A gyerekkel rendelkező magyar családok körében majdnem felével fordult már elő az elmúlt egy évben, hogy nem tudták a szükséges élelmiszert megvásárolni maguknak és családjuknak – derül ki a Gallup közvélemény-kutató OECD-tagországokat érintő kutatásából.

A kutatás arra kereste a választ, hogy a különböző családokban mekkora problémát okoz az, hogy az utóbbi egy évben nem tudták megvenni a szükséges élelmiszert (telefonos, illetve személyes megkérdezéssel mérték ezt). A gyerekkel nem rendelkező családokban ez az arány a 34 OECD-tagországban átlagban 15 százalék volt, ez 1 százalékos emelkedést jelent 2012-höz képest, 2007-hez viszonyítva ugyanakkor 5 százalékos növekedés. A gyerekes családoknál (15 éven aluli gyerekkel rendelkezőknél) 1 százalékos javulás volt 2013-ban az egy évvel korábbiakhoz képest, most 21 százalékon áll a mutató – írja a hvg.hu.

Megdöbbentő: éhezik a magyar gyerekek fele

A közvélemény-kutató cég kiemelte, hogy a legrosszabbul teljesítő 10 ország között döntően az OECD-tagállamok szegényebb országai találhatóak. Törökországban a gyerekes családok felénél fordult elő az utóbbi 1 évben, hogy nem tudták megvenni a család számára szükséges ennivaló, ezután viszont rögtön Magyarország következik 47 százalékkal.

69 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Hellcat
@szandokan: Akkor mire szavaztatok? Mert én programot nem láttam sehol...1 szó volt csak a folytatjuk...hát tessék...itt a folytatás...durrognak a fideszes kamulufik nagyon gyors ütemben. Ja és amíg a gyerekek éheznek addig a lázás 20 millióért vadászik meg 2 milliót költ valami titokzatos útra amin még ő sértődött meg hogy vissza kell fizetnie...a mészáros 10 milliárdjairól meg ne is beszéljünk...Na erre szavaztatok...
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
karma1
Bocs, de ezen mi a turo megdobbento? Hat ezt MINDENKI TUDJA!!!? Azok, akik benne vannak, azert, akik meg nincsenek benne, azok azert tudjak, mert OK CSINALTAK EZT A HELYZETET, de eppen ezert oket ez nem erdekli! Az o gyerekeik nem eheznek!

Nem megdobbenni kell, hanem VALAMIT tenni, kormany szinten...
postamester
Nem kell matematikus professzornak lenni, hogy egy
csehországi vadászat " tervezett költségéböl " hány kisiskolás
kap reggelit - ebédet az iskolában a menzán évekig ...
De ezt jó magasról lesz@rják az illetékesek !
szandokan
@karma1: @postamester: Na és a szülők? Ők nem hibásak semmiben? Mielőtt jönne a dorgálás, imádom a gyerekeket, segítem is őket, de sok szülő elmehetne arra a bizonyos helyre...Tapasztalat.
nyanya001
Mert Magyarország ebben is jobban teljesít !
karma1
@szandokan: Tudod mit? A szulot sodorta a mai politikai helyzet olyan szintre, hogy NEM TUD a gyerekenek kajat venni.

Es most nekem ne gyere az alkoholizmussal meg egyebekkel, mert a szulok IS mar reges-regen kiestek mindenfele "ingyen kapott" szocialis halobol, meg ha dolgoznak is kozmunkan, (a baratnom 26 000.-ert muzeumi teremor, nem alkoholista, hanem szivbajos, csak mar nem rokkant tobbe, mert a vitya ezt "ex catedra" kijelentette Ora is , meg me'g jo par ezer emberre, gyereke nincs) , ennyi penzbol NEM a gyereket ehezteti, hanem sajat magat IS!!!

Ne mondd nekem, hogy Magyarorszagon ma minden masodik (50%) csalad ALKOHOLISTA SZULO, aki nem nez a gyereke utan...

