőövet kaptak azok aki már vagy még a csónakban ültek. Akik már nem úsznak azoknak már nem is kell, aki meg még úszik, az meg ússzon, hisz láthatóan tud úszni.
verőce21
Kérdés, hol volt az ügyfelek józan esze?
Nos, a pénzügyi mánia és optimizmus csúcspontján a magyaroknál - a devizahitelezési mánia csúcspontján -, ez elveszett és beleugrottak minden ostobaságba, amiről józanul tudni lehetett, hogy rossz vége lesz.
gabrella
@verőce21: Most a fieszes önkormányzatokról beszélsz?
verőce21
@gabrella: (15:22) Tudod jól, hogy az emberekről, egyéni számlákról! :)

(hol vannak már az ök.-i devizaszámlák? - visszafizette a kormány szinte mindet)
de lásd. még:
propeller.hu/itthon/2840494-dontott-kuria-ados-viseli-devizahitelek#v998333
hallgatag
Én szóltam, ebböl kurva nagy botrány lesz !!!
ria677
A kúria is a fityeszesek kezében van már rég! Nem is lehetett másra számítani! Mocskos bagázs!!
Senara
Rogán esetleg a szenátor asszony vagy valamelyik nagyot mondó ,majd megmagyarázza ... mi mindent megtettünk """""ebben""""" az esetben független Magyar bíróság .
Kala Majka
Akkor már csak a jogalkotó lehet teljesen impotens.

Hogyhogy nincs jogszabály a deviza nélküli devizaszorzók kivédésére?
palika
Eljön az az idő, amikor már mindegy lesz az embereknek, nagyon várom már!!!
Ott leszek én is, és nem kegyelmezek...! Csak az alkalmazottakat sajnálom majd, de hát...!
kamazuka
A jog ma hatályos keretein belűl lehet bizonyítani,mindezek ellenkezőjét.
Ha elvonatkoztatok a pereskedésektől és a megoldás síkjára koncentrálok,igenis van megoldás.
Létezik az a befektetői háttér,mely ezt a sokakat éríntő kérdést sikeresen képes kezelni,bármilyen kormánytól függetlenűl,ügyfélre és bankra tekintettel előnyösen.Ezt nem politikai nézet dönti el,hanem a logika!Véleményem szerint!
salamander
Sajnos jogilag a Kúria nem tehetett mást, mert a helyzet az, hogy ha rossz kérdést tesznek fel, akkor arra csak rossz választ lehet adni.
Látni kell, hogy a Fidesz kormány hajszolta, hogy ebben a kérdésben a Kúriának választ kell adnia... Nos, itt az a helyzet, hogy a devizaadósságot jelentő problémát a FIDESZ-KDNP és az MSZP-SZDSZ hozta össze: a Fidesz megágyazott Járai idejében jogszabályokkal, Gyurcsányék pedig bevezették. Ez egy szép nagy üzlet volt a pártoknak, mert a pártfinanszírozás egy részét a bankok állják. (Sajnos a politikához kell a pénz). Arra nem számítottak, hogy 2008-ban beüt a pénzügyi válság. Az a helyezet, hogy a Fidesz szaladgálás azt jelenti, hogy az alsóbb bíróságok elkezdtek „helytelenül” ítélni. Megfigyelhető, hogy ahogy haladtunk előre időben egyre másra születtek a jogerős ítéletek, amelyek kezdték volna jogállamiságot helyre billenteni. Ezért a pánikszerűen Fideszhez futó bankvezérek nyomására születettek ezek az egyre másra „szart pofozgató” ötletelések, melyek érdemben nem jelentek előre lépést, de nagyon hangosak.
Szándékos hogy gazdasági megoldásokat hangoztatnak, ahelyett, hogy előbb a polgári felelősség kérdését tisztáznánk. (Mert az továbbra is kérdés, hogyan jutott ilyen helyzetbe a polgárok nagy része.)
A Nemzeti Bank átvette a PSZÁF feladatait és a PSZÁF jogutód nélkül megszűnt 2013.10.01-től, ami azt jelenti, hogy a tömeges devizaadósságok létrejötte által okozott társadalmi kárért az állami felelősség kérdése többé nem kérhető számon senkin, mert a felelős intézmény megszűnt.
