A fejlesztési régiókkal szemben a megyék létjogosultságáról beszélt Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes szombaton a Fejér megyei megyenap alkalmából rendezett ünnepi közgyűlésen. Hangsúlyozta, a magyarországi megyék már akkor is léteztek, "amikor az Európai Unió sehol sem volt".

Semjén Zsolt azt mondta: az előző kormány "az EU bürokráciájának bűvöletében" meg akarta szüntetni a megyéket és fejlesztési régiókat akart létrehozni. Ezzel szemben a mostani kormánynak a megyék megvédésére szavai szerint három oka is volt.

"Ezeréves megyéket nem adunk fel, mert ha a Szent István óta fennálló rendszer ezer évig jó volt, jó lesz további ezer évig is" – hangsúlyozta. A másik oknak nevezte, hogy az emberek mindennapi életétől, az évszázados hagyományoktól idegenek voltak a Brüsszelben és Budapesten megrajzolt régiós térképek. Harmadrészt véleménye szerint nem igaz, hogy a magyar megyék nem alkalmasak az uniós fejlesztési programok lebonyolítására.

A miniszterelnök-helyettes, a KDNP elnöke kiemelte: az elmúlt években meg kellett találni a megyék tényleges feladatát, ezért a kormány alapvetően a pénzek elosztást adta feladatul, mert ott látják át az adott térséget és "józan ésszel tudják a forrásokat elosztani".

A kormánynak elsőként az adósságcsapdából kellett kimentenie a megyéket és a településeket; mára ez megtörtént – mondta.

Semjén Zsolt szerint a megyék életében kulcsfontosságúak a megyenapok, mert „ha saját értékeinkre nem vagyunk büszkék (...), akkor senki sem fogja megtenni helyettünk". A megyenapokon a megyék kulturális, gazdasági, természeti értékei jelennek meg, így "a jelenlévők egészséges lokálpatrióta büszkeséggel tudatosíthatják azokat magukban" – tette hozzá.

Fontosnak nevezte, hogy Székesfehérváron a "lengyel barátok" is jelen vannak – ezzel az opolei vajdaságból és Opole városból (Fejér megye testvérmegyéjéből, illetve Székesfehérvár testvérvárosából) érkezett küldöttségre utalt.

A miniszterelnök-helyettes jelezte: a visegrádi országok között olyan jövőbeli gazdasági, kulturális és védelmi együttműködés alakult ki, amely valamennyi országnak kulcsfontosságú. A lengyelek, csehek, szlovákok és magyarok ugyanannak a kultúrkörnek részei és "megértik egymás szavát" – jegyezte meg.

Törő Gábor (Fidesz) a Fejér Megyei Közgyűlés elnöke azt mondta: Fejér megye szerethető, mert "megélhetést, gondtalan örömet, jövőt, munkát kínál mindenkinek". "Munkások, mérnökök, művészek akarnak itt élni, boldogulni" – tette hozzá.

Cser-Palkovics András (Fidesz) Székesfehérvár polgármestere hangsúlyozta, hogy Székesfehérvár és Fejér megye történelmi szerepe nemcsak a térség, hanem minden magyar számára fontos. Elmondta, hogy Székesfehérvár akkor lehet erős, ha "erős a megyei hátország", a megye pedig akkor tud erős lenni, ha Székesfehérvár és Dunaújváros fejlődni tud.

37 hozzászólásarrow_drop_down_circle

coni
Megnézhetne személyesen néhány ezeréves megyét. Pont olyan mint ezeréve..
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
nemjoezigy
@szablyafűrész: "Jól van, Tömjénke leülhecc - hülye vagy ! Azt tudtuk, hogy az első neander-völgyi is magyar volt, csak munkát keresett Németországban, pardon: Germán-földön... " Ez jó, magam se mondhattam volna jobban-szebben. Megéri a tecciket!
nemjoezigy
"Törő Gábor (Fidesz) a Fejér Megyei Közgyűlés elnöke azt mondta: Fejér megye szerethető, mert "megélhetést, gondtalan örömet, jövőt, munkát kínál mindenkinek". el kellene mennie a munkaközvetítő irodába naponta és akkor nem beszélne ekkora hülyeségeket.
Ja ez megint a propaganda volt? annak jó, mint ahogy a többi megszólalásuk is.
darwin
@Dr. Felipe: És ha még a járásokat is visszahozzák,mert vissza akarják,mennyi seggnyalót tudnak lekenyerezni?
F_Viktor
@nemjoezigy: Törő úgy gondolja Fejér megye = Felcsúttal :-))
dömdödöm
Elmondta, hogy Székesfehérvár akkor lehet erős, ha "erős a megyei hátország", a megye pedig akkor tud erős lenni, ha Székesfehérvár és Dunaújváros fejlődni tud.
Baxhatod ! Az új megyeszékhelyet úgy hívják hogy Felcsút :-(
Pisti271
Magyarországon 13 egyházmegye található a 4 érsekségben.
Az egyházmegyék jelenlegi határait II.János Pál pápa az 1993 május 30-án kelt "Hungarorum Gens" Apostoli Konstitúcióban fektette le.
Akkor ez most hogy van?
Nem csak ezeréves vármegyerendszer van magyarországon?
II.János Pál beleszólhat a magyar belső határokba, Barossó nem. :)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.