Entero, hatrabb az agarakkal!
ila51
@karma1: ...hát tesznek , magasról ...ja és cenzúráznak :(
dömdödöm
-Lehetett volna ezen változtatni méghozzá gyors sürgősséggel . Április 6 . - nem kellett !
:-( :-( :-(
dömdödöm
elszeparált nemzeti trafik siralomház . stb szellemi szabadságharc Kellett ! :-( :-( :-(
szandokan
@karma1: Szandokan, mint olvashatod...Én egy kicsit a "gyerekvállalás a semmire" tényezőre akartam rávilágítani, amire ráadásul elég jó rálátásom van. Ráadásul nem is általánosítottam, csak leírtam valami olyasféle igazságot, ami tudtam, hogy majd sokaknak nem fog tetszeni, de én már csak ilyen vagyok.
szandokan
@dömdödöm: Remélem, ezt te sem gondoltad komolyan. Április 6., és megoldva minden gyerek problémája...Ne...
szandokan
@Hellcat: Mire? Hogy a szülők egy jó része, akiknek már van négy gyerekük, és az állam tartja el mindet, szüljenek még egyet? Nem, erre nem szavazott senki. Látom, már megint birkázol.
dr. prédikátor
De milliárdokért stadionyokra, 23 milláért fácányvadászatra, luxusautókra TEK re van pénz!!! Igaz ??? fütyi-sz birkák!!!
dömdödöm
híres történészek ,közgazdászok és szociologusok megmondták hogy a pénzek ésszerű átcsoportosításával gyorsan meg lehetne oldani ezt a problémát ha akarnák .
:-(
Hellcat
@szandokan: Akkor mire szavaztatok? Mert én programot nem láttam sehol...1 szó volt csak a folytatjuk...hát tessék...itt a folytatás...durrognak a fideszes kamulufik nagyon gyors ütemben. Ja és amíg a gyerekek éheznek addig a lázás 20 millióért vadászik meg 2 milliót költ valami titokzatos útra amin még ő sértődött meg hogy vissza kell fizetnie...a mészáros 10 milliárdjairól meg ne is beszéljünk...Na erre szavaztatok...
Grafix69
Olyan országban ahol szabadon lehet lopni az adókból ott mindenki lopni akar. Azok kik nem tudnak lopni pontosan azok akiktő igy vagy úgy de lopnak. Arra is kellene gondolni mi lesz akkor ha már nem lesz mit szocializálni a gazdagoknak, mikor nem lesz mit és nem lesz kitől elvenni,mert hát maguktól nem vesznek el semmit:))) Akkor az ország gazdasága megdöglik és szerintem már nem is kell sokat várni az lesz ám a rezsicsöppentés mert nem kell semmiért fizetni annál is inkább mert nem lesz miből és nem lesz kinek. Sajnálom a gyerekeket meg az időseket.
leszúrt rittberger
A legdurvább, hogy ma vidéken ott is éheznek, ahol mellesleg a ház mögött kihasználatlanul gazban áll a kert, az udvar.

Régen azért ilyen nem volt, mert akinek volt egy kis kertje, az parlagon sosem hagyta. Ma inkább éhezik, meg nem eszik zöldséget, gyümölcsöt, de nehogy kertészkedni kelljen egy kicsit délutánonként a tévénézés helyett.
dömdödöm
@Grafix69: én mindenkit sajnálok aki itt él mert előbb vagy utóbb rádől a ház mindenkire
ha lent nem megy akkor fent sem ezt képtelenek megérteni . Nem fentről kell kezdeni építkezni nem képesek megérteni sajnos :-(
SpamKontroll
@szandokan: Jah... Amúgy én még azt is hozzátenném, hogy rengetegen szülnek úgy, hogy már eleve nem megfelelő körülmények közé...

Nem éheznek, de nem is lecsúsznak, hanem eleve megmaradnak egy "egyszerűbb" helyzetben... Vagy éppen abból is lejjebb csúsznak.

Itt a szomszédban is: 3 generáció él együtt 3 szobában...

A lány és a párja úgy vállalták a babát, hogy eleve a szülői házba. És nem hirtelen jött, hanem évek óta itt éltek már együtt.

Nem éheznek, de láthatóan nem is dolgoznak azon, hogy külön pecójuk legyen...

Most jön a második gyerek. Egy szobába a fiatal pár, a két kisgyerek...

Én beszélgettem a lánnyal, 28 éves... még csak gondolat szinten sem foglalkozik azzal, hogy külön menjenek...

Az unokatesóm 3 gyereket nevel egyedül... igaz, hogy férjhez ment egy alkoholistához, házat örökölt, aztán elváltak... 18 éve anyagi problémákkal, munka nélkül stb... 3 kisgyerekkel.
Én 18 voltam, amikor ő férjhez ment, de még én is láttam, hogy nem lesz jó vége...
De azért gyorsan szült 3 gyereket, mert az milyen jó...

A nagyszülők nélkül éhen halnának.

És egyik életvezetési hibát, a másikra halmozzák. Nem tanul tovább, nem megy el dolgozni, ha el is megy, akkor nem keres normális összeget, nem tesz félre, nem jól választja meg a párját, nem a jó ingatlant veszi meg és még sorolhatnám...

Sok helyen elkövetik azokat a hibákat, amiknek a vége a mélyszegénység és éhezés...
És persze segítsen a kormány...
Mdrtrszpt
Ezt eddig is tudtuk... orbanisztánban ez így van rendjén... ezek a gyerekek nemzeti hősök, hiszen a stadionokért és a hazaáruló orbánmaffia söpredék dőzsölésének nemes céljáért áldozzák fel magukat...
Grafix69
@SpamKontroll: Rlszben igazat adok nyilván tehetnek sokan róla ,hogy másképpen éljenek,de és ez itt a lényeg ha nem Pesten melozol akkor harmada vagy negyede a fizetésed a lehetőségeid szintén az árak pedig pont annyival drágábbak mint amennyivel több fizetést adnak Pesten. Nyilván van egy röghöz kötés is meg nem is nagyon ingáznak mert az rohadt fárasztó ezenkivűl az is számit ,hogy ki milyen sorsú és milyen felépitésű családból való,mennyi iskolája van milyen talpra esett stb. Viszont ne felejtsünk el egy apró momentumot. Ma Magyarországon a fogyasztási cikkek árai EURÓPAI árak, a fizetések meg az Európainak az ötöde. Kivéve persze egy bizonyos réteget aki észre sem veszi mi megy körülötte.Nagyon sok a tolvaj és egyre kevesebb az áldozat mert mindenki tolvaj akarna lenni mert látja ,hogy működik a rendszer. Szebben fogalmazva nagyon sok vadász van egyre kevesebb vadra és a vadászok igyekeznek a gyengébb vadászokból is vadakat késziteni.
SpamKontroll
@dr. prédikátor: Szerintem sok országban költenek az általad felsoroltakra...