Azért a megoldás az, hogy az adósok ne törődjenek továbbra sem a jogegységi döntéssel, mert a most kiadott válaszok lényegében nem vonatkoznak a devizakölcsön szerződésekre, mert minden szerződést egyedileg kell megvizsgálni, s a keresetben felvetett problémákra meg kell adni a válaszokat. A szerződések pedig sok tekintetben megtámadhatók mert hibásak, leginkább akarathibásak és bizony tisztességtelen általános szerződéses feltételek is vannak jócskán...
kkalman
A kúria törvényesítette a csalást, az uzsorát. Kell ennél több egy "érző lelkű" bankárnak? Nem hiszem.
Nem kell egy hét, és kitalálnak valami újabb svéd csavart a devizahitel problémájára, amivel a még a felszínen kapálózó devizahiteleseket sikeresen elsüllyesztik.
Január
Azért Kúria most a bankárok pártjára állt, de nagyon, mert az egyoldalú szerződésmódosításról meg hallgatnak, mint a sült hal. Érdekes szerintük ez megengedett dolog?
coyote3
Ez ugyanaz a kézzel vezérelt kúria, amelyiknek a vezetője Egy ősfideSS-es felesége? De szánalmas! :))))
gabrella
@palika: A bankoknak a kormány engedi meg a mocskos uzsorázást, ha a törvények olyanok volnának,hogy nem lehet földönfutóvá tenni az állampolgárokat a bankok is csak törvények között tudnának dolgozni, ahogyan egy vállalkozó vagy kft stb.
verőce21
Nem érdeke a bankoknak, hogy "elsüllyesszék" a devizahiteleseket! Az saját bukásukat okozná. Majd az egyoldalú kamatemeléseknél kárpótolják a "devizásokat".

(Az aranytojást tojó tyúkokat sem szokták levágni.) :)
lenhardtibolya
Ha egy valóban tisztességes kormány irányítaná az országot, akkor ilyesmi nem történhetne meg. A bankvezéreket össze kellett volna hívni már régen és feltenni az igazi kérdést, hogy képesek-e a magyar emberek érdekeit is figyelembe venni, nemcsak a saját hasznukat? Amelyik nem, annak le is út, fel is út, mehet haza az édes anyabankjához! Maradna biztosan olyan bank, amelyik képes normálisan tevékenykedni, a férgese pedig hulljon csak! Egyébként a legnagyobb szemétség, amit a bankok műveltek Magyarországon ezzel az un. devizahitellel, amelyet devizában nem is lehet(ne) fizetni. Jól kitalálták, hogy az összes kockázat az ügyfélé, miközben ők egyoldalúan módosítgatják a szerződést. Ilyen sehol másutt a világon nincs, mert törvénytelen. Sajnos a hitelt felvevők hiába látták az apróbetűs részben ezt a rövidke mondatot, lakást szerettek volna vásárolni, így aláírtak mindent. Most aztán fizethetik a többszörösét vissza ezeknek a telhetetlen bankoknak, vagy viszik a fejük fölül az otthonukat... Ez a Wellmann György olyan pökhendi stílusban nyilatkozott a témában, hogy legszívesebben személyesen törölném képen. Érzéketlen, faragatlan senkiházi. Ilyen ember képviseli a Kúriát? Ilyen ember képviseli az "igazságot"? Na, akkor tényleg komoly baj van...
Mangu
@salamander: Azért van egy kis bibi, szerintem, az ön és többség véleményalkotásában.
Itt a magyar tarthatalan joggyakorlat, értelmezés, ami elsődlegesen változtatandó és akkor nem lennének ilyen problémák.
Több Európai jogállamban ezen hitelkonstrukció törvényileg tiltott volt már korábban, mielőtt itt bevezették.
Mangu
@lenhardtibolya: Egy kis kiegészítés soraihoz. A miniszterelnőkünk többször büszkélkedett vele, hogy a nép akaratából irányítják az országot. Nos, ha jól értem mondanivalóját, akkor ez az Istenverte nép azt kapta, amit akart vagy netán itt az idő, hogy felébredjen, hogy mit is akar?
tivoli
@Mangu: Érdeklődéssel várom a definíciót, ön szerint ki a nép? Hogy lehet az ő akaratából kormányozni?
tivoli
@excep: Valóban? Akkor is azok voltak, amikor a kedvezményes hitelt osztották?
percsi
A környező országokban (és egész Európában) már régen megállapították, hogy a deviza kölcsönszerződés úgy gáz, ahogy van. Ezek valóban alkalmatlanok arra, hogy ott legyenek.
JAJMÁR
Nem ébresztenek bennem mélyebb érzelmeket a politikusok, de ahogy a Tónyó, mint a törvények és a jogszabályok oldalán ténykedő előadta, hogy a Kúria a bankok oldalára állt, mert a szerződések törvényesek és jogszabályba nem ütköznek, az hatott..

Amit mondott, és ahogy, mert nem volt kis alakítás, szemlesütve kimentem a szobából, én szégyellem, hogy ez Magyarországon megtörténhet.
Hamis, kétszínű, korrupt, velejéig romlott közélet.
qrumpli
Csak halkan kérdezem :Kötelező volt -e hitelt felvenni.És ha igen miért devizaalapút?
magyarbakancs
Kíváncsi lenék akkor is ekkora lenne a felháborodás ha még mindig 143 forint lenne a Svájci frank.
Gazdaságnak kellene működni és talán nem mindig harcolni a fülke forradalomban.
Green Bloke
@excep: Ez volt az első gondolatom nekem is, meg az, hogy dögöljenek meg. >:-I
Green Bloke
@percsi: Azért , mert még mindig követezmények nélkül ország vagyunk. Csak most
a narancsos kommunisták nézik hülyének az országot ! >:-I
JAJMÁR
@qrumpli: Nos, ezt a témát már itt keresztül-kasul, és oda-vissza kiveséztük, könyörgöm, ne továb! Sőt, az lenne a legjobb, ha nem foglalkozna vele ez az "áldott jó kormány" többet, sőt, az lett volna a legjobb, ha nem is lett volna ez az "áldott jó kormány", a probléma sem lenne.
JAJMÁR
@tivoli: 09:58 A nép = mi vagyunk, a választók. A hatalom képviselői a nép képviselői, mert őket a nép választja, tehát az ő akaratából vannak ott, és illik a nép és az ország érdekében kormányozni. A népnek joga van kritikát mondani, és leváltani őket, ha nem elégedett.
(Persze tudom, hogy tudod, csak nem bírtam megállni, hogy ne írjam le :) )
gabrella
@qrumpli: Halkan mondom, fideszes ajándék volt a devizahitelek létrejötte. Nem volt kötelező, de ha te bemész a boltba és 1 kg krumplit 300 ft-ért kapsz, átmész a másikba és ott 120-ért kapsz ugyanolyat - melyiket veszed meg?
karaj
Nekem nem volt deviza hitelem.Forint hitelem többször is volt. DE ! Csak annyit vettem fel mindig , amennyit visszafizethetőnek tartottam.Nem vállaltam túl magamat, szemben a sok-sok emberrel , akik ma megmentésükre várnak. Kitől is várják a megmentésüket ? Az államtól meg/vagy a bankoktól ? Igen. Pedig a megmentő nem lehet egyik sem , csak a (devizahitellel nem rendelkező) emberek , mert a terhet ők viselik bármilyen könnyitést találnak ki az "okosok". Ha a bank enged , akkor a banki költségek emelkednek - ha az állam vállal át vmennyi terhet ,akkor kevesebb jut a köznépnek. Ingyen leves soha nem volt és nem is lesz , ezt mindenkinek meg kellene érteni. A félreértések elkerülése érdekében el kell mondanom, hogy nem vagyok a devizahitelesek ellen - gondjukat megértem - de már bocsánatot kérek : Miért kellene nekem és a lakosság többségének Őket támogatnom , mikor nehéz helyzetükért saját maguk a felelősek (elsősorban és csak utána jön a bank).Nem nagyonhallottam vagy olvastam sehol , hogy egy devizahiteles saját magát hibáztatná.Tudvalevő , hogy a gyónás is a megbánással kezdődik , s utána már csak az ima segithet.