Azért a szülői hátteret sem lenne szabad teljesen kívül hagyni ehhez a témához...

Ahol laktunk korábban, ott szemközt volt egy középkorú férfi. Feleségével, legkisebb lányukkal laktak (azóta nem tom mi van) egy 40 nm-es házban...

A feleség dolgozott, a férj régóta munkanélküli...

Mondanom se kell, hogy ott is ment a cigizés, meg a sopánkodás, de hogy megművelje a telkét, az nem nem nagyon ment...
Nil
Ezt csak a családbarát fidesz nem tudja
Nil
@szandokan: sok szülő nagyon sokat dolgozik nagyon kevés pénzért-nézz már jobban körül a világban.
És bocs talán én is másképp döntök ha tudom milyen világ jön - valószínűleg egy gyereket sem szültem volna. De ha már itt vannak akkor össze kell fogni értük és nem dumálni - attól nem lesz jobb - sőt.
picike
tönremennek ebben a gyerekek nem dolgozni de idő előtt meg is halnak majd az éhezés miatt ez eredmény
SpamKontroll
@Grafix69: A fizetésbeli és vásárlási árak közötti különbségek 25 éve ilyen markánsak különbözőek...

Ez egy adottság, ami nagyjából igaz a térség országaira. Ezt szerintem nem nagyon tudjuk levetkozni a jövőben sem..

Itt végülis nem a fogyasztási cikkekre irányuló vásárlási lehetőség volt a kérdés, hanem az élelmiszerekre.

Ezeknek az árain kellene változtatni azzal, hogy drasztikusan csökkentik az élelmiszerek áfáját.

Az biztos, hogy sokan vannak nehéz helyzetben önhibáján kívül...
Nil
@szandokan: te nagyon nagy tévedésben vagy nézz már utána a dolgoknak
Grafix69
@SpamKontroll: Tulajdon képen egyetértünk.
JAJMÁR
@szandokan: Szóval úgy gondolod, hogy a közmunkás már szülő sem lehet. Oké,- dehogy oké - de mi van akkor, ha már szülő, előbb volt szülő, mint közmunkás?
(Mert ez nem etnikai kérdés, ne hidd ! Már régen nem ! Ez a magyar valóság!)

Azt mondod, a szegény embernek ne legyen gyereke? Hát mi lenne velünk Móra Ferenc nélkül, József Attila nélkül stb.? Az mélyen szomorú, hogy hiába élünk a 21.században, az Ady verse: Ember az embertelenségben, a Radnóti verse: Töredék, és még mennyi megírt magyar valóság ma is élő és igaz. :(
dr. prédikátor
@SpamKontroll: Akkor amikor az ország szarban van mégsem az volna az elsődleges hogy milliárdokért építenek semmitérő stadionokat mert az agyament vezető? futballmániás!!!A tek sem szükséges mivel az már egy magánhadsereg!!!De nagyon sok olyan felesleges kiadás valósul meg aminek semmi értelme!!!A milliárdos törvényesített lopásról nem is beszélve!!! Ezek úgy e nem szükségesek???
SpamKontroll
@dr. prédikátor: Hát... nyilván igazad van a mai szempontokat nézve, de azért hozzátenném, hogy a Világnak semmilyen öröksége nem lenne (templomok, paloták, stadionok, vasút, színházak, különleges épületek, parlamentek), ha mindig csak anyagi szempontból nézték volna a megéppíttetésüket...

Gondolj azért egy kicsit arra is, hogy a régmúlt időkben is voltak nehézségek és az ilyen grandiózus tervekre szánt pénzt sok kritikus másra költötte volna, de azért ma már jó, hogy nálunk épült meg először a kis földalatti, hogy valaki megálmodta a Budai Várat vagy a Parlamentünket vagy éppen a stadionokat...

Én sem értek egyet sok mindennel, amire ez a kormány költi a pénzt, de 50 év múlva csak azok a dolgok maradnak meg, amiket most megépítenek...

Ma büszkék vagyunk a hidainkra és így tovább...
dr. prédikátor
@SpamKontroll: Igen,valóban sok mindenre szükség van /volna/ de az általad felsoroltak a közösségért épültek nem pedig egy megamániás őrült részére!!!
SpamKontroll
@dr. prédikátor: Ebben is igazad van, de azért sok államfőről gondolták azt akkor is és ma is, hogy saját érdekeiknek megfelelően inétzték ezeket a dolgokat...
Mégis sokak után maradt valami, ami a közösséget a mai napig szolgálja.

Valamilyen szinten kell egy kis őrültség ahhoz, hogy az ember építsen...

Egy stadion is a közösségért van... Legalábbis egy részéért...

Nem a stadion építése az őrültség, hanem az, hogy egy falu szélén teszi azt vagy az, hogy más típusú sportlétesítményt pl. atletikai csarnokokat nem épít...

A magyarnak mindig van valami baja... Most stadiont épít, miért nem kórházat... Ha kórházat építene, akkor miért nem költ inkább többet a megelőzésre... Sorolhatnám...

Az önmagában nem baj, hogy épít...
naaki
Van abban igazság, hogy az, aki eleve nyomorban él, az miért szül még egy gyereket a másik x gyerek mellé. De azt már nem írom alá, hogy csak a szülő tehet arról, hogy éhezik a gyereke vagy gyerekei. Rengeteg család él segélyből, családi pótlékból vagy közmunkából és nem azért, mert iszonyú pénzt jelent, hanem azért, mert egyszerűen nincs más jövedelem forrása. Könnyen osztja az észt (amiből neki is kevés van) az, aki jó anyagi körülmények közt él. Akinek életében nem kellett azon agyalnia, hogy reggel vagy este mit ad a gyereknek enni. Politikusék nem ismerik a mély szegénység mibenlétét. Meg némelyik szociálisan kurvára érzéketlen tuskó sem. Az kevés, hogy apa anya alkoholista és ott rohadjon meg, ahol van. Nem mindenki alkoholista, akinek éhezik a gyereke, és ahol a gyerek éhezik, ott a szülő még inkább. Stadionokat építünk, ami, ha jól sejtem semmi gazdasági hasznot nem hoz, mert felépítik és az csak ott áll magában és jól érzi magát. Az ilyen monumentális emlékművek helyett a gazdaságba kellene pumpálni a pénzt, az egészségügybe, oktatásba és nem utolsósorban a szociális háló megerősítésére kellene áldozni. De a kis fityma a gyerekkori álmait valósítja meg. Legyen nagy stadion, mert az szép és jó drága. Magyar foci nincs, de stadion már van. Tipikus kabát vásárlás a gombhoz. Az összes trógert nyakig kéne beásni a stadionokba. Élvezhetnék a látványt reggeltől másnap reggelig.
qxy
Szólni kellene az iskola igazgatóknak hogy rendeljenek buszokat és a stadiont látogassák meg. Ők milliárdokból dőzsölnek a nép meg éhezik Ez így van rendjén.
Ütném agyon mind. ! Amikor otthon laktam, kis csapatunk járta az állami és csökkent képességű gyermek otthonokat zenéltünk neki, tombolát csináltunk mindenki nyert . Kis boldogságot vittünk a szívükbe. De jött egy Okos tojás aki figyelmeztetett hogy szabálytalan, mert nem fizettük be valami csoport vagy mi adót és meg leszünk büntetve, mert ilyet nem szabad csinálni. Nekik, szabad mindent ami az embereknek rossz .
tajaj otthon voltam és egy boltban oda lépett egy ifjú anyuka a gyerekével.- Tudom maga nem emlékszik rám, de egy árvaházba zenéltek egyszer és én ott voltam. nagyon örültünk maguknak. és azokat a dalokat énekelem a kis lányomnak.
Mit kaphatnak ezek az emberek az államtól? ha nem a Fidesz seggébe van? ? SEMMIT? ? ?
mariaberta
Lényeg az, hogy Orbán gyerekek nem éheztek és éheznek, Lázár, Simicska, Mészáros és társai azt sem tudják mire költsék a pénzüket, 47.000ft-ból meg lehet élni, kecskét is lehet tartani, sőt van aki kap a főtanácsadó nagyságától kiscsirkéket, esetleg malackákat.