coyote3
Senkinek sem tartottak puskát a fejéhez, hogy vegye fel... Egyébként anno én is vettem fel:) De az most már talán a fanok elött is tiszta, hogy a zsírdisznó NEM akarja megoldani a maga által kreált problémát, mindez csak választási fogás. Ahogy kivetették a banki különadót agyik napról a másikra, úgy ezt is "megoldhatták" volna hatalmi szóval , oszt jó napot...
verőce21
Nem kell nagy pénzügyi intelligencia ahhoz, hogy találj olyan befektetést, amin veszítesz.
Ez a "deviza alapú hitelezés” a világtörténelem eddigi legnagyobb szabású, tömeges ügynöki tevékenységének köszönhető, … amely csak egy pénzügyileg naiv lakosságnál érhet el sikert. Nem kell nagy jósnak lenni ahhoz, hogy nem menekülnek ekkora adósságtól! Szeretik a bankok az adósokat.(kormányoktól függetlenül is) :)
Meine Ehre heisst Treue
@Green Bloke: Az adósok hamarabb megdöglenek...
Aki aláírt egy árfolyamkockázattal terhelt hitelszerződést, azt nyugodtan lehet hülyének nézni, mert sajnos az.
Harkai
@gabrella: igen, ilyen egyszerűen magyarázható! Illetve a szerződéskötéskor (előtt ?) mérlegelni kellett volna minden hiteltfelvevőnek a saját szerepét, helyzetét, lehetőségét (jövőt illetően is) a közvetlen környezetében, különösen a munkaadójára vonatkzóan is! Nem is beszélve arról, hogy ködben még a lámpa sem ér semmit a továbblátáshoz, sőt, ha még sötét is van! - mindha még mindig az is lenne?
Meine Ehre heisst Treue
@gabrella: De azt érdemes megnézni, hogy miért 120 ft.
világlátó
Ma reggel hallottam ezt : Valaki felvett 8 millió Ft.-ot deviza alapu hitelként. Visszafizetett 8 millió Ft.-ot. További 17 millió Ft.-al tartozik. Valaki magyarázza ezt el nekem, kérem.
/a banki hitelezés általános elvi és gyakorlati tudnivalóit ismerem /
gabrella
@Harkai: Nincs már sötét, világosan látszik,hogy direkt beetetés volt. A bankvilág látta előre,hogy ebből jól jöhetnek ki.
A másik környezeti tényező természetesen,hogy a kormány nem úgy dolgozik,hogy a beígért munkahely meglegyen. Mert közmunkából nem lehet hiteleket fizetni.
gabrella
@világlátó: Ezekre lennénk mindannyian kiváncsiak! De a magyar kúrvia sem ad rá magyarázatot a kormány sem, tehát hülyén halunk meg.
Miért nem uzsora az amikor 1 ft-ra 3-at kell visszafizetnki a 0,05 helyett?
gabrella
@karaj: Én meg nem szeretném a te drága hiteledet fizetni, mert azzal,hogy 300 %-kos haszonkulccsal fizetem vissza a chf-es hitelemet a te 15 %-os ft- hiteledet pótolják.
tivoli
@JAJMÁR: 10:48 Az áldott jó kormány törvényileg megoldotta a ráeső feladatot. Lehetővé tette, hogy a jó adósok egy összegben visszafizethessék hitelüket kedvezményesen, tehermentesítette a nyerészkedők befektetését. A valódi rászorulók meg miért nem néztek jobban széjjel?
gabrella
@tivoli: Pontosan így van. Aki nyerészkedésből vette fel,azt a fidesz tavaly megengedte,hogy kifizessék 180-ft-on.
Aki meg tényleg hitel nélkül nem tudott volna lakást venni az most vagy 300 %-os hasznot fizet vagy megy a híd alá.
Oszt jónapot!