És ami díjazandó mindenek felett, a birka nép erre szavazott, mert nekik ez a rendszer fölöttébb megfelel.Panaszra tehát semmi ok.
qxy
@mariaberta: Remélem amikor legközelebb megy a Pápához, el mondja a bűneit hogy mennyire aljasul bánik a MAGYAR NÉPPEL. ( azért nagy betű mert a fidesz nem tartozik ide. Mert ha ide tartozna, akkor sok embernek lenne munkája és nem éheznének a gyerekek. Drága miniszter úr. ( az ég szippantsa fel az ilyen pénz éhez hím vesszőket"
Mennyit is tankolhatnak?
mennyit is kaphatnak a lakás bérlésért?
Mennyit is fizetnek a kocsikért?
Mennyit is kapnak adó mentesen?
a mellékesről nem is szóltam.
Na meg a többi? de, éheznek a gyerekek. Szégyenemben fejre állnák és leszarnám magam!
Ha jól végezné a dolgát nagyon sok embertől kapna dicséretet nem csak a segg nyalóktól. de a dicsérete ki kell érdemelni.
Haragszom? Szerintem nem. csak bosszant ha az ember társaimnak nincs kenyere és munkája. Önt nem bosszantja? ? ? ? ?
csip-csop
nem baj! az a fontos, hogy a mi diszno minisztereink ne èhezzenek, tomjèk a pocakukat, ès a pènztarcajukat.
qxy
@csip-csop: és vegyenek még kocsit! ! ! !
olyan kézzel hajtóst és menjenek 5 Km, gát futást . NAPONTA!
( kedves vagyok) ?
Tekla
@leszúrt rittberger: Aki a falun maradt az szinte mind magatehetetlen rokkant , beteg! Valamikor kilőtték a vadászok a rókát , nálunk a faluba csak dajdajozni ,meg zabálni járnak , közmunkások megtermelik,miközben a rókák két porta kivételével elhordták az tyúkokat! A kerítésbe amíg áramot nem lehet vezetni , csak elmebeteg ember kísérletezik vetéssel.
m.macskosz
@qxy: ma, 16:23 "Mit kaphatnak ezek az emberek az államtól?"
444.hu/2013/12/23/es-akkor-a-tekintetes-miniszter-ur-egy-asztalhoz-ult-a-szegenyekkel/
Lehet, hogy négyszázezer gyermek éhezik, alultáplált, de negyven gyermek életében egyszer
a Hiltonban ezt ehette: Ja, a menü libaerőleves volt zöldséggel, lúdgégetésztával, csirkemellfilé calvadossal* ízesített gombamártással, zöldséges lasagne-val, brokkolirózsával és párolt rizzsel, desszertnek pedig joghurttorta eperöntettel.
m.macskosz
@m.macskosz: Fogadjunk, hogy az a negyven gyerek jobban örülne, ha naponta legalább háromszor egyszerű ételt kapna otthon, urambocsá: Calvados, brokkoli és gomba nélkül!
alterego56
@SpamKontroll: Az emberek szó szerint éhen döglenek, megrokkannak az egészségtelen táplálkozástól, egyszóval tönkre mennek. Ki a bánatos f@sznak építenek stadiont. Az indiaiak újra gumigyárat akarnak nálunk építeni. A beruházás költsége 150 milliárd forint. A 160 milliárdos stadion program helyett Orbán úr gondolkodhatna egy munkahely teremtő és GDP-t termelő beruházásban. Ez a jövő nem az eszement ötletelés. Még szerencse hogy nem nyertük meg a 2016-os olympia rendezési jogát. Pedig 14-15 éve ezerrel ment az aláírásgyűjtés. Görögország gazdasági összeomlásában jelentős szerepet játszott a 2004-es játékok megrendezése. Brazíliának is nem stadionokra van szüksége hanem a nyomor felszámolására munkahely teremtő beruházásokra. Ma a hatalomban pöffeszkedő gazembereknek fogalmuk sincs arról mit jelent 60-70 ezer forintból megélni. Gondolok itt azokra akik szerint 47 ezerből meg lehet élni. Ők megélnek belőle, napi 47 ezerből. Én nyugdíjasként nem panaszkodok, a nyugdíjam elegendő egy szerényebb élethez. Azokat a fiatalokat sajnálom elsősorban akiktől az elmúlt 25 év rendszerváltozásnak nevezett szabad rablása elvette egy emberibb jövő lehetőségét. Nem csoda hogy tíz és immár százezrével hagyják el az országot.
SpamKontroll
@alterego56: Sok mindenben igazad van, de azé a magyar maga is sokat tesz az egészsége megrontásáért.
Minden második ember túlsúlyos és minden harmadik klinikailag is kövér...
A nagy szegénységben...

A gyerekek egyik fele éhezik, de már 10 éves korra a gyerekek egyharmada túsúlyos.
Ez a másik oldal.
A "szükséges élelmiszer" sok családnál azt jelenti, hogy nem tudták megvenni a 80 kilós 12 évesnek az extra tábla csokit.

Rengetegen dohányoznak. Nem tudni hány száz ezer az alkoholisták száma...

A magyarok egy része vagy állandóan az orvosnál ül, vagy éppen egy vérvételre vagy fogászatra sem hajlandó elmenni...
Az éves egy főre jutó fogkérmfogyasztás 1 db/fő.

Rengeteg minden van, ami nem pénz kérdés.
És nem befolyásolja, hogy mennyi stadion épül... Fogat mindenki moshat kétszer egy nap, amikor kb. 200 Ft vagy még olcsóbb a legolcsóbb fogkrém...

Ha bemész egy szupermarketbe (ahol átlagosan többet költünk kajára, mint más európai országokban) akkor az emberek nagyrésze hozza kifelé a chipszet, kólát, sört, kekszet, jó cupákos zsíros, cukros holmikat...

Szerintem nem történik semmi, ha építenek egy kurva stadiont...
Lesz egy stadion... minek kell ezen annyit rugózni???
JAJMÁR
@SpamKontroll: 07:25 A magyar ember - nem szeretem az általánosítást - de ápr. 6. végképp meggyőzött erről, önsorsrontó, öngyilkos nép.

A stadionok meg kb. az nekünk, mint a kis óvodásnak a limuzin.
A felcsúti nagyon az. Megnézegethetjük, de soha nem lehet igazán a mienk, még bele sem ülhetünk. Aztán majd jön a "böjtje", mert igazából nem futná rá, és igazából nincs is rá szükség!

Mégis, milyen csilivili, ez tetszik a népnek, mert hogy "mert" építeni, meg még mennyi mindent mert. Meg is választották újra !
Hát ezért mondom.
tivoli
A Gallup közvélemény kutató azt is megkérdezhette volna, hogy hányan hazudósak a megkérdezettek közül? Mert attól, hogy szegény valaki, nem szükségszerű az éhezés. Nem kell úgy gondolni az élelemre mint valami elvont misztikus dologra. Lehet olcsón is jól lakni, csak akarat és hozzáállás kérdése. @SpamKontroll:
szandokan
@naaki: "Könnyen osztja az észt (amiből neki is kevés van) az, aki jó anyagi körülmények közt él. Akinek életében nem kellett azon agyalnia, hogy reggel vagy este mit ad a gyereknek enni."
Már csak a nevemet kellett volna odaírnod, legközelebb legyél bátrabb, hiszen a neten keresztül ez nem olyan nehéz. Tudod, akiknek soha életükben nem kellett azon agyalniuk, hogy mit adjanak enni a gyerekeiknek, azoknak ez azért van így, mert sokat agyaltak azon egész életükben, hogy ez meg ne történhessen. A gyerekek felé egyébként nagyon empatikus vagyok, ha tudnád, milyen szinten, elcsodálkoznál, de a legtöbb szülő felé már kevésbé. Tudnék mesélni azokról az eseteimről, amikor olyan gyerekeket segítettem, ahol a szülők még akkor sem mentek volna el dolgozni, ha ülve is végezhető lett volna. Szóval ne tuskózz, meg hasonlók, mert nem tudsz te sok mindent rólunk. A dolgozni akaró családok munkahelyhez segítése lenne a legfontosabb feladat, ez oldhatná meg véglegesen a gondokot, és nem az adakozás, mert az csak ideig-óráig ér valamit, mégha több is a semminél.
szandokan
@JAJMÁR: Nem azt mondtam, hogy a közmunkásnak, vagy a szegény embernek ne lehessen gyereke. Én azt mondtam, hogy ha már eleve van teszem fel kettő vagy három, akkor ne legyen olyan felelőtlen, hogy még több is legyen.
Boszi27
@nyanya001: Én ezt a cikket nem rég olvastam a facebookon, engem nagyon-nagyon megindított. Még ennél is jobban egy ehhez kapcsolódó hozzászólás. Megpróbálom bemásolni, ha másként nem megy akkor részletekben. Nagyon lesújtó, borzalmas, hogy Európa közepén a XXI. sz-ban gyakorlatilag éhen halnak gyerekek. Lehet cigányozni, lehet a szülőkre tolni a felelősséget. Nekem az a meggyőződésem, hogy az ember társadalomban él, egymásra utalva, ha úgy tetszik egy közösségben Magyarországon.
Miért hagyjuk, hogy így legyen??
Remélem nem bánja aki írta ezt a hsz.-t, ha megosztom másokkal is:

A kislány tavaly 06 1-én AZ ÉLET NAPJÁN SZÜLETETT !!!,2000 gramm-al,, 46 cm-el, 9/10 agparral,záróján ez áll:gyenge méhen belüli fejlettség de,jó állapotban -.. halál kori súlya
4 kg 250 gramm volt Ekkor 5 hónapos volt., megmenthető lett volna ez áll a boncolási jegyzőkönyvben.A halál oka tüdőgyulladás .
Az 16 éves édesanya terhesség elején 44 kg volt,a terhesség végén 46 kg.Szülés után 39 kg.Nem sokat evett. a nyáron...mert nem volt mit..a nyári hónapokban kukoricán éltek,a határból..
Szülés: egyedül volt amikor megszült,utána jött be az orvos,kedves volt.gátmetszés nem volt,mert egyedül szült,de lehet hogy nem is kellett?Sok vért vesztett,..
Este 11 től másnap 4 óra 5 percig tartott a vajúdás,egyedül volt,ritkán néztek be,amikor már megszületett,hallották a sírást akkor jöttek be,tapsoltak,örültek,a gyereket odatették mellé ,a kórházban szoptatta..
A gyerek halála előtt 3 nappal éjjel kihívták az ügyeletet: fúlás, hörgőgyulladás volt, az orvos be akarta fektetni a kórházba,de állítólag a bőre miatt a bőre csúnyán ki volt sebesedve a kis fenekén),de a szülők nem engedték (ezt a rokonság mondta ők nem)
Ügyeletes augmentint írt fel,nurofent,beadták ... Nehogy később rohammantővel kelljen behozni- mondta az orvos, antibiotikumot kapott ,ez szerdán volt ..
péntek reggel észrevették hogy a gyerek nyög.a nagymama mondta,hogy kórházba kell vinni,8 előtt elvitték az orvosi rendelőbe hogy...
Boszi27
@nyanya001: folyt kérjenek kórházi beutalót,az orvos még nem volt bent,a csak az asszisztens a kicsi ,nyűgös volt,sírt,nagyon járt a mellkasa,a nagymamánál megnyugodott,ráhajtotta a fejét a vállára,...1 sóhaj,és elszállt a lelke
Berontottak a rendelőbe.az asszisztens próbálta újjáéleszteni de nem lógatta fejjel lefelé ,mentőt hívtak,gyerekmentő felnőtt mentő jött,lélegeztetőgép ,másfél óráig élesztették,majd elvitték azt mondták az állapota válságos,de a nagymama tudta,hogy a gyerek meghalt a vállán...Megkérdezték a sürgősségi ellátóba hoztak e babát.4 nő egymásra nézett,várjjanak azt mondták.Kiállttak a GYEK parkolójába láttak egy gyerekmentőt a hullaházba ment.a mentősök őszinte részvétet nyilvánítottak, a gyereken hullafoltok voltak már.elmentek a patológiára-nem kaptak felvilágosítást
Nem kaptak családit és gyest,csak a gyerek halála után jött meg az első.addig intéződött... az apa kukázott abból éltek, mert a mama kiskorú,és közben a papa nagykorú lett és a 2 nagymama harcolt, hogy ki legyen a gyám mert az kapja a családit meg a gyest.Ez elhúzódott.
A család a szülési segélyre előre kölcsönt vett fel.. Ez a szokás abban a faluban előre el lehet adni a gyest és a családit,és a szociális segélyt...nem sokkal a kislány halála előtt a szülők összevesztek,talán hogy ki fogja kapni a pénzt melyik család, meg az állandó nyomor és éhezés miatt ki voltak. A kismama nagyon sovány volt,újra teherbe esett,és mellette szoptatott,de nagyon kevés teje volt, az ezer ft-os tápszert nem tudta megvenni...egyszer se...Az apa hazament szüleihez,sokszor nem kapott enni a lány szüleinél,amikor nem vitt haza semmit a kukázásból.Mérgében összetépte a beutalót,és azt mondta ne lássa a kislányt.A család szerint ez egy átok volt ...(ezt később mondták...az apa nagyon megbánta,,Az apa azért ment haza,hogy vasat bányásszon a földből a helyi ipartelepen,és pelenkát tudjon venni a kislányának,mert nagyon sebes volt a kis feneke.).De mire meglett a pelenka késő volt...Így halt meg egy öt...
Boszi27
@nyanya001: Folyt:
Így halt meg egy öt hónapos kislány Magyarországon,aki az Élet napján született...Az apát a temetés utáni napon megbüntették kukázásért,és azért mert az úttesten nem a jó oldalon gyalogolt...
Kérem hogy emlékezzünk ezen a napon a Magyarországon nyomor miatt meghalt koraszülöttekre
JAJMÁR
@szandokan: 11:19 Van egy kertes házam, ki szoktam adni, (nem is annyira a pénzért, - de persze nem ingyen - hanem, hogy lakott legyen, és gondozza valaki) most egy fiatal pár lakik benne. Nagyon fiatalok, szinte gyerekek. Van egy babájuk, a lány roma származású, a fiú magyar és közmunkás.
A szerződés megbeszélésekor előadták, hogy ők nem akarnak több gyereket, de nehéz a fogamzásgátlás, és hogy én mit szólok ehhez? Én? (Teljesen ledöbbentem, hogy ezt miért velem, és így, félig ismeretlenül?)
Javasoltam, hogy az orvosát kérdezze. Orvosom? - nyilván nincs - hát az orvos írt egyet, de attól sokat híztam, mondta. - Tényleg, elég duci - és tényleg nem támogatja a TB a nem kívánt terhességet. Az alacsony hormonszíntű gyógyszerek pedig tényleg drágák.
Olyan gondjaik és problémáik vannak, amire nem is gondolunk. Ráadásul tényleg nincs senki, akivel megbeszélhetnék.
Egyébként igazad van. :)
nyanya001
@Boszi27: Ezek elszomorító tények !
Nem stadionokra kellett volna költeni a pénzt, hanem arra, hogy
egyetlen ember se éhezzen az országban !
Tisztességes munkahelyeket, tisztességes bérért !
Ezen kellett volna dolgozni ennek a hatalommániás bagázsnak !
SpamKontroll
@tivoli: Ezt én is így gondolom...