JAJMÁR
@tivoli: Nos, a kormányzati megoldások a devizások problémáira csak egy szegmense a nagy egésznek, de jól tükrözi a "megsegítési" módszereit. Igen, a nép majd dönt 2014 tavaszán, hogy a nyerészkedők, spekulánsok, áfa-csalók és mutyizók megsegítésében látja-e az ország felemelkedését?
tivoli
@JAJMÁR: 11:00 De szépen mondtad! :DDD Csak egy a bibi, a nép maga sem tudja mit akar. Mármint a NÉP. Nézz csak körül, ahány hozzászóló, annyiféle elvárás, annyiféle érdek. Véletlenül sem találsz két egyforma óhajt. Szegény kormány, kinek tegyen jót? Ha egyiknek kedvez, a másik ordít és így tovább. legokosabb amit tehet:
"Se ide nem, se oda nem
Fütyöl a madárka, hanem
(Jobb felől üt) nekem fütyöl,
(Bal felől üt) s nekem fütyöl:
Elmehetnek."
tivoli
@gabrella: 11:26 Nekem először is piszok gyanús lenne, mivelhogy rajtam kívül senkinek se érdeke, hogy én jól járjak.
gabrella
@tivoli: Az nem gyanús neked,hogy államkötvényeket bocsájtanak ki?
gabrella
@Meine Ehre heisst Treue: A piacon az egyik árus 60 ft-al adta olcsóbban mindenkinél a krumpliját.
Hosszú sor állt mindig előtte, a többiek meg szidták, erre az volt a válasza,hogy ő meg akar élni, hosszú távra akar vásárlókat.
tivoli
@JAJMÁR: 12:53 jajmár, ne legyél olyan naiv.
Ahol a pénz, ott a hatalom. A spekulánsoknál, a nyerészkedőkél, az áfa-csalóknál és mutyizóknál. Azok ellen nincs mit tenni. Megmondta a Kúria. Akinek meg semmije sincs az annyit is ér. Megmondta a Lázár.
Meine Ehre heisst Treue
@gabrella: Egy pénzpiaci terméket nem így kell megítélni, nem véletlenül kreálnak hozzá szerződést.
Meine Ehre heisst Treue
@tivoli: De lehet tenni ellenük, csak ahhoz már semmi köze a jogállami kereteknek.
tivoli
@gabrella: Miért lenne gyanús? Az is csak egy pénzügyi termék.
gabrella
@Meine Ehre heisst Treue: Jó,hát most ezt beszívtam, de sem én, sem a gyerekem,de még a környezetem sem fog soha többé hitelt felvenni.Olcsó hitelt emiatt nem drágát meg minek.
gabrella
@Meine Ehre heisst Treue: Bár, ha a kormány csókosa leszek egyszer akkor igen, mert akkor nekem is járni fog a mostanihoz hasonló kiváltság, előny,hogy visszafizethetem jó áron.
Meine Ehre heisst Treue
@gabrella: A bank szemszögéből nézve teljesen mindegy, hogy ki, miért vette fel. A lényeg, hogy tud-e, hajlandó-e fizetni. A végtörlesztés mindenki számára adott lehetőség volt. Mindenki nem tudta kihasználni, de ezért nem okolhatók a bankok, de még a fidesz sem (kivételesen).

Aki pedig hitel nélkül nem tudott volna ingatlanhoz jutni, annak bérelnie kellett volna.
gabrella
@karaj: Nem érted, te felvetted a ft hitelt x százélakra, amiből a bank nem tud jól megélni,ezért megemeli az én y alacsony kamatú devizahitelemet 300 %-os kamatra és ebből az átlag már hozza a hasznát.
Olyan ez mint az átlagbér az országban a politikusok 2 milliója meg a minimálbére 70 ezre hozza ki.
Tehát a te ft hitelednek 150 %-osnak kéne legyen akkor lennénk igazságos hitelezésűek.
karaj
@gabrella: Most az olyan nagy baj, hogy nem voltam hülye ? Már elnézést . én előbb gondolkozok és utána cselekszem.Tegyél Te is igy !
gabrella
@Meine Ehre heisst Treue: A tulajdonviszonyok helyett inkább a bérlés felé kellene elmenni, ebben igazad van.
Mert én már sajnálom,hogy egész életemben gyűjtöttem a lakásra és most 50 ezres tartozás miatt elvehetik tőlem, mert a jogrendszer megengedi.
Míg a lakásbérlőknek az önkormányzat fizet minden felújítást minimális bérleti díjért.
gabrella
@karaj: Na ezért fizetek én helyetted és nem fordítva, mert én hülyébb voltam.
gabrella
@karaj: Csak fentebb azt írtad,hogy a társadalom többi tagja fizet a devizahitelesek helyett, azért vezettem ezt így le neked.
Meine Ehre heisst Treue
@gabrella: Nem voltál hülye? A történtek után ez gondolom költői kérdés volt...

Ennél egy fokkal bonyolultabb a helyzet: az önkormányzat ugyanis nem fizeti minden bérlőjének az adott ingatlan rendbetételét (egyébként kellene, de nem minden esetben van így).
karaj
@gabrella: Tisztázzuk : én nem voltam hülye. Tehát Te sem lehetsz hülyébb.Csak alapfokot használj !
gabrella
@Meine Ehre heisst Treue: De! Ezt egészen közelről tudom.
karaj
Én meg azt tudom, hogy ma már nagyon kevés önkormányzati bérlakás van.
gabrella
@Meine Ehre heisst Treue: @karaj: Na itt valami keveredés van a hsz-ek-ben.De mindegy!

Igen, most én fizetek 300 %-ot, a biztosítók és kábeltévések játszották el,ugyanígy,hogy az új belépők ugyanazt a szolgáltatást féláron kapták meg, a régiek meg fizették a dupláját. Erre sokan rá sem jönnek, ha nem néznek szét mindig az aktuális ajánlatok között.
Meg voltak sértődve,mikor felmondtam a több éves előfizetést.De ugye a hitelt nem lehet,csak úgy ráfizetés nélkül felmondani.
Meine Ehre heisst Treue
@gabrella: De az új kuncsatoknak csak ideiglenesen adták fél áron a szolgáltatást vagy végleg?
gabrella
@Meine Ehre heisst Treue: Végleg.Onnan tudom,hogy a barátnőmnek volt ugyanaz, az első így derült ki.
De a biztosításom is így volt, a netem nézem a biztosítóm kalkulátorát és jóval olcsóbban kínálta ha új belépő vagyok természetesen ugyanazon feltételekkel.
Elmentem másik biztosítóhoz és mondtam,hogy szerződést akarok kötni, mert pofátlanságnak tartom,hogy a réginél az új belépők beetetését velem fizettetik meg.
JAJMÁR
@tivoli:13:07 Ja, ha megmondták, akkor megmondták. Na de úgy van?
A Lázárnak az ő szemszögéből igaza van, de igen veszélyes, ha valaki az értéket pusztán anyagiakban méri.
Az anyagias, gerinctelen hízelkedőkkel könnyen felhígulhat a hatalom, és ahol szakértők helyett dilettánsok ülnek, nincs fejlődés.

Nekem fontosak egyéb értékek is, és ha az "Élni és élni hagyni" naivitás, akkor naiv vagyok :)
Meine Ehre heisst Treue
@gabrella: Ez jogilag is sem tűnik elfogadhatónak. Érdemes lett volna utánajárni ügyvédnél.
gabrella
@Meine Ehre heisst Treue: Pedig ez mindenhol így van, nincs ebben semmi törvényellenes.
Fizeted minden évben, jön a csekk és kész.
De ha egy szűz akar belépni feleannyi pénzzel kínálják meg. Kábelttévé,net,biztosító stb.
Ebben az évben tapasztaltam először,hogy a biztosítók néhol díjazták a régi ügyfeleket.
Meine Ehre heisst Treue
@gabrella: Most utánanéztem a netnek: nem tapasztaltam ilyet.
tivoli
@JAJMÁR: 13:44 Ez az élni és élni hagyni, ez lehetne a demokrácia alapja. De hogy várjuk el elöljáróinktól, ha magunk között sem tudjuk megvalósítani. Egyik ember képes lenne a másik szemét kikaparni ha azt látja, hogy annak kicsit jobban megy. Az meg leköpködni emezt, hogy te meg miért nem igyekszel?
percsi
@tivoli: Milyen kedvezményes hitel? A kedvezményes azt jelenti, hogy a kiválasztásnál kedvezményes, és a megvásárlás után, vagy is a kölcsönszerződés után is kedvezményes marad! Én nem látom azt a kedvezményes kamatot, amiért ezt a kölcsönt választottam.