Nekem nem misztikus dolog az élelmiszer... A főzés sem... Habár mostanában kevesebbet főzök...
naaki
@szandokan: Tudod, barátom, ha személyre szólóan írok, akkor nevesítem azt, akinek írok, nem célozgatok, hanem durr a közepébe. Ez azt jelenti, ha neked címezném a mondanivalóm, akkor úgy kezdeném, ahogy ezt a hozzászólásom. Nézd meg, hogy kezdődik. Ne hidd, hogy nem tuskóználak le, ha épp úgy gondolnám, erről értekezz bátran "tavaszi" kollégáddal. :) Nem tudom miből gondoltad, hogy személy szerint neked írtam. Vélhetőleg voltak olyan részek, amivel úgy találtalak telibe, hogy nem is céloztam. Ez nem az én problémám. Nem ismerem az anyagi helyzeted. Sőt! Kurvára nem érdekel, hogy mid van. Úgy látszik te a fasz jó végén állsz. De ezt csak te tudod.

Egyébként a segítségedről szóló történetre reflektálva. Ha én megtehetném, hogy szegénynek, főleg szegény, nincstelen gyereknek segíthetnék, azt nem verném nagy dobra. Az csak Istenre, a törpére és rám tartozik. Az, aki azzal veri a mellkasát, hogy ő gyerekeknek segít vagy segített, az nem az önzetlen segítség és az empátia miatt teszi, hanem azért, hogy legyen mivel dicsekednie és a lelkiismeretét tudja nyugtatni, amikor otthon mosolyogva nézi a gyerekét, ahogy az a kutyával eteti meg a Pick téliszalámit.

100 szónak is egy a vége. Úgy ugrottál fejest a nihilbe, hogy azt hitted neked írom a dalt. Ezért kár volt klaviatúrára kelned. De, csak hogy legyen valami pozitívum is a válaszomban, az utolsó mondatoddal tökéletesen egyetértek. Nem az adakozás segíti ki a nincsteleneket, hanem a tervezhető jövő és az állandó, biztos munkahelyek megteremtése, de ezt nem a stadionok építése fogja elhozni. Üdv és béke.
Salalalala
Kell a pénz a haszontalan stadionokra és az orbánmaffia fosztogatására dőzsölésére és pazarlására... ez a nagy cél már csak megér annyi aprócska áldozatot, hogy gyerekek milliói éheznek, emberek milliói nélkülöznek és nyomorognak az országban... nem?
kamazuka
Másik fele meg limuzinnal ballag oviból a suliba.
SpamKontroll
@Boszi27: Hát ennek a kislánynak a tragédiája nagyon szomorú...

Mindazonáltal a családi pótlák szóban is benne van, hogy "pótlék".

Ami azt jelent, hogy az állam segítsége/támogatása a gyermeket vállaló felé és nem azt jelenti, hogy ebből kell(ene) nevelni a gyereket.

Természetesen, sokaknak jól jön, de azért, hogy azért halt éhen egy kisbaba, mert nem kapta meg ezeket az ellátásokat időben, az sajnos azt jelenti, hogy - megintcsak - felelőtlenül vállalták..

A GYES szóban is benne van gyermekágyi "segély". Ami azt jelenti, segítség és nem alapjövedelem, amire alapozni kell vagy lehetne.

Nagyon szomorú, hogy így alakult a sorsa, de sajnos kételyeim vannak, hogy ha most megkapták volna ezeket az összegeket, akkor 1 vagy 2 hónap vagy évek múlva el tudták volna látni...
Boszi27
@SpamKontroll: Természetesen igazad van. De! Egy csomó szülőben nincs meg a felelősség-érzet, kötelességtudat, nem tervezik a családot, csak úgy jönnek a gyerekek, ahogy a teremtő küldi őket. Sajnos a környezetük is hasonló. Attól még ott vannak a gyerekek. Azt kellene megoldani, hogy legalább ők ne éhezzenek és ne fázzanak, mert ez gyalázat. Van szociális munkás barátnőm, és a télen sokszor kaptak bejelentést ilyen családoktól, hogy elfogyott a tüzelőjük, nem tudnak tápszert venni, és intézkedtek. Gondolom sokan nem is tudják hová fordulhatnak. Persze lehet mondani, az én adómból... kezdetű szöveget. Az én adómból, a mi adónkból annyit költenek felesleges, + elbaltázott dolgokra, hogy töredékéből megmenthetnék az ennyire veszélyeztetett gyerekeket. Ne adjanak pénzt, adjanak egy csecsemőnek + az anyának szükséges dolgokat, tüzelőt, fogamzásgátlószert, stb
szandokan
@Boszi27: 16 éves édesanya...Azért ez is elég szomorú, nem gondolod?
szandokan
@naaki: " Úgy látszik te a fasz jó végén állsz"
Ezzel el is árultál magadról mindent. A másik dolog, hogy én nem verek semmit nagy dobra, például te tudod, hogy én ki vagyok? Nem. Látsz egy nick nevet, és ennyi.
Boszi27
@szandokan: Dehogy nem gondolom! Akár ingyenes, vagy csekély térítés ellenében fogamzásgátlót kellene adagolni nekik+ nagyon rástartolni a felvilágosító munkára. Csak ötletelgetek, mert én nem vagyok szakember. A megelőzésre kell a nagy hangsúlyt fektetni. De ha már megszületett egy szerencsétlen kis élet, ne hagyjuk már éhen halni!
naaki
@szandokan: Annyit tudok rólad, amennyit elárultál magadról és az épp elég ahhoz, hogy pont ne érdekeljen, hogy ki vagy mi vagy. Olvasd el, amit írtál és rá fogsz jönni, hogy verted a mellkasod, de ezt hiába is mondom - írom - mert nem fogod érteni. Nagyon felületes gondolkozásra vall, ha azt hiszed, hogy egy nick névből ítélem meg a másikat. :)) Nem tudom mit árultam el magamról. De felvilágosítalak. Nincs vagyonom, de nem irigylem senkitől, ha van neki mit elköltenie. Nekem azzal van bajom, ha valaki megjátssza magát...és ez nem csak a tehetősekre vonatkozik, hanem azokra is, akik a semmire verik magukat. Majd eldöntöd melyik kategóriába tartozol.
SpamKontroll
@Boszi27: Én - a természetbeni juttatások adásával - egyet is értek és abszolút nem is értek egyet...

Ezt az elmúlt 20-40 évben már egyértelműen bebizonyították: minnél többet adsz, annál valószínűbb, hogy támaszkodnak rá és tovább szülik így a gyerekeket...
Ha egy 15 éves anya biztosan tudja, hogy kapja majd a tápszert vagy tüzelőt, akkor még inkább fog szülni így.

Itt több megoldást kellene bevezetni a természetbeni juttatások adása mellett: továbbképzések, alap iskolai végzésekre történő motiválás... Vidéken önellátásra oktatás, ingyen fogamzásgátló, családlátogató, beszélgető emberek, akiket tisztelnek helyi szinten.

Persze, adjunk, ha szükséges, de akkor már egyre inkább bevezetném a "korlátozott ideig" fogalmát.
Kaphatsz egy fél évig, vagy évig és aztán nem kaphatsz.

A cigányoknál próbálták, hogy odaadták a tornacsomagot a gyereknek, pár nap múlva a családjuk eladta.

Tehát az biztosan nem megoldás, hogy adunk.
Legalábbis a végtelenségig nem... Vagy kössék elvárásokhoz.
Boszi27
@SpamKontroll: Én is valahogy így gondoltam.
kukac50
Éheznek a nyugdíjasok azon része akik 50 ezer forint alatti nyugdíjból élnek,és azok a rokkantak akik 50 ezer forint alatti összeget kapnak a hatvan évükhöz közel,és akik egyedül élnek. Fél ország éhezik, de Lázár 23 millióért vadászik,ez a Fidesz politikája.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.