Arról nem is beszélve, hogy kölcsönszerződést kötöttem és nem devizát vettem. Ha devizát veszek, devizát kell kapjak, a bank nem adta oda azt a devizát, esetemben CHF, amit meg vettem, tehát a szerződés nem jött létre.
Hogy nem jajgattam, amikor a kölcsönt felvettem?
Ez azért van, mert akkor még nem tudtam, hogy a bank becsapott!
A jogszabály kimondja, a kölcsönszerződésnél csak a felvett összeg visszafizetésére kötelezhető a kölcsönt felvevő és abban a devizában, amiben megkapta. Én ezt írtam alá!! Tehát, ha én 1 millió forintot kaptam a banktól, akkor 1 millió forintot kell visszafizetnem, nem 2 milliót + kamat. Az a kamat, amivel odacsalogattak!! Ha CHF-t adtak el, akkor CHF-t kellett volna átadniuk, és akkor kérhetik a CHF értékét, vagy maga a CHF-t, és a devizában számolt kamatot. Ami még nagyon fontos, hogy a THM mutató nincs a szerződésekben, amit kötelező minden banknak feltüntetni, mert tájékoztatni kell az érdeklődőt, hogy mit fog visszafizetni. Ebből tudja eldönteni, hogy ennél a banknál, vagy annál a banknál veszi fel a kölcsönt. Ez sincs a szerződésekben! Tehát az egész szerződés semmis, követhetetlen, kifizethetetlen, előre kitervelt csalás!!!
Mindenkinek magának kell kiharcolnia az igazát, nem a kormányra, bankra, kúriára várni, hogy megoldja. Nem fogja! Nyugodtan bíróság elé kell vinni az ügyet, az embert ijesztgetik, hogy ne tegye. A lényeg, hogy mindenki olvassa át a szerződését, és a jogszabályba ütköző elemeket kell kigyűjteni. Sok ügyvéd nem ezt teszi, nem érti, vagy nincs türelme végig nyálazni a szerződéseket. Ügyvéd nélkül is mehetsz bíróságra!!! A jogszabályt be kell tartania a bírónak, a kúriának sincs joga arra, hogy a jogszabályokat ne tartsa, tartassa be!!
gabrella
@Meine Ehre heisst Treue: Ez pedig saját tapasztalat két esetben, úgy hogy ez biztos!
De nem vitatkozom, mert én léptem, lépjen más is.
salamander
@Mangu: Igen, de nem teljesen pontos, mert nem a devizaalapú kölcsönök voltak tilosak, hanem a devizához kötött és a forrásoldalon a kiadott kölcsönök rövidlejáratú ügyletekkel történő ellentételezése tilos. Ezek ugye a hot-swap ügyletek. Nálunk az Állam az MNB a PSZÁF és a jogalkotás szépen elfelejtette az amúgy agyonszabályozott bankszektort ebben kérdésben figyelni és korlátozni. Pedig kellett volna és ezért a felelősség az jegybankelnököké a pénzügyminiszteré az igazságügy miniszteré illetve a miniszterelnöké és nem hiányozhat a sorból a volt PSZÁF elnök sem. Ezek után a hitelintézetek és pénzügyi vállalkozások felelőssége kerül előtérbe, akik végül is a jogkövetés során hogyan jártak el...
tivoli
@percsi: Azt hiszem, hogy hozzád hasonlóan még sokan mások is megvilágosodtak, sajnos későn. Nem vagyok érintett ebben az ügyben, de úgy gondolom, hogy a nagy össznépi mézesmadzag is szerepet játszhatott vastagon. El tudom képzelni, hogy jó pár, pénzügyekhez valójában értő üzletkötő bepalizott rászoruló embereket, hogy most ez a legjobb, legkedvezőbb konstrukció, bolond, aki kihagyja. Aztán terjedt a hír mint a futótűz, és már mindenki olyat akart. Megállíthatatlanná vált a folyamat, a nyerészkedő befektetőknek meg különösen jó buli volt. Állítom Neked, hogy Svájcanak összesen nem volt annyi elkölthető frankja, amennyit itthon szétosztottak.
Nem valószínű, hogy előre kitervelt csalás volt, de ha már így adódott, bolondok lettek volna a bankok nemet mondani, mivel jól megmozdultak a pénzpiacok, s a fiktív számok kézzelfogható vagyonná alakultak, melyeket a bankok elárvereztek, a legjobb ingatlanokat adták - vették. Nagy buli volt mindez, amiből még ócsai lakóparkra is futotta.
percsi
@tivoli: Sajnos így igaz, és ennek véget kell vetni. Ha ez nem csalás lenne, akkor már rég fülön csípték volna a bankokat. A deviza csak nyilvántartásban szerepel. Nem is kellett annyi deviza, mint amennyit papír szerint megforgattak Magyarországon. Amit én megvásároltam CHF-t, azt rajtam kívül több ezer hiteles megkapta. Ezért fogom kérni, a névre szóló devizavásárlás és a törlesztő részletem átváltásának okmányait. Ha nagyon kukacoskodnak, akkor még a CHF-t is kérni fogom, adják oda, mert az az enyém, kifizettem. Utána elszámolunk, vissza adom a forintot és kamatait. :)
tivoli
@percsi: Kívánok hozzá szerencsét, hogy sikerüljön!
JAJMÁR
@tivoli: 14:35 Lehet, hogy fordítva ülsz a lovon? Mert a problémát jól látod, és ebben egyet is értek.

Na de, hogy várhatják el az elöljárók, hogy az emberek értékrendje más legyen mint az övék? Ha egyszer mindenki annyit ér, amennyije van, akkor kikaparják egymás szemét!
Hát, ez az!
hetöndöe
@verőce21: "(hol vannak már az ök.-i devizaszámlák? - visszafizette a kormány szinte mindet)
de lásd. még: "

Komolyan nem kapott el a röhögés,mikor ezt a baromságot leírtad?
Mármint a kormány fizette vissza?
Mit fizetett vissza és kinek és kinek a pénzéből?
patyomkin
A hitel szerzödès nem tartalmaz felsö visszafizetèsi hatàrt!Igy a Kùria döntèse szerint
ha nem "csupàn" 2-3 szorosàt hanem a deviza àrfolyam extrèm vàltozàsa miatt
8-10 szeresèt kellene visszafizetnie az adòsnak, az mèg mindig jogszerü,erkölcsileg
fedhetetlen,ès nem uzsora lenne.Ha ez igy van ,akkor ez a hitel szerzödès eleve nem
lehet èrvènyes!!!Mert bàrmikor 100 szorosàra is vàltozhatna a "jogos"követelès!!!
Mangu
@salamander: Köszönöm a pontosítást. Pont ez volt a lényeg, tudatosan történt az egész ügylet, mint említettem jogalkalmazás, gyakorlat, na és amit sajnos elfeledtem "ISMERET" (magyarul upgrade, update - hogy tudjuk miért és hova tartozunk, tartunk)! A kiegészítés, már csak azoknak az idiótáknak magyarázat (ha értik), kik mindezen személyeket hatalomba helyezték, de nem segít rajtuk.
Mangu
@tivoli: Tisztelt "Setét ló" fia, kérdése, hogy ... ön szerint ki a nép? ... csak annyit, hogy nem ki, hanem mi (nem személyes névmás, ha érti). Ajánlom a magyar értelmező szótárt, nehogy befolyásom alá kerüljön.
tivoli
@Mangu: Kedvesem! Ha minden egyéb megjegyzésemmel egyet ért, nincs más hátra, mint megköszönnöm értékes tanácsát.
Egyébként a nép én vagyok, meg ön, meg a szomszédom, meg a több milliárd ember, aki a földön él. Nyelvtanilag nyugodtan értelmezze úgy, ahogy tetszik.
Csolovek
A kúriában megkúrhatná az összes kúria tag az édesanyát.Senkiháziak,szarháziak,megélhetési kúria tagok.